• Sculpturen van André Woussen in eigen stad

   

  Sculpturen van André Woussen

  in tuin van For Freedom museum


  RAMSKAPELLE/KNOKKE-HEIST 

  Van 3 juli tot eind september 2010 organiseert de vzw ‘De Vrienden van het For Freedom Museum’ een unieke tentoonstelling in de tuinen van het Museum.

  Plaatselijk kunstenaar André Woussen, verwent Knokke-Heist en haar toeristen met een unieke collectie bronzen.

   

  De monumentale sculpturen van Woussen zijn gekend tot ver over de landgrenzen en brengen een boeiend spektakel van ongekende schoonheid tot leven.

  Veel van zijn kunstwerken ontstaan door een boeiend samengaan van het natuurelement water, bron van alle leven en het figuratieve beeld van reusachtige watervogels.

  Zijn bronzen schapen en koppen van stieren zijn bijzonder natuurgetrouw en stralen stoere kracht en trots uit.

  Soms omstreelt de beeldhouwer de symbolische krachtige gedachten van menselijke waarden, trouw en gebondenheid met het leven.

   

  André Woussen, geboren te Ieper, ontwikkelde zijn kunsttalent aan de Stedelijk Academie voor Schone Kunsten te Brugge. Hij vervolmaakte zich als binnenhuisarchitect aan Het Sint-Lucasinstituut van Brussel. Hoewel een talentvolle kunstschilder dragen bronzen sculpturen zijn voorkeur, omwille van het kneden, boetseren en vechten met de natuurlijke klei om ten slotte over te gaan in het eeuwige brons.

  De bronzen van Woussen zijn een ontdekking voor de toevallige voorbijganger, een streling voor het oog van de kunstkenner en een eeuwige vreugde voor de fiere bezitter.

  De tentoonstelling vindt plaats van 3 juli tot 30 september in de Tuinen van Het For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91-93,  Ramskapelle/ Knokke-Heist, dagelijks van 10 tot 17 uur. (gesloten op maandag)

  Het ligt in de bedoeling van de ‘Vrienden van het For Freedom Museum’ in samenspraak met de Raad voor lokale Economie en de plaatselijke Horeca de tentoonstelling volgend jaar door te trekken naar het hele dorp van Ramskapelle. "Beeldende Kunsten in Het Dorp" wordt de uitdaging voor 2011

  Voor meer informatie kunt u terecht bij Freddy Jones (0478 48 14 48 -  info@forfreedommuseum.be)

  woussen

   Photo www.woussen.com

   

   

   

 • BRATISLAVA: Grootste Sam Francis show in Europa sinds 1995

   

   

  SAM FRANCIS RETROSPECTIVE

  IN THE DANUBIANA MEULENSTEEN

  ART MUSEUM

   

  BRATISLAVA

  Met meer dan 100 originele werken van de Amerikaanse kunstenaar Sam Francis brengt het Danubiana Meulensteen Art Museum in Bratislava tot 29 augustus 2010 de grootste retrospectieve tentoonstelling sinds 1995 van het oeuvre van deze icoon in de geschiedenis van de moderne Amerikaanse schilderkunst.
  Alle werken behoren - en ook dat is een unicum - tot de private collectie van twee Europese verzamelaars.

  Sam Francis (1923-1994) was een wereldburger die voor zijn kunst leefde. Geboren en getogen in de Verenigde Staten pendelde, leefde en werkte hij tussen New York, Parijs en Tokio. Waar in de wereld hij ook kwam, hij had er een atelierwoning. Heel wat schilderijen werden aangezet in Parijs, bewerkt in New York om uiteindelijk hun ‘finishing touch’ te krijgen in Tokio.
  Op het gebied van levensstijl en kunstuiting was Sam uniek. Zijn carrière beslaat zowat vijftig jaar kunstgeschiedenis. Wars van alle trends ontwikkelde hij zijn eigen techniek en ging zijn eigen weg. Schilderijen, tekeningen, grafisch oeuvre en sculpturen zijn het resultaat van meer dan 50 jaar creativiteit.

  Zijn werken ‘The Big Orange’en ‘Round the World’ behoren tot de top van de moderne en abstracte schilderkunst wereldwijd. De befaamde Amerikaanse galeriehoudster Martha Jackson volgde Sams werk sinds 1950 en nam hem in 1956 onder haar hoede.

  Dat resulteerde in een van de belangrijkste exposities van de jaren 50: ‘Twelve Americans’ in het Museum of Modern Art in New York. Daarna kwam nog ‘The New American Painting’, waarbij 17 kunstenaars, onder wie ook Jackson Pollock en Mark Rothko, hun visie op de artistieke vrijheid van de Amerikaanse expressieve kunstenaars naar buiten brachten.

  In 1958 toerde deze tentoonstelling door Europa en Sam Francis werd toen gelauwerd tot de meest talentrijke, veel belovende en vernieuwende jonge Amerikaanse kunstenaar.

  Francis had toen al Parijs als thuisbasis, waar hij acht jaar bleef en vandaar uit de wereld verkende.
  Toen hij voor het eerst Japan aandeed, klikte het meteen. Hij voelde zich daar thuis en zou er telkens terugkomen. De Japanse cultuur en levensstijl fascineerden hem dermate dat ze een belangrijke rol zouden gaan spelen in zijn leven en werk.

