• GENT: Kunstschilder Erik Boone is niet meer

  Erik Boone, beeldend kronieker van de stad Gent is niet meer

   

  De Gentse kunstenaar Erik Boone is vorige week op 73-jarige leeftijd in zijn slaap overleden.
  Op 30 maart zou hij 74 geworden zijn.
  Erik Boone heeft tijdens zijn woelige loopbaan zijn geliefde stad Gent in prachtige tekeningen en aquarellen vastgelegd.
   In 2009 kreeg hij een hommagetentoonstelling met een zestigtal  werken in de kantoren van ING aan deGentse Kouter.

  Sinds 2008 was hij fel verzwakt en verbleef zelfs lange tijd in een ziekenhuis. De laatste maanden leek Erik zich herpakt te hebben en verscheen hij meer en meer  in het Gentse stadsbeeld om als weleer overal zijn geliefde stad te tekenen.

  Bandana

  Wie sinds de jaren 60  met Gent vertrouwd was, heeft ongetwijfeld deze kleurrijke artiest aan het werk gezien op een terras of aan een straathoek.
  Met zijn opvallende buikriem en een toen nog ongewone bandana wandelde hij met gedreven tred  hij door ‘zijn’ de stad met altijd een indrukwekkende tekenmap onder de arm.. Een eigen atelier had hij niet. De stad was voor hem zijn atelier, zijn ‘alles’.

  Gevoelsmens

  Wie in Gent met kunst en cultuur bezig  was/is, kende deze nogal introverte figuur en apprecieert zijn oeuvre dat gekenmerkt is door een subliem lijnenspel.
  Erik. Boone studeerde sier- en schilderkunst aan het Sint-Lucasinstituut. Na zijn studies ging hij er zelf een tijd  les geven.  Gezinsproblemen en onenigheid met collega’s hypothekeerden zijn loopbaaan als lesgever en kunstenaar. Hij was vader van drie kinderen en werd ook thuis letterlijk aan de deur gezet. Bijna veertig jaar lang overleefde hij deze pijnlijke tijden door de steun van zijn ouders en vrienden. Door die wankele toestand verdween Erik ook van de kunstscene.
  Hij zocht dan ‘zijn gelijk’ in het buitenland, vooral Italië en Frankrijk waar hij aan heel wat wedstrijden deelneemt en tal van bekroningen in de wacht sleept.

  Erik was niet echt commercieel ingesteld en zou zich nooit aan een galerij binden. Hij leefde voor de kunst en hoort thuis bij de grote Gentse grafici door  zijn zeer typische, eigen stijl en kenmerken.
   Hij beheerste heel wat technieken of kunstknepen  en had een brede themathiek , van stadsgezichten over sportscènes naar fragiele portretten. In veel van zijn sierlijke tekeningen, aquarellen en schilderijen krijgt ook het paard bijzondere aandacht.

  Erik Boone zal ons bijblijven als een subtiel artiest met een hart voor zijn stad en het stadsleven.

  boone - bloch.jpg

   

  boone PAARDEN4.JPG

   

  Erik Boone en entourage.jpg

  Erik Boone met zijn favoriete entourage

  foto's: www.erikboone.be

  EERBETOON:

  Beste vrienden en kunstvrienden van Erik Boone,

   

  Met droefheid meld ik jullie het overlijden van mijn oom Erik Boone, sommigen zullen hiervan ondertussen reeds op de hoogte zijn.

  Aan mijn vrienden, aan vrienden van mijn oom, zij die hiervan nog niet op de hoogte werden gebracht, spijt het me dit via dezeweg te moeten doen.

   

  Toch wens ik jullie langs deze weg persoonlijk mee te delen dat een herdenkingsmis zal doorgaan op zaterdag 11 februari 2012 om 11u00

  in de Sint-Jacobskerk te Gent, bij Sint-Jacobs.

  Iedereen die hem in het hart droeg, is van harte welkom om deze plechtigheid bij te wonen en afscheid te nemen.

  Met mijn oprechte,  nederige groeten, Ann Katia Schollaert


 • GENT: 'De wereld in 365 Potten' of de 'Dag van de Ambacht' door het oog van Frank Steyaert

  DE WERELD IN 365 POTTEN

  Galerie Frank Steyaert is gehuisvest in twee knusse 15-de eeuwse huisjes,  verbonden door een moderne tentoonstellingsruimte.
  Je treft ze in het Gentse Middeleeuwse stadcentrum, op wandelafstand van het Design Museum.

