• MOBY met nieuw album en fotobook in Gent!

  MOBY presenteert album & fotoboek in Gent

   

  Van Moby verschijnt op 16 mei 2011 een nieuw album, ‘Destroyed’, samen met een fotoboek met beelden die hij zelf schoot tijdens zijn tournees.

  Foto’s uit het boek worden tentoongesteld in de Gentse A&Gallery.

  Op de vernissage, 18 mei, komt hij zijn nieuwe album samen met het boek promoten in de Gentse A&Gallery van fotograaf Wouter Van Vaerenbergh en Ben Van Alboom.

  Voor wie het niet wist, Ben is de presentator van o.m. ‘Switch’ op Studio Brussel.

  Na de vernissage van de tentoonstelling geeft Moby een exclusieve afterparty.

  Moby heeft zijn herkenbare eigen sound en plaats in de wereld van de elektronische muziek.

  Toen Van Alboom vernam dat Moby in België een locatie zocht, twijfelde hij niet en bracht hem naar Gent. Voor Moby is het een unieke plaats om album en boek te promoten. België blijft voor hem een belangrijk Europees wapen. Zijn werk gaat hier massaal over de toonbank en scoort hier eerst en hoger dan in Groot-Brittannië.

  De fototentoonstelling ‘Destroyed’ loopt van 18 mei t/m 4 juni 2011.

   

  A&Gallery, Schepenhuisstraat 17, 9000 Gent

  moby.jpg


 • Brussel - Sven 't Jolle wint Art in the City

  De Antwerpse kunstenaar Sven 't Jolle werd laureaat bij de derde editie van Art in the City.

  De wedstrijd en bijbehorende expo hebben plaats binnen het kader van de internationale kunstbeurs Art Brussels 2011.

  De winnende sculptuur staat nog  tot 1 mei te kijk in het Brusselse Egmontpark, samen met de 15 deelnemende werken. De winnende sculptuur werd door de stad Brussel aangekocht.
  Vanaf mei krijgt ‘(Casse-toi alors) pauvre canard!’ een vaste stek in de Rouppewijk, hartje Brussel.

  Sven 't Jolle is een beeldend kunstenaar die eerder al in het Gentse S.M.A.K. en het Antwerpse M(U) HKA exposeerde.

  De wedstrijd Art in the City kadert binnen de internationale kunstbeurs Art Brussels die vanaf vandaag 28 april in twee paleizen op de Heizel loopt. Maar liefst 125 galeries brengen er een staalkaart van moderne kunst.

  De expo Art in the City loopt nog tot 1 mei 2011 in het Egmontpark te Brussel.
  Art Brussels loopt van 28 april tot 1 mei 2011, op de Brusselse Heizel en evolueerde tot de belangrijkste Belgische kunstbeurs

  casse toi alors.jpg


 • Concertenreeks 'JONG IN OUD' in het Antwerpse

  Jong in Oud

  Jong talent in een monument.

   

  In 2004 zag de concertreeks ‘Jong in Oud’ het levenslicht en zo programmeert de provincie Antwerpen al voor de 8ste keer de artiesten van morgen in gebouwen van gisteren.

  Met de concertreeks 'Jong in Oud. Jong talent in een monument' geeft onze provincie jonge, beloftevolle muzikanten de kans om zich te presenteren aan een ruimer publiek. Ook dit jaar werden weer diverse inspirerende locaties uitgezocht waar deze jonge talenten hun kunnen zullen tonen: de recent gerestaureerde achthoekige Kapel O.L.V.-ter-Sneeuw (Kapel van Werbeek) in Retie, de sfeervolle Sint-Luciakapel in Meersel-Dreef, de Kapel van het Oude Klooster in het centrum van Brecht en de stemmige Sint-Martinuskerk in Olen.” verduidelijkt gedeputeerde Ludo Helsen.

  Vier jonge ensembles zullen dit jaar hun talent etaleren. Het Sakura Strijkkwartet bijt op vrijdag 13 mei in Retie de spits af. 

