• GUY PIETERS GALLERY KNOKKE brengt lavis, inkten en keramiek van PABLO PICASSO

  Guy Pieters Gallery brengt in zijn Knokse vestiging aan de Kustlaan de 12-delige reeks lavis en inkttekeningen 'Les Faunes', inkten en keramisch werk van Pablo Picasso. De tentoonstelling 'Arne Quinze' wordt eveneens verlengd tot 19 september. Dagelijks te bezoeken van 11 tot 18 uur. De galerie is gesloten op dinsdag.

  Vernissage: zondag 29 augustus 2010 van 11.30 tot 14 uur.

   

  PICASSO: een biografische en anekdotische noot

  Pablo Ruiz Picasso (25 oktober 1881-08 april 1973) was een van de grootste meesters van de 20ste-eeuwse kunst.

  Zijn volledige naam is Pablo (of Pablito) Diego Jose Francisco de Paula Santiago Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz Blasco Picasso y Lopez. Een mondje vol dus. Zijn vader was Jose Ruiz y Blasco, zijn moeder Maria Picasso y Lopez. In zijn prille beginperiode signeerde hij met Ruiz Blasco, naar zijn vader, maar in 1901 besloot hij de naam van zijn moeder te gebruiken.

  Picasso werd geboren in Malaga, Spanje en is waarschijnlijk het meest bekend als de stichter van het kubisme, de strekking waar hij samen met Georges Braque naam aan gaf.

  In zijn lange loopbaan produceerde hij een breed en gevarieerd oeuvre, waaronder het bekendste waarschijnlijk dateert uit zijn Blauwe Periode met de acrobaten, harlekijnen, prostituees, bedelaars en kunstenaars.

  Hoewel Picasso in de eerste plaats schilder was en rotsvast geloofde dat een kunstenaar moest schilderen om te worden beschouwd als een ware artiest, creëerde hij ook keramische en bronzen sculpturen, collages, tekeningen en schreef zelfs enkele gedichten. "Je suis un poète aussi", grapte hij dan tegen zijn vrienden.

  Picasso vond het vreselijk om alleen te zijn als hij niet werkte. In Parijs ontmoette hij heel wat vrienden en geestgenoten in Montmartre en Montparnasse. Andre Breton, Apollinaire, schrijfster Gertrude Stein waren nauw met hem in contact. Daarnaast had hij een liederlijk leven en hield er een resem minnaressen op na.

  Picasso's beroemdste werk is waarschijnlijk de veruiterlijking van het Duitse bombardement op Guernica, Spanje. Dit grote doek belichaamt voor velen de onmenselijkheid, wreedheid en uitzichtloosheid van de oorlog. Het schilderij van deze vreselijke oorlogswaanzin ontstond uit een reeks van foto's van befaamde minnares, Dora Maar, een vooraanstaande kunstenares in haar discipline. Een anekdote vertelt dat een nazi-officier aan zijn deur kwam dreigen met een ansichtkaart en verontwaardigd schreeuwde, "Heb jij dit gedaan? " Waarop Picasso wordt verondersteld te hebben geantwoord, "Nee, jij hebt dat gedaan."

  Veel kunstliefhebbers noemen Picasso en kubisme in een adem. Het is echter belangrijk te beseffen hoe talentrijk en veelzijdig Picasso was als schilder en tekenaar. Hij beheerste alle stijlen en technieken. Olieverf, aquarel, pastel, houtskool, potlood en inkt hadden voor hem niet het minste geheim. Met zijn meest extreme kubistische werken kwam hij dicht bij deconstructie van een complexe omgeving in slechts een paar geometrische vormen. Terwijl hij op hetzelfde moment in staat was fotorealistische pen- en inktschetsen van zijn vrienden te ‘portretteren’ of er een satirische interpretatie aan te geven.

  Pablo Picasso had een enorm talent voor bijna elke artistieke discipline. Ondanks zijn beperkte academische opleiding (hij beëindigde slechts een jaar van zijn studies aan de Koninklijke Academie van Madrid) wordt hij beschouwd als één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw.

  Pablo Picasso overleed op 8 april 1973 in het Franse Mougins en werd begraven in het park van het Kasteel Vauvenargues, Bouches-du-Rhône, nabij Aix-en-Provence.