  In 1962 kocht Sam Francis het voormalige huis van Charlie Chaplin aan West Channel Road in Santa Monica. Daar zou hij zich dan ook settelen en er het grootste deel van zijn immens oeuvre creëren.

  EXPO:

  Waar? Danubiana Meulensteen Art Museum - Bratislava - Slovakije

  Wanneer? Nog tot 29 augustus 2010

  Open? Van 10 tot 20 uur

  Inkom? 4 euro (volwassenen) - 2 euro (kinderen)

  Info? http://www.danubiana.sk/eng/exh_francis.html

  en

  http://heartforart.skynetblogs.be/post/477128/the-world-of-sam-francis

   sam francis

   Photo courtesy Nico Delaive, Amsterdam, The Netherlands

   

 • Kortrijk, Humorologie met Pascale Platel

   

  LES DEMOISELLES DE LA PLATEL

   

   

  De voorstelling - of om het wat eleganter aan te kondigen, de ‘lecture performance’ - van Pascale Platel met ‘Les Demoiselles de Rêve et leur soutien’ is de eerste eigen productie van cultuurcentrum De Spil in Roeselare.

   

  “Toen wij vorig seizoen in onze reeks lezingen Pascale vroegen te komen vertellen over haar muzen heeft zij daar op haar eigen manier een uiterst originele draai aan gegeven”, zegt Stefanie da Silva Lemos van cc De Spil. “Niet een gewoon avondje vertellen, maar met de nodige woordspelingen, humor en beeldfragmenten kon je dit geen gewone lezing meer noemen. Er is een publiek voor en de toeschouwers genieten. Dat is uiteindelijk de bedoeling van ‘theatershows’, niet? Het zou spijtig geweest zijn deze voorstelling eenmalig te laten zien en vandaar het idee van De Spil om er mee op tournee te gaan”.

   

  Ondertussen heeft Pascale Platel haar ‘lezing’ bewerkt, herschreven en verwerkt en zijn er een aantal try-outs geweest, maar voor Humorologie dit weekend is de show àf.

  PASCALE PLATEL,’Les Demoiselles de Rêve et leur soutien’

  Wat houdt de performance in?

  "In het derde studiejaar was ik verliefd op juffrouw Anita. Op het examen zang - ik kon eigenlijk helemaal niet zo goed zingen - keek ik naar haar en ik zong alsof er een engelke in mijn keel zat met een heel klokkenspel erbij.

  Juffrouw Anita was mijn eerste muze." Na haar volgden er nog vele andere...

  Diva's, tragédiennes, kunstenaressen, superpoezen en moeilijke tantes.

  In ‘Les Demoiselles de Rêve et leur soutien’ onthult Pascale wie en wat haar inspiratie inblaast en wat ze ermee doet.

  In juli volgen 4 voorstellingen tijdens de Gentse Feesten in de Domzaal van de Gentse ‘Vooruit’:16, 17, 18 en 19 juli om 20.30 uur

   

  Humorologie Kortrijk Praktisch

  Vrijdag 25 juni 2010 vanaf 20.30 u

  Zaterdag 26 juni 2010 vanaf 15.00 u

  Zondag 27 juni vanaf 12.00 u

  De voorstellingen gaan door op het festivalterrein, Hellestraat 6, 8510 Kortrijk-Marke, in de Kortrijkse Schouwburg en CC Guldenberg Wevelgem.

  Voor de voorstellingen in de Kortrijk en Wevelgem worden gratis bussen ingelegd vanaf het festivalterrein naar Kortrijk en Wevelgem en terug.

  Tickets voor Festival van Verwondering – Humorologie 2010

  Online via de website www.humorologie.be

  Telefonisch op het nummer 056/23.98.55

  Aan de balie van Uit in Kortrijk, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk.

  Uit in Kortrijk is elke werkdag open van 10.00 tot 12.30 u en van 13.30 tot 18.00 u.

  pascale platel02

   portret Pascale Platel - photo credits Erwin De Keyzer

   

   

   

   

 • MARTIN DE JONGHE gaat solo in Gentse TINNENPOT

   

  VAN JOGGERS EN ANTILOPEN

  Martin De Jonghe in vol elan

   

  Het eindrapport is duidelijk.

  Martin De Jonghe getuigt dat joggers en antilopen onderweg roddelen dat schaamteslierten in het asfalt dringen.

  Thema's die 'chronometergewijs' van 17 tot 26 juli 2010 tien dagen na elkaar vanaf 19.30 u in theater Tinnenpot aan bod zullen komen :

  Oorlog is ook :  al schietend mensen leren kennen.

  Het gesukkel rond 69.

  Het Grote National Zeografiek Spel en Slangen Wurgen met de Blote Hand op Animal Planet.

  Het schokkende levensverhaal van een zaadcel in het boekje '9 maanden blij'

  en... waarom de bisschop het zo erg vond dat de ouders van die kinderen daar nu tegen waren.

  Martin De Jonghe speelt dus zonder enige twijfel het deksel van de Tinnenpot in Tinnenpotstraat 21 in Gent met zijn cabaret 'Van Joggers en Antilopen'

  Tien dagen na elkaar ‘absurd-realistische filosofie’ van een geboren entertainer!