  Dit pas begin dit jaar opgerichte ensemble bestaat uit vier enthousiaste jongedames die studeren of pas afgestudeerd zijn aan het Conservatorium van Antwerpen. Zij brengen afwisselend werk voor strijkkwartet, vioolsolo, altvioolsolo of cellosolo van o.m. J.S. Bach, A. Vivaldi, W.A. Mozart en G. Fauré, maar ook van de Belgische componist E. Ysaye.
  Tijdens het tweede concert, op vrijdag 20 mei in Meersel-Dreef, verkent het ensemble Voices for a While (sopraan, mezzosopraan, contratenor, piano) de wegen van de vocale muziek

  De jonge muzikanten van het Dianta Trio brengen in het Oude Klooster in Brecht dan weer enkele pareltjes uit het repertoire voor harptrio (dwarsfluit, altviool, harp). 

  Het Alesia String Quartet sluit de editie 2011 af in de Sint-Martinuskerk in Olen met muziek van W.A. Mozart, L. van Beethoven en Jan De Maeyer.

  Voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten: de toegang is telkens gratis! 

  Reserveren is niet nodig.

  Programma:

  Alesia String Quartet

  Vrijdag 13 mei 2011, 20 uur - Sakura Strijkkwartet - Kapel O.L.V.-ter-Sneeuw  - Retie (Molsebaan, kruispunt met Werbeek)

  Vrijdag 20 mei 2011, 20 uur - Voices for a While (sopraan, mezzosopraan, contratenor, piano) - St.-Luciakapel – Meersel-Dreef (Meersel 24)

  Vrijdag 3 juni 2011, 20 uur - Dianta Trio (dwarsfluit, altviool, harp) - Kloosterkapel – Brecht (Gasthuisstraat 42)

  Vrijdag 24 juni 2011, 20 uur - Alesia String Quartet - Sint-Martinuskerk – Olen (Sint-Maartenstraat

  Alesia String Kwartet.jpg

  ALESIA STRING KWARTET


 • Knokke - Robert Combas bij Guy Pieters Gallery

   

  FIGURATION LIBRE IN KNOKKE
   

  Het oeuvre van Robert Combas moet op vandaag aan het kunstpubliek niet meer te worden voorgesteld. Hij is een van de iconen van hedendaags Franse kunstenaars die rond 1981 bekendheid verwierven, even een dipje kenden en bij de millenniumwissel opnieuw de weg naar de top vonden. Samen met o.a. Hervé di Rosa werd hij ‘gevormd’ aan de academie van St. Etienne.  Het ‘vriendenclubje’ richtte er het tijdschrift BATO en creëerde een eigen punk/rockband. Kenmerkend voor hun optreden is een verzet tegen het intellectualisme in de kunst en het verlangen om weer ´als vroeger´ met plezier het penseel te hanteren.

  Robert Combas schildert in felle kleuren afgelijnd met donkere contouren de wereld die hem bezighoudt: stripverhalen, beelden uit tv-series, oorlogstaferelen en figuren uit de rockmuziek.

  Robert Combas (1957) werd aan het begin van de jaren tachtig befaamd om zijn figuratieve kunst in felle kleuren en een buitengewoon expressieve stijl. Samen met kunstenaars Rémy Blanchard, François Boisrond en Hervé & Buddy di Rosa werd hij vanaf 1981 onder de noemer ‘Figuration Libre’ geschaard. Deze kunstenaars baseerden zich op alledaagse fenomenen en thema’s, waaronder stripverhalen, televisieseries, punktijdschriften en filmreclames. Vaak wordt op het werk van Combas ook het etiket ‘narratieve kunst’ gekleefd. Een voor de hand liggende omschrijving want elk van zijn schilderijen ‘vertelt’ een verhaal.

  Wie de ‘zielenroerselen’ achter de schilderijen van Robert Combas wil proberen ontcijferen en/of wil ontdekken, raden we aan een kijkje te gaan nemen in de galerie. Neem echter je tijd om de essentie in ieder verhaal te assimileren!

  combas 042011.jpg


 • VERLEDEN TE KIJK IN GENTSE CAERMERSKLOOSTER

  'Vlaamse migranten in Wallonië 1850-2000'

  en 'Gelukzoekers’. Beelden van Layla Aerts

   

  Tot en met 12 juni 2011 loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling 'Vlaamse migranten in Wallonië 1850-2000', en erbij aansluitend de fototentoonstelling 'Gelukzoekers. Beelden van Layla Aerts'. 