   

  picasso ink.jpg

   

 • Sint-Martens-Latem: NAZOMEREN in ART CENTER HOres

   

  'Summer feelings' is de onderliggende gedachte bij de nieuwste tentoonstelling die tot 26 september 2010 loopt in Art Center HOres aan de Latemstraat 8, Sint-Martens-Latem.

  Galeriehoudster Nina Van den Bosch brengt er het recentste oeuvre van Hugo Azcuy Castillo, Linde Ergo en Koen Soberon.

  De vernissage heeft plaats op 28 en 29 augustus telkens tussen 14 en 22 uur.

  Wie een preview wil, kan er al terecht op 26 en 27 augustus.

  Art Center HOres is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14 uur tot 18.30 uur en op zondag van 11 uur tot 18.30 uur.

  summerfeelings.jpg

   

   

   

 • Met Brede Visie op Cultuur wandelen in de 'Gentse Tuinen'

  GENT - MIAT-tentoonstellingen:

  'Mogen we u het hof maken?'

  &

  Louis Van Houtte: Gentse tuinbouwprins

   

  - Zondag 29 augustus 2010

  Heel wat BVC- leden hebben ‘groene vingers’, hebben een historische interesse en wandelen graag. Vandaar dat deze twee tentoonstellingen een geleid bezoek verdienen:

  ‘U het hof maken’, dat is wat de Groendienst al 125 jaar doet.

  Deze dienst legt parken aan in de stad. Het zijn tuinen voor de Gentenaars. Vandaar de titel van deze tentoonstelling:

  ‘Mogen we u het hof maken?’ – naar aanleiding van 125 jaar stadsparken te Gent

  Van die parken mag u elke dag genieten. En ook zo maakt de Groendienst u het hof: U wordt verleid om de parken te gebruiken. Ze nodigen uit om dat op vele manieren te doen. Een wandeling in het groen, een zondagse picknick of een barbecue met vrienden, gaan spelen met de kinderen of (kijken naar het) skaten, het kan er allemaal.

  In de Gentse parken zit veel verhaal.

  Die verhalen brengen we u graag in de tentoonstelling ‘Mag ik u het hof maken?’. Het zijn verhalen over de recreatie in de parken. Over hoe natuur de ruimte krijgt en over de weg die het water erin volgt. De Gentse parken komen tot stand met de inbreng van veel mensen. Enkelen van hen komen in de tentoonstelling aan het woord. We richten verder de blik op het verleden als cultureel erfgoed en als inspiratiebron voor vandaag. En we hebben het uiteraard ook over wat de hedendaagse parken dan wel tot hedendaagse parken maakt.

  De tentoonstelling neemt u een stuk mee op wandel. Ze laat u proeven van wat de parken te bieden hebben. Ze geeft u wellicht ook andere ogen om ernaar te kijken.

  Louis Benoît Van Houtte. De Gentse tuinbouwprins uit de 19de eeuw

  Tweehonderd jaar geleden, op 29 juni 1810, werd ontdekkingsreiziger en sierteler Louis Van Houtte geboren. In Gentbrugge richtte hij, na een reis als orchideeënverzamelaar in Brazilië, één van de bekendste tuinbouwbedrijven van Europa op. Het bedrijf was 14 ha groot, stelde honderden arbeiders tewerk en had een eigen drukkerij, waar de illustraties voor het beroemde tijdschrift Flore des Serres et des Jardins de l'Europe werden gemaakt. Louis Van Houtte richtte ook een eigen school op die uitgroeide tot een staatsschool voor tuinbouw. Na zijn dood in 1876 werd voor hem een standbeeld opgericht .

  Het MIAT kadert deze tuinbouwprins binnen het economische en sociale gebeuren uit de 19de eeuw. Bezoek de tentoonstelling en maak kennis met de ontdekkingsreiziger en bedrijfsleider achter de figuur van Louis Van Houtte.

  Een kleurrijk boek gaat dieper in op de levensloop van Louis Van Houtte en het belang van deze man voor de wereld van de sierteelt en de horticultuur.

  Praktische info

  Verzamelen om 10.30 uur aan de ingang van het MIAT, Minnemeers 9 te Gent.

  Daar Gentenaars deze tentoonstelling op zondag gratis mogen bezoeken, en er daarnaast nog heel wat alternatieven zijn voor toegangsprijzen, stelt BVC geen prijs vast.

