HERMAN VAN NAZARETH GAST VAN CONSTANT PERMEKE te JABBEKE

Herman van Nazareth - pseudoniem van Herman Van Aerden - (° Evergem, 1936) heeft niet alleen een unieke stek in de Europese kunstwereld, maar is tevens een gelauwerd beeldend kunstenaar in zijn tweede thuisland, Zuid-Afrika. Door zijn manifest en protest tegen ontmenselijking, wordt hij omschreven als een voorloper van het humanitaire engagement.
Sinds de jaren zestig nestelde Van Nazareth zich in Kaapstad, waar hij zich onmiddellijk inburgerde.

In die prille beginperiode werd zijn werk gekenmerkt door de weerzinwekkende ervaring van de Tweede Wereldoorlog, die voor hem een donkere periode in zijn jonge leven was en hem fel emotioneerde. Herman van Nazareth debuteerde als schilder. Zijn geschilderd oeuvre uit de vroege jaren ‘60 is het resultaat van protest en een verbitterde uiting van verzet tegen elke vorm van meedogenloos machtsmisbruik, corruptie, wreedheid en onverdraagzaamheid, allen eigen aan een gekwelde samenleving. In die onmacht er als individu iets aan te veranderen keerde hij zich ook tot het beeldhouwen. Beelden van frustratie en tormentatie zijn de weerspiegeling van opgekropte gevoelens, bitterheid en opstandigheid. Zijn beeldhouwwerken zijn rudimentair gekneed en als wezenloze figuren veruiterlijkt door middel van sombere, expressionistische vormen. De anatomie is gereduceerd tot primaire vormen en lijnen.
De landschapsstudies – ik zou ze haast lyrisch noemen - die hij realiseert vanaf 1986, zijn het resultaat van een impulsieve emotie op de onpeilbaarheid van het wonder van de natuur. Als een meester in het leggen van tonaliteiten creëert Herman een uniek spel van licht, kleur en compositie. Zijn schildersvisie gaat niet voorbij aan figuren als Marlène Dumas (Zuid-Afrika), die ruiterlijk toegeeft een grote bewondering te hebben voor Herman Van Nazareth, schilder.


De tentoonstelling in het Permeke Museum is een merkwaardige confrontatie tussen de ruwe oervormen van beeldhouwer Herman Van Nazareth en het oeuvre van een ikoon van het Latemse (lees: Vlaamse) expressionisme, Constant Permeke. Curator Willy Van Den Bussche tekende voor deze boeiende dialoog die nog tot 2 oktober 2005 te kijk is in de tuin en de atelierruimtes van het Provinciaal Museum Constant Permeke te Jabbeke.

EXPO WORDT VERLENGD TOT 17 oktober 2005
De commentaren zijn gesloten.