  Twee keer per jaar, in de lente en in de herfst, toont de galerie in dit architecturaal unicum werk van topkeramisten en van ontdekkingen.
   Internationale keramiek uit Belgische privécollecties dialogeren met keramiek uit oude culturen.

  Tergelegenheid van ‘De Dag van de Ambachten’ brengt ze:

  De wereld in 365 Potten…

  Vanaf de prehistorie tot vandaag

  Oud-Egypte, Precolumbiaans Afrika, China, Thailand, Afrika….

  De permanente collectie van het werk van Frank Steyaert wordt getoond, en werk van keramisten aan de galerij verbonden, naast een selectie uit 4500 jaar keramiek.

   Met Lut Laleman, Frank Steyaert, Satoru Hoshino, Lawson Oykan en vele anderen

  Tentoonstelling:

  Vrijdag 3 februari 2012: nocturne van 19 tot 21 uur

  Zaterdag 4 februari 2012: van 14 tot 18 uur

  Zondag 5 februari 2012 van 10 tot 18 uur

  Galerie Frank Steyaert

  Tinnenpotstraat 16, Gent

  Buiten deze gelegenheidstentoonstellingen is de galerij geopend op de eerste zondag van iedere maand, uitgezonderd januari en augustus, van 14 tot 18 uur.

  Geleide bezoeken vanaf 10 personen kunnen na afspraak.

  Frank Steyaert studeerde bouwkunde en keramiek aan de academie van Aalst; keramiek en juweelkunst aan de Koninklijke  Academie van Antwerpen en het Nationaal Hoger Instituut van Antwerpen.
  Van 1975 tot 2010 was hij leraar keramiek aan diverse kunstscholen: Deinze, Lokeren, Dendermonde, Liedekerke.

  Hij is sedert 1986 lid van de "International Academy of Ceramics" in Genève.

  Contact: frank.steyaert@hotmail.com

  GevelGalerieFrankSteyaert.jpg


 • ANTWERPEN: DE MODERNEN, KUNST UIT NEDERLAND in KMSKA

  KMSKA: 28/01/2012 - 19/08/2012 

  KUNST UIT NEDERLAND


  De tweede tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA toont Nederlandse kunst uit de 19de en de 20ste eeuw in de Koningin Fabiolazaal.

  Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen bezit een uitgebreide collectie Hollandse kunst. Niet alleen heeft het museum werk van oude meesters als Frans Hals en Rembrandt, ook de collectie Nederlandse kunst uit de negentiende en twintigste eeuw met meer dan 200 werken is rijk en verrassend.

   

  Van Appel tot Willink

   

  De tentoonstelling De MODERNEN. Kunst uit Nederland – de tweede in een reeks rond de moderne kunstcollectie van het KMSKA – zal zo'n 60 schilderijen, aquarellen en tekeningen uit die collectie tonen. Samen vertellen ze je meer over de geschiedenis van de moderne kunst in Nederland van 1850 tot nu. Daarnaast geven ze een beeld van de artistieke relaties en contacten tussen Nederland en België.
  Tot slot schetst de tentoonstelling hoe de verzameling Nederlandse moderne kunst van het KMSKA tot stand is gekomen. Kunst uit Nederland toont werk van o.a. Lawrence Alma-Tadema, George Hendrik Breitner, Vincent Van Gogh, Carel Willink en Karel Appel.
  Stuk voor stuk getuigen deze kunstwerken van de schoonheid en de rijkdom van de Nederlandse kunst in de 19de en de 20ste eeuw.  

  Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

  Leopold De Waelplaats B-2000 Antwerpen

  Info: www.kmska.be | info@kmska.be | T +32 (0)3 238 78 09

   

  KMSKA CAMPAGNEBEELD_mettypo.JPG_168824251.jpg

  COURTESY KMSKA

 • DEN HAAG (NL) - Expo ALEXANDER CALDER: een must!