  Van 17 tot en met 26 juli 2010

  Info en tickets : 09 225 18 60

  tinnenpot@pandora.be

  Uitbureau Gent : 09/ 233 77 88 - tickets@uitbureau.be

  joggerslowest
   

   Poster courtesy Martin De Jonghe

   

   

 • Sint Martens Latem: 'Wensenvlinderhut' bij opening Sociaal Huis!

   

  'WensenVlinderhut' op  officiële inhuldiging Sociaal Huis  
  Sint-Martens-Latem 

  Donderdag 24 juni 2010 om 19u00 wordt het Sociaal Huis, Vennelaan 23 te Sint-Martens-Latem officieel geopend.
  Bij die gelegenheid staat de WensenVlinderhut van vzw Zinloos Geweld opgesteld. 

  De genodigden krijgen de kans om vlinders en boodschappen te maken en deze aan de WensenVlinderhut te hangen met de bedoeling om een stap verder te zetten in de zorg voor en het streven naar een samenleving zonder geweld.
  Deze actie is een initiatief van het gemeentebestuur dat dit jaar één van de nieuwe 'Charter'-gemeenten is van vzw Zinloos Geweld.

  De WensenVlinderhut heet een ‘Positief’ project te zijn, omdat de initiatiefnemers het thema op een positieve manier willen benaderen: “Samen kunnen we aan de toekomst bouwen. Aan een wereld waarin kinderen zich beschermd weten en waar de noden van alle medemensen erkend worden. Het wil mensen bewust maken van wat we samen, zowel dichtbij en verder weg voor een betere wereld kunnen doen”.

  Het concept: de hut krijgt vorm door wensen van mensen voor een betere en positievere leef-, woon-, school- en werkomgeving. Grote en kleine mensenwensen dus. Kinderen en volwassenen bedenken, schrijven, knippen, plakken, schilderen, tekenen of knutselen hun wens in elkaar om hem vervolgens aan de hut te hangen op de daarvoor voorziene plaatsen.

  De WensenVlinderhut werd in 2009 vervaardigd voor de Vzw Zinloos Geweld door 7 leerlingen van het Instituut Bert Carlier te Gent. Ruim 300 uren werkten deze jonge schrijnwerkers (elk van een andere nationaliteit) met veel vakbekwaamheid en creativiteit aan de hut, waaraan telkens nieuwe boodschappen, verhalen, knutselwerkjes en tekeningen kunnen gehangen worden. Info: www.zinloosgeweld.net.   

  Wensenvlinderhut1 verylow res

   

 • Gent: FOTOIMPRESSIES van PATRICK DEKEYSER

   

  ‘GENTSE FEESTENIMPRESSIES’ van en door
  Patrick DEKEYSER

   

  FOTOBOEK GENTSE FEESTEN UITGEGEVEN VOOR HET GOEDE DOEL

   

  Patrick Dekeyser sinds 1978 zelfstandig fotograaf te Gent woont sinds 1981 in deelgemeente Wondelgem. Een professioneel parcours langs vele disciplines, met mode- en reclamefotografie als vaste ankerpunten, brengt hem op de meest verscheidene plaatsen in de wereld, die het decor bieden voor diverse opdrachten. Voor dit fotoboek echter blijft hij in zijn meest geliefde plek ter wereld, zijn eigen geboortestad Gent, waar hij tijdens de 10 meest hectische dagen per jaar, de Gentse Feesten, niet is weg te slaan. In die 10 dagen van de Gentse Feesten 2009 werden alle foto’s in dit boek gemaakt.

  Zijn sociaal engagement binnen Kiwanis International, netwerk van serviceclubs over de hele wereld, waarbij Patrick stichtend voorzitter is van Kiwanisclub Gent Keizer Karel , zorgde voor de start van dit project. 

  De tentoonstelling in het Stadhuis van Gent en het boek, onlosmakelijk met elkaar verbonden, moeten zorgen voor het welslagen van een onvergetelijk Sinterklaasfeest voor kansarme kinderen van de Vierde Wereld uit het Gentse. Daarvoor wordt de opbrengst van dit boek integraal voorbehouden.

  Oorspronkelijk niet zo bedoeld, was de dagelijkse reeks van 10 fotografische indrukken van de Gentse Feesten, vorig jaar gemaakt door fotograaf Patrick Dekeyser en elke dag gepubliceerd op een pagina op de sociale netwerksite Facebook, na een paar dagen uitgegroeid tot een item waar iedereen zat te wachten op wat komen zou van beelden ... èn commentaar.

  Elke dag van de Gentse Feesten maakte Patrick een subjectieve, eigenzinnige reeks van 10 foto’s, voorzien van een onderschrift. Meestal maar één woord, minimum, en één zin, maximum.

  De pagina op Facebook had al gauw een groep van om en bij de 300 fans.

  De combinatie beeld en tekst, waar het beeld alleen in de meeste gevallen enkel een weergave is van een bepaalde realiteit, op een bepaalde locatie, op een bepaald moment, geeft een humoristische kijk op het dagelijks gebeuren tijdens het grootste Europese volksfeest, de Gentse Feesten.

  Zonder het te willen krijgt deze dagelijkse reeks foto’s het label van intimistisch sfeerbeeld, vernist met humor, waarbij de onderwerpen niet de geprogrammeerde optredens zijn, maar het dagelijkse gebeuren in de straten van de feestenzone in Gent tussen zaterdag 18 en maandag 27 juli 2009.

