• Herman Van Nazareth 50 jaar beeldend kunstenaar wordt 75 op 06/11

  HERMAN VAN NAZARETH bij ‘SHOES OR NO SHOES’

   

  Kruishoutem

   

  Beeldend kunstenaar Herman Van Nazareth wordt dit jaar 75 en kan terecht met trots terugblikken op een carrière van 50 jaar als schilder en beeldhouwer.

  In juli en augustus werd hij door het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem gehuldigd met een succesrijke overzichtstentoonstelling met kunsthistoricus Dr. Piet Boyens als curator.

  Sinds 1 september 2011 loopt in het domein SONS - ‘Shoes or no Shoes’, de vroegere Stichting Veranneman, te Kruishoutem een tweede huldetentoonstelling samengesteld door Willy Van den Bussche, voormalig conservator van PMMK Oostende.

  Deze tentoonstelling brengt een subtiel overzicht van 50 jaar prominente aanwezigheid van Herman Van Nazareth in de wereld van de beeldende kunst.

   Het bijhorende kunstboek wordt er voorgesteld op zondag 6 november 2011.

   

  Zowel als schilder of als beeldhouwer brengt Van Nazareth steeds weer de essentie.

  In zijn oeuvre mijdt de kunstenaar alle fotografische details. Hij geeft enkel gestalte aan het suggestieve bij mens, dier of landschap. Dus voor hem geen realistische portretten of landschappen maar een veruiterlijking van voorvallen of emoties gegroefd in zijn geheugen.

  Heel expressief en minimalistisch brengt Van Nazareth, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een zeer sterke ontlading van gevoelens op doek.

  Expressieve kleurgevoeligheid en eenvoud vormen de rode draad in zijn geschilderd oeuvre.

  Dat expressieve minimalisme wordt nog duidelijker in zijn sculpturen.

  Gegroepeerd opgesteld hebben zijn beelden een nog sterkere aanwezigheid en vormen ze een sprakeloze eenheid. Door bijna identieke beelden in groep op te stellen wordt hun uitstraling nog meer geaccentueerd. Ze nodigen de toeschouwer uit tot een eigen perceptie en een totaal individuele interpretatie van vorm en omgeving.

  Zijn beeldengroepen ademen stilte. Dat en een bewust gecreëerde eroderende patina dragen bij tot de ontvankelijkheid en de haast emotionele vervoering die ze bij de kunstliefhebber laten opwellen.

  Samengebracht in een zelfde ruimte vormen schilderijen en beelden een grote verbondenheid betreffende kleur en ‘vormemotie’.

   

  Wat? ‘ Tentoonstelling Herman Van Nazareth’

   

  Waar? SONS - ‘Shoes or no Shoes?’

   

  Vandevoordeweg 2, Kruishoutem

   

  Wanneer? Nog tot 12 november 2011

   

  Open?

   

  Donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17 u. 30

   

  Info:

   

  www.shoesornoshoes.com en www.hermanvannazareth.com

   

  hvn groep.jpg

  photo by courtesy of Herman Van Nazareth

 • Sint-Martens-Latem: Huldetentoonstelling Raf Van Cauwenberghe

  HULDETENTOONSTELLING RAF VAN CAUWENBERGHE

   

  In kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem is het sinds jaar en dag traditie dat beeldende kunstenaars die door hun oeuvre of uitstraling de hedendaagse kunstbeleving in beide Leiedorpen, Latem en Deurle, naar de buitenwereld toe bekend en geliefd maakten, te eren met een retrospectieve tentoonstelling in het jaar waarin ze hun 75ste, 80 of 90ste verjaardag vieren.

   

  Raf Van Cauwenberghe is dit jaar de vierde kunstenaar die zijn verzamelde oeuvre in de zalen van het gemeentehuis mag tonen aan het kunstminnende publiek.

   

   Geboren in Grembergen in 1936 volgde Raf de lessen tekenkunst aan het Gentse Sint-Lucasinstituut.

  Zijn passie voor de kunst bracht hem later naar de Kölner Kunstwerkschule waar hij zijn technieken vervolmaakte.

  Raf Van Cauwenberghe werd genomineerd bij diverse kunstprijzen en in 1980 te Waregem laureaat van de in kuntmiddens fel gegeerde ‘Gaverprijs’.

  Van Cauwenberghe exposeerde in binnen- en buitenland maar weigerde bewust in het commerciële circuit te stappen.

  Zijn oeuvre toont vooral het realistisch-poëtische van mens, dier en natuur. Af en toe leunt hij aan bij het magisch realisme.

  Zijn maturiteit en techniek  heeft hij gedurende zijn ganse carrière als docent en artiest met liefde overgebracht aan zijn leerlingen.

  Hoewel hij sinds de jaren 60 een succesvol en gewaardeerde kunstenaar was en nog steeds is, bleef doceren bij hem op de eerste plaats. Hij had de onweerstaanbare nood om zijn maturiteit en kennis door te geven aan zijn klas, aan een nieuwe generatie...

  Raf Van Cauwenberghe is medestichter van ‘De Latemse Teken- en Schilderschool’, enkele jaren geleden omgedoopt tot ‘Latems Creatief’.

  Tot vandaag is hij er nog steeds gastdocent en brengt hij er zijn kunstzin en filosofie met passie over aan zijn leergierige, dankbare ‘discipelen’.

