• KOLORIET VAN WALASSE TING FLEURT LATEMSE HERFST OP!

  WALASSE TING werd in 1929 te Shanghai in de Volksrepubliek China geboren.
  Wijkt uit naar Frankrijk, waar hij in de vijftiger jaren te Parijs actief samenwerkt met Appel, Alechinsky en Jorn, stichtende leden van de COBRA-groep.
  Vestigt zich in 1960 definitief in New York, maar houdt er in Amsterdam een studio-atelier op na, die hij deelt met Appel en Corneille, kunstenaars waarmee hij steeds een goede relatie onderhouden heeft. Bij de 'wende' naar het nieuwe millennium komt hij definitief naar Amsterdam, waar hij, ernstig ziek, verzorgd wordt door zijn huidige levensgezellin en kinderen.  Het oeuvre van Walasse TING is fleurig en kleurrijk. "De vrouw" staat bijna steeds centraal, omringd door veelkleurige papegaaien, vogels allerhande, gevlekte pony's en speelse of slapende katten. Zijn werk is haast "vrouwelijk" te noemen en straalt nu eens een merkwaardige tederheid uit en is dan weer sterk erotisch geladen. Met een subtiele penseel- of pennetrek accentueert hij de "onschuld" en de vertederende schoonheid van de (Aziatische) vrouw en verheft haar tot een droomfiguur, waar iedere man finaal voor valt.
  Walasse Ting werkt vooral met acryl op rijstpapier omdat hij met deze materie het best zijn gevoelens en filosofisch ideeëngoed kan uiten.
   
  Het geheel van zijn oeuvre is bijzonder poëtisch en zou eventueel kunnen relateren met dat van Gauguin, Foujita en de verfijndheid van de kunst van Marie Laurencin.
  Het oeuvre van Walasse TING is in het bezit van 's werelds belangrijkste musea, als o.a. The Museum of Modern Art, Metropolitan, Guggenheim (allen New York); Stedelijk Museum van Amsterdam, Centre Georges Pompidou (Parijs); Silkeborg Kunstmuseum (Kopenhagen), The Israël International Museum (Jeruzalem) en behoort tot de belangrijkste internationale kunstcollecties.

   
  De Latemse Galerij, Dorp 6 te Sint Martens Latem, brengt tot eind oktober 2005 een mooie keuze uit zijn laatste oeuvre, bijeengeschilderd voor een vasculaire complicatie hem voor altijd aan zijn bed kluisterde. Het is een subliem, ja ontroerend eerbetoon aan een gul kunstenaar die genegenheid, sensualiteit en liefde voor vrouwen en dieren steeds diep in het hart droeg en door zijn spontane schildertechniek en zijn 'flashy' koloriet altijd blijheid uitstraalde en de kunstkenner vertederde. Zijn oeuvre wordt geaccentueerd door de sculpturen en keramieken van een andere Cobravriend, Reinhoud. In de beeldentuin treft men er de warme bronzen van de Vlaamse beeldhouwer Jan Desmarets.
  Alle dagen, behalve op dinsdag, van 11 tot 18 u doorlopend. Info: 09 281 14 29