• EEKLO: Natuur is kunst, bosinfocentrum vernieuwd

   

  Tentoonstelling bosinfocentrum

  provinciaal domein Het Leen in Eeklo

  in een nieuw kleedje

  Sinds donderdag 25 februari 2010 staat in het bosinfocentrum van het provinciaal domein Het Leen in Eeklo een nieuwe tentoonstelling opgesteld.

  Wie sinds 1994 een bezoek bracht aan het bosinfocentrum, herinnert zich waarschijnlijk nog de tentoonstelling over bossen, bomen en hout. Na 16 jaar was deze tentoonstelling dringend aan een opfrissing toe.

  De onderwerpen die in de oude tentoonstelling aan bod kwamen, zijn ook terug te vinden in de nieuwe editie. Maar de vormgeving is volledig vernieuwd.

  Voor deze nieuwe tentoonstelling heeft provinciaal domein Het Leen een beroep gedaan op het Nederlandse ontwerpbureau ‘Marcelwoutersontwerpers’, dat op zijn beurt samenwerkte met de Brugse firma CCD Expo.

  De tentoonstelling richt zich zowel naar de particuliere bezoeker die wat meer over het bos wil ontdekken, als naar groepen. Voor scholen zullen er vanaf het schooljaar 2010 – 2011 educatieve programma's uitgewerkt worden met integratie van de tentoonstelling.

  Vier zones met interactie

  De bezoeker vindt informatie over:

  • bossen

  • bomen

  • fauna en flora in het bos

  • provinciaal domein Het Leen

  In elke zone kan de bezoeker via interactieve opstellingen uitgebreid kennismaken met het onderwerp.

  Zo kan men in de zone 'het bos' zelf proberen om een bosecosysteem in evenwicht te houden door dieren en planten toe te voegen of weg te halen. In de zone 'bomen' kan men een kijkje nemen in een eik.
  Wie benieuwd is welk leven er te vinden is in dood hout, moet eens door de holle boomstam kruipen. Nadat de bezoekers een melodietje hebben gespeeld op de verschillende houtsoorten uit onze bossen, kunnen ze in de zone 'fauna en flora' verder kennismaken met de verschillende bosbewoners. Kraak de code van een levend wezen en sorteer op een onderzoekstafel de schedels van vleeseters, insecteneters of planteneters. In de zone over Het Leen krijgt men enkele vragen voorgeschoteld over de geschiedenis van het domein. Het antwoord is te vinden op grote kaarten en affiches in de tentoonstelling.

  Boeken en multimedia

  Wie enkele bosonderwerpen nog grondiger wil uitspitten, vindt in elke zone ook boeken die met het thema uit die zone te maken hebben. In de multimediastand kan men kennismaken met de broedvogels uit het domein. Men kan de vogels beluisteren en bewonderen en krijgt er ook informatie over hun voedsel en nest.

  Bezoek aan het bos

  De tentoonstelling is bedoeld als een aanvulling op of een aanleiding voor een bezoek aan het bos zelf. Men vindt er informatie die men in het bos zelf niet terugvindt. Een bezoek aan de tentoonstelling moet dus zeker gecombineerd worden met een wandeling op de plek waar het echt gebeurt: het bos zelf. Aan de infobalie van het bosinfocentrum zijn gratis foldertjes met uitgestippelde wandelpaden te verkrijgen.

  Auditorium

  Ook wie liever geen lange wandeling maakt, kan kennismaken met de schoonheid van de natuur. In het auditorium van het bosinfocentrum kan men genieten van een evocatie van de seizoenen in beeld en geluid.

  Inlichtingen:

  gedeputeerde Peter Hertog

  Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

  tel. 09 267 82 35

  Provinciaal domein Het Leen

  Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo

  contactpersoon: Frank Schautteet

  tel. 09 376 74 77

  frank.schautteet@oost-vlaanderen.be

  www.hetleen.be

  Het Leen prov domein LR

   

   

 • PIM SMIT IN ANTWERPEN

   

   Pim Smit: Raak me aan en Voel   

   

  De in België wonende Nederlandse kunstenaar Pim Smit was de beste vriend van Herman Brood.  Ongetwijfeld werd hij door Herman Brood geïnspireerd, maar Pim werkt al sinds jaren, én met groot succes, aan zijn eigen stijl en oeuvre. Vaak wordt zijn oeuvre vergeleken met dit van Picasso, Corneille, Chagall en Appel.