  Alexander Calder in Den Haag

  De grote ontdekking

  11 februari 2012 t/m 28 mei 2012

  Vorig jaar ontving het Gemeentemuseum Den Haag de prestigieuze Turing Toekenning voor het tentoonstellingsconcept Alexander Calder, De grote ontdekking, waardoor de realisatie van dit omvangrijke project mogelijk werd.
  Voor het eerst sinds 1969 is dit voorjaar een groot overzicht te zien van de man die in de naoorlogse jaren in Nederland wordt beschouwd als de belangrijkste Amerikaanse kunstenaar van die tijd.
  Met zijn magische handen maakt hij van ijzerdraad sierlijke, herkenbare figuren; mensen, dieren en portretten. Tot Calder in 1930 het atelier bezoekt van Mondriaan, met wie hij de liefde voor ritme en jazz deelt.
  Dit bezoek blijkt een keerpunt in zijn leven en carrière. Voor het eerst ervaart hij hoe vrij kunst kan zijn zonder voorstelling, wanneer het zweeft en danst in de ruimte. Dit inzicht, dat zijn werk zo radicaal verandert, staat centraal in de tentoonstelling.

   

   Alexander Calder (1898 – 1976) groeit op in een creatief gezin als zoon van een beeldhouwer en een schilderes. Als kind al maakt hij van de meest uiteenlopende materialen speelgoed, dierfiguurtjes en sieraden. Toch volgt hij eerst een opleiding tot werktuigbouwkundig ingenieur en gaat hij pas in 1923 alsnog naar de kunstacademie. Zijn grote passie voor beweging zet hij met behulp van zijn technische achtergrond voort in zijn kunst; alles wat hij maakt beweegt. Deze toevoeging van dynamiek in de tot dan toe statische beeldhouwkunst maakt hem een groot vernieuwer; nooit meer zal een beeldhouwer gezien worden als een kunstenaar die alleen met ruwe materialen en beitels werkt.

   

  Tussen 1926 en 1933 woont Calder in Parijs, op dat moment het hart van de moderne kunst. Hij maakt dan speelse, lichte draadsculpturen die nauwelijks ruimte innemen. Bekend wordt hij ook door zijn complete circus gemaakt van alledaagse materialen als ijzerdraad, hout, leer, kurk en stukjes stof. Regelmatig treedt hij op met dit circus, want alle figuren kan hij op de juiste manier laten  bewegen: koorddansers zwieren, honden springen door een hoepeltje en de olifant loopt op zijn achterpoten.

   

  Het compleet nagebouwde atelier van Mondriaan aan de Rue du Départ, vormt het middelpunt van de tentoonstelling. Het markeert de overgang in Calders werk van figuratie naar abstractie. Want na het atelierbezoek in 1930, verandert Calder van een spelende, geestige beeldhouwer ineens in een abstract, serieus kunstenaar. Zijn werk verandert rigoureus. Zijn sculpturen bestaan niet langer meer alleen uit ijzerdraad, maar ook uit rode, zwarte of witte bollen. Hij ontwikkelt eerst kleine, maar later steeds groter wordende mobiles, waarin hij telkens op zoek is naar balans en beweging. Deze speelse, optimistische kunst wordt beschreven als ‘een soort balletkunst van gekleurd metaal’ waar een grote positieve kracht vanuit gaat.

   

  In de tentoonstelling is een film te zien die begin jaren ’30 in Nederland vertoond is. Filmmaker Hans Cürlis maakte in 1929 opnames van Alexander Calder die met niets meer dan een nijptang en zijn handen twee circusfiguren in ijzerdraad maakt. Calder wordt ook dan al door zijn materiaalkeuze en werkmethode neergezet als een vernieuwer in de beeldhouwkunst.

  Cataloog en kinderboek

  Bij de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde catalogus (Ludion, € 24,95) met bijdragen van Wietse Coppes, Doede Hardeman, Hans Janssen en Caroline Roodenburg. Ook schrijft en illustreert Sieb Posthuma het kinderkunstboek De draad van Alexander (Uitgeverij Leopold, € 13,95), waarvan de originele illustraties gelijktijdig te zien zijn in de kindermuseumzaal.

  De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Turing Foundation die iedere twee jaar de prestigieuze Turing Toekenning uitreikt. Doel van de Turing Toekenning (€ 450.000) is om Nederlandse musea uit te dagen hun ‘impossible dream’ tot een realiseerbaar plan uit te werken. Zo kunnen zij een uitzonderlijke expositie op het gebied van de beeldende kunst maken, met kunstwerken die anders alleen in buitenlandse musea te zien zouden zijn. Bovendien dankt het Gemeentemuseum de Calder Foundation, New York voor hun medewerking.