  Het KADOC-K.U.Leuven realiseert dit project in het kader van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

  Migratie

  De voorbije jaren haalde 'migratie' vaak de krantenkoppen en stond het geregeld op de politieke agenda. Het is echter geen recent fenomeen. De redenen waarom iemand op pad ging of gaat, zijn doorheen de geschiedenis bijna steeds dezelfde gebleven: een ondraaglijke thuissituatie of een aantrekkelijke situatie elders zodat een verhuis een logische stap werd. Migrantenbewegingen zijn ook vandaag nog voornamelijk armoedemigraties.

  Er wordt wel eens beweerd dat het niet in de aard van de Vlaamse plattelanders lag om verre horizonten op te zoeken. Maar toch verlieten die honkvaste en traditierijke Vlamingen in de negentiende en ook in de twintigste eeuw om sociaal economische redenen hun geboortegrond.

  Velen vestigden zich in de stad, met de hoop op werk in de sterk groeiende industrie. Sommigen bleven op het platteland en trachtten er met de beschikbare middelen het beste van te maken. Seizoenarbeid was dan een van de weinige mogelijkheden om ten minste gedurende een aantal maanden per jaar van een inkomen verzekerd te zijn.

  Anderen zagen hun toekomst niet langer in eigen land of in eigen streek. Ze zochten hun heil in de emigratie naar de overzeese Nieuwe Wereld. Ofschoon de emigratie naar Canada, de Verenigde Staten of Argentinië niet zonder belang is geweest, toch verkozen velen dichter bij huis te blijven. Ze bouwden een nieuw leven op in het noorden van Frankrijk of in Wallonië. De aantrekkingskracht van de Waalse steenkoolmijnen, de glasfabrieken en de metaalnijverheid in en rond steden als La Louvière, Charleroi en Luik was immers groot. De Vlamingen vestigden er zich doorgaans in elkaars buurt, waardoor er ‘Vlaamse’ wijken ontstonden en er kwam zelfs een Vlaams verenigingsleven tot stand. Na de Tweede Wereldoorlog trokken enkele duizenden Vlaamse landbouwers, vooral uit West- en Oost-Vlaanderen, naar het zuidelijke landsgedeelte. Ook zij organiseerden zich en vandaag bestaan er nog enkele verenigingen van Vlaamse landbouwers in Wallonië.

  Publicatie

  Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide en rijk geïllustreerde publicatie. Deze publicatie is het nummer 26 in de reeks Bijdragen van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen.
  Het boek kost € 29,99. Het kan besteld worden in de boekhandel en is te koop tijdens de tentoonstellingsperiode in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.

  Museum van de Vlaamse Sociale Strijd

  De term Museum van de Vlaamse Sociale Strijd verwijst niet naar een echt museum. Het is de gemeenschappelijke noemer waaronder het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, samen met de Vlaamse archief- en documentatiecentra ADVN, AMSAB-ISG, KADOC-K.U.Leuven en Liberaal Archief sinds 1980 historische onderzoeksprojecten uitwerkt rond de sociale emancipatiebewegingen in Vlaanderen vanaf 1830. 

  Met dit project wil het provinciebestuur een bijdrage leveren aan de zorg voor het culturele erfgoed dat kan beschouwd worden als 'ons collectief geheugen'. De projectenreeks biedt ook de gelegenheid om het immateriële erfgoed een betekenisvolle plaats te geven in de huidige samenleving.

  Deze samenwerking resulteerde sinds 1981 in een reeks prestigieuze tentoonstellingen en rijk geïllustreerde publicaties.

   

  Gelukzoekers. Beelden van Layla Aerts

  De aansluitende fototentoonstelling 'Gelukzoekers. Beelden van Layla Aerts' toont een actueel, artistiek luik van het onderwerp. De zoektocht van de fotografe naar Vlaamse migranten in Wallonië bleek al snel een zoektocht naar een vervaagd verleden waarin enkel nog de naam de Vlaamse herkomst deed vermoeden. Op Waalse kerkhoven ontdekte ze op de grafzerken oude, verweerde foto's van de vele gelukzoekers, die voor de fotografe een rijke inspiratiebron vormden.

  De foto's op de graven zijn soms onscherp of vervaagd, maar de verwering staat haarschep getekend in de beelden. Achter elke foto, door de tand des tijds bewerkt, schuilt een persoonlijk verhaal. De fotografe gaf aan haar project de titel 'Gelukzoekers', wat perfect uitdrukt wat de gemeenschappelijke drijfveer van de vele migranten was, geluk zoeken.
  Haar foto's van deze vergane beelden zijn stuk voor stuk artistieke kunstwerkjes die de toeschouwer uitnodigen om even stil te staan bij het verhaal achter elk beeld. Every picture tells a story.