  Zijn laatste publieke creatie was het grote schilderij dat hij maakte op het sportgala 2009 waar hij zich liet ‘assisteren’ door  o.a. Klim Clijsters, Tia Hellebaut, Eddy Merckx, Jan Ceulemans), een kleurige en gesmaakte ‘happening’ ten voordele van Music for Life. 

  Voor het eerst toont Pim Smit zijn werk in een solotentoonstelling in Antwerpen. 

  Ook nu engageert hij zich voor het goede doel, want er zullen twee werken te koop worden aangeboden (Drumpainting  met Ben Crabbé en Bokszak van Freddy De Kerpel), werken waarvan het merendeel van de opbrengst naar “Kom op tegen Kanker” gaat.

  Naar zijn eigen verklaringen is schilderen voor Pim Smit een soort ritueel. Het begint met het ‘dopen’ van de doeken. Hij zegt in de eerste fase van dit creatieproces steeds tekeer te gaan met de tomeloze wildheid van een beest. Na verschillende ‘maagdelijke’ canvassen te hebben verspreid in zijn atelier, gaat hij met een houten lat de verf met gulzige vegen en spatten, totaal willekeurig, over de doeken verdelen. Steeds gebruikt Pim dezelfde kleuren: geel, groen, rood, blauw, wit en zwart. Op die manier krijgen alle canvassen een kleurrijke structuur van vlakken en verfspatten die, naar eigen zeggen, aan elk werk een unieke genetische code geeft. Vanaf dat moment is elk doek klaar om verder te groeien.

  In een tweede fase gaat Smit de doeken te lijf met de spuitbus. Het échte gevecht met de compositie begint. Grote verfvlakken worden fel afgelijnd en zo ontstaat, geheel intuïtief, een perfect evenwichtige compositie. Dit vormt dan het geraamte waarrond hij zijn personages of voorwerpen verder opbouwt. Ruimtelijke begrenzingen die hij de ongebreidelde kleurenvlakken oplegt en aldus zijn eigen karakter aan elk doek opdringt.

  Dan pas ontstaat een symbiose waarbij het 'oerkarakter' van het gedoopte doek wordt gekneed naar de wil en geest van de kunstenaar. Dit intense proces kan dagen in beslag nemen vooraleer het doek als ‘volwassen’ uit deze felle strijd komt. Dan nog is het schilderij niet af!

  Pim Smit gaat nu de doeken afwerken met een verfrollertje op een lange stok.

  Zijn palet is de vloer waarop hij de kleuren die zich vormen naast en op het schilderij mengt. Het vergt intensieve arbeid want pas nu begint het hele proces van gelaagdheid, doorzichtigheid, warmte en kleurklank. Steeds met zijn zelfde basiskleuren bouwt hij al rollend aan een vorm- en kleurenschakering die zijn doeken een unieke uitstraling geeft. Tussen en over de zwarte lijnen vormen deze pastelkleuren een fluwelige deken dat soms bij een eerste blik de ernst van de doeken omfloerst. Maar bij een tweede, en verdere benadering, zie je duidelijk dat alle werken van Pim Smit dramatiek in zich dragen, een dialoog, soms een confrontatie, tussen een extroverte communicatie met de buitenwereld en een introverte bespiegeling van een intense beleving. Pim Smit signeert elk doek met zijn eigen DNA. Vervalsing is dus uitgesloten want elk werk is ‘gezegend’ met zijn uniek certificaat  van echtheid.

