GENT: Kunstschilder Erik Boone is niet meer

Erik Boone, beeldend kronieker van de stad Gent is niet meer

 

De Gentse kunstenaar Erik Boone is vorige week op 73-jarige leeftijd in zijn slaap overleden.
Op 30 maart zou hij 74 geworden zijn.
Erik Boone heeft tijdens zijn woelige loopbaan zijn geliefde stad Gent in prachtige tekeningen en aquarellen vastgelegd.
 In 2009 kreeg hij een hommagetentoonstelling met een zestigtal  werken in de kantoren van ING aan deGentse Kouter.

Sinds 2008 was hij fel verzwakt en verbleef zelfs lange tijd in een ziekenhuis. De laatste maanden leek Erik zich herpakt te hebben en verscheen hij meer en meer  in het Gentse stadsbeeld om als weleer overal zijn geliefde stad te tekenen.

Bandana

Wie sinds de jaren 60  met Gent vertrouwd was, heeft ongetwijfeld deze kleurrijke artiest aan het werk gezien op een terras of aan een straathoek.
Met zijn opvallende buikriem en een toen nog ongewone bandana wandelde hij met gedreven tred  hij door ‘zijn’ de stad met altijd een indrukwekkende tekenmap onder de arm.. Een eigen atelier had hij niet. De stad was voor hem zijn atelier, zijn ‘alles’.

Gevoelsmens

Wie in Gent met kunst en cultuur bezig  was/is, kende deze nogal introverte figuur en apprecieert zijn oeuvre dat gekenmerkt is door een subliem lijnenspel.
Erik. Boone studeerde sier- en schilderkunst aan het Sint-Lucasinstituut. Na zijn studies ging hij er zelf een tijd  les geven.  Gezinsproblemen en onenigheid met collega’s hypothekeerden zijn loopbaaan als lesgever en kunstenaar. Hij was vader van drie kinderen en werd ook thuis letterlijk aan de deur gezet. Bijna veertig jaar lang overleefde hij deze pijnlijke tijden door de steun van zijn ouders en vrienden. Door die wankele toestand verdween Erik ook van de kunstscene.
Hij zocht dan ‘zijn gelijk’ in het buitenland, vooral Italië en Frankrijk waar hij aan heel wat wedstrijden deelneemt en tal van bekroningen in de wacht sleept.

Erik was niet echt commercieel ingesteld en zou zich nooit aan een galerij binden. Hij leefde voor de kunst en hoort thuis bij de grote Gentse grafici door  zijn zeer typische, eigen stijl en kenmerken.
 Hij beheerste heel wat technieken of kunstknepen  en had een brede themathiek , van stadsgezichten over sportscènes naar fragiele portretten. In veel van zijn sierlijke tekeningen, aquarellen en schilderijen krijgt ook het paard bijzondere aandacht.

Erik Boone zal ons bijblijven als een subtiel artiest met een hart voor zijn stad en het stadsleven.

boone - bloch.jpg

 

boone PAARDEN4.JPG

 

Erik Boone en entourage.jpg

Erik Boone met zijn favoriete entourage

foto's: www.erikboone.be

EERBETOON:

Beste vrienden en kunstvrienden van Erik Boone,

 

Met droefheid meld ik jullie het overlijden van mijn oom Erik Boone, sommigen zullen hiervan ondertussen reeds op de hoogte zijn.

Aan mijn vrienden, aan vrienden van mijn oom, zij die hiervan nog niet op de hoogte werden gebracht, spijt het me dit via dezeweg te moeten doen.

 

Toch wens ik jullie langs deze weg persoonlijk mee te delen dat een herdenkingsmis zal doorgaan op zaterdag 11 februari 2012 om 11u00

in de Sint-Jacobskerk te Gent, bij Sint-Jacobs.

Iedereen die hem in het hart droeg, is van harte welkom om deze plechtigheid bij te wonen en afscheid te nemen.

Met mijn oprechte,  nederige groeten, Ann Katia Schollaert


De commentaren zijn gesloten.