  Van deze fototentoonstelling is een kleine, rijk geïllustreerde catalogus samengesteld die wordt aangeboden aan € 8.

  De tentoonstellingen 'Vlaamse migranten in Wallonië 1850-2000' en de aansluitende fototentoonstelling 'Gelukzoekers. Beelden van Layla Aerts' zijn te bezichtigen in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat (Patershol) 6 in Gent tot en met 12 juni 2011.

  Openingsuren: elke dag doorlopend van 10 tot 17 uur; gesloten op maandag. 

  Toegang: gratis.

   

  migranten 5.jpg

   Een Vlaamse boerin tijdens haar melkronde in Goutroux. (Goutroux, Andrea D'Haens)

   

 • Gent: Hommage aan Floris Jespers bij D & Art Galerie

   

  ZELDZAME WERKEN VAN FLORIS JESPERS
  bij D & Art Galerie!

   

  D & Art Galerie laat een nieuwe wind waaien door de Gentse kunstscène en brengt een prestigieuze tentoonstelling rond Antwerps expressionist Floris Jespers (1889-1965).

  Floris Jespers hoort thuis in het befaamde rijtje van Gustave De Smet, Constant Permeke, Frits Van Den Berghe, Rik Wouters, enz... .

  Zijn oeuvre vertoont een enorme verscheidenheid met prachtige (vaak onbetaalbare) werken uit de jaren '20, gaande naar een specifieke 'Kongolese periode' in de jaren '50.
  Werken van hem hangen wereldwijd in musea en behoren tot gerenommeerde kunstverzamelingen.

  Veel bijval oogstte hij met zijn ‘achterglasschilderijen’, in vaktaal églomisé's genoemd.

  Deze zijn echter zeer zeldzaam en uiteraard zeer fragiel. Wanneer er eentje opduikt op een kunstveiling scheert Jespers gegarandeerd hoge toppen.

  Vanaf 9 april tot 29 mei 2011 stelt de galerie maar liefst 9 van die 'églomisés' tentoon.

  Vier daarvan zijn nog nooit in het openbaar gekomen en zijn rechtstreeks afkomstig van de kunstenaar (de oma van de huidige eigenaar was zijn verpleegster in Kongo).

  Voor deze kleine, jonge maar actieve galerie is het uiteraard uitzonderlijk dergelijke toppers te kunnen tentoonstellen.

   

  Verder wordt de tentoonstelling aangevuld met tekeningen,etsen, olieverfschilderijen en een  tiental werken uit zijn Kongolese periode.

  Een ware hommage aan deze grote Belgische kunstenaar!

  D&Art Galerie

  Burgstraat 10 

  9000 Gent

  Tel.: +32(0)475 29 44 87

  Open: wo-do-vrij-za tussen 14 -18 uur of op afspraak; nog tot 29 mei

   

  Info: d-art@telenet.be

  zittende clown 002.JPG

  'Zittende Clown' - Photo courtesy of D & Art Galerie

   

 • Lochristi: Open atelier bij HANS KITSLAAR

  Naar jaarlijkse traditie stelt kunstschilder HANS KITSLAAR zijn atelier, huis en tuin open voor een expositie met tal van gastkunstenaars.

  Naast de nieuwste olieverfschilderijen en pastelkrijttekeningen van Hans Kitslaar, treffen wij er dit jaar het oeuvre van maar liefst 4 gastkunstenaars:

   

  Patrick Villas – bronzen beelden

    

  Annette Defoort - kleisculpturen

   

  Christine Ostyn – juwelen

   

  Isabella Nizet – bronzen beelden

   

  Waar en Wanneer?

  Vernissage op vrijdag 29 april vanaf 18 uur, expositie vanaf zaterdag 30 april tot en met
  zondag 5 juni 2011.

   

  Locatie?

  Hans & Anne-Marie KITSLAAR-VAN PACHTERBEKE

  Hoekskensstraat 126 – B-9080 Lochristi

  T +32 (0) 9 356 70 62 – GSM +32 486 97 59 00

   

  Verdere informatie?


  am.vanpachterbeke@gmail.com  - www.kitslaar.be

   

  2011UITNODIGING.jpg

 • Merendree: confrontatie tussen jong en oud bij Lieve Lambrecht Galerie


   ‘Geometrisch Abstract’ is een boeiende confrontatie tussen schilderijen uit de jaren ’70 en hedendaagse sculpturen.