  De inkom is ter plaatse te regelen.

  Kostprijs voor gids - geen inkom - BVC-lid €5.00 - niet BVC-lid  €5.50

  Meer weten? Telefoon: 09/2829565

  MonLouisVanHoutteByDeVignePaul.jpeg

  Photo credits: samsongilbert.be

   

 • Reserveer uw plaats voor CHARMAINE NEVILLE in DENDERMONDE

   

  Blijkbaar zijn er toch nog enkele muziekliefhebbers die Charmaine Neville (°31 maart ‘van een goed jaar’) en haar muziek niet kennen.

  Charmaine is de dochter van Charles Neville, één van de Neville Brothers. Zij fungeerde vaak als backing vocaliste voor haar vader en ooms toen die op het hoogtepunt van hun carrière stonden.

  Ondertussen heeft zij, muzikaal, hun beroemdheid geëvenaard zoniet overstegen.

  Ze laat zich niet zomaar in een schuifje duwen. De muziek die ze brengt zich laat  geenszins als R&B bestempelen. Voeg daar Jazz, Blues, Funk, Caribean, Folk, Rock … aan toe en je krijgt de perfecte mix die New Orleans is, die Charmaine uitstraalt. Dit zonder ooit de rijke traditie te verloochenen.

  Charmaine Neville is New Orleans en brengt die sfeer naar haar publiek.

  Ze weet als geen ander haar publiek te boeien. Bij een optreden en ernaast hangt iedereen aan haar lippen, wat wijst op haar ongeëvenaarde kwaliteiten als entertainer. Om maar te zwijgen van haar fysieke verschijning, een waar genot en niet alleen voor de ogen, de manier waarop ze het podium inpalmt, overheerst. Ach, allemaal te moeilijk, te subliem om onder woorden te brengen, laat staan om op papier te zetten.

  Luister maar eens naar de enkele honky tonkers die verleden jaar haar optreden op Jackson Square meemaakten, naar de krampachtige manier waarop Mon het allemaal tracht te verwoorden.

  Charmaine laat zich steeds bijstaan door de beste muzikanten en wie er altijd bij is, is Amasa Miller, haar fabuleuze pianist en manager.

  Behalve haar overweldigend talent als zangeres en entertainer maakt vooral haar sociaal engagement haar zeer graag gezien in New Orleans. Zeer geliefd bij de meeste, maar ook gevreesd bij sommigen: ze neemt namelijk nooit een blad voor de mond en noemt de dingen bij naam. Tijdens de ‘Katrina ramp’ redde ze verschillende mensen, kaapte ze een schoolbus om ze naar de Superdome te brengen.

  Na Katrina bleef ze zich onvermoeibaar verder inzetten voor de slachtoffers van de ramp, zonder haar vroegere sociale werk voor de armste, en vooral de kinderen, ooit op te geven.

  Dat zo iemand ‘onze’ Honky Tonk Jazz Club aandoet kan en mag niet onopgemerkt blijven. Dit wordt een mijlpaal, een ongekend hoogtepunt in de toch al rijke geschiedenis van onze club.

  Reden genoeg dus om dit formidabele evenement volop te laten slagen. Mede door een beroep te doen op de “Friends of Honky Tonk”.

  25 euro is peanuts in vergelijking met wat men er voor in de plaats krijgt.

  Voor 50 euro of meer krijgt men de eer zijn naam op het bord in de gang te zien onder die van deze grote dame.

  (Vrijdag 10 september 2010 en/of zaterdag 11 september en/of zondag 12 september)

  Reservatie:

  Om er zeker van te zijn minstens één van de concerten te kunnen meemaken is het nu al hoog tijd om te reserveren (0478 928270 of reservering@honkytonk.be).

  Hoe eerder de reserveringen binnenkomen hoe vlugger we zekerheid hebben over het aantal concerten (3 of 2).


   

 • Cultuurtrip naar Rouen met BVC

   

  Tentoonstelling over het Impressionisme,

  bruginstallatie ‘Camille’ van Arne Quinze,

  Kim en Joong in kathedraal van Rouen

   

  DEURLE - ‘Brede Visie op Cultuur’ reist op zaterdag 21 augustus 2010 naar Frankrijk voor de tentoonstelling over het Impressionisme, bruginstallatie van Arne Quinze, Kim en Joong in kathedraal van Rouen.