  TENTOONSTELLING:  19 februari tot 13 maart 2010 van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur

  NOCTURNE:11 maart van 19 u tot 21 u

  CATALOGUS : De catalogus van de tentoonstelling kan u op de website bekijken en downloaden

  INFORMATIE over deze en andere tentoonstellingen zie website van de galerie

   

  Galerie Ludwig Trossaert 

  Museumstraat 29   

  B-2000 Antwerpen, België

  T +32 475 955 339

  galerie.ludwig.trossaert@visiononart.be

  web.artprice.com/store/galerie-ludwig-trossaert

   

  in line smit_p

   

 • ARNE QUINZE BLIJFT VERBAZEN

   

  Arne Quinze, de nieuwe ‘leader of the pack’ in de Belgische conceptuele kunst realiseerde al een hele reeks monumentale, soms controversiële constructies in het straatbeeld en was onlangs nog te kijk in de Londense Saatchi Gallery. Stilaan verovert hij de internationale kunstscène met zijn interactieve oeuvre.

  Nu verbaasde hij de kunstwereld door zijn samenwerking met restaurant ‘De Pastorale’ in het Antwerpse Reet. Tweesterren-chef Bart De Pooter staat niet alleen voor een inventief culinaire meesterkok, hij is ook kunstliefhebber tot in de toppen van zijn tenen en deinst er niet voor terug zijn restaurant geregeld een nieuwe look te geven. Ditmaal ging hij echter zeer drastisch te werk liet hij het interieur, zoals hij het zelf uitdrukt, ‘strippen’.

  Voor de ‘kunstinvulling’ gaf hij Arne Quinze carte blanche.

  De Pooter gaf onlangs in ‘De Zevende Dag’ onomwonden toelichting bij deze ‘investering’.
  Waar andere restaurants de muren sieren met schilderijen of sculpturen plaatsen, liet hij kunst verwerken in en ‘eenworden’ met het interieur. Deze trend is niet nieuw. Arne Quinze ‘bekleedde’ o.a. reeds op subtiele wijze het hotel Le Royal Monceau in Parijs.

  Quinze en De Pooter gaan hier deze maal ook heel ver. Het resultaat mag er zijn.

  Kunst laten deel uitmaken van het restaurant en de klanten deze zintuiglijke ervaring bieden bij het degusteren is dan toch weer een unieke en andere aanpak van kunstbeleving.

  Meer info?

  info@guypietersgallery.com

  sieghild@arnequinze.tv

  www.depastorale.be

   

  quinze

   

   

   

 • PLASTIC ONO BAND IN INDRUKWEKKENDE BEZETTING

  Via 'Imagine Peace' kreeg ik volgende affiche toegestuurd voor een concert in Brooklyn. Zo te zien is Yoko nog steeds goed bezig met het uitdragen van de boodschap van ons aller John Lennon!

  concertyoko

  THIS MONDAY, 15 FEBRUARY
  LAST FEW TICKETS AVAILABLE

  *** NEW GUESTS CONFIRMED ***
  for Yoko Ono Plastic Ono Band LIVE �Dress Rehearsal� show
  at Brooklyn Academy of Music, New York.
  From Yoko Ono Plastic Ono Band:
  YOKO ONO, SEAN LENNON, YUKA HONDA & CORNELIUS
  from the original Plastic Ono Band:
  KLAUS VOORMANN & JIM KELTNER
  from Scissor Sisters:
  JAKE SHEARS & ANA MATRONIC
  from Sonic Youth:
  THURSTON MOORE & KIM GORDON
  And also:
  JUSTIN BOND & HARUOMI HOSONI
  TICKETS ON SALE NOW
  *** CLICK THIS LINK ***
  http://bit.ly/YObamtix

  or phone 718-636-4100
  Tickets: $19.90 � $65.00
  Most at: $29.90
  Gilman Opera House
  Brooklyn Academy of Music
  30 Lafayette Ave
  Brooklyn
  New York 11217
  Tickets: http://bit.ly/YObamtix
  More info: http://bit.ly/YOPOBbam

 • MEN ZEGGE HET VOORT... in DEINZE en de LEIESTREEK

   

  MEN ZEGGE HET VOORT!

