• EEN ONGEWOON TRIO MET EEN KAMALMANAK

   

   

  Sint-Martens-Latem

  Voor de voorstelling van de KAMALMANAK was het Limagebouw van Linda en Guy Pieters aangekleed als een kunstwerk van een ander illuster duo, Jeanne-Claude en Christo.

  Een keurig witte tent in de beeldentuin van het bedrijvencentrum zorgde voor een feeërieke sfeer. De binnenbekleding was zwart en de oubollig kitscherige luchters zorgden voor een geheimzinnige, intimistische gezelligheid. De bar, het auditorium en de buffetzaal waren een modernistisch contrast met het geheel. De ontvangst was hartelijk en stijlvol, zo ook het aperitief en het buffet. De pers werd gul ontvangen. Als eerste contact hadden we een stralende Brunhilde Verhenne van Omega-Pharma, naast de even charismatische Linda Pieters en de vormgever van de Kamalmanak Bruno Temmerman.

  Een persconferentie met stijl.

  Hoewel ik er mij met gemengde gevoelens toe gedwongen had de uitnodiging van Marc Coucke te aanvaarden, voelde ik me er onmiddellijk ‘opnieuw’ thuis. Het was alweer twee jaar geleden dat ik het ‘kunstschip’ van Guy Pieters verlaten had en sindsdien hadden we geen contact meer. Linda en Bruno braken onmiddellijk het ijs en mijn gemoedsrust en vertrouwen kwamen weer. Marc Coucke was gewoon zichzelf: minzaam en hartelijk als steeds.

  Toen ik met de collega’s van de pers aan een fijne espresso stond te nippen kwam ook een glunderende Guy Pieters op mij af. Hij leek even nerveus voor dit weerzien als ik, maar ik wist beter. Ik ken de man sinds zijn elfde en heb samen met hem woelige zeeën bevaren.
  Kunsthandelaar Pieters houdt van stress, gezonde dan. Die zenuwachtigheid was voor mij een ‘déjà vu’.
  Ik herkende die gevoelens van vroeger. Toen hij in de jaren zeventig, als jonge ‘marchand’, Leonor Fini kon strikken voor een exclusiviteit had ik dat ook al ervaren.

  Jaren later met Arman, Niki de Saint Phalle, Christo & Jeanne Claude en nog later met Robert Combas, Jan Fabre en Wim Delvoye, speelde diezelfde nervositeit bij hem op. Dit is gewoon zijn flair, zijn buikgevoel. Hij weet steeds heel goed dat, als bij de eerste ontmoeting met de artiest de vonk overslaat, hij die kunstenaar hogerop zal kunnen brengen en hem internationale uitstraling, ja erkenning zal kunnen meegeven.

  Kamagurka, die ik enkel oppervlakkig kende als ‘stand up comedian’, striptekenaar en mediafiguur, was voor mij de grootste openbaring. In tegenstelling tot wat ik verwachtte, bleek ‘Kama’ een eenvoudige, nuchtere intellectueel. Een man met stijl, die weet wat hij wil en wat hij kan.
  Als artiest heeft hij zijn talent al geruime tijd verzilverd en werd hij - volkomen terecht- nationaal en internationaal gelauwerd voor zijn originaliteit en zijn gedurfde interpretaties en uitbeeldingen van actuele, soms uiterst gevoelige onderwerpen.

  Hij schrikt nooit terug om ongezouten en shockerend zijn mening te geven over publieke stellingen. De ‘Kama’ met wie ik samen tafelde en een wijntje dronk, profileerde zich tevens als een aangename causeur, zonder kapsones en wars van elk vedettenstatus.

  Toen hij in 2008 met Marc Coucke die uitdaging voor de ‘Kamalmanak’ aanging, was ik ervan overtuigd dat hij als beeldend kunstenaar zou slagen.
  Het is alleen jammer dat hij nooit eerder aan een carrière als kunstschilder gedacht had.
  Met Kamagurka zie ik, als kunstrecensent, een heropleving van de ‘aloude’ popart in combinatie met een frisse ‘nieuwe visie’ (na Raveel) en de humor en onvoorspelbare hersenkronkels
  van Luc Zeebroek.

  Nu hij met Guy Pieters ‘in zee gaat’ (what’s in a name), kan ik de kunstliefhebbers alleen maar de raad geven Kamagurka op de voet te volgen. Voor mij is zijn oeuvre, weze het de ‘Kamalmanak’, het ‘accidentalisme’, het ‘neokubisme’, de ‘spiegeleipaintings’ of de ‘viewmasterpaintings’, een verademing, een nieuwe horizon op de hedendaagse kunstscène.

   

  KAMAGURKA in ‘De Latemse Galerij’, Dorp 6, 9830 Sint-Martens-Latem

  Wanneer? zaterdag 24 oktober 2009 tot dinsdag 24 november 2009

  Open? Dagelijks (behalve op dinsdag) van 11 tot 18 uur

  Website? http://www.kamagurka.eu

  Foto: Gaëtan Regniers

  Kamalmanaklow

   

 • Jubileumtentoonstelling Latemse Kunstkring wordt verlengd

   

  Sint-Martens-Latem

  De jubileumtentoonstelling rond de 50ste verjaardag van De Latemse Kunstkring wordt – wegens het grote succes - met 2 weekends verlengd. Ze zal wel (na dit weekend) enkel en nog steeds gratis toegankelijk zijn op zaterdag en zondag van 14 uur tot 17 uur of na telefonische afspraak met de cultuurdienst van de gemeente tel. 09 282 17 00. 