  Het impressionisme blijft velen aanspreken. Arne Quinze maakt momenteel zowat overal ter wereld furore, Kim en Joong maakte reeds een opgemerkte tentoonstelling in de Gentse Sint-Baafskathedraal, en heeft nu een tentoonstelling in de kathedraal van Rouen.

  Om in de sfeer van ‘Groene leefwereld’ te blijven krijg je tevens de kans om in de Jardins des Plantes de tentoonstelling te bezoeken van de Japanse kunstenares Shigeko Hirakawa.

  Haar kunstwerk gaat over fotosynthese en zuurstofvoorziening in de natuur.

  Praktische info:

  Vertrek aan de Sterre te Gent om 7.00 uur.

  Vrije bezoeken ter plaatse

  Vertrek te Rouen om 18 uur. Korte stop in Lille

  Aankomst te Gent omstreeks 23 uur.

  Minimum aantal deelnemers: 25

  Uiterste inschrijvingsdatum: 18 augustus

  Kostprijs per persoon voor busvervoer en syllabus - BVC-lid         €38.00

  Kostprijs per persoon voor busvervoer en syllabus - niet BVC-lid  €40.00

  Contact:  Quality Time 09 282 95 65

  Kim 1.JPG

  Kim en Joong


   

   

 • Willem Vermandere en Johan Verminnen in Wachtebeke

   

  Dag van het Nederlandstalig lied

  met Willem Vermandere en Johan Verminnen

  in provinciaal domein Puyenbroeck, Wachtebeke

   

  Op zondag 5 september 2010 geven Vlaamse kleinkunstenaars Willem Vermandere en Johan Verminnen een concert in de evenemententent van het Provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

  Programma:

  13 uur:  deuren open

  14.45-16 uur:  concert Willem Vermandere

  16-16.45 uur:  wissel van materiaal en pauze

  16.45-18 uur:  concert Johan Verminnen

  Tickets

  Tickets kosten 10 EUR in VVK en 15 EUR ADK (als er nog tickets beschikbaar zijn). Kinderen vanaf 12 jaar betalend.

  Voorverkoopadressen:

  Provinciaal domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke; enkel aan de balie van het bezoekerscentrum - openingsuren: dagelijks van 10 tot 18 uur in juli en augustus, van 1 tot 3 september van 9 tot 17 uur en op 4 september van 10 tot 18 uur

  Uitbureau, tel. 09 233 77 88, www.uitbureau.be; aan het loket, telefonisch en via internet

  Willem Vermandere

  In de jaren 60 werd Vermandere vooral bekend door zijn kleinkunstliedjes in het West-Vlaams over de dagelijkse dingen, zijn Westhoek en de verschrikkingen van de Grote Oorlog. Soms worden zijn liedjes kritisch over de maatschappij en de kerk. Zijn optredens worden afgewisseld met luchtige en doodernstige, droevige en levenslustige liedjes en muziek en zijn typische spitse 'vertelelementen'.

  Hij maakte acht langspeelplaten en evenveel cd's.

  In 2000 werd hij voor zijn diverse kunstactiviteiten ereburger van Veurne; hij woont er in de deelgemeente Steenkerke. Vermandere eindigde in 2005 op nr. 115 tijdens de Vlaamse versie van de verkiezing van ‘De Grootste Belg’. In 2010 bracht hij op z'n 70ste verjaardag een nieuw album genaamd 'Alles gaat over' uit.

  Zijn bekendste nummers zijn 'Lat mie maar lopen', 'Als ik zing', 'Blanche en zijn peird', 'Bange blanke man', 'Duizend soldaten', 'La Belle Rosselle' en 'Ik plantte ne keer patatten'.

  Johan Verminnen

  Johan Verminnen, Vlaams liedjesschrijver en zanger, werd vooral bekend dankzij nummers als 'Laat me nu toch niet alleen', 'Rue des Bouchers', ''k Voel Me Goed' en 'Mooie Dagen'.

  Vaak is Brussel het thema of de inspiratiebron van Verminnen's chansons, een stad waar hij zich nauw mee verbonden voelt.

  Het is in Vlaanderen minder bekend dat Verminnen ook heel wat Franstalige liederen opnam en daardoor ook in de Franstalige wereld enige bekendheid geniet.