   

  Van Gilbert Decock zijn een reeks interessante zwart/wit schilderijen uit de periode ’70 tot ’79 te zien waarin hij zich beperkt tot vierkant en cirkel.

   

  Amédée Cortier is vertegenwoordigd met werken in tempera op papier en een werk uit 1970 in acryl op papier.

   

  Bij Gilbert Swimberghe ligt de focus op een reeks minder gekende maar uiterst verfijnde doeken in zachte gele en groene tonen die allen dateren uit 1974/75.

   

  Francis Dusépulchre toont reliëfs van de jaren ’70, uitgevoerd in wit gelakt masonite, constructies die aan de basis liggen van zijn later uitgepuurde werk.

   

  Van Etienne Van Doorslaer ten slotte is er een grote diptiek en een triptiek te zien, beiden uit ’82.

   

  Dit oude werk harmonieert perfect met de recente sculpturen in blauw hardsteen van Elise Delbrassine en de strakke maar kleurrijke open kubusstructuren van de jonge Gentse kunstenaar Brantt.

   

  Weetjes:

  Vernissage op zondag 17 april om 16 uur in aanwezigheid van verschillende kunstenaars

   

  De tentoonstelling loopt tem 12 juni 2011

  Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur

  (gesloten op Paasmaandag)

   

  L i e v e   L a m b r e c h t - galerie en beeldentuin -

  Oostergemstraat 7A,  9850 Merendree

  Tel. : 09 / 371 82 21

  www.lievelambrecht.be

  info@lievelambrecht.be

   

  swimberghe od 120 x 120.jpg

  Gilbert Swimberghe - olie op doek - 120/120 cm

 • Sint-Martens-Latem/Parijs: PAUL VAN HOEYDONCK

   

  PAUL VAN HOEYDONCK van Sint-Martens-Latem tot Parijs...

  Paul van Hoeydonck (°1925) behoorde in de jaren '50 tot de eersten in België die louter monochroom werkten. Hij exposeerde samen met de ZERO-groep en zijn oeuvre kreeg wereldwijd weerklank op internationaal vermaarde exposities.

  Paul Van Hoeydonck confronteert in zijn werk het abstracte met het figuratieve; het ascetische wit tegenover een barokke, soms anekdotische iconografie.

  De vaak controversieel genoemde kunstenaar was en is een gerenommeerde beeldhouwer, schilder, tekenaar, collagekunstenaar en graficus.
  Hij studeerde in Antwerpen zowel kunstgeschiedenis als archeologie.
  Zijn allereerste tentoonstelling dateert van 1952. Toen exposeerde hij in ‘zijn’ Antwerpen. Vooraanstaande Europese, Amerikaanse en Aziatische musea en verzamelaars bezitten werk van Paul Van Hoeydonck.

  Hij toonde tijdens zijn lange loopbaan vooral belangstelling voor de aanwezigheid van de mens in de ruimte en de ontwikkeling van de technologie. Hij gaf de planeten en de sterrenconstellaties een plaats in zijn schilderijen.

  In 1971 lieten de astronauten van de Apollo 15 als aandenken aan de pioniers van de ruimtevaartgeschiedenis zijn minuscule aluminium beeldje "Fallen Astronaut" achter op de maan.

  Het was de jongste jaren nogal rustig rond de flamboyante figuur Van Hoeydonck maar Guy en Linda Pieters verbraken uiteindelijk die stilte met een ‘dubbeltentoonstelling’ in Parijs en Sint-Martens-Latem.

   

  GALERIE GUY PIETERS

  2 avenue Matignon, 75008 Paris

  Paul Van Hoeydonck - ‘Lightworks 1958-1962’

  Tot 24 april 2011

   

  GUY PIETERS GALLERY

  Dorp 6, 9830 Sint-Martens-Latem

  Paul Van Hoeydonck - ‘Spacescapes, Mutants & Astros

  1963 - 1972’

  Tot 1 mei 2011

   

  Informatie?

  www.guypietersgallery.com

   

  Tel?

  +33 1 42 89 26 83

  +32 9 281 14 29

   

   

  paul van hoeydonck - Photo Francis Van de Walle.jpg

  Paul Van Hoeydonck (portret door Francis Van de Walle) - courtesy Guy Pieters Gallery