  Groepen kunnen ook op doordeweekse dagen reserveren op volgende telefoonnummers van de begeleidende gidsen  Freya Malfait en Anne-Marie Maes 09/282 48 29 / 09 – 226.39.33.

  De beschrijvende cataloog met alle tentoongestelde werken blijft nog steeds te koop aan de ‘jubileumprijs’ van 20 euro.

  Kunstliefhebbers die de tentoonstelling niet kunnen bezoeken kunnen de cataloog bestellen via de cultuurdienst of op het mailadres van de tentoonstellingsverantwoordelijke Rudy Malfait: rudy.malfait@skynet.be , de portkosten voor het binnenland bedragen € 2,95.

  De tentoonstelling loopt dus zeker nog tot 9 november 2009.

  Ook een documentaire, gebaseerd op de bekende TV-reeks ‘Ten huize van …’ uit de jaren zestig, blijft u - in de crypte van het gemeentehuis -  in visueel contact brengen met kunstenaars als Valerius de Saedeleer, Gust De Smet, Leon De Smet, Hubert Malfait, Jules de Sutter, Albert Servaes en hun vrienden als Hugo Van den Abeele, Richard Minne, Paul Haesaerts, André De Ridder en Gaston Martens.

  (foto copyright Gemeentebestuur - Het Dorpszonnetje, Gust De Smet)

   

  dorpszonnetje gust de smet


   

   

 • Moscow - New York in première in Arenbergschouwburg

   

  Moscow - New York in première in Arenbergschouwburg

  Muziektheaterproject van Salomee Speelt, Kwartet Enigma en de Arenberg

   

  Op donderdag 29 oktober gaat Moscow - New York in première in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

  In dit muziektheaterproject maken we kennis met een Poolse broer en zus die elk hun eigen weg gaan. Han Kerckhofs en Noémi Schlosser geven het beste van zichzelf, bijgestaan door het Enigma Kwartet en geïnspireerd door Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer.

  In het stuk worden tekst en muziek feilloos aangevuld met projecties van beeldmontages, animatie en film.

  De rode draad

  Warschau, jaren '30. Een broer en zus gaan elk op hun manier op zoek naar een beter leven. Hij trekt naar New York, zij naar Moskou. Jaren later blikken ze terug op hun leven en de keuzes die ze gemaakt hebben. Hun redeneringen, herinneringen, hoop en reflecties geven op meesterlijke wijze de hoop, onrust, spijt, liefde en pijn van de personages weer.

  Het stuk is gebaseerd op het werk van Isaac Bashevis Singer, Nobelprijswinnaar in 1978, en diens zoon Israël Zamir Singer. Die laatste schetst in het boek ‘Mijn vader’ zijn eigen ontroerende familiegeschiedenis. Hij vertelt hoe zijn vader Isaac zijn geboorteland Polen verlaat om in Amerika te kunnen schrijven, terwijl zijn vrouw en kind hem niet willen volgen en uit politieke motivatie naar Rusland trekken. In Moscow - New York speelt dat tafereel zich niet af tussen echtgenoot en echtgenote, maar tussen broer en zus.

  Deze muzikale theatervoorstelling wordt ondersteund met beeldmontages en film die opgenomen werden in New York en Moskou.

  Op het podium interpreteert Kwartet Enigma het werk van Russische en Amerikaanse componisten van de eerste helft van de vorige eeuw: een repertoire dat reikt van Shostakovitch tot Gerschwin.

  Operasopraan Valerie Vervoort brengt de vocale impressies van dit schrijnende, maar hoopvolle verhaal.

  Deze voorstelling is in coproductie met de Arenbergschouwburg met de steun van het Joods Cultuurfestival, de provincie Antwerpen en de Vlaamse gemeenschap.

  Salomee Speelt is een los-vast theatercollectief onder leiding van Noémi Schlosser.

  Praktische info

  wanneer:

   donderdag 29 oktober 2009 – 20.15 uur – 12 euro

  waar: Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, Antwerpen

   

  wanneer:

   vrijdag 20 november 2009 – 20.30 uur – 12,50 euro

  waar: CC Zwaneberg, Bergstraat, Heist-op-den-Berg

   

  wanneer:

   donderdag 3 december 2009 – 20.15 uur – 15 euro

  waar: CC ’t Blikveld, Waversesteenweg 11, Bonheiden

   

  wanneer:

   woensdag 16 december 2009 – 20.00 uur – 12 euro

  waar: Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, Antwerpen

   

   

   moscownewyork

   

 • LIEVEN DUVOSEL MUZIEKPRIJS TE SINT-MARTENS-LATEM

   

  De dirigent en componist Seraphien-Lieven Duvosel (Gent, 1877-Sint – Martens - Latem, 1956) dirigeerde enkele keren op het Vlaams - Nationaal Zangfeest (1949; 1950 en 1951) en zou nu 133 jaar worden. Als kind begon hij zijn muzikale loopbaan als pianist in het café van zijn vader. Als 14-jarige componeerde hij al diverse muziekstukken en dirigeerde hij zangkoren en een harmonie. Na studies aan het Gentse en Antwerpse conservatorium trok hij van 1904 tot 1908 naar Parijs waar hij o.a. bij de befaamde Charles Widor orgel studeerde en compositie bij niemand minder dan Gabriel Fauré. Tussendoor gaf hij er zanglessen aan operazangers. Gelukkig mocht ook de Vlaamse muziekwereld genieten van zijn grote en talrijke talenten. Met Florimond Van Duyse en het Willemsfonds richtte hij liederenavonden in. Hij gaf les, dirigeerde koren en speelde orgel.

