• Adriaan Raemdonck, galeriehouder van De Zwarte Panter en kunstpomotor, krijgt de Cultuurprijs 2011 van de provincie Antwerpen

  Galeriehouder met eigenzinnig engagement wint Cultuurprijs 2011 van Provincie Antwerpen

    

   

  Adriaan Raemdonck, galeriehouder van De Zwarte Panter en kunstpomotor, krijgt de Cultuurprijs 2011 van de provincie Antwerpen. Hij neemt de prijs in ontvangst op 28 mei in het Gemeenschapscentrum Den Boomgaard in Ranst (Broechem) ter gelegenheid van de Provinciale Cultuurdag. De jury droeg Adriaan Raemdonck unaniem voor als laureaat. Vorige laureaten waren: Jerry Aerts (2009), professor Ludo Simons (2007) en Eric Antonis (2005).

  De realisaties van Adriaan Raemdonck passen volledig in de doelstellingen van de Cultuurprijs van de provincie Antwerpen. Zijn hoogst eigenzinnig engagement voor de hedendaagse kunst, gegroeid met een internationale dimensie, maken hem tot een

   

    stuwende kracht in het kunst- en cultuurleven in de provincie Antwerpen en ver daarbuiten.” licht Ludo  Helsen, gedeputeerde voor cultuur, toe.

   

   Adriaan Raemdonck verzaakte reeds jong aan de eigen schildercreativiteit om zich volledig te kunnen toeleggen op het steunen van beeldende kunstenaars, wat aansloot bij het hem kenmerkende sociaal  engagement.

  Met zijn kunstgalerie De Zwarte Panter wenste hij van meet af aan een open en gastvrij forum

    te creëren waar jonge of alternatieve kunstenaars in alle vrijheid terecht konden.

   

  Een galerie was voor hem geen loutere verkoopplaats maar een cultureel centrum dat een trefpunt moest zijn van beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers opdat er ‘onvoorziene kruisbestuivingen konden ontspringen’.
  Adriaan Raemdonck verbreedde zo het galeriewezen door een eigen unieke werking en met oog voor een diepe maatschappelijke verankering. De galerie werd uiting van democratie als resultaat van zijn sociaal engagement met als basisprincipes kwaliteit, tolerantie en vrijheid. In dit kader leverde Adriaan Raemdonck ook onophoudende inspanningen om kunstfinanciering fiscaal aantrekkelijk te maken. Al meer dan 40 jaar onafgebroken gepassioneerde inzet maken deze man tot een levend cultuurmonument waar tenoren als Jan Cox, Wilfried Pas, Fred Bervoets, Hugo Claus, Herman De Coninck, Jan Decleir en te veel anderen om op te noemen de eeuwige getuigen van zullen zijn.

   

  De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen

   

  De tweejaarlijkse Cultuurprijs van de provincie Antwerpen werd in 2005 ingesteld naar aanleiding van de verjaardag van 175 jaar onafhankelijkheid van België. De prijs is bestemd voor een persoon die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot het cultureel gebeuren in de provincie Antwerpen. De laureaat ontvangt 7.500 euro, een medaille en een oorkonde.

   

  adriaan 2011.jpg

  Adriaan Raemdonck – foto van Dirk Vermeirre

 • KAMAGURKA maakt Amsterdam onveilig...

  Na zijn i-Pad prestatie verschijnt onze alomtegenwoordige Kamagurka op Art Amsterdam waar hij te gast is bij Nico Delaive. De 'performance' maakte toen deel uit van Move It! , een thema avond waarin het Stedelijk Museum van Amsterdam de invloed van de nieuwe technologie op de hedendaagse kunst in de kijker wou stellen. Alle afdrukken werden publiek in een grote tuinshredder vernietigd en op 8 april in het Nationaal Glasmuseum Leerdam verbrand en in 8 daartoe door 'Kama' zelf ontworpen urnes geborgen.
  Deze urnen zullen samen met enkele nieuwe - door de iPad geïnspireerde - werken tentoon zijn op de stand van Gallery Delaive.

  ART AMSTERDAM, 11 tot 15 mei 2011

  meer info?

  www.delaive.com

  www.kamagurka.eu

  www.artamsterdam.nl

  kamagurka.jpg