  “Ik zag niet meer dan wat anderen konden zien, maar ik probeerde het in een andere context te plaatsen. Een enkele, zeldzame keer was een ondertitel er eerder dan het beeld, maar meestal was het omgekeerd. Het enige waar ik me nooit toe heb laten verleiden, is het in beeld zetten van een situatie. En het is het resultaat van ‘amper’ een 1000-tal opnames. Ik hoop dat het door de liefhebbers, net zoals toen door mezelf, wordt bekeken als pretentieloze momenten, vastgelegd zonder artistieke aspiratie, maar die ik met iedereen wil delen, omdat ik het beroep van fotograaf, inmiddels al 32 jaar, ervaar als ‘dé stiel met een geprivilegieerde positie’.
  De positie van waaruit je kunt zien en vastleggen wat er gebeurt. En het beslissingsrecht te hebben om af te drukken, op dat ene, magische moment. Dat is het mooiste beroep ter wereld”.

  Precies een jaar later wordt dit fotoboek uitgegeven. Aangevuld met nooit eerder gepubliceerde foto’s, verlucht met teksten van bekende Gentenaars wordt een fototentoonstelling georganiseerd in het Gentse Stadhuis.

  Kan het symbolisch nog mooier gecombineerd worden?

  Voor de fans van het eerste uur, is dit het antwoord op hun vraag “Komt er een vervolg?”

  Een mooier vervolg had men zich toch niet kunnen wensen, niet? Temeer dat de opbrengst van de verkoop van dit boek zal worden gebruikt voor een sociaal doel: het organiseren van een ongelooflijk Sinterklaasfeest op zondag 5 december, voor kansarme kinderen van de Vierde Wereld uit het Gentse mogelijk te maken.

  Als stichtend voorzitter van de Kiwanisclub Gent Keizer Karel, hoopt Patrick samen met alle andere stichtende leden verborgen armoede in en rond Gent , voor de betrokken kinderen iets draaglijker te maken.
  De internationale leuze van Kiwanis indachtig:

  ‘Serving the Children of the World’.

  De fototentoonstelling loopt van 17 t.e.m. 26 juli 2010

  ELKE dag tijdens de GENTSE FEESTEN in het STADHUIS van GENT, Botermarkt 1, telkens van 14 u. tot 18 u. TOEGANG VRIJ

  Fotoboek Gentse Feesten Impressies

  192 pagina’s

  auteur : Patrick Dekeyser

  111 foto’s

  uitgever : Visual Communication Patrick Dekeyser

  formaat 21x21 cm

  uitgavedatum juli 2010

  informatie :

  Patrick DEKEYSER

  Vierweegsestraat 6

  9032-Wondelgem

  0475 27 62 85

  info@visual-communication.be

  www.visual-communication.be

  FOTOBOEK_GF_PERSBERICHT_lowres

   

 • Deinze:Landschappen van Yves Beaumont in MuDeL

   

  Yves Beaumont

  ‘Landscapes. An anthology 2000-2010’

   

  Beaumont (°Oostende 1970) vertrekt in zijn tekeningen en schilderijen steeds vanuit de realiteit van het landschap en de referentie ernaar verdwijnt ook nooit helemaal uit zijn werk.
  De kunstenaar schuwt daarmee het eerder klassieke genre allerminst en - zoals ook Mondriaan en Spilliaert het landschap als een schilderkunstig gegeven benaderden - zoekt hij naar eigen zeggen naar “de beeldende vertaling van het landschappelijk element”. Door een opeenvolging van onderzoeken, aftasten, schilderen, uitlichten, wegschilderen, toevoegen en accenten leggen, slaagt hij erin om het landschap te transformeren, tot hij een fragiel evenwicht bereikt tussen de zintuiglijke waarneembare realiteit en de eigen ‘afbeelding’ ervan.
  De creatie is voor Beaumont dan ook minstens even belangrijk als het resultaat zelf.

  “Het schilderen is echter in zijn gehele creativiteitsproces een zodanig intense aangelegenheid dat het herhaaldelijk - in een soort slingerbeweging - de bovenhand heeft en de figuratieve en eerder concrete elementen van de herinnering in hoge mate assimileert, overspoelt, met picturaliteit bedekt en alle concrete referenties overstijgt." (H. Brutin)

  Yves Beaumont kreeg zijn opleiding aan de Academie te Gent bij o.a. Karel Dierickx en Jean Bilquin (1989-1993).

  Zijn werk werd vrij snel opgemerkt door galerieën voor hedendaagse kunst.

  Reeds in 1995 kreeg hij een solotentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten te Oostende en daarna volgden verschillende exposities in binnen- en buitenland.

  De tentoonstelling in het Museum van Deinze en de Leiestreek biedt een overzicht van de landschappen die Yves Beaumont al meer dan 15 jaar onvermoeibaar produceert.

  Tentoonstelling: 26 juni - 5 september 2010

  Open: weekdagen: van 14 tot 17.30 u.