   

  Tijdens een verblijf in Berlijn (1918-1921) –als activist uit het land gezet!- kwam hij in contact met Richard Strauss en Arthur Nikisch die ervoor zorgden dat de wereldberoemde Berliner Philharmoniker werken van Duvosel uitvoerde.
  Hij woonde daarna een aantal jaren in Nederland waar hij verscheidene koren en orkesten dirigeerde. Hij was er lange tijd bevriend met de dichter René De Clercq. Hij componeerde trouwens muziek op enkele van diens gedichten (‘De Vlaamse smeder’, ‘Guldensporenlied’ en ‘Krachtlied’) en gaf De Clercq raad toen die zelf ook wilde componeren op zijn eigen teksten.

   

  In 1939 werd hij bekroond (net als Flor Peeters) met zijn werk voor sopraan, mannenkoor en orkest ‘Aussöhnung’ in een internationale wedstrijd in Frankfurt.
  In 1940 keerde Duvosel naar Vlaanderen terug.
  In Emiel Hullebroeck (1878-1965) vond hij een grote steun en verdediger.
  De officiële instanties negeerden zijn werk.
  Hij schreef heel wat symfonische werken, de befaamde cantate ‘De Leiecyclus’ waarvan Karel Albert zei dat dit het gaafste werk was dat geschreven was na Peter Benoit en werken voor piano en orgel. Daarnaast componeerde hij talloze kunst-, volks- en kinderliederen (o.a. ‘De torens van Vlaanderen’ en ‘Kerstverlangen’). Voor koor schreef hij enkele missen, ‘Pater Noster’, ‘Tantum Ergo’, ‘Het lied van de arbeid’ en ‘Zomergod’.

  De muziek van Duvosel kadert in de laat-romantiek met hier en daar duidelijke impressionistische invloeden. Zijn werk wordt gekenmerkt door een logische opbouw en vloeiende melodieën.

   

  In 2006 richtte de gemeente Sint-Martens–Latem een driejaarlijkse koorwedstrijd ‘Lieven Duvosel Muziekprijs’ in. De eerste editie werd gewonnen door het koor Con Cuore uit Waregem (o.l.v. Jan Vuye). Andere laureaten waren Kamerkoor Furiant (Gent) en Kamerkoor Terpander (St.-Niklaas). Als opgelegd werk zongen alle deelnemende koren Duvosels ‘Ave Maria’. In 2009 is het de beurt aan gelijkstemmige koren.

   

  De finale gaat dit jaar tussen het Vrouwenkoor Makeblijde (Zele), Mannenkoor Het Volgende Punt (Hasselt), het Leuvens Meisjeskoor (Leuven), het Vocaal Damesensemble Arabesk (Gent) en het Mannenkoor Arc Sonore (Sint-Niklaas)

  Aan de Lieven Duvosel Muziekprijs is een geldbedrag verbonden van 3.250 euro, te verdelen over de eerste drie plaatsen (1.500, 1.000 en 750 euro).

   

  Wanneer? Zaterdag 24 oktober 2009 om 19 uur

  Waar? Sporthal Latem-Deurle, Hoge Heirweg 64, Sint-Martens-Latem

  Inkom? Gratis. Iedereen is welkom.

  Info? Cultuurfunctionaris Piet Boyens, 09 282 17 70 of  piet.boyens@sint-martens-latem.be

   

  Lieven DUVOSEL


   

   

   

   

   

 • Grensincidenten organiseert voor het eerst De Kleinkunst Cup


  'Grensincidenten' organiseert aanstaande zaterdag 17 oktober de eerste Kleinkunst Cup op Landgoed Schaluinen. 

  De Nederlandse artiesten Bertram van Alphen en PR zullen zaterdag deelnemen aan de liedjeswedstrijd voor jong Nederlandstalig talent van de nieuwste generatie kleinkunstenaars. Zij vervangen Renee Van Bavel en Ambacht. 

  E
  en korte biografische noot:

  Kleinkunstenaar Bertram van Alphen is een singer/songwriter en acteur opgegroeid in
  ‘s-Hertogenbosch. Hij behaalde in 2007 zijn bachelor in muziektheater aan het Fontys conservatorium van Tilburg. Hij trad op in verschillende theaterproducties en musicals in Nederland, Belgie en Duitsland. Zijn grootste passie is het schrijven en uitvoeren van zijn eigen liedjes. Deze liedjes zijn diep geworteld in de rijke historie van het Europese chanson maar lenen eigentijdse elementen uit de folk, pop en elektronische muziek. Bertrams muziek wordt vaak omschreven als rijk, theatraal, ontroerend en uniek.

  PR is de verzamelnaam van Pascale van Apeldoorn en Rebecca Bakker vormen sinds 2007 het duo PR. Een samenwerking van twee vrouwen waar muziek, woorden, kracht, humor en diepgang samenkomen in een voornamelijk Nederlandstalig repertoire.

  Pascale studeerde in 1991 af aan het conservatorium, hoofdvak Piano. Zij is jarenlang als begeleidend pianiste en als vakdocente Muziek en Solfège werkzaam op de HBO opleiding voor musical van Lucia Marthas. Daarnaast geeft zij privélessen en coacht zij diverse semi- en- professionele zangers, zangeressen en koren in haar eigen studio of op locatie.
  In PR combineert Pascale haar compositietalent en haar pianovirtuositeit met haar passie voor de stem.