   

  Deze huldetentoonstelling brengt een duidelijk beeld van een veelzijdig en fijnzinnige kunstenaar, een man met het hart op de tong, een epicurist naar de geest.

   

  Wat? Huldetentoonstelling ‘Raf 75’

   

  Waar? Gemeentehuis, Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem

   

  Wanneer? Van 24 september tot 9 oktober 2011

   

  Open?

  Vrijdag van 14 tot 17 uur

  Zaterdag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur

  Zondag  van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur

  RAF schilderij 1960.jpg

 • Léa Vanderstraeten toont haar recentste werk in Museum Léon De Smet te Deurle

  SINT-MARTENS-LATEM/DEURLE

   

  In het Museum Leon De Smet, Museumlaan 18 in Deurle, loopt van 24 september tot 24 oktober 2011 een tentoonstelling met werk van Léa Vanderstraeten.

   

  De Deurelse kunstschilderes en Ridder in de Leopoldsorde toont er haar recentste schilderijen.

   

  De tentoonstelling is geopend op zaterdag, zondag en maandag van 14 tot 17 uur en na afspraak op tel. 09 282 30 90 . De toegang is vrij.

   

  Met Jef Wauters, Octaaf Meiresonne, Marcel Mayer en de jongere Fons Roggeman is zij nog één van de weinige levende Latemse schilders die met ‘dé Latemse figuren’ of iconen van na 1945 nog contact hadden.

  Léa zelf was leerlinge van Julien Van de Veegaete, Jules De Sutter en Achiel Lammens, waar ze in haar prille beginperiode kind aan huis was en bij wie ze een enorme atelierervaring meekreeg.

  Haar stijl is sterk herkenbaar, met een uitgesproken liefde voor de natuur en meer in het bijzonder voor de bloemenpracht uit haar eigen tuin.

  Menselijke figuren typeert ze bij voorkeur bij het - nu verdwenen - harde labeur het veld.

  Ook kleurrijke karakterportretten en  sfeertaferelen, verzacht met een vleugje Gauguin en een knipoog naar Breugel, werden haar ‘handelsmerk’.

  Vroeger overheersten okers haar palet. Dit is nu warmer door het gebruik van een speelse penseeltoets met veel rood, groen en blauw; componenten welke haar oeuvre nog meer uitstraling en een gedeelde, gulle intimiteit meegeven.

  Van dat loutere expressionisme is het werk van Léa Vanderstraeten stilaan gegroeid naar een vertolking van poëtische emotie in een uitgesproken liefde voor mens en natuur.

   

  lea.jpg

 • GEEL: Tentoonstelling 'A Paper Trail', kunst op papieren drager

  Tentoonstelling 'A Paper Trail' opent vanavond in Geel

   

   ‘A PAPER TRAIL’

   

  De Warande en de Werft nodigen u van harte uit op de opening van de tentoonstelling 'A Paper Trail' met een inleiding door Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur en voorzitter van APB de Warande, vanavond om 20 uur in de Halle te Geel.

   In september werkt de Warande samen met de Werft in Geel voor de eerste tentoonstelling van het seizoen.

  ‘A Paper Trail’ toont het publiek kunstwerken op een papieren drager.

  De kunstenaars zijn niet vertrokken van een wit blad, maar van papier dat eerder al een andere functie had. Van krantenpapier tot enveloppe, van gevonden notaboekje tot pianorol.

  De werken variëren tussen een zeer geraffineerde tekenstijl en een stijl die aanleunt bij graffiti. Angst van het witte blad, toelaten van het toeval, iconoclasme en esthetiek… de motieven die meespelen in deze keuze voor gebruikt papier zijn uiteenlopend.

   

   

  Met werk op papier van: Fred Bervoets, Joseph Beuys, Michaël Borremans, Sofia Boubolis, Marcel Broodthaers, Troels Carlsen, Martha Colburn, Gianluca Constantini, Marcel Dzama, Jan Fabre, Kim Gordon, Céline Guichard, Keith Haring, Kati Heck, Herman Kamphuis, Gideon Kiefer, Johan Kleinjan, Jacques Lizène, Capitaine Lonchamps, Jonathan Meese, Benjamin Monti, Adam Nidzgorski, Panamarenko, Dieter Roth, Kurt Ryslavy, Nedko Solakov, Solichin, Toon Tersas, Dennis Tyfus, Anne-Mie Van Kerckhoven, Philippe Vandenberg.

   

  Dit is de vierde in een reeks van tentoonstellingen die de Warande organiseert op locatie onder de noemer ‘Warande EXPOrt’. Deze organiseren ze met partners in de regio in afwachting van hun nieuwe exporuimte.

  Idee en samenstelling: Annelies Nagels en Hélène Vandenberghe

   

  Wanneer?

  Zaterdag 10 september tot zondag 16 oktober 2011

   

  Toegang? Gratis

  Waar?

   

  de Halle, Geel

  Markt 1

  2440 Geel

   

  Open?

  Vrijdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

  Catalogus beschikbaar

  Vernissage? Vrijdag 9 september 2011 om 20 uur

   

  de Halle, Markt 1, 2440 Geel

   

   meer info: http://www.warande.be/activiteit/paper-trail

   

   

  papertrail.jpg