  Verminnen heeft zich ingespannen voor een aangepast economisch en juridisch statuut voor kunstenaars en richtte in 1992 mee de belangenvereniging Zamu voor zangers en muzikanten op. Sinds 2007 is Verminnen gedelegeerd bestuurder van de auteursrechtenvereniging Sabam.

  Inlichtingen:

  Provinciaal domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke

  tel. 09 342 42 42

  puyenbroeck@oost-vlaanderen.be

  www.puyenbroeck.be

   


   

   

   

   

   

 • GOOIK: Slotconcert van het 'Ensemble Michel Terlinck'

   

  AFSCHEIDSCONCERT

  Een reis van Nieuwpoort naar Istanbul

  met het ‘Ensemble Michel Terlinck’

  Op zaterdag 21 augustus 2010, om 21 uur, vaart ‘het schip’ voor het laatst uit.

  De bemanning heeft woelige wateren doorvaren maar is steeds terug aan land geraakt.

  Doorheen deze 10 jaren heeft Michel Terlinck met zijn musici verrijkende momenten meegemaakt. Zijn passie voor de hommel en de Turkse Saz heeft hen als vrienden verbonden en muzikaal naar Turkije geleid.

  Cumali, Dahlia, Gille, Guido en Wilfried zijn fijne matrozen!

  Gille kan er niet bij zijn. Hij wordt vervangen door Pascal.

  Het ultieme slotconcert van het ensemble Terlinck heeft plaats tijdens de eerste avond van de ‘32ste Stage voor traditionele volksmuziek’ (20 tot 25 augustus), in de Sint-Niklaaskerk te Gooik.

  20.00: John Wright & Catherine Perrier

  21.00: Ensemble Michel Terlinck

  Inkom € 5,00 (gratis inkom voor de stagedeelnemers)

  Michel Terlinck nodigt uit en zegt:

  “Van harte welkom op ons schip, vaar mee tijdens ons laatste reis!

  Veel dank aan allen voor de lovende woorden en aanmoedigingen!”

  Dahlia Mees, viool

  Cumali Bulduk, baglama (Turkse saz), zang

  Guido De Meester, percussie, chromatische hommel

  Wilfried De Schepper, cello, gitaar

  Pascal Houben, percussie

  Michel Terlinck, diatonische- en chromatische hommels

  Instrumentival_2010.jpg

   

   

 • HASSELTSE VIRGA JESSE 'INGEWIKKELD'?

   

  InGewikkeld

  Tijdens de zomer van 2010 viert Hasselt weer haar zevenjaarlijkse Virga Jesse feesten. Tegelijkertijd opent kunstgalerij De Mijlpaal voor de laatste maal de deuren van het voormalige Clarissenklooster aan de rand van het centrum. In de rust en broze sfeer van dit indrukwekkende slotklooster, wordt het tentoonstellingsproject ‘inGewikkeld’ gecreëerd.

  Hedendaagse kunstenaars, uit uiteenlopende disciplines, tonen aan hoe zij ‘in-gewikkeld’ interpreteren.

  In het begin van de 21e eeuw is inwikkelen immers een heel functioneel iets geworden: zelfs een papieren krant wordt in plastic gewikkeld. Maar in het verleden had in-wikkelen vaak een meer verhulde, mysterieuze betekenis. Zo ook bij de middeleeuwse ingewikkelde schedels uit de abdij van Herkenrode, die tijdens de Virga Jesse feesten 2010 getoond worden in de kathedraal van Hasselt.

  Daarnaast lieten de kunstenaars zich ook uitdagen door die andere betekenis van ‘ingewikkeld’: moeilijk en complex. Niet toevallig beschrijvingen vaak gebruikt voor hedendaagse kunst.

  ‘inGewikkeld’ doet bovendien meer dan enkel tentoonstellen.

  Alle deelnemers van de Virga Jesse ommegang werden gevraagd een haarlok af te knippen en in te pakken in textiel. Deze in-gewikkelde pakjes zullen bij elkaar worden gebracht en de basis vormen voor een indrukwekkende in situ installatie, die een centrale plaats krijgt in de monumentale kloosterkapel.

  Door de combinatie van de verschillende invalshoeken van dit project – relieken, feest, kunst en immaterieel erfgoed – ontstaat een wisselwerking die dit Hasselts fenomeen een culturele uitstraling geeft die buiten de grenzen van de stad Hasselt, de provincie Limburg, en de Euregio treedt.