  Rebecca volgde lessen aan de jeugdtheaterschool, toneelschool De Trap en de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ze behaalde in 1998 de tweede plaats in de finale van de Soundmixshow, speelde in diverse commercials en in de dagelijkse serie Onderweg Naar Morgen. Rebecca geeft samen met Pascale workshops Liedperformance. In PR komt het zang- en schrijftalent van Rebecca samen met haar liefde voor het lied.

  Verder op de affiche van De Kleinkunst Cup staan Mathieu en Guillaume, Fosco, Huibert Wilschut en @ Libidum.

  wanneer:

  zaterdag 17 oktober om 20 uur (deuren open om 19.30 uur)

  waar
  :

  Landgoed Schaluinen, Schaluinen 11 A
  5111 HB Baarle-Nassau, Nederland

  Tel. 0031 13 507 93 30

  Inkom:

  kaarten kosten 4 euro in voorverkoop en zijn te koop in de Baarlese bibliotheek, aan de kassa betaal je 5 euro

  Info:
  www.grensincidenten.be en www.grensincidenten.nl

  2009_cup

   

   

   

 • SCHRIKBEWIND IN KASTEEL VAN GAASBEEK

  Halloween: Victorian Fright Night in Gaasbeek

  Na een succesvolle editie in 2008 wordt het kasteelpark van Gaasbeek op 31 oktober bij schemerdonker opnieuw ingenomen door de wezens van de nacht. Ieder die het aandurft, is welkom het domein te betreden.

  Bereid je voor op bevreemdende ontmoetingen met geraffineerde Victoriaanse dames, bizarre edele heren, verleidelijke courtisanes en andere nachtvlinders of creaturen uit de onderwereld.

  Maar … there’s more to the Victorian world than meets the eye! 
  Gelukkig krijgt elke gast instructies mee om de avond heelhuids door te komen.

  Achteraf kan je lekker verder griezelen bij een glas (bloed)rode wijn, dampende pompoensoep met lookbrood …

  Het wordt ongetwijfeld een zinnenprikkelende ervaring!

  organisatie/ Kasteel van Gaasbeek ism Daila Laika, nieuwe tijden agentschap, www.daila-laika.com

  praktische informatie/ op zaterdag 31 oktober vanaf 19 tot ca. 00.30u. Tickets kosten € 6, gratis voor kinderen -7 jaar. Tickets in voorverkoop verkrijgbaar aan de infobalie. Reservering is niet verplicht!

   

  victorian-fright-night

   

 • HAAL 'BODIXEL' IN JOUW HUISKAMER

   

  Bodixel brengt Winterhanden

   

  Huisconcerten

  of op andere gezellige locaties, klein, warm intimistisch

   

   

  Het is geenszins onze gewoonte programma's aan te prijzen maar na de positieve ervaring bij 'Casa 93' zijn we toch gezwicht om u deze schitterende groep aan te bevelen. Hieronder hun motivatie: 

  <De koude winterdagen vragen om warmte, gezelligheid en intimiteit. Met ‘Winterhanden’ brengen Bodixel en Jan Vanlangendonck dit alles nabij met verhalen en liederen. Over de winter in de Andes, kerstmis in de zomer, de mijmeringen van Ernest Claes bij nieuwjaar 1963, de dronken wereld van eindejaarsfeesten, de vreemde reis van de drie wijzen, een stukje liefdesverdriet of koude en vrede aan het front van 1914.   

  Maar we voorzien niet alle verhalen tezelfdertijd… Vraagt u ons in november dan brengen wij verhalen over novemberherfstdagen, liefde en het wachten op sinterklaas. Vraagt u ons in december dan vertellen wij over de kerstsfeer in de Andes, de sneeuwwandeling van suskewiet en pitjevogel (f. timmermans) en de voorbereidingen van oudjaar. Vraagt u ons in januari dan brengen wij verhalen over nieuwjaarsvuren, nieuwe liefdes en het verdwalen van de drie koningen.

  Enfin, we wandelen in warmte. En waar u ons vergezelt, vertellen en zingen wij. Om warmte te creeëren in deze tijden van verwarring. En altijd is er de liefde.

  Jan Vanlangendonck roept met zijn sneeuwverhalen verre vlakten op. Road 66 op weg naar huis. Of kerstmis aan een strand bij veertig graden Celsius. Eindjaar in een door god en mens vergeten dorp aan de grens van de tijd.  Oud Vlaamse kerstverhalen. Eindjaar in Azië.

  Bodixel : Ludo vandeau : zang en gitaar - Siegfried Van Schuylenbergh : mandoline,dobro, gitaar – Lode Vercampt : cello - Stijn Bettens :  accordeon en zang. Samen brengen ze nieuwe en andere liederen: eigen werk uit hun drie cd’s en de nieuwe cd die in 2010 verschijnt, Spaanse, Italiaanse of Franse liederen , en oud-vlaamse ongekende liederen.  Geen afgezaagde Stille Nacht. Geen grijsgedraaide White Christmas-liederen.  Geen zeemzoeterig gedoe met bekende Vlamingen

  Wintermuziek met accordeon en cello. Een liefdeslied uit Argentinië. Een eindejaarslied dat vertelt van de wanhoop. Een nieuwjaarslied dat de eenzaamheid verdrijft. De musette ‘la douce joie’ die danst. En enkele vergeten pareltjes uit ons eigen vlaams repertoire. Of een 15° eeuws kerstlied.  Verhalen en muziek die een authentiek gevoel vertolken en recht naar het hart gaan. Een kerstoorlogslied….  In de talen die hen op lijf geschreven staan toveren de muzikanten een haardvuur of een parasol, een sneeuwman of een cocktail. Om warmte te creëren in deze tijden van verwarring.>

   

  Speelperiode: november  / december / januari  - Duur:  1u 25’  – of twee keer drie kwartier – of langer - Overal mogelijk: liefst bij u thuis in de living - of kerkjes, kapellen, kleine zaaltjes.
  Bodixel speelt akoestisch, vlakbij de mensen (zonder geluidsinstallatie). U kan dat organiseren voor / met uw familie, of u organiseert dit samen met buren en/of vrienden. Eindelijk eens iets anders in deze kerst- eindejaars- en nieuwjaarsperiode.

