LIJN 3, de Gentse stadsrand in beeld

 

Tentoonstelling

'Lijn 3 – Beelden uit de stadsrand van Gent'

in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

5 februari t.e.m. 28 maart 2010

 

Van 5 februari t.e.m. 28 maart 2010 loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling 'Lijn 3 - Beelden uit de stadsrand van Gent'. 

Een project van Jan Beke met foto's van Filip Claus, Tim Dirven, Jonas Lampens, Jimmy Kets, Bob Van Mol en Yann Bertrand.

 

‘Lijn 3’ verwijst naar de Gentse buslijn die de wijken van Mariakerke verbindt met het stadscentrum.
Het gelijknamige project schetst een beeld van het dagelijkse leven in de Gentse volkswijk Brugse Poort. Door middel van een imaginaire busrit wordt op een diepgravende en genuanceerde manier het sociologische weefsel van de grootstedelijke samenleving blootgelegd. ‘Lijn 3’ vertelt het verhaal van een samenleving onder druk, waar mensen steeds verder geïsoleerd raken.

'Lijn 3' bekijkt de grootstedelijke problematiek vanuit het perspectief van een Gentse arbeiderswijk anno 2009. Deze keer echter geen clichéverhaal over hangjongeren of Oost-Europese dealers, maar een ontmoeting met mensen van diverse pluimage.
Neem de tijd om te ontdekken hoe het is om te overleven in de marge van de welvaartsstaat.
Leer mensen kennen die u anders nooit zou ontmoeten. Uw buren.

De fotografen die deze rit in beeld hebben gebracht zijn niet de minsten. Filip Claus, Tim Dirven, Jonas Lampens, Jimmy Kets, Bob Van Mol en Yann Bertrand behoren tot de top van de Belgische fotografie. Een jaar lang volgden zij de handel en wandel van mensen uit de wijk, in het kielzog van Jan Beke, toen straathoekwerker van de buurt.

 

Het fotoboek Lijn 3 schetst een intiem portret van een volkswijk waar mensen steeds verder geïsoleerd raken. Het resultaat is een ontnuchterend verslag van een samenleving onder druk, zonder vooroordelen, maar ook zonder verbloeming.

Koop een buskaartje en rij mee.
Volgende halte: Brugse poort, de barometer van de stedelijke samenleving

‘Lijn 3’ wil de verschillende leefvormen die binnen een grootstedelijke context aanwezig zijn zichtbaar maken. Het project liep in 2009, het jaar waarin de grootste economische crisis sinds de jaren dertig woedde.
Dat maakt deze verhalen nog prangender, en zowel op journalistiek als maatschappelijk vlak nog relevanter dan ze al waren.

Auteur en fotografen kozen bewust voor een globale benadering van de problematiek.

Het was van in het begin het opzet om de tijd en de ruimte te nemen, en niet te blijven steken in clichés over hangjongeren, Roma of Oost-Europese dealers.
Gaandeweg leert men zo de wijk en de mensen die er (over)leven op een andere manier kennen, en wordt duidelijk dat voor velen de welvaartsstaat allesbehalve een jubelverhaal is.

‘Lijn 3’ nodigt uit om de categorieën die vaak worden gehanteerd (druggebruikers, illegalen, hangjongeren) even te laten voor wat ze zijn en de wijk in al zijn complexiteit en diversiteit te beschouwen.

Het verhaal en de foto's werden gebundeld in een gelijknamig boek, uitgegeven bij Ludion. Het boek is te verkrijgen in de betere boekhandel en tijdens de tentoonstelling ook in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Het bevat ook bijdragen van Prof. Dr. Rik Pinxten en Cathy Galle.

(Lijn 3 - ISBN 978-90-5544-966-8/Nederlands - 144 pagina's – softcover - € 24,95)

Colloquium

Naast een tentoonstelling en een boek, omvat het project ook het colloquium ‘Verhalen als Gereedschap’. Het colloquium wordt georganiseerd door het Vlaams Overleg Straathoekwerk in samenwerking met de vakgroep Vergelijkende Cultuurwetenschap van de UGent.
Het vindt plaats op vrijdag 12 februari 2010 in de Zebrastraat.
Op het colloquium zullen een aantal sprekers het belang van de signaalfunctie van verhalen naar het beleid benadrukken, en ook hun waarde als invalshoek bij sociaal-wetenschappelijk onderzoek belichten.

Tentoonstelling 'Lijn 3' – Praktisch

Wanneer: van 5 februari tot en met 28 maart 2010

Waar: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster,

Vrouwebroersstraat 6 (Patershol), 9000 Gent

Openingsuren: elke dag doorlopend van 10 tot 17 uur.

Gesloten op maandag.

Toegang: gratis.

Rondleidingen mogelijk op aanvraag:

- via BOEKjeBEZOEK, tel. +32 9 269 60 04

info@boekjebezoek.be, www.boekjebezoek.be

- via Gandante: tel. +32 9 375 31 61 (vm) -

+32 479 51 52 42 (nm)

info@gandante.be, www.gandante.be

caermersklooster@oost-vlaanderen.be,

tel. 09 269 29 10-14

 lijn3 low resolution

 foto via Persdienst Provincie Oost-Vlaanderen


 

De commentaren zijn gesloten.