   Affiches en aanplakbrieven uit eigen collectie

  (18e tot 20e eeuw)

   

  Tentoonstelling van 20 februari tot 4 april 2010

   

  Hoewel al deels vervangen door digitale reclame, blijft de affiche in onze maatschappij een belangrijke bron van publiciteit. In deze tentoonstelling gaan we op zoek naar de impact van de affiche in vroegere tijden, vaak de enige vorm van berichtgeving. Ver weg van de flitsende flyers en affiches die vandaag met enkele muisklikken op de pc worden ontworpen en afgedrukt, ontdekken we de ziel van het ambachtelijke drukwerk. Ook toen al probeerden drukkers, naast de arbeid van het letterzetten, hun producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Parallel met de ontwikkelingen van nieuwe drukprocédés, zal dit evolueren van schuchtere pogingen met eenvoudige illustraties, naar het aantrekken van heuse plastische kunstenaars voor de opmaak van de ontwerpen.

  Wat de meeste niet weten, is dat de Kring voor Geschiedenis en Kunst een collectie van meer dan 700 affiches en aanplakbrieven bezit en toevertrouwt aan de goede zorgen van het ‘Museum van Deinze en de Leiestreek’. Door hun fragiliteit en de negatieve invloed van klimatologische factoren kunnen ze echter maar sporadisch getoond worden.

  Met deze tentoonstelling biedt het Museum van Deinze het publiek voor het eerst in 20 jaar opnieuw een unieke opportuniteit om deze mooie selectie van de verzameling te bewonderen.
  Omwille van de grote verscheidenheid werd niet gewerkt rond een bepaald thema, maar eerder gekozen voor een historisch overzicht, gaande van enkele vroege voorbeelden uit de 18de eeuw tot opmerkelijke stukken uit de 19de en 20ste eeuw.

  Noteer ook:

  Op woensdag 17 maart 2010 wordt er in het museum ook een creatief kinderatelier voorzien waarbij kinderen van 6 tot 12 jaar zich laten inspireren door de wereld van de publiciteit. Het kinderatelier gaat door van 14u tot 16u30 en inschrijven kan via mail naar museum@deinze.be of telefonisch op 09 381 96 70.

   

  Waar? Museum van Deinze en de Leiestreek

             Lucien Matthyslaan 3-5, Deinze

  Wanneer? Van 20 februari tot 4 april 2010

  Open?

  Werkdagen van 14 tot 17.30 uur

  Za, zon, en feestdagen van 10 tot 12 en van 14 tot
  17 uur

  Info?

  Tel. 09 381 96 70

  museum@deinze.be

   

  affiches

   

   

   

 • EVA CLAESSENS EVEN TERUG IN HAAR GEBOORTESTAD

   

  ANTWERPEN

  Eva Claessens bouwde in amper 20 jaar een vruchtbare internationale carrière op. Haar oeuvre verraadt een onuitsprekelijke passie en liefde voor het menselijk lichaam. Dit uit zich in haar voorliefde voor figuratief naakt. Zowel in haar schilderijen als in haar beelden verkent ze de kracht en tevens fragiliteit van dit menselijk lichaam, de emoties en de beweging. Deze onophoudelijke zoektocht naar eenmaking tussen man en vrouw, tussen uiterlijke en innerlijke realiteit, tussen materie en intuïtie resulteert in een uiterst persoonlijke en unieke beeldtaal, die ons herinnert aan de eenheid van onze ziel.

  Geboren in België in 1971, studeerde ze aan verscheidene kunstacademies in haar geboortestad Antwerpen. Op haar achttiende verhuisde ze naar Firenze (Italië) waar ze haar studies voortzette in de Academia Dell'Arte en waar ze als model en schilderes werkte in de ateliers van Romano Stefanelli. Haar werk bracht haar o.a. in de Verenigde Staten, Jamaica, Israël, en meer recent in Indië.
  Deze reizen gaven haar de gelegenheid om vorm, kleur en picturale lijnvoering verder uit te diepen.

  Naast verschillende solotentoonstellingen nam ze deel aan talloze kunstmanifestaties en exposities in Europa, Zuid Amerika en Azië.