  'Uitkoopsom': 500 euro – vier muzikanten en één verteller

   Info: ludo.vandeau@pandora.be  

   

  bodixel

   

 • KAMAGURKA stelt tentoon in Sint-Martens-Latem

   

  kamagurkalow

   

  Kamagurka (Luc Zeebroek) werd in 1956 te Nieuwpoort aan de Belgische kust geboren.

  Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent maar kapte ermee nog vòòr zijn eindexamen.

  Hij begon als cartoonist bij weekblad Humo en vergaarde daar heel wat succes en naambekendheid.

  Kamagurka publiceerde als cartoonist en columnist in Nederland

  (NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Haagse Post Playboy, Esquire),

  Frankrijk (Charlie Hebdo, Hara Kiri), UK (Squib, The Spectator, Deadpan),

  Duitsland (Titanic, Suddeutsche Zeitung, Zitty, Eulenspiegel),

  Oostenrijk (Die Presse), USA (The New Yorker, National Lampoon, RAW) en andere... .

  ‘Kama’ had verschillende shows op de Belgische en Nederlandse televisie, een radioshow samen met zijn ‘soulmate’ Herr Seele op Studio Brussel en treedt het ganse jaar door op in Nederland en België.

  Hij schreef ook een kindersprookje en twee toneelstukken die werden opgevoerd in het NTG te Gent.

  Kamagurka bracht meer dan 25 stripboeken uit, van Bert en Bobje tot Cowboy Henk.

  Als schilder exposeerde hij in verscheidene Europese galerijen maar voornamelijk in Nederland en België.

   

  KAMAGURKA in ‘Latemse Galerij’

  Vernissage: zaterdag 24 oktober 2009, van 17 tot 20 u.

  Tentoonstelling: zaterdag 24 oktober 2009 tot dinsdag 24 november 2009

  Plaats: Latemse Galerij - Dorp 6 - 9830 Sint-Martens-Latem

  Website: http://www.kamagurka.eu

  Cataloog: lees meer op webstek

  ISBN : 9789490036010

  EAN : 9789490036010

  KAMALMANAK

  Auteurs: Vandendaele Rudy,
  Steenhuis Paul,
  Van den Bussche Willy,
  Florizoone Jan,
  Mortier Jonas
  Illustrator: Kamagurka
  Vormgever: Temmerman Bruno
  Pagina's: 764

   

   

 • DE KASTELEN VAN DEURLE

  Filmvoorstelling  De kastelen van Deurle 
  door Pol Van der Plaetsen

  Aanvang: 28-10-2009 om 20.00 uur
  Centrum De Vierschaar in Deurle

  Info: 
  Guido.VandenBerghe@UGent.be 
  09/282 72 86

  Deurle, de Leie en kastelen

  We weten ’t allemaal, Deurle is het dorp van de kastelen en de domeinen. Een belangrijk deel van het grondgebied behoorde sinds oudsher toe aan een selecte groep eigenaars. De plaatselijke bevolking heeft zich altijd wel afhankelijk gevoeld, maar tegelijkertijd verbonden en in zekere zin geborgen onder de bestaande hierarchie. Namen als De Kerchove de Denterghem-Vilain XIIII, Della Faille d'Huysse, De Loen d’Enschede en burggraaf de Spoelberch zijn onlosmakelijk met de geschiedenis van het dorp verbonden. Vooral de negentiende eeuw is de echte glorietijd voor de kasteelbewoners.   
  Vóór die tijd was er het oude regime (of om in stijl te blijven: 
  ancien régime) met zijn heerlijkheden en lenen. De Heerlijkheden van Nevele, Broeckstraete, Ter Laecke en ’s Graeven Aerseele hebben Deurle weliswaar feodaal, maar niettemin met zachte hand gekneed. De geschiedenis van de streek én het gezicht van het dorp is er alleen maar fraaier van geworden.
  De Heren zijn verdwenen, slechts één ‘heerlijkheid’ is gebleven: de heerlijkheid Deurle. En als er geen domme dingen gebeuren, kan die nog lang aan het bewind blijven. Want zeg nou zelf: bestaat er een dorp dat zo door de natuur en de historie is gezegend. Je zou er zowaar chauvinistisch van worden!
  Nu heeft Pol Van der Plaetsen,  cineast en Deurlenaar, de kastelen van het dorp stuk voor stuk deskundig en met grommende ijver in beeld gebracht. Alle denkbare sporen heeft hij aaneengeboetseerd, en het is werkelijk ‘n “kasteel van een film” geworden. (Piet Boyens)


  KasteelDeurle

   

 • Anime! High Art - Pop Culture en Gents Caermersklooster

  anime

  Met de tentoonstelling Anime! High Art – Pop Culture duikt de provincie Oost-Vlaanderen samen met het Filmfestival Gent in de wereld van de Japanse animatiefilm. Aan de hand van honderden originele tekeningen, 3D-objecten en filmfragmenten geeft de tentoonstelling een overzicht van de verschillende Anime subgenres, van de internationaal bekende films als Akira enPrincess Mononoke tot Tezuka Osamu’s klassieker Astroboy en computerspelletjes als Final Fantasy en Pokémon

