• SINT-MARTENS-LATEM toont DE NATUUR NAAR LUC DAELS

  ‘De Natuur Handgeschreven’ 

   

  Luc Daels stelt vanaf 28 november zijn recentste oeuvre tentoon in de Latemse Brouwerijschuur. De tentoonstelling ‘De Natuur Handgeschreven’ omvat naast een zestal aquarellen ook een veertigtal pentekeningen waarbij Luc Daels met olieverf en Oost-Indische inkt een suggestie maakt van de natuur, bladeren of takken, en deze met een haast microscopische vaardigheid op het papier overbrengt.

   

  Luc Daels kreeg zijn kunstopleiding van Marcel A. J. Hoste, de wereldberoemde mimespeler en tevens getalenteerde kunstschilder, die zijn atelier had onder de Sint-Pieterskerk aan het Gentse Sint-Pietersplein. Professor Daels vestigde zich in 1961 te Sint-Martens-Latem en kreeg er o. m. bekendheid als non-figuratief beeldend kunstenaar. Hij behoorde tot de strekking van de Belgische Aluchromisten die, in de plaats van canvas, geanodiseerde aluminiumplaten als drager gebruikten.

  Daels exposeerde zowat overal in Europa. Zijn grootste realisatie was een aluchromie van 100 m2 in opdracht van ‘Old Spice Men’s Perfume’ in Newcastle on Tyne op de grens van Engeland en Schotland. Later keerde hij terug naar de traditionele schilderstechnieken en maakte kleurrijke studies die steeds weer relateerden met de natuur.

   

  Wie Luc Daels zegt, komt onvermijdelijk bij zijn boezemvriend Walter De Buck terecht.

  Weinig Latemnaars zijn daarvan op de hoogte, maar Luc Daels was mede de drijvende kracht achter vzw Trefpunt en droeg bij tot de opstanding van de Gentse Feesten.

  In het begin waren de activiteiten van Trefpunt kleinschalig. Tweemaal per week was er een samenkomst rond jazz, poëzie of voordracht. Om de twee weken was er een tentoonstelling met teken-, schilder- of beeldhouwwerk van jonge, toen nog onbekende artiesten. Trefpunt was een soort vriendenkring onder het beschermende statuut van een vereniging zonder winstoogmerk. De hele onderneming draaide als een liertje. Professor Luc Daels, toen nog assistent aan de Gentse universiteit, en Walter De Buck waren de twee polen van de kracht die de motor draaiende hielden. Luc bracht veel mensen aan uit het universitaire milieu en Walter verzamelde zijn vrienden uit het bonte wereldje van kunstenaars en muzikanten. Op die manier brachten zij animo in het Gentse Feesten verhaal…

   

  Dat die vriendschap blijvend werd, wordt tijdens de tentoonstelling nog maar eens bekrachtigd, want Walter De Buck toont ons als gastexposant enkele van zijn tekeningen en beeldhouwwerken.

   

  Locatie: Brouwerijschuur, Dorp 24, Sint-Martens-Latem

  Vernissage: vrijdag 28 november om 19.30 uur met aansluitend receptie aangeboden door het gemeentebestuur

  Wanneer : za 29 en zo 30 november, za 6 en zo 7 december van 11 tot 17 uur & di 2 tot en met vr 5 december 2008 van 14 tot 17 uur

  Inkom: gratis

 • DANIEL DEVOS OP ZIJN VERTROUWDE KWAREMONT

  Glaskunstenaar Daniel Devos exposeert recente werken.

  Galerie Noorderzon, Kwaremontplein, 9690 Kwaremont, 30/11/2008

   Daniel Devos2

  Impressie van het atelier

   

  Kunstenaar Daniel Devos is terug op zijn vertrouwde Kwaremont.

  In Galerie Noorderzon brengt hij, naast eigen werk, een tentoonstelling met werken van Jan Desmarets, Jean-Michel Folon, Jean Oosterlynck en Arman .

  Daniel Devos, in een vorig leven galeriehouder van het befaamde kunstencentrum ‘Malpertuis, is dus terug in zijn vertrouwde omgeving.

  Eindelijk legt hij meer en meer het accent op zijn eigen glaskunst en stelt, naast het oeuvre van zijn favoriete kunstenaars, ook zijn recente werken tentoon  tot 30 november 2008.

   

  De tentoonstelling bezoeken kan op zaterdag, zondag en feestdagen van 11 uur tot 18 uur, deze loopt tot en met 30 november.

  De tentoonstelling gaat door in Galerie Noorderzon, Kwaremontplein, 9690 Kwaremont.