  Ze creëerde tevens diverse werken in opdracht van privé collectioneurs en bedrijven over de hele wereld.

  Nu is ze kort in haar geboortestad en toont er haar oeuvre (schilderijen, tekeningen en beelden) bij het befaamde Huis Bernaerts.

   

  Vernissage:  donderdag 25 februari van 19 tot 22u

  Tentoonstelling: vrijdag en zaterdag van 11 tot 22u  (26 en 27 februari)

  Waar: Galerie Bernaerts,  Verlatstraat 16-22,  2000 Antwerpen 

  lesmaries

   

   

   

   

 • Krokuskriebels: Oost-Vlaamse musea kriebelen mee

  Krokuskriebels bij Oost-Vlaamse musea
  13-21 februari 2010

   

  Van 13 tot 21 februari 2010 nemen 86 musea uit Vlaanderen en Brussel deel aan de vijfde editie van Krokuskriebels. Ook 14 Oost-Vlaamse musea doen mee.
   
  Krokuskriebels wil gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar motiveren om musea in gezinsverband te ontdekken. Ook wil het musea gevoelig maken voor een gezinsvriendelijke werking.
   
  Op het programma staan leuke rondleidingen voor het hele gezin, spetterende animatie, creatieve workshops, zinderende zoektochten en meeslepende vertellingen, … Ouders, grootouders en kinderen snuiven samen cultuur op. Alle gezinnen zijn welkom. Voor leden van de Gezinsbond is er op vertoon van hun lidkaart, een korting op het Krokuskriebelsaanbod.
   
  Ook Oost-Vlaamse musea kriebelen mee!
  Maar liefst 14 musea uit de provincie Oost-Vlaanderen rollen tijdens de krokusvakantie de rode loper uit en leggen gezinnen extra in de watten:
  • Aalst: 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst
  • Dendermonde: Stedelijke Musea Dendermonde
  • Gent: 
   •  MIAT
   •  S.M.A.K.
   •  Museum voor Schone Kunsten
   •  Museum voor Dierkunde
   •  Museum Dr. Guislain
   •  Kunsthal Sint-Pietersabdij
   •  Het Huis van Alijn vzw
   •  Design museum Gent
   •  De Wereld van Kina: Het Huis
  • Oudenaarde - Ename: Provinciaal archeologisch museum (pam) Ename
  • Sint-Niklaas: SteM Zwijgershoek
  • Velzeke: Provinciaal archeologisch museum (pam) Velzeke
  Het krokuskriebelsaanbod is sterk gevarieerd: van zoektochten, museumspelen tot allerhande workshops.
   
  Een greep uit het aanbod in de provincie Oost-Vlaanderen:

  • Beleef de kriebel-eeuwen in Dendermonde,
  • Krijg de carnavalkriebels in ’t Gasthuys, Stedelijk Museum in Aalst,
  • Op zoek naar het verdwaalde theepotje in de Kunsthal Sint-Pietersabdij in Gent,
  • Puzzel met het verleden in pam Ename of maak je eigen juwelen in het pam Velzeke,
  • Kom naar het verjaardagsfeest van de poes van het Huis van Alijn,
  • Ga op speurtocht in de Wereld van Kina en ontdek wie het Afrikaanse stadje Baobab vervloekt heeft,
  • Doe het blote knieënspel in het MIAT in Gent,
  • Volg de draad van Ariadne in het SteM Zwijgershoek in Sint-Niklaas.
   
  Krokuskriebels in pam Ename en Velzeke
  Het pam Ename organiseert op woensdag 17 februari om 14 uur een groot dorpsspel voor kleuters en hun (groot)ouders. Er is ook een vertelling door Dirk Sluijs op zondag 21 februari om 14 uur. Hij neemt iedereen op een unieke manier op sleeptouw naar het Enaamse verleden. Alle activiteiten zijn gratis voor leden van de Gezinsbond. Volwassenen niet-leden van de Gezinsbond kunnen samen met hun (klein)kinderen het pam Ename tijdens de krokusvakantie uitzonderlijk tegen reductietarief bezoeken (1,25 EUR p.p.).
   