  Za-, zon- en feestdagen van 10 u. tot 12 u. en van 14 tot 17 u. Gesloten op maandag

  YvesBeaumont_Waterlines_olie_100 op 90_cm

  Photo courtesy Museum van Deinze en de Leistreek

 • Deinze: Kathleen Huys in MuDeL

   

  Kathleen Huys

  ‘Schilderijen 2007-2010’

  Kathleen Huys (° Gent 1965) studeerde monumentale schilderkunst aan de Hogeschool Sint-Lucas te Gent en volgde les in het atelier van Juul Claeys aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Deinze. Ze woont en werkt in het landelijke Meigem-Deinze.

  In 2008 bracht haar inzending voor de Canvascollectie de jury danig in vervoering dat ze als tweede laureaat van de wedstrijd werd uitgeroepen.

  De doeken van Kathleen Huys - vaak op klein formaat - dwingen ons tot concentratie en reflectie. Delen die bij een eerste oogopslag nog als abstract worden ervaren, blijken al snel een volgende figuratieve laag te bevatten, die we nodig hebben om het werk verder te kunnen lezen. Ogenschijnlijk wazig of onafgewerkt, zijn de schilderijen eerder subtiel transparant en laat de kunstenaar ons net die lagen zien die zij interessant vindt.

  De relatie tussen mens en dier, natuur, kracht, macht en vrijheid zijn terugkerende thema’s in haar werken.

  Haar inspiratie haalt ze vaak uit eigen en gevonden fotomateriaal. Gezichten zijn als het ware onherkenbaar gemaakt en zonder identiteit, doch zeggen uiteindelijk zoveel.

  Ter gelegenheid van deze expositie wordt ook een reeks van portretten getoond die zelfs de toeschouwer aanstaren en confronteren. Verder in deze intieme tentoonstelling een selectie van werken waarmee Kathleen Huys een tip van de sluier oplicht.

  TENTOON

  26 juni - 5 september 2010

  OPEN

  weekdagen: van 14 tot 17.30 u.

  za-, zon- en feestdagen: van 10 u. tot 12 u. en van 14 u. tot 17 u.
  Gesloten op maandag

   

  huys_kalfje_groot

  Photo courtesy Galerie Anima,Deinze


 • ANTWERPEN: De Frivole Framboos weer eens in het land!

   

   

  Allerlaatste voorstelling van Con Voce Suave

  in De Roma, Antwerpen.

   

  Jarenlang toerde de Frivole Framboos door Frankrijk, met ondermeer zes maanden lopende reeksen van zes voorstellingen per week in het Parijse ‘Les Bouffes Parisiens’ 

  Zondag 27 juni zijn ze eindelijk nog eens in het land en geeft de Framboos een eenmalige en allerlaatste voorstelling van het programma Con Voce Suave in De Roma.

   

  Musico-humoroloog Peter Hens verwent met zijn cello en zijn verbazende ‘Dramatische Mezzocoloratuurstem’ jong en oud met verrassende conférences en onthutsende arrangementen van beroemde klassieke en moderne composities.

  Op zijn in de lente van 1983 begonnen zoektocht naar de ultieme muzikale zelfexpressie ‘misbruikte’ Peter Hens ettelijke pianisten. Tot hij zich, najaar 2001, op toetsenmysticus Bart Van Caenegem stortte. Dank zij de grensoverschrijdende samenwerking met dit macrochaotisch geteelde fenomeen verwekt ‘De Frivole Framboos’ nu als nooit tevoren een bevrijdend Haha-Erlebnis bij een breed publiek, al dan niet klassiek georiënteerd.

  Bekende composities worden virtuoos door de mangel gehaald. Stijlen worden spelenderwijs ondersteboven gekeerd en meesterlijk omgetoverd tot nieuwe creaties. In zijn continu op het publiek inspelende bindteksten doet Peter Hens via klankbord Bart Van Caenegem verbazingwekkende musicologische onthullingen. 

  Met ‘Con Voce Suave’ gidsen Peter Hens en Bart van Caenegem het publiek con brio door hun muzikale jungle.

  De Frivole Framboos

  Waar en Wanneer?

  Zondag 27 juni 2010 om 15u. in de Roma te Antwerpen.

  Tickets: www.deroma.be, 03 292 97 40 en alle Fnac winkels

  Frivoleframboos

   


   

 • SWEETLOVE verovert Chateau Sainte Roseline

   

  William Sweetlove blijft als post-modernistische kunstenaar de wereld van hedendaagse kunst en cultuur in vraag stellen. Zijn controversiële collages, schilderijen, objecten of sculpturen veroverden de wereld en waren blikvangers op grote kunstgebeurtenissen als de Biënnale van Venetië, om er maar een enkele te noemen. Hij is duidelijk een non-conformist en kreeg zijn artistieke opleiding in Gent. Zelf was de nu 61-jarige, veelzijdige kunstenaar docent aan de Stedelijke Academie van Brugge en gastdocent aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve, Gent, en Rotterdam. Hij maakt de meest onverwachte assemblages met plastic voorwerpen en portretteert een ‘hem eigen’ dierenwereld in felle, schreeuwende kleuren.

  Eigenlijk zou je als recensent gaan geloven dat deze veelzijdige kunstenaar zichzelf en zijn creaties niet ernstig neemt. Zijn œuvre is, zoals hij het zelf vaak zegt, een satirisch-humoristische weerspiegeling van de bekrompenheid van de huidige tendens in de kunstwereld.