  Een bezoek aan het kunstatelier van Daniel Devos in Lede kan eveneens mits een seintje op 053 80 87 36 of per e-mail naar dandevosarc@malpertuis.eu.

  Atelier Malpertuis is gelegen aan de Langenakker 24 te 9340 Lede.

  Een online bezoek kan via www.malpertuis.eu.

 • ALPHONSE D'HEYE (HER)ONTDEKT ZIJN GEBOORTEDORP

  GALERIJ MENS EN NATUUR:

  ALPHONSE D’HEYE, impressionist


  4 dheye low res

  Alphonse D’HEYE liet een twintigtal jaren geleden de stress van de zakenwereld achter zich en gaf zich volledig over aan zijn passie, de schilderkunst. Een gedwongen maar, achteraf gezien, gelukkige keuze!

  Als kunstschilder kan hij alle technieken aan.

   

  Door zijn technische vaardigheid en zijn aangeboren gevoel voor kleur en harmonie kan zich in eender welk genre profileren, maar de impressionistische penseeltoets ligt hem het nauwst aan het hart.

  Precies door die uitgesproken liefde voor het impressionisme, de sfeer, de schoonheid en de poëzie, ontwikkelde hij een compleet eigen stijl binnen de hedendaagse neo-impressionistische kunstwereld.

  Hij hanteert een totaal eigen kleur- en penseeltoets waardoor zijn oeuvre steeds herkenbaar is.

  Het voorbije decennium wist Alphonse D’HEYE  als kunstenaar naambekendheid te verwerven in een internationale kunstwereld waar het moeilijk is te overleven.

  De jongste jaren groeide die internationale bekendheid gestaag, wat in het ’klassieke’ genre niet evident is voor een Vlaamse kunstenaar die in Zeeuws Vlaanderen woont en werkt

  Vandaag moet kunst ‘shocken’. Plaats voor ongekunstelde eerlijkheid en vakkennis lijkt er niet meer te zijn.

   

  Met een didactisch ‘kijk en doe-boek’ geeft Alphonse D’HEYE binnenkort het geheim van zijn succes prijs.

  Door middel van foto’s en begeleidende commentaar wil hij de kunstliefhebber en de aspirant- kunstschilder op een eenvoudige, vatbare manier tonen hoe je stap voor stap het doek klaarmaakt, de basislijnen schetst en van laag tot laag een kunstwerk opbouwt en afwerkt.

  Tekst en momentopnames tonen duidelijk en op een verhelderende manier hoe hij tewerk gaat.

  Alles lijkt zo eenvoudig, dat zelfs ik doek en verf in huis haalde om het te proberen. Het eerste resultaat wel was nog een beetje houterig en aarzelend, maar met dit boekje binnen handbereik red ik het wel.

   

  Nog tot 30 november te kijk bij ‘Mens en Natuur’, Maenhoutstraat 75, Sint-Martens-Latem

  Open op do-, vrij-, za- en zondag van 14 tot 18 uur

  www.mens-en-natuur.com

  Alle info over kijken doe-boek Alphonse D’Heye: www.artonline.be

   

   

 • VRANK EN VROOM OP DE LATEMSE PLANKEN

  Toneelgezelschap Vrank en Vroom brengt ons

   Seks en Jaloezie

   

  Het wordt stilaan winter, binnenkort vriest het dat het kraakt. Een ideaal moment om een scheve schaats te rijden moet toneelgezelschap Vrank en Vroom gedacht hebben. 

  Ze brengen dan ook ‘Seks en Jaloezie’, een komedie van Marc Camoletti, waarin overspel, wraak en weerwraak centraal staan, met uiteraard de nodige intriges tot gevolg.

  Ingrid Roets verzorgt de regie van het stuk. De acteurs en actrices die op een of andere manier een rol spelen in dit (over)spel zijn Ben Philips, Caroline Van der Steen, Suz Thiempont, Pascal Govaert, Frieda Simoens en Saskia Vander Meirsch.

  U ziet het, de vrouwen en mannen van het toneelgezelschap mogen dan wel vrank zijn, vroom zijn ze allerminst…

   

  Voorstellingen

  De voorstellingen vinden plaats in het wijkcentrum ‘De Oase’ te Sint-Martens-Latem op:

  Zaterdag 29/11/08 om 20 uur

  Zaterdag 6/12/08 om 20 uur

  Zondag 7/12/08 om 18 uur

  Maandag 8/12/08 om 20 uur

  Woensdag 10/12/08 om 20 uur

  Vrijdag 12/12/08 om 20 uur

  Zaterdag 13/12/08 om 20 uur

   

  Info en reservaties

  http://www.toneel-vrankenvroom.tk