  Deelnemende kunstenaars:

  Guillaume Bijl, Louise Bourgeois (FR), Marcel Broodthaers, Christo (BU-FR), Berlinde De Bruyckere, Nick Ervinck, Bart Lens, Sara Bomans, Marrie Bot (NL), Eduardo Chillida (ES), Trees De Mits, Tine De Ruysscher, Anita Evenepoel, Linde Hermans , Anish Kapoor (UK), Hendrik Kerstens (NL), Octave Landuyt, No-Mad [Re]Public , Marieke Pauwels, Hui Qin Peng (Ch) , Jorgen Polman (NL), Nicolas Provost, Arne Quinze, Mo Ramakers, Thierry Renard, Ick Reuvis, Simon Schubert (DE), Annelies Slabbynck, Frieda Sorber, Malou Swinnen, Johan Tahon, Monique Thomaes, Koenraad Tinel, Camiel Van Breedam , Timo Van Luijk, Koen Vanmechelen, Lucien Vertongen.

  Wanneer? 2 augustus – 29 augustus 2010

  Dagelijks: 14u-18u, woe 18 en 25 augustus: 14u-22u, do 19 en 26 augustus: 14u-24u en op afspraak. Gratis toegang

  Waar? Clarissenklooster, Guffenslaan 43, Hasselt

  Meer info over tentoonstelling en bijhorende concerten en lezingen?

  www.ingewikkeld.be

  Kunstgalerij De Mijlpaal | Lut Maris, Brugstraat 45 | 3550 Heusden-Zolder 0032 011 43 52 02 | demijlpaal@skynet.be | www.demijlpaal.com

   

  Beschrijving van het tentoonstellingsproject ‘InGewikkeld’:

  ‘in-wikkelen’ is in het begin van de 21e eeuw een zeer alledaags verschijnsel geworden. Zelfs uw papieren krant valt vandaag verpakt in plastic in uw brievenbus. Maar in-wikkelen was en is meer dan een louter functionele handeling. Het inwikkelen leidt vaak tot een meer verhulde, mysterieuze betekenis. Zo ook bij de tientallen ingewikkelde schedels uit de abdij van Herkenrode. Volgens de overlevering behoren ze toe aan de heilige Ursula en de elf(duizend) maagden, die in de vierde eeuw door Atilla de Hun in Keulen werden omgebracht. Sinds een tiental jaar bevinden ze zich in de kathedraal van Hasselt. Recent voerde Frieda Sorber, conservator historische collectie aan het Modemuseum van Antwerpen, een onderzoek uit naar de inhoud en de wikkels van deze relieken.

  Tegelijkertijd roept het concept van inwikkelen veel vragen op voor hedendaagse kunstenaars. Ze grijpen vaak enthousiast terug naar de verhullende betekenis van in-wikkelen: het zichtbare minder zichtbaar en minder evident maken. Net dat wat verhuld is, wordt ongelooflijk aantrekkelijk.

  Tijdens de zomer van 2010 zal kunstgalerij De Mijlpaal in het tentoonstellingsproject ‘inGewikkeld’ zowel de middeleeuwse als de hedendaagse visie op ‘in-wikkelen’ presenteren. Daarvoor verplaatst ze zich tijdelijk naar de stad Hasselt, die op dat moment helemaal in het teken staat van de zevenjaarlijkse Virga Jesse feesten. Wekelijks trekken indrukwekkende processies door de stad. Deze processies, erkend als beschermd immaterieel erfgoed, zijn een traditie waaraan vele Hasseltse families al decennialang met veel trots deelnemen.

  Het tentoonstellingsproject ‘InGewikkeld’ lijkt hier naadloos op aan te sluiten. Bovendien wordt de tentoonstelling opgebouwd in een unieke locatie: het voormalige Clarissenklooster aan de rand van het centrum van Hasselt. Door de nog steeds aanwezige kwetsbare, broze sfeer, krijgen de hedendaagse kunstenaars alle ruimte om hun visie op inGewikkeld uit te werken. Balancerend op de letterlijke en figuurlijke betekenis van het woord “inGewikkeld” wordt multidisciplinair gezocht naar een veelheid van visies en interpretatie.