  Sweetlove maakt deel uit van het internationale kunstenaarscollectief ‘Cracking Art’ in Biella (Italië). De kunstenaars van deze groep werken allemaal met derivaten van aardolie. Cracking Art ontleende trouwens zijn naam aan het scheikundige procédé waarbij ruwe aardolie omgezet wordt in synthetisch materiaal door het ‘kraken’ van de moleculen.

  Zo werkt Sweetlove met polyester, ook een afgeleide van aardolie.

  PET-therapie, zoals hij het graag noemt. Van de gewonnen aardolie opnieuw naar een vaste substantie...

  In het Belgische kuststadje Koksijde nam hij het ruïneveld van Abdij Ter Duinen in en exposeert er tot eind oktober 2010 zijn monniken, konijnen en zeerobben. De plaatselijke kerkgemeenschap was er niet gelukkig mee maar de kunstliefhebber zal toegeven dat het een indrukwekkend schouwspel is.

  Nu is het de beurt aan ‘Chateau Sainte Roseline’ nabij het Zuid-Franse Draguignan waar hij zijn kleurrijke gekloonde dieren onderbrengt in de tentoonstelling ‘Climate Animal’

  Voor de kunstliefhebber die deze zomer de Azuurkust aandoet is het zeker een aanrader om daar de ‘kunst’ van William Sweetlove te (her)ontdekken.

  sweetlove in france

   

 • Sint-Martens-Latem - Romantiek bij Galerie Mens & Natuur

   

  Galeriehouder Arnold Eloy blijft verrassen in de keuze van zijn artiesten en houdt vast aan zijn thema: mens en natuur.

  Araceli Requena is een Spaanse kunstenares uit Boom.

  Ze tekent en schildert met een talent dat zij van moeder natuur meegekregen heeft en gaandeweg verder ontwikkeld heeft.
  Vandaar misschien haar voorliefde voor het vastleggen van de natuur in al haar facetten.

  Vanuit het binnenste van haar eigen ik, zoekt zij haar weg in de wereld van de kunst.

  De emoties en gevoelens die bij haar opkomen bij het aanschouwen van alles wat leeft en bloeit in de natuur brengt ze met een grote precisie over in haar werken.

  Haar oeuvre bevat zowel pen- en krijttekeningen als aquarellen, pastels en olieverfschilderijen. Naast het portretteren van mens en dier, geeft zij ook bloemen en bomen in haar werken weer met een bijzonder fijne precisie en gevoel voor romantiek.

  Zo legt zij ook verschillende door haar bezochte plaatsen vast met steeds diezelfde passie voor de romantische pracht van de natuur in al haar vormen. Of het nu een bloem, een boom of een ruïne in een bos betreft, als toeschouwer word je steeds getroffen door het fijnzinnige van haar werken.

  Een bijzonder gegeven is dat in sommige werken verschillende technieken en toepassingen worden gecombineerd. Zo gaat een tekening naadloos over in een aquarel die dan gecombineerd wordt met pastelkleuren. Araceli raakt tot in de ziel. 

  TENTOONSTELLING: van 12 JUNI tot 25 JULI 2010

  OPENINGSUREN: 

  donderdag- , vrijdag- , zaterdag- en zondagnamiddag 14:00 – 18:00 uur en op afspraak.
  ( 0496 80 57 99
    -  Arnold Eloy  -  arnold.eloy@skynet.be)

  Affiche Araceli Requena

   

   

   

 • GENT: Stefaan Van Laere: herinneringen aan Eddy Merckx

   

  Bola Editions heeft met het nieuwste boek van auteur Stefaan Van Laere, 'Eddy Merckx en ik. Herinneringen aan de Kannibaal' een bestseller in aanbod.
  Betreffende timing zit de uitgeverij perfect: de aanloop naar de Ronde van Frankrijk. Het boek is een warme hulde aan de beste wielrenner aller tijden geschreven door de vlotte pen van een schitterende auteur.

  Het telt 184 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd.

   

  Hoe bestellen?

  BELGIE:

  stort € 18,95 op rekeningnummer 979-5932740-31 met vermelding '1 ex. Eddy Merckx'.
  Tot 15 juni 2010 wordt het boek u ZONDER VERZENDINGSKOSTEN gesigneerd thuis bezorgd. Nadien wordt € 2,00 extra verzendkosten aangerekend.

  VANUIT NEDERLAND:

  stort € 19,95 op IBAN nummer BE04 9795 9327 4031 (BIC ARSPBE22) met vermelding '1 ex. Eddy Merckx'.
  Tot 15 juni 2010 wordt het boek u ZONDER VERZENDINGSKOSTEN gesigneerd thuis bezorgd. Nadien wordt € 2,00 extra verzendkosten aangerekend.

   

  Inhoud:

  De jeugd van auteur Stefaan Van Laere (°11 november 1963) werd gekleurd door de vele glansrijke prestaties van wielerkampioen Eddy Merckx (°17 juni 1945).
  In dit boek bundelt hij een aantal herinneringen aan de grootste renner aller tijden, die niet voor niets de bijnaam de ‘Kannibaal’ kreeg.
  Ook Eddy’ s roemruchte tegenstanders zoals Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Luis Ocaña, Bernard Thévénet, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck en nog tal van andere wielercoryfeeën passeren de revue.
  De prilste van die herinneringen was de eerste Tourzege
  van Eddy Merckx, dertig jaar na Sylvère Maes op de dag dat de Amerikanen voet op de maan zetten.