  De tentoonstelling is opgedeeld in zes modules die elk een facet van het Anime-genre belichten: 
  - het luik 
  Kodomo no Anime toont de opkomst van Anime in de jaren zestig met veel aandacht voor het werk van Tezuka Osamu en de Anime-televisieseries die in de jaren zeventig en tachtig ook in onze contreien furore maakten;
   
  - Anime voor meisjes komt aan bod in 
  Shojo Anime;
   
  - Anime voor jongens komt aan bod in 
  Shonen Anime;
   
  - het sterk erotisch kantje van Anime is te zien in het tentoonstellingsonderdeel Pink Industry;
   
  - het luik 
  Fantasy Anime schenkt dan weer veel aandacht aan Amano Yoshitaka die beroemd werd met zijn Final Fantasy-ontwerpen;
   
  - tot slot is er ook een module over 3D-animatie. 

  De tentoonstelling 
  Anime! High Art – Pop Culture is een ontwerp van het gerenommeerde Deutsches Filmmuseum in Frankfurt dat eerder ook de Stanley Kubricktentoonstelling samenstelde die in 2006 in het Caermersklooster te zien was.
  Gent is na Frankfurt, Kopenhagen en Los Angeles de vierde stad waar de Anime tentoonstelling te zien is.

  Catalogus: Bij de tentoonstelling Anime! High Art – Pop Culture hoort een 280-pagina’s tellende catalogus met als titel Ga-Netchu! The Manga Anime Syndrome. Het boek belicht alle facetten van Anime en is een onmisbaar naslagwerk over het genre. 

  De catalogus kost 25 euro en is tijdens de tentoonstelling te verkrijgen in het Caermersklooster.

  De tentoonstelling en het Filmfestival

  De tentoonstelling sluit aan bij de festivalfocus op Azië. Tijdens het festival zal in de sectie ‘Geheugen van de Film’ een selectie Anime-films te zien zijn uit de cataloog van Studio Ghibli. Onder andere de films van de Japanse grootmeester Hayao Miyazaki zoals Spirited Away, Howl’s Moving Castle en Ponyo on the Cliff by the Sea zijn in het festivalprogramma opgenomen. De focus op Azië weerspiegelt zich verder nog in speciale aandacht voor China als filmland en een filmmuziekconcert met de muziek van de Japanse componist Shigeru Umebayashi. Hij werkte samen met de grootste Aziatische regisseurs van de voorbije jaren zoals Wong Kar Wai (In the Mood for Love, 2046, My Blueberry Nights), Zhang Yimou (House of Flying Daggers, Curse of the Golden Flower) en Jet Li (Fearless, The Dark Sea).

  De tentoonstelling loopt van 9 oktober 2009 tot en met 10 januari 2010.
  Alle dagen open behalve op maandag, 25 december 2009 en 1 januari 2010!

  Geleide bezoeken

  Geleide bezoeken mogelijk op aanvraag via BOEKjeBEZOEK,  tel. 09 269 60 04 
  info@boekjebezoek.be - www.boekjebezoek.be

  Contact: 

  Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
  Vrouwebroersstraat (Patershol) 6 - 9000 Gent 
  tel. 09 269 29 10 - fax 09 269 29 11 
  www.caermersklooster.be   

  Internationaal Filmfestival Vlaanderen - Gent 
  Leeuwstraat 40b - 9000 Gent 
  tel. 09 242 80 60 - fax 09 221 90 74 
  www.filmfestival.be

 • Europalia China in de provincie Antwerpen

  Europalia is een toonaangevend internationaal kunst- en cultuurfestival dat om de twee jaar de aandacht vestigt op een land en zijn cultureel erfgoed.

  Van 8 oktober 2009 tot en met 14 februari 2010 staat hetEuropaliafestival in het teken van China.

  De provincie Antwerpen organiseert voor de gelegenheid een uitzonderlijke tentoonstelling over de Tang-dynastie: 'Het omhelzen van de maan, spiegel van de Tang-dynastie' die China’s gouden eeuwen belicht. (19 december2009 tot 14 maart 2010 inhet provinciehuis - dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur – gesloten op25 en 26 december en 1 januari).

  <In het kader van deze tentoonstelling hebben Europalia en het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof een aangepast programma voor bibliotheken uitgewerkt. Een twintigtal bibliotheken bieden samen 36 workshops, voordrachten en filmvoorstellingen aan. Boeiende thema’s als de Chinese literatuur en poëzie, de turbulente politieke en economische actualiteit, de Chinese traditionele geneeskunde en recente spraakmakende films komen aan bod. Maar ook voor boeiende reisverhalen, Chinese kalligrafie en de intrigerende papier- en groentensnijkunst is er zeker een publiek.

  Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur, wil nog graagvolgende tips meegeven:

  <Naar aanleiding van onze 25-jarige verzustering met de Chinese provincie Shaanxi, is onze provincie helemaal op de kar van Europalia-China gesprongen. Getuige daarvan zijn niet alleen de komende historische Tang-tentoonstelling, maar ook de tentoonstelling  'Infantization' die momenteel in ons Fotomuseum loopt.
  Deze toont een selectie van de meest representatieve werken van 60 jonge kunstenaars – de Gelatine Generatie - uit heel China. 
  Naast fotografie bevat ze schilderijen, animatie, video, installaties, cartoons,graffiti en digitale projecties.

