• RICCARDO PREVIDI: remembering Lelouch

  "C'était un rendez-vous"

  February 7 till March 18, 2006 at Francesca Minini’s Gallery in Milano


   
   
  “C’était un rendez-vous“ is the title of a breathtaking short film by the French filmmaker Claude Lelouch. It shows a 9 minutes drive at breakneck speed on a Ferrari 275 GTB early in the morning through Paris to the Basilica of Sacre Coeur, where the film ends with the driver embracing a young woman. In his first solo show, Riccardo Previdi unfolds a close-knit network of associations, inquiries and stories about the film – it was forbidden in 1976, shortly after the first screening, and for years there have been speculations on the web about its authenticity and its making.
   
  In his works Riccardo Previdi relates pop culture images with ideas and forms of Italian architecture and design, from modernism to experimental architecture of the seventies. He often sees his work as a display for other people’s productions – filmmakers, musicians, artists – offering a new point of view.
   
  In his exhibition at Francesca Minini, Previdi investigates the different elements which contributed to the fascinating character of “C’etait un rendezvous”: romantic representations, precise calculation, enthusiasm for technology, signs of power and passion for speed are melted with the revolutionary atmosphere that characterized culture and society at the time of the film shooting.  
   
  In his main work, Previdi presents the French filmmaker’s short film as an impressive light installation. Accompanied by the original ambient sound of the film – the monotone motor noise of the Ferrari engine – the visitors follow a sort of path through the exhibition. Starting from a delicate neon installation, the tour develops through a sculptural transposition of the drive and ends up with a double picture of the sixties icon Brigitte Bardot, finding its happy ending.

  An installation by Riccardo Previdi is exhibited at T1 Torino Triennale until March 19, 2006 at Casa del Conte Verde, Castello di Rivoli.

  Opening times: tuesday to saturday, 12 a.m. till 7.30 p.m.


   

 • DE KLEUR VAN MASEREEL: ONGEWOON EN MERKWAARDIG

   

  De tentoonstelling “Masereel en de kleur” draagt een opmerkelijke titel en heeft een al even opmerkelijke inhoud, want deze vlag dekt wel degelijk de lading.

  Wie enigszins vertrouwd is – of denkt te zijn - met het oeuvre van Frans Masereel (1889–1972) denkt bij het horen van zijn naam onmiddellijk aan krachtige houtsneden die in zwart-wit een sterke boodschap brengen en getuigen van zijn maatschappelijk engagement en zijn pacifistische levenshouding. Een tentoonstelling in Turnhout vorig jaar toonde een selectie van die houtsneden. En zopas liep in Gent nog een tentoonstelling af van het Museum voor Schone Kunsten, die eveneens dit bekendste aspect van zijn werk uitgebreid etaleerde.

  Het is dan ook een gelukkig toeval dat de tentoonstelling in de KFZ, die een totaal andere invalshoek heeft, hier onmiddellijk op volgt. Zo kan het ruime publiek kennismaken met een andere Masereel. De kunstenaar die tekent en aquarelleert en daarbij vooral het leven in de grootstad als onderwerp kiest – wat nog aansluit bij zijn houtgravures. Maar opmerkelijker is nog de kunstenaar die schildert; de man die zijn sociale obsessie even opzijzet en die in kleur kiest voor motieven als de haven, de schepen, de zeelieden, de vissers, de straten, de meisjes, de verliefden en de vrouw. We zien de levenslust verschijnen, als een zonnestraal in een oeuvre dat voor het overige bitterheid en tragiek uitstraalt.

  Dat de provincie Antwerpen dit vrijwel onbekende aspect kan tonen, is te danken aan de curator van deze tentoonstelling, de eminence grise van de kunsthistoriek, Marcel Van Jole, die lange tijd bevriend was met Frans Masereel. Hij kreeg toegang tot talloze openbare en privé-collecties en wist de eigenaren ervan te overtuigen om hun schatten even uit te lenen zodat een representatief overzicht van die andere Masereel kon samengebracht worden in Antwerpen.

  Antwerpen is de stad waar de - in Blankenberge geboren - Gentenaar Frans Masereel zich ook thuisvoelde bij talloze vrienden en waar hij motieven vond voor zijn werk. Maar Masereel was een echte kosmopoliet. Hij woonde onder andere in Frankrijk en Zwitserland. Hij bezocht Rusland en China en hij werd internationaal bewonderd. Hij verkeerde in het gezelschap van de toonaangevende kunstenaars van zijn tijd en illustreerde het werk van zijn vrienden-literatoren. Onder hen waren vijf Nobelprijswinnaars, waaronder Stefan Zweig, Maurice Maeterlinck en Thomas Mann. Ook de werken van Charles De Coster, Emile Verhaeren, Herman Teirlinck, Stijn Streuvels en Walt Whitman kregen illustraties van zijn hand.

  Deze internationale renommee duurt nog altijd voort. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het succes dat de Masereeltentoonstelling in de zomer van 2005 in het Poolse Krakau ten deel viel. Deze tentoonstelling kwam tot stand in het kader van het samenwerkingsakkoord tussen de provincie Antwerpen en de Poolse regio Malopolska. De Polen waren daarbij de vragende partij en ook hier was Marcel Van Jole de drijvende kracht, terwijl de provincie Antwerpen voorzag in de nodige financiële middelen. Nadat de Antwerpse delegatie in Krakau had kennisgemaakt met het opmerkelijke ensemble dat daar was samengebracht, besloot ze om ook het eigen publiek de kans te geven om kennis te maken met en te genieten van die andere Frans Masereel.

  Het is dan ook een buitenkans om deze unieke stukken te kunnen gaan bekijken. Kort na de tentoonstelling over Emile Verhaeren en het intellectueel anarchisme brengt de KFZ opnieuw een ongemeen boeiende figuur uit de Vlaamse kunstwereld onder onze aandacht.
   
  Koningin FabiolaZaal
  Jezusstraat 28
  2000 Antwerpen
  Van 14 januari tot 2 april 2006
  Elke dag van 10 tot 17 u; maandag gesloten
  Gratis toegang

  Info tentoonstelling inhoudelijk: Marcel De Cock T 03 240 64 11
  Info tentoonstellingsbezoek:
  Linda Lens
  T 03 203 42 04 of 05
  info@kfz.provant.be

  Begeleid bezoek met gids te reserveren via de Gidsenbeurs op T 03 203 95 30