  De moeder van de schrijver groeide op in het Hagelandse dorpje Kersbeek-Miskom, palend aan Merckx’ geboortedorp Meensel-Kiezegem.
  In dit dorp vond op het einde van de Tweede Wereldoorlog een drama van collaboratie en verzet plaats, met vele tientallen onschuldige slachtoffers tot gevolg. De naam van de familie Merckx – die de reputatie kreeg ‘zwart’ te zijn - was met dit onverkwikkelijke dossier verbonden, en de auteur legt in dit boek uit hoe de ouders
  van Eddy niets verweten kan worden. Integendeel zelfs, zowel vader als moeder Merckx leunden eerder aan bij het verzet en een van Eddy’s ooms kwam niet meer terug uit Bergen-Belsen, waar ook Anne Frank het leven liet.

  Een absoluut hebbeding voor de fans van Merckx en voor de gepassioneerde wielerliefhebber! 

  eddy-merckx-en-ik-cover1204web

   

 • KOKSIJDE PAKT UIT MET KUNSTROUTE

  Koksijde pakt deze zomer uit met een splinternieuw en prestigieus kunstproject.
  Meer dan 160 kunstenaars met beeldhouwwerken, schilderijen, glaswerk, fotografie, weefkunst, juwelen, enz. … participeren sinds 1 juni aan de ‘Kunstroute Koksijde 2010'.

  Voor het eerst wordt gans het bestaande kunstpatrimonium gelinkt aan het private initiatief van galerijen, handelszaken en individuele kunstenaars uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

  Dit uniek kunstproject loopt van 1 juni tot 30 september 2010 en is een initiatief van cultuurschepen Loonens en de plaatselijke cultuurraad.

  Heel wat gekende kunstenaars waaronder ook onze Vinktse beeldhouwster MAG VERMEIREN maken deel uit van het project.

  De monumentale beelden zijn te kijk op de Zeedijk, aan de Sint-Niklaaskerk, in het Nationaal Visserijmuseum, in het atrium van het nieuwe gemeentehuis en in de hal van het c.c. Casino Koksijde.
  Dit zijn ‘hotspots’ waar een aantal werken een soort mini ‘Middelheim’ vormen en onderling verbonden zijn door knooppunten met kunstwerken in particuliere tuinen.

  Dicht bij het strand staat een reusachtig werk van 12 meter lang en 6 meter hoog.

  Waar het staat, wat het voorstelt en van wie het is, bleef lang een verrassing. Dat willen we zo houden.
  Ga liever zelf een kijkje nemen.

  Het kleinere en meer delicate werk vindt een ereplaats in de vele etalages van de winkelstraten, maar ook de horecazaken, agentschappen en banken vormen een geschikt decor. Een 120-tal enthousiaste handelaars met hart voor kunst hebben ook een plaatsje vrijgemaakt in hun zaak.

  Voor de vakantiegangers vormt deze kunstroute vier seizoenmaanden (van 1 juni tot 30 september) een interessant alternatief voor minder zonnige dagen en een extra troef voor het kusttoerisme.

  Om de bezoekers wegwijs te maken, verspreiden de deelnemende handelszaken en de toeristische diensten een folder, gratis aangeboden door de Cultuurraad. Met behulp van kaartjes en genummerde locaties kan men een boeiende speurtocht beginnen naar soms onvermoede culturele schatten. Ook de plaatselijke kunstgaleries, de 'Westhoekacademie', ateliers, tentoonstellingen en musea komen hierin aan bod.

  koksijde

   

 • Sint-Martens-Latem: Oogstkermis start met Hommage aan Panamarenko

  Misschien wat vroeg maar toch willen designer Jacques Vernest en columnist Albert-Fernand Haelemeersch u nu al de vernissage van hun eerbetoon aan Panamarenko laten noteren in uw agenda.

  Met hun 'DIGIPOETRY' willen ze bijdragen tot de festiviteiten rond de zeventigste verjaardag van een gelauwerd kunstenaar. Zijn creaties worden in woord en beeld op surrealistische wijze naar het publiek gebracht en laten hen toe een totaal nieuw leven te leiden. CASA 93 wordt de plaats waar u moet zijn tussen 19 augustus en 5 september 2010.

  Alvast hebben jullie hier in primeur de affiche.
  Half augustus krijgt u meer nieuws!

  POSTER 2low

   

   

 • Gent: Opendeur bij Gentse Academie

   

  Op zaterdag 19 juni 2010 is er van 10 tot 17 uur opendeurdag en eindejaarstentoonstelling in de Academie voor Beeldende Kunst.

  Het aanbod is gevarieerd en verrassend: kinderatelier van 6-12 jaar - jeugdatelier: 12-17 jaar - jeugdatelier Animatiefilm: 8 -17 jaar.

  Volwassenen: Animatiefilm, Beeldhouwkunst, Illustratie en Beeldverhaal, Fotokunst, Mixed Media, Fotokunst, Schilderkunst, Tekenkunst, Vrije Grafiek (non-toxisch), Initiatiejaar voor volwassenen.

  Tijdens de opendeur is er al mogelijkheid tot inschrijven voor het nieuwe academiejaar.