  Maar omdat we ons publiek ook willen laten proeven van andere Chinese kunstuitingen, namen wij ook enkele opmerkelijke muziekvoorstellingen op in onze activiteiten zoals het Festival van Vlaanderen-Kempen. Wie wil kennismaken met echte klassieke Chinese muziek, kan op 24 oktober in Postel terecht voor het concert van het Ensemble Chen Leiji.Dit ensemble heeft een route uitgestippeld die de westerse luisteraar op korte tijd wegwijs maakt doorheen de belangrijkste ontwikkelingen van de Chinese muziek. De variatie is uiteraard groot: hofmuziek en traditioneel repertoire, invloeden uit Korea en Perzië, muziek ten tijde van Confucius maar ook uit de Ming-dynastie.
  Chen Leiji mocht omwille van zijn uitzonderlijk spel in 2008 de Olympische Spelen in Peking openen. Dat dit ensemble een méér dan doordeweeks concert belooft, staat dan ook buiten kijf.

  En wat het Chinese muziektheater betreft, kent ons publiek misschien wel alleen de Opera van Beijing. Maar omdat er daarnaast ook nog opmerkelijke andere tradities bestaan, nodigden wij Tian Mansha uit naar de Arenbergschouwburg om er met haar ensemble op 9 februari van volgend jaar de voorstelling 'Living Memories: One Man Operas' te brengen. 

  Tian Mansha, China's meermaals bekroonde actrice en regisseuse van de zuidelijke Sichuan opera, vlecht in deze voorstelling verhalen uit drie artistieke vrouwenlevens dooreen.Vijf vertolkers van diverse tradities brengen een reeks 'eenmansopera's' waarin elke acteur een zoektocht onderneemt naar zijn persoonlijke en muzikale wortels. Dit is tegelijk experimenteel theater van de eerste orde en een sublieme ode aan de traditie.  De gedaantewisselingen en het omkleden vinden plaats op het toneel en zijn prachtig geïntegreerd in de voorstelling.

  Europalia stippelde ook een Chinese route uit doorheen het land. Wie die route volgt komt her en der pareltjes van de Chinese kunst en tradities tegen. We zijn niet weinig trots dat ons Kasteel d’Ursel in Hingene, met zijn schitterende Chinese behang, deel uitmaakt van deze route. In het kasteel kan je trouwens op 3 december kennismaken met de magische wereld van de Chaozhou muziek, gevolgd door een Chinese theeceremonie.>

  Het volledige overzicht van deze activiteiten en een bondige toelichting bij de onderwerpen vindt u op www.tangexpo.be (doorklikken naar NL en Events) en verder ook op www.europalia.eu.


  draak_spiegel

      


   

 • Save Ooidonkdreef en expo 'Ooidonk Revisited 2009' was topper!

   

  DEINZE - De tentoonstelling Ooidonk Revisited 2009 kreeg enorm veel bezoekers over de vloer. Ook de bezorgdheid van de kunst- en natuurliefhebbers over het al dan niet verdwijnen van deze unieke dreef en landmerk voor Deinze en de Leiestreek was groot.

  In de galerie van Francis Maere, 'Ooidonk Fine Arts' tekenden meer dan 1.000 bezoekers de petitie voor het behoud van deze prachtige dreef. Momenteel worden de lijsten nog verzameld bij de middenstand en sympathisanten in Gent, Latem, Deurle en Drongen, zodat de actiegroep rond Francis Maere na de 'Finissage' een flink aantal handtekeningen zal kunnen voorleggen aan het stadsbestuur van Deinze.

  Om iedereen te danken nodigt Ooidonk Fine Arts uit voor een aperitiefconcert:

   

  OFA_uitnodigingFinissage

   

   

 • De Kunst van De Keyzer in Brugge

   

  In Absolute Art Gallery brengen Miguel De Backer en Alain Swimberghe het meest recente oeuvre van beeldhouwer Dirk De Keyzer, die het laatste decennium enorm veel respect afdwong op onze Vlaamse, ja internationale kunstscène.

  Zijn tentoonstellingen in Brugge en Knokke zijn daar uiteraard niet vreemd aan en brachten zijn oeuvre naar een internationaal publiek.

  Bio:

  Dirk de Keyzer is een creatieve beeldhouwer met een totaal eigen figuratie en daardoor steeds herkenbaar qua vorm en stijl. In zijn werk staat meestal het menselijk figuur centraal. De mens, die hij percipieert in al zijn gedragingen en dan bijna met een naar het karikaturale neigende vormgeving uitbeeldt.

  Steeds opnieuw geeft hij uiting aan een mens met gevoel, maar dan wel een mens en een gevoel die in zijn droom- en sprookjeswereld thuis horen. Het is een wereld van fantasie waar de kijker een vrije interpretatie kan hebben, los van deze van de kunstenaar. Zijn figuren zijn eigenzinnig en vrij in een wereld van sprookjes en fabels, een wereld die niet eens zo verschillend is van deze waarin we leven. Door de satire en de gezonde relativiteit krijgt het oeuvre van De Keyzer een waardige plaats in het hedendaagse kunstgebeuren

  Na lang aftasten van verschillende plastische materialen legt hij zich nu voornamelijk toe op bronzen die hij meestal in eigen atelier giet volgens de verloren-was technieken.