  In het pam Velzeke worden er iedere namiddag diverse leuke en boeiende ateliers georganiseerd: over sieraden, kledij, kapsels, schmink, onderzoek naar menselijke beenderen, … Men kan er ook de uitrusting van een Romeinse legionair of Keltische krijger uitproberen. Deelnemen aan de ateliers is gratis voor leden van de Gezinsbond; niet-leden betalen 2 EUR. Het bezoek aan het pam Velzeke is gratis. Reserveren kan telefonisch op tel. 09 360 67 16.
   
  Plaats en info:

  Startschot
  Het officiële startschot van Krokuskriebels wordt gegeven op
  woensdag 10 februari 2010 om 15.45 uur in het SteM Zwijgershoek in Sint-Niklaas. De pers is welkom. De uitnodiging is te vinden op www.oost-vlaanderen.be/pers (Krokuskriebels).

  Meer informatie over de musea en hun activiteiten is te vinden op:
  www.krokuskriebels.org.
   
  Sommige musea werken met inschrijvingen. Dus snel zijn is de boodschap.
   
  Krokuskriebels is een project van de Gezinsbond, in samenwerking met FARO (Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed), de Vlaamse provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid.

  Inlichtingen:
   
  Gedeputeerde Jozef Dauwe
  Gouvernementstraat 1, 9000 Gent
  tel. 09 267 82 42
   
  Provincie Oost-Vlaanderen
  Transversale cel Cultuur
  W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
  contactpersoon: Anneke Lippens
  tel. 09 267 72 52
   
  Gezinsbond
  contactpersoon: Hilde Marichal
  tel. 02 507 88 94
  krokuskriebels@gezinsbond.be

  091028_krokuskriebels_banner

   

   

 • LIJN 3, de Gentse stadsrand in beeld

   

  Tentoonstelling

  'Lijn 3 – Beelden uit de stadsrand van Gent'

  in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

  5 februari t.e.m. 28 maart 2010

   

  Van 5 februari t.e.m. 28 maart 2010 loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling 'Lijn 3 - Beelden uit de stadsrand van Gent'. 

  Een project van Jan Beke met foto's van Filip Claus, Tim Dirven, Jonas Lampens, Jimmy Kets, Bob Van Mol en Yann Bertrand.

   

  ‘Lijn 3’ verwijst naar de Gentse buslijn die de wijken van Mariakerke verbindt met het stadscentrum.
  Het gelijknamige project schetst een beeld van het dagelijkse leven in de Gentse volkswijk Brugse Poort. Door middel van een imaginaire busrit wordt op een diepgravende en genuanceerde manier het sociologische weefsel van de grootstedelijke samenleving blootgelegd. ‘Lijn 3’ vertelt het verhaal van een samenleving onder druk, waar mensen steeds verder geïsoleerd raken.

  'Lijn 3' bekijkt de grootstedelijke problematiek vanuit het perspectief van een Gentse arbeiderswijk anno 2009. Deze keer echter geen clichéverhaal over hangjongeren of Oost-Europese dealers, maar een ontmoeting met mensen van diverse pluimage.
  Neem de tijd om te ontdekken hoe het is om te overleven in de marge van de welvaartsstaat.
  Leer mensen kennen die u anders nooit zou ontmoeten. Uw buren.

  De fotografen die deze rit in beeld hebben gebracht zijn niet de minsten. Filip Claus, Tim Dirven, Jonas Lampens, Jimmy Kets, Bob Van Mol en Yann Bertrand behoren tot de top van de Belgische fotografie. Een jaar lang volgden zij de handel en wandel van mensen uit de wijk, in het kielzog van Jan Beke, toen straathoekwerker van de buurt.

   

  Het fotoboek Lijn 3 schetst een intiem portret van een volkswijk waar mensen steeds verder geïsoleerd raken. Het resultaat is een ontnuchterend verslag van een samenleving onder druk, zonder vooroordelen, maar ook zonder verbloeming.