  Waar? Academie voor Beeldende Kunst Gent - Offerlaan 3 (zijstraat Martelaarslaan) - Gent.

  academiegent

   

 • Merendree: 'Werken op Papier' bij Lieve Lambrecht

   

  werken op papier

   

  jean bilquin - cathy dekeghel - enk de kramer - willo gonnissen - albert rubens

   

  Schilderijen op doek of paneel nemen in de wereld van de kunst nog steeds een prominente plaats in, terwijl werken op papier vaak geassocieerd worden met reproductie of voorbereiding. Vaak ten onrechte. Deze tentoonstelling brengt een selectie van kunstenaars die, via diverse technieken (etsen, collages, schilderen, tekenen, prints, …) originele kunstwerken op papier produceren. Daarbij speelt de drager zelf, namelijk het papier, in veel gevallen een essentiële rol.

  In de marge van deze tentoonstelling brengen we Felix vulgaris onder de aandacht, een pas verschenen map van Roger Raveel met zes uitzonderlijke zeefdrukken met als thema de kat.

  Vernissage op zondag 13 juni om 16 uur in aanwezigheid van de kunstenaars

  De tentoonstelling loopt tot en met 22 augustus 2010

  Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 19 uur of na afspraak

  Gelijktijdig met deze tentoonstelling kan u ook Tuin&Beeld bezoeken, een tentoonstelling in de tuin van de galerie met meer dan vijftig beelden van vooraanstaande Belgische beeldhouwers.

   

  L i e v e   L a m b r e c h t - galerie en beeldentuin

  Oostergemstraat 7A, 9850 Merendree

  Tel. 09 371 82 21

  info@lievelambrecht.be

  www.lievelambrecht.be

   rogerraveel008

  Ets uit de map Felix Vulgaris - courtesy galerie Lieve Lambrecht

 • Sint-Martens-Latem - Jong MDD actiever dan ooit

  DEURLE

  Vanuit het Museum Dhondt-Dhaenens, thans gemeenzaam 'M DD' genoemd, kregen we de onderstaande, interessante uitnodiging doorgespeeld. Een schitterend initiatief van een stichting die blijkbaar sinds een vijftal jaar een nieuwe elan kreeg en model gaat staan voor fris en modern museumbeleid in Vlaanderen. De weg naar het moderne en hedendaagse werd succesvol ingeslagen. Toch blijven de 'die hard' kunstliefhebbers hunkeren naar de nostalgische, vaste collectie. Deze kan binnenkort in ere hersteld worden als de uitbreidingsplannen van het museum groen licht krijgen.

  In ieder geval kijken ook wij er naar uit maar kunnen u op vandaag de evenementen in en rond het M DD en het concept 'Art & Food' aanbevelen.

  4407-JONGMDD

   

 • Gent: GUY PRIEELS stelt kortverhaal voor met etsen van ROGER RAVEEL

  Met ‘Oscar en de blijde dood’ brengt auteur Guy Prieels een kruidig kortverhaal dat handelt over een ongewone poes die op onfeilbare wijze de dood kan voorspellen.

  Roger Raveel maakte daar twee etsen bij, een in kleur en een in zwart-wit, genummerd en gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.

  De etsen zijn handgedrukt door Henri Hemelsoet.

  Het geheel is een bibliofiele uitgave op nauwelijks 48 exemplaren van ‘Octave De Achtste’ (Octave Scheire) die op dat vlak al heel wat belangrijke edities op zijn actief heeft.

  Voorstelling van het werk en tentoonstelling van tekst en etsen op 13 juni 2010 van 11 tot 14 uur in de foyer van de Gentse Opera.

  De dichter Roland Jooris houdt de gelegenheidstoespraak.

  Onderstaande foto toont de auteur, Roger Raveel en Roland Jooris en dateert uit 1970 toen Guy Prieels zijn eerste galerietje opende in Knokke (ruim beschreven in ijn roman DUISTERLICHT) met een tentoonstelling van werk van Raveel.
  Ook toen hield Roland Jooris de openingsrede.

  JOORIS PRIEELS RAVEEL 1970lowres

  vlnr Roland Jooris, Guy Prieels en Roger Raveel, vrienden sinds 1970

 • GENT - Twee iconen van de fotografie in de Sint-Pietersabdij

   

  In de Kunsthal van de Gentse Sint-Pietersabdij worden twee iconen uit de Belgische fotografie verenigd.

  Rony Heirman (° 1936, Lokeren), eredocent van de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel, was jarenlang de huisfotograaf van het S.M.A.K. in Gent. In zijn rijke loopbaan als portretkunstenaar fotografeerde hij heel wat beroemde Vlaamse en buitenlandse kunstenaars. Ook talrijke publieke personages zoals politici, acteurs en musici werden door de jaren heen door hem geportretteerd.

  Piet Goethals (°1959, Gent) is recensent, fotograaf en cinefiel. Filmsets en -festivals zijn voor hem zijn belangrijkste werkterrein, ja habitat. Hij schreef filmrecensies voor onder andere ‘Film en Televisie’, ‘De Tijd’, ‘De Morgen’, ‘Feeling’ en het vakblad ‘Screen International’. Momenteel werkt hij als freelancer voor ‘Focus Knack’ en ‘Trends’.

  rony en piet