FONS ROGGEMAN VINDT NA DONKERE PERIODE TROOST IN HET LICHT

Troost van licht
 
Tentoonstelling Fons Roggeman
Gemeentehuis Sint-Martens-Latem
 
 
Van 16 september tot 9 oktober a.s. organiseert de Latemse Kunstkring, in samenwerking met het gemeentebestuur, haar jaarlijkse tentoonstelling.
Voor het eerst sinds haar oprichting heeft de Kunstkring gekozen voor een nog levende én actieve ‘Latemse’ kunstenaar, met name Fons Roggeman (°1939). Sedert 1961 woont en werkt de in Aalst geboren Roggeman in het bekende kunstenaarsdorp. Als Paul Haesaerts zijn bekende klassieker Sint-Martens-Latem – Gezegend oord van de Vlaamse kunst in 1965 publiceert, begroet hij Fons Roggeman als de beloftevolle jongeling van een nieuwe generatie.
Die nieuwe lichting ‘Latemse kunstenaars’ is er strikt genomen nooit gekomen.
Roggeman daarentegen, vertelt curator Dr. Piet Boyens, heeft wél z’n beloftes ingelost. Grenzen heeft hij niet verlegd. Zijn kunst doet je niet plots omzien als bij de aantocht van het onverwachte. Wel heeft hij, als schilder die de figuratie trouw blijft, een door anderen al betreden terrein onder eigen beheer gebracht: oorspronkelijk, zonder berekening, volgens de eisen van een sterk karakter en met een wakker oog voor kwaliteit. In de traditie brengt hij zijn nuance aan.

Kijk rond in het virtueel museum van Fons Roggeman, en men wordt nog het meest getroffen door zijn integriteit. Niets in zijn oeuvre is leugen, effect of komedie, maar van een hechte authenticiteit. Het verloop van zijn ontwikkeling toont aan dat die oprechtheid – in de zin van: zichzelf onvoorwaardelijk trouw zijn – hem nooit heeft verlaten.
Zijn onderwerpen zoekt Fons Roggeman meestal niet verder dan zijn interieur en wat hij door het venster van het atelier ziet. Dat kan zeer weinig zijn: een oude potkachel, de klok tegen de kamerwand, een eenvoudige boomtronk waarin zon- of maanlicht speelt, maar het kan ook de hele kosmos zijn en alle geweld en geheimzinnige grootsheid die daarin schuilgaan. Wat de figuren en de objecten met hun maker verbindt, is méér dan bewondering: het is een vertrouwdheid, naast een diep ontzag dat juist die vertrouwdheid het vanzelfsprekende ontneemt.

De tentoonstelling Troost van licht is de eerste die op zo’n omvattende schaal het oeuvre van Roggeman onder het publiek brengt. In een vierluik worden de diversiteit en het almaar zoeken naar vernieuwing pregnant duidelijk. Een reeks monumentale doeken legt voor altijd ‘het dorp’ van zijn jeugd vast. ’n Tweede luik documenteert zijn verwondering over de meest eenvoudige objecten uit zijn omgeving. Zelfportretten, beangstigend koud of gloeiend als vuur, maken ons deelgenoot van een smartelijke crisis. En in een laatste luik brengt het licht troost – het licht als bron van hoop én als taal van het mysterie.
 
Alle info:
Culturele Dienst: 09 282 17 70 of piet.boyens@sint-martens-latem.be
Latemse Kunstkring: Freya Malfait, 09 282 48 29 of Pierre Vanderheyde, 09 281 03 06

 
Commentaren

  • Gisteren heb ik de plechtige opening mogen meemaken van een zeer uitzonderlijke tentoonstelling. Niet zo maar een tentoonstelling, het is er één van Fons Roggeman. De echte kunstkenners zullen Fons kennen maar het groete publiek niet, dit heeft alles te maken met de niet commerciële ingesteldheid van Fons(wat ik zeker niet betreur want persoonlijk vind ik zo'n persoon/kunstenaar veel waardiger!). Aan de massa(tot ver buiten in de regen stonden mensen te luisteren naar de woorden van Freya Malfait, Piet Boyens, Melis en Fons Roggeman himselve) van het volk dat aanwezig was tijdens de opening kan je afleiden dat Fons 'in' is en ten zeerste gewaardeerd wordt!

    het werk dat er hing was gewoon prachtig en gaf ook een mooi overzicht van zijn verschillende periodes. Zo vond ik de werken die in de kelder hingen buitengewoon mooi en aangrijpend. De kracht/angst/triestheid... die deze werken uitstraalde was gewoonweg kippenvel.

    De andere zalen waren ook zeeeer degelijk en zeker de moeite waard om deze tentoonstelling eens ze gaan bezien. Voor mij was het lang geleden dat ik nog eens kon genieten van een Belgische kunstenaar!

    Dus een aanrader zou ik zo zeggen

  • Ik heb niet veel tijd om een reactie achter te laten maar om het kort te zeggen: Echt de moeite om langs te gaan om zo kennis te maken met de toch wel onbekende werken van Fons Roggeman.

De commentaren zijn gesloten.