  ‘inGewikkeld’ doet echter meer dan enkel tentoonstellen. Het zal een lijfelijke band creëren tussen de ingewikkelde schedels in de kathedraal, de Hasseltse processiegangers en het kritische aspect van hedendaagse kunst in het Clarissenklooster. Alle deelnemers van de Virga Jesse ommegang worden immers gevraagd een haarlok af te knippen en in te pakken in textiel. Deze in-gewikkelde pakjes zullen bij elkaar worden gebracht en de basis vormen van een in situ installatie, gecreëerd door Frieda Sorber.

  Door de combinatie van de verschillende invalshoeken van dit project – relieken, feest, kunst en immaterieel erfgoed – ontstaat een wisselwerking die dit Hasselts fenomeen een culturele uitstraling geeft die buiten de grenzen van de stad Hasselt, de provincie Limburg, en de Euregio treedt.

  Activiteiten in het kader van de tentoonstelling inGewikkeld

  Concerten zondag 15 augustus 2010, 11u, Clarissenklooster

  Zefiro Torna - Tuin der Lusten Els van Laethem (zang), Jurgen de Bruyn (luit), Jowan Merckx (doedelzak):

  vrome middeleeuwse lofgezangen en hoofse lyriek dialogeren met ketterse teksten en sappige volksverhalen. 12 euro; (www.zefirotorna.be)

  zondag 22 augustus 2010, 11u, muziekconservatorium Hasselt, Kunstlaan 12,

  Jef Neve - solo piano

  in de concertzaal van het conservatorium, gelegen achter het Clarissenklooster brengt Jef Neve een selectie solo partita’s en improvisaties. 15 euro; (www.jefneve.be)

  Lezing woensdag 25 augustus 2010, 20u, Clarissenklooster “Waarom Hasselaren een haarlok afknippen?”

  Frieda Sorber, conservator historische collectie Modemuseum Antwerpen en onderzoekster relikwieëncollectie Herkenrode

  Rondleiding woensdag 25 augustus 2010, 18u30, Clarissenklooster mevrouw Lut Maris, curator van de tentoonstelling “inGewikkeld”

  Finissage zondag 28 augustus 2010, 18u, Clarissenklooster

  Inschrijven kan op www.ingewikkeld.be

  clarissen.jpg

   

   

   

 • MASTERS/ANIMAMIX op KNOKSE ZEEDIJK- HET ZOUTE

   

  MASTERS/ANIMAMIX van 6 tot 23 augustus 2010

  Robinsons Art Gallery brengt deze zomer voornamelijk Chinese ‘Animamixkunstenaars’ samen met Westerse waarden als Karel Appel, Pierre Alechinsky en René Magritte.

  Vandaar dat de tentoonstelling Masters/Animamix niet alleen tot een interessante ontmoeting tussen Oost en West, maar ook tussen jong en oud.

  Animamix is een Aziatische kunststroming die elementen uit de animatiefilm en strips combineert. De naam is een samentrekking van de woorden 'animation' en 'comics'.

  De werken ogen uitbundig, de thema's zijn gevarieerd en verwijzen vaak naar de jongerencultuur. De kunstenaars switchen van realiteit naar fictie, gebruikmakend van humor en satire. Animamix kreeg meer bekendheid door biënnales in Taiwan en China.

  Ook bij ons lijkt deze trendy kunst aan te slaan.

  Je vindt er Chinese kunstenaars Mu Lei, Yang Na, Han Yajuan, Huang Yin en Liu Zhiyin. Ook Janice Devali, een Nederlandse met Indische roots, maakt deel uit van deze groep.

  Wat de ‘Masters’ betreft heeft ‘Robinsons Art Gallery’ ook oude - of anders gezegd -  gevestigde Europese waarden in huis. Het is interessant en tegelijk verrassend om zien hoe Animamixkunstenaars een antwoord zoeken bij en verder bouwen op vroegere kunststromingen als CoBrA en popart. L’Histoire se répète, zou je kunnen stellen...

  Masters/Animamix toont een ruime selectie Cobrakunst van Karel Appel, Pierre Alechinsky, Corneille, Christian Dotremont, Asger Jorn en Serge Poliakoff. Ook de popart van Robert Indiana en werk van Fernando Botero, René Magritte en Liu Yujun komen ruim aan bod.

  Praktisch

  Masters/Animamix opent op 6 augustus 2010 tijdens de Nacht van het Zoute (17-22 uur) en loopt tot 23 augustus 2010.