  Koop een buskaartje en rij mee.
  Volgende halte: Brugse poort, de barometer van de stedelijke samenleving

  ‘Lijn 3’ wil de verschillende leefvormen die binnen een grootstedelijke context aanwezig zijn zichtbaar maken. Het project liep in 2009, het jaar waarin de grootste economische crisis sinds de jaren dertig woedde.
  Dat maakt deze verhalen nog prangender, en zowel op journalistiek als maatschappelijk vlak nog relevanter dan ze al waren.

  Auteur en fotografen kozen bewust voor een globale benadering van de problematiek.

  Het was van in het begin het opzet om de tijd en de ruimte te nemen, en niet te blijven steken in clichés over hangjongeren, Roma of Oost-Europese dealers.
  Gaandeweg leert men zo de wijk en de mensen die er (over)leven op een andere manier kennen, en wordt duidelijk dat voor velen de welvaartsstaat allesbehalve een jubelverhaal is.

  ‘Lijn 3’ nodigt uit om de categorieën die vaak worden gehanteerd (druggebruikers, illegalen, hangjongeren) even te laten voor wat ze zijn en de wijk in al zijn complexiteit en diversiteit te beschouwen.

  Het verhaal en de foto's werden gebundeld in een gelijknamig boek, uitgegeven bij Ludion. Het boek is te verkrijgen in de betere boekhandel en tijdens de tentoonstelling ook in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Het bevat ook bijdragen van Prof. Dr. Rik Pinxten en Cathy Galle.

  (Lijn 3 - ISBN 978-90-5544-966-8/Nederlands - 144 pagina's – softcover - € 24,95)

  Colloquium

  Naast een tentoonstelling en een boek, omvat het project ook het colloquium ‘Verhalen als Gereedschap’. Het colloquium wordt georganiseerd door het Vlaams Overleg Straathoekwerk in samenwerking met de vakgroep Vergelijkende Cultuurwetenschap van de UGent.
  Het vindt plaats op vrijdag 12 februari 2010 in de Zebrastraat.
  Op het colloquium zullen een aantal sprekers het belang van de signaalfunctie van verhalen naar het beleid benadrukken, en ook hun waarde als invalshoek bij sociaal-wetenschappelijk onderzoek belichten.

  Tentoonstelling 'Lijn 3' – Praktisch

  Wanneer: van 5 februari tot en met 28 maart 2010

  Waar: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster,

  Vrouwebroersstraat 6 (Patershol), 9000 Gent

  Openingsuren: elke dag doorlopend van 10 tot 17 uur.

  Gesloten op maandag.

  Toegang: gratis.

  Rondleidingen mogelijk op aanvraag:

  - via BOEKjeBEZOEK, tel. +32 9 269 60 04

  info@boekjebezoek.be, www.boekjebezoek.be

  - via Gandante: tel. +32 9 375 31 61 (vm) -

  +32 479 51 52 42 (nm)

  info@gandante.be, www.gandante.be

  caermersklooster@oost-vlaanderen.be,

  tel. 09 269 29 10-14

   lijn3 low resolution

   foto via Persdienst Provincie Oost-Vlaanderen


   

 • Een 'Thuis voor een Beeld 2010'

   

  Welke Oost-Vlaamse gemeente geeft beeld 'Leap of Faith' van kunstenares
  Sofie Muller een thuis?

   

  De wedstrijd 'Een Thuis voor een Beeld' is in 2010 aan zijn 16de editie toe. 

  Deze unieke samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2 Oost-Vlaanderen wil op termijn elke Oost-Vlaamse gemeente de kans geven om een waardevol beeld van een hedendaags kunstenaar een thuis te geven.

  Leap of Faith

  Voor 2010 selecteerde de Provincie Oost-Vlaanderen het beeld Leap of Faith van kunstenares Sofie Muller. Het beeld stelt een paar meisjesbenen voor op een driedimensionaal hinkelspel met 7 vlakken. De sokkel zal uitgevoerd worden in beton, de meisjesbenen in gepatineerd brons. De totale kostprijs van het beeld bedraagt € 50 000.