  De Keyzer is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden bij zijn materiaalkeuze. Enerzijds past hij de zuivere ‘cire-perdue methode’ toe, anderzijds experimenteert hij met het verwerken van hout, stof, touwen en andere ‘trouvailles’ om deze in hun zuivere vorm tot brons te verwerken. Hij gebruikt vaak zeer uiteenlopende soorten patina, wat zijn oeuvre steeds weer meer uitstraling van kleur en warmte bijbrengt.


  de keyzer0001

   

  Absolute Art Gallery, Dijver 4-5, 8000 Brugge - Tel. 050 49 10 12

  Tentoon: 17/10 - 15/11/2009

  Open: dagelijks van 11 tot 18.30 u. - gesloten op woensdag

  info@absoluteartgallery.com

  www.absoluteartgallery.com

   

 • Onvoltooid concept voltooid in MDD te Deurle

  Een concept van Michael Tarantino

  04.10 - 29.11.2009
  Robert Gober, Julião Sarmento & Luc Tuymans


  tarantino


  In het najaar van 2009 realiseert het MDD een ambitieus tentoonstellings-project met drie kunstenaars die al lange tijd internationale erkenning genieten. Absence is the Highest Form of Presence was het laatste en onvoltooide project van de in 2003 overleden curator Michael Tarantino. Het verenigt de twee grote passies van één van de beste curatoren van zijn generatie, namelijk film en beeldende kunst. Vertrekkende van het basisconcept, uitgeschreven door Michael Tarantino in 2002-2003, werken de betrokken kunstenaars en het MDD samen aan de realisatie van de tentoonstelling en een publicatie. Oud en nieuw werk worden samengebracht in een tentoonstelling die film, schilderkunst en sculpturale installaties verenigt.

  Info:

  Museum Dhondt-Dhaenens, MDD

  Museumlaan 14, 9831 Deurle

  Tel. 09 282 51 23

 • De Provincie West-Vlaanderen organiseert in 2009 voor de 6de maal 'Buren bij Kunstenaars'


  ‘Buren bij kunstenaars’ – Open-atelierdagen.

  Dit project loopt gelijktijdig in Frankrijk in het Departement Nord en het Departement Pas-de-Calais.

   

   


  Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2009 stellen kunstenaars in heel de provincie West-Vlaanderen hun atelierdeuren open.
  Amateurs of professionelen, vanuit heel diverse disciplines (grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst, kunstambachten, installatie, multimedia enz.) participeren aan het project. De toegang is gratis. Door de ateliers ook al op vrijdag open te stellen, wordt aan scholen de kans geboden een kunstenaar aan het werk te zien in zijn atelier.

  In totaal nemen over de hele provincie verspreid, 1145 kunstenaars deel aan het project. Dit betekent opnieuw een stijging van meer dan 15 %. Zij stellen samen ruim 855 ateliers open, een verhoging van 45 % van het aantal ateliers. In 2009 participeren 57 collectieven.

  Het verschil tussen aantal kunstenaars en aantal ateliers heeft twee oorzaken. Onder de deelnemende kunstenaars zitten een aantal kunstenaarscollectieven die een gezamenlijk atelier openstellen. Er zijn ook kunstenaars die bij een collega-kunstenaar werk zullen tonen omdat hun eigen atelier te klein is of onvoldoende toegankelijk voor het publiek.

  Zowel gerenommeerde, gevestigde kunstenaars zitten in het aanbod als kunstenaars die in hun vrije tijd in alle stilte in hun atelier aan het werk zijn en nu de kans aangrijpen om hun werk ook eens aan het grote publiek te laten zien.

  Het Permekemuseum in Jabbeke en het Ensorhuis in Oostende zijn op 16, 17 en 18 oktober uitzonderlijk gratis toegankelijk.
  Ook BE-PART, het platform voor actuele kunst in Waregem is in het project opgenomen.

  In 2008 werd gestart met een uitgebreide website specifiek voor het project: www.west-vlaanderen.be/burenbijkunstenaars.

  De website (klik op affiche)voor de editie 2009 is nu al klaar en toont naast alle praktische informatie ook enkele impressies van hun werk. Op de website zijn er drie zoekmogelijkheden: op kaart (per gemeente), op naam van de kunstenaar of van het collectief of uitgebreid zoeken waar je een antwoord krijgt op heel gerichte vragen zoals ateliers voor keramiek die bijvoorbeeld op zaterdag open zijn in het arrondissement Kortrijk en die ook nog toegankelijk zijn voor rolstoelpatiënten. In laatste instantie kan je dan je keuze nog verder verfijnen door het illustratiemateriaal te bekijken of door nog te surfen naar de website van de kunstenaar of het collectief. Alle mogelijkheden zijn met één klik op een gebruiksvriendelijke manier op te sporen.

  Nieuw is dat je nu ook je route kan samenstellen zodat op een overzichtelijke lijst alleen die ateliers staan waar je voorkeur naar uit gaat.

  Ook in 2009 is er opnieuw een wegwijsbrochure. In deze overzichtelijke brochure staan alle adressen en openingsuren per atelier, gerangschikt per arrondissement en per gemeente. Drie indexen maken het zoeken eenvoudiger: op naam van de deelnemer, op naam van het collectief en op gemeente. Deze brochures zijn vanaf midden september gratis te verkrijgen bij de gemeentes, toeristische diensten, openbare bibliotheken, academies, culturele centra en bij de kunstenaars zelf. U kan de brochure (zowel die van West-Vlaanderen, het Departement Nord als van het Departement Pas-de-Calais) vanaf midden september ook gratis aanvragen bij:

  Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis

  Jan Van Eyckplein 2 - 8000 Brugge

  T 0800/20021

  Burenbijkunstenaars