  Waar? Robinsons Art Gallery,Zeedijk-Het Zoute 757A.

  De tentoonstelling is gratis toegankelijk van donderdag tot maandag, doorlopend tussen 11 en 18 uur.

  Contact

  Voor extra informatie en fotomateriaal, interviews of een begeleid bezoek, neemt u contact met Dennis Hanegreefs op 0475 27 15 66.

  Je kunt uiteraard ook een e-mail sturen naar info@robinsons-artgallery.com

  Huang-Yin-A-tribute-to-Jeff-Koons-Oil-on-canvas-120x100cm-2008.jpg

  Huang Yin, 'A tribute to Jeff Koons', olie op doek - courtesy Robinsons Art Gallery

   

   

   

 • GENT - CULTUURPRIJZEN der VLAAMSE PROVINCIES

   

  Provinciale Prijzen: een overzicht

  Elk jaar bekroont het provinciebestuur de beste cultuurmakers van het moment door het toekennen van diverse prijzen in verschillende culturele disciplines, sectoren en genres.

  Van 2 tot 14 augustus kan je in de hal van de Gentse stadsbibliotheek alles te weten komen over de laureaten van de cultuurprijzen van de provincie Oost-Vlaanderen 2009.

  Je kunt er kennismaken met het werk van:

  Lies Bate - prijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor ‘Nestvallers’

  Lucien Posman - prijs voor nieuwe muziek voor ‘Concerto voor piano en strijkorkest'

  Hannes Van Severen - prijs voor beeldende kunst

  Vormingplus Vlaamse Ardennen – Dender - prijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

  Nele Bracke - prijs voor geschiedenis voor 'Een monument voor het land. Overheidsstatistiek in België, 1795-1870'

  Koen De Groote - prijs voor kunstgeschiedenis en archeologie voor 'Middeleeuws aardewerk in Vlaanderen. Techniek, typologie, chronologie en evolutie van het gebruiksgoed in de regio Oudenaarde in de volle en late middeleeuwen (10de-16de eeuw)'

  Gert Somers – ONO architectuur - prijs voor architectuur voor het renovatieproject, Klein Kwartier 5-15 en Lodewijk Dosfelstraat 2-8, in Dendermonde

  Ook de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2008 werd in 2009 uitgereikt voor de genres monografie en essay, aan volgende laureaten:

  Joris Van Parys - monografie ‘Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd’

  Jürgen Pieters - essay ‘De tranen van de herinnering. Het gesprek met de doden’

  Er is een kunstwerk te zien van Hannes Van Severen, er is film, er is woord en beeld en je kunt ook de ontwerpen bekijken van de 7 geselecteerden van de prijs architectuur.

  Praktisch:

  Van 2 tot 14 augustus 2010

  Stadsbibliotheek Gent, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent

  vanseveren.jpg

  Hannes Van Severen - www.beeldend.be

   

   

 • ARNE QUINZE bij GUY PIETERS GALLERY KNOKKE

  DE WERELD VAN ARNE QUINZE

  Linda en Guy Pieters brengen dit jaar voor de Nacht van het Zoute hun nieuwste paradepaardje, Arne Quinze, de in Gent geboren en in Sint-Martens-Latem werkende wereldburger, kunstenaar en futuroloog, die vooral bekend is voor zijn grote constructies in het straatbeeld.

  Na de succesvolle monumentale constructie ‘Camille’, een sculptuur over de Pont de Boieldieu en de even gesmaakte expo in ‘Les Jardins’ in het Franse Rouen (nog tot eind augustus), vult hij nu de intimiteit van de Guy Pieters Gallery Knokke aan de Kustlaan.

  Iets verder op creëerde Arne Quinze eerder dit jaar de ‘Dune’ een felle fluororanjerode monumentale constructie op de parking van Residentie Katelijne.

  Waar? Guy Pieters Gallery Knokke

  Locatie? Kustlaan 279

  Wanneer?

  Opening op vrijdag 6 augustus om 18 uur tijdens de ‘Nacht van het Zoute’

  Tentoonstelling? Dagelijks 11 - 18 uur, van 7 augustus tot 12 september 2010

  Info?

  +32 50 612 800

  info@guypietersgallery.com

  sieghild@arnequinze.tv

   

  arnequinzeknokke.jpg