  Wedstrijd

  De gemeente die voor het geselecteerde beeld de beste en meest geschikte site vindt en deze keuze met ijzersterke argumenten weet te motiveren en te verdedigen tijdens een rechtstreekse uitzending op Radio 2 Oost-Vlaanderen, sleept het beeld in de wacht.

   

  De finale van de wedstrijd vindt plaats op 24 juni 2010. De plaatsing en de inhuldiging van het beeld in de winnende gemeente volgen in de loop van de maand september 2010.

  Tentoonstelling

  In het Oud Huis van het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster stelt Sofie Muller een schaalmodel van de sculptuur 'Leap of Faith' tentoon. Daarnaast zijn er ook tekeningen en grondplannen van kathedralen te zien. Deze waren belangrijke inspiratiebronnen voor de uiteindelijke realisatie van de sculptuur 'Leap of Faith'.

  De tentoonstelling is te bezichtigen van 5 februari tot en met 28 maart 2010 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6 (Patershol), 9000 Gent.

  Wie is Sofie?

  Sofie Muller werd geboren te Sint-Niklaas in 1974.

  Deze jonge kunstenares kreeg haar opleiding schilderen, beeldhouwen en grafiek aan de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en aan het Gentse Sint-Lucas.
  Sofie is onwaarschijnlijk diep gefascineerd door mutaties en metamorfosen van mannen en vrouwen. Een proces van biologische en maatschappelijke transformatie, zoals in de parawetenschappelijke alchemie, dat leidt naar een nieuwe gemuteerde realiteit.
  Haar werk roept vaak herinneringen op aan figuren uit een onheilspellend rariteitenkabinet.
  In haar nog korte carrière verwierf ze reeds heel wat internationale faam. Een schitterend overzicht van haar oeuvre kan je ook nog tot 2 mei 2010 bezichtigen in het Museum Dr. Guislain te Gent.

  Inlichtingen:

  Gedeputeerde Jozef Dauwe

  Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

  tel. 09 267 82 42

  Provincie Oost-Vlaanderen - Dienst Kunsten en Cultuurspreiding

  Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent

  contactpersonen: Bob Vanden Eynde, tel. 09 267 72 57,

  bob.vanden.eynde@oost-vlaanderen.be

  of 

  Nathalie Eykelberg, tel. 09 267 72 58 / fax 09 267 72 99,

  nathalie.eykelberg@oost-vlaanderen.be  - www.oost-vlaanderen.be/cultuur

  Radio 2 Oost-Vlaanderen

  Redactie

  Martelaarslaan 232, 9000 Gent

  tel. 09 224 72 56 / fax 09 225 30 49

  redactieoostvlaanderen@vrt.be

  www.radio2.be/oost-vlaanderen

   

  s_muller1lowres


   

 • GUY PIETERS OPENT IN PARIJS

  Enige tijd geleden meldden we de plannen van de ambitieuze Belgische kunsthandelaar Guy Pieters om voor Parijs te kiezen als strategisch punt voor de verovering van de internationale kunstmarkt. We weekten enkele reacties los bij de 'Parijse gevestigde waarden' en tot onze verbazing kregen we uiterst positieve reacties. De meeste galeriehouders zien de komst van Guy Pieters niet langer meer als een 'bedreiging', eerder als een meerwaarde. Ook de grote veilinghuizen beamen dat Parijs een juiste keuze is. Het bespelen van de 'Oosterse markt' stortte binnen de kortste tijd als een kaartenhuisje in mekaar. Het Amerikaans en Europees kapitaal werd gelokt door gewiekste makelaars maar de investeerders kwamen meestal van een kale reis terug. Wat eerst een sprookje leek, draaide uit op een nachtmerrie. De experten zijn er eveneens van overtuigd dat Parijs het centrum wordt van waaruit de kunstmarkt zal gestuurd worden. De faam van New York en Londen lijkt te tanen en al wat naam en faam heeft, kiest voor Parijs.

  Voor Guy Pieters Gallery staat die keuze vast want vannacht viel onderstaande uitnodiging in onze mailbox. Succes!

  pieters Resize