  LOCATIE en INFO:

  Stadhouderslaan 41

  2517 HV Den Haag

  Postbus 72

  2501 CB Den Haag

  Telefoon: 070-3381111

  Fax: 070-3381112

  info@gemeentemuseum.nl

  alexander-calder-mobile.jpg


 • Kallo- Beveren: Expo Niki de Saint Phalle naar latere datum

  Tentoonstelling Niki de Saint Phalle uitgesteld

   

  Kallo-Beveren - De overzichtstentoonstelling van Niki de Saint Phalle in de Antwerpse haven, gepland tussen 15 januari en 31 mei 2012, zal later dan verwacht de deuren openen.    

  Ondanks de grote inspanningen die geleverd werden door het team van 'Niki in Belgium', zal de tentoonstelling later van start gaan dan aanvankelijk gepland werd.
  De exacte begindatum staat nog niet vast.

  Liever dan een datum voorop te stellen die onzeker is, zullen de organisatoren opnieuw communiceren zodra er een definitieve datum is.

  Reden voor dit uitstel ligt bij de beschikbare tijd voor het opzet van deze tentoonstelling, die volledig door sponsoring wordt gedragen.
  De Niki Charitable Art Foundation keurde de locatie slechts goed op 24 november 2011.
  Het hele team is er meteen ingevlogen, maar de tijd bleek toch te kort om alles nog tijdig te realiseren. 

  De online ticketverkoop voor de tentoonstelling werd voorlopig stopgezet.
  Mensen die tickets of een rondleiding bestelden voor de eerste weken van de tentoonstelling zullen persoonlijk gecontacteerd worden om de reservatie te verschuiven naar een latere datum.
  Zodra de definitieve openingsdatum bekend is, zal de online ticketverkoop verder gezet worden.

  EAF v.z.w. verontschuldigt zich bij de redacties en geïnteresseerde bezoekers voor eventuele ongemakken als gevolg van dit uitstel.

  Uitaard houden wij u op de hoogte van verdere ontwikkelingen aangaande deze tentoonstelling.

  niki.jpg

  De Stravinsky fontein in Parijs

 • GENTS in GENT: Gido van Gent – CD voorstelling in 'De Geus van Gent'

  Gentser kan het niet gezien heel wat Gentse figuren bij de CD-voorstelling van singer/songwriter GIDO VAN GENT voor inleiding en animatie zorgen!

  Gido van Gent – CD voorstelling

  Zaterdag 21 januari  2012

  De Geus van Gent

   

  Gido van Gent:

  Het hoe en waarom van Altijd Onderwig?

   

  “Muziek creëren is zoiets als altijd een vriend bij je hebben,” zegt Gido. “Muziek op plaat zetten is de bekroning van die wederzijdse vriendschap. Je woorden en hun klanken worden vereeuwigd voor het nageslacht. Zelf gecreëerde liedjes volgen je als een schaduw doorheen het leven en zijn de expressie van je eigen levensbagage. Ze worden geboren door ervaring, lief en leed, een doordenker of een grap. Muziek leeft diep vanbinnen in een mens en fungeert soms als kameraad.

  Ikzelf schrijf voornamelijk over wat ik zie, voel, hoor en denk, met oog voor detail.

  Teksten zijn voor mij van het allergrootste belang en veel mooie dingen des levens zitten nu eenmaal verscholen in details...”

   

  Een verzameling emoties en impressies.

         

  “De nieuwe plaat is een verzameling van emoties en impressies. Of zoals de titel 'Altijd Onderwig' aangeeft: een reis doorheen het leven. Altijd op zoek en nieuwsgierig naar het leven. Als je niet meer nieuwsgierig bent, stopt het leven en blijft meestal verbittering over. En waar verbittering leeft, daar komt de ouderdom om de hoek meekijken.

  Niet dat iemand aan die grijze haren kan ontsnappen, maar het is alleszins beter om jong te denken en te voelen.

  Nieuwsgierig blijven dus. In mijn geval is dat geen opdracht of gevecht tegen verbittering, nee, ik ben gelukkig gewoon zo. Bij het leven worden veel vragen gesteld en daarop zoek je de antwoorden. Dat is leven!

  Al die ingrediënten uit het leven gegrepen staan verzameld op de nieuwe cd.

  Op die cd staan er dus eigenlijk 12 verhaaltjes, liedjes met een lach en een traan, uit het leven gegrepen...

  Neem nu het verhaal over het  'Bierkoartje'. Je kan een bierkaartje zien als iets om onder je glas te leggen. Je kan ook zeggen: tiens, zo'n bierkaartje, wat heeft dat op sociaal vlak allemaal al bewezen in de maatschappij. Creativiteit hangt af van de fantasie die je ontwikkelt door na te denken en door bepaalde zaken in vraag te stellen. 'Altijd Onderwig' is een menselijke plaat. Ik zing en volg mijn gevoel, eerder als verteller dan als zanger en met het Gentse dialect op zak weef ik de verhaaltjes aan elkaar. 

  Locatie:

   

  DE GEUS VAN GENT

  Kantienberg 9 (Omgeving Kinepolis)

  9000    Gent 

  Tel. 09 220 78 25 

   

  RECEPTIE        : 19.30u

  VOORWOORD: Freek Neirynck, Dany Vandenbossche 

  INKOM gratis 

   

  LIVE OPTREDEN MET REPERTOIRE NIEUWE CD!

   

  gido v gent.jpeg

    • Boom: 'Freedom in Colors', ontmoet Mostafa Zohdy

  FREEDOM IN COLORS

  Boom - De Rupelstreek nodigt, 1 jaar na de Egyptische revolutie, de jonge

  Egyptische kunstenaar Mostafa Zohdy uit met 15 van zijn handgeschilderde

  T-shirts voor de expositie "Freedom in colors" in de Sint-Annakapel van

  Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom, van 26 tot 29 januari 2012.

  De tekeningen zijn volgens de kunstenaar "een persoonlijke ervaring,

  geïnspireerd op wat ik zag en meemaakte tijdens de revolutie. Een expressie

  van vrijheid, opoffering en devotie".

  De expositie is gratis en vrij toegankelijk van 26 tot 29 januari 2012, 10 - 17u.

  De opening van de expositie op 25 januari 2012 wordt voorafgegaan om 19u

  door een panelgesprek "1 jaar Arabische revolutie. Lente of winter?" met als

  moderator Jan Leyers en specialisten ter zake: Samira Bendadi (journaliste MO

  en Knack) en Jef Lambrecht (gewezen VRT-journalist en auteur van het boek

  "De Arabische revolutie", bijgestaan door levensechte ervaringen van

  ontwikkelingssamenwerker Kris Huybrechts en kunstenaar Mostafa Zohdy. Het

  panelgesprek gaat door in Congrescentrum De Pitte in het Provinciaal

  Recreatiedomein De Schorre. Het panelgesprek is gratis en vrij toegankelijk

  voor iedereen mits reservatie bij de Noord-Zuidraad Boom:

  isabel.de.deckker@boom.be

  Freedom in colors is een samenwerking tussen de Noord-Zuidraad Boom, het

  Vredescentrum, het ELAH Rupel (Erfgoed- en LAndschapsHuis) met steun van

  de dienst Noord-Zuid van de provincie Antwerpen.

  MOGELIJKHEID TOT ONTMOETING

  Mostafa Zohdy verblijft in de Rupelstreek van dinsdag 24 januari (late namiddag) tot

  dinsdag 31 januari 2012.

  Kris Huybrechts, ontwikkelingssamenwerker in het gehucht El-Tod in Luxor, verblijft in

  Hemiksem van vrijdag 20 januari tot dinsdag 31 januari 2012.

  Expo in samenwerking met: Noord-zuidraad Boom, Vredescentrum, ELAH Rupel (Erfgoed- en LAndschapsHuis), Dienst Noord-Zuid provincie Antwerpen, Rupelbib

  INFO:

  Sabine Denissen - sabine.denissen@admin.provant.be - 03/880 76 16 - 0475/33 02 22

  PROGRAMMA

  EXPO

  FREEDOM OF COLORS - grafisch kunstenaar Mostafa Zohdy

  Donderdag 26 januari t/m zondag 29 januari 2012

  De jonge Egyptische tekenaar Mostafa Zohdy werd zo gegrepen door de gebeurtenissen

  tijdens de Egyptische facebookrevolutie die begon op 25 januari 2011 in Caïro, dat hij

  zijn gevoelens verwerkte in 15 handgeschilderde tekeningen op t-shirts: 13 witte t-shirts

  maar ook 1 rode en 1 zwarte als referentie naar de vlag van Egypte.

  Freedom in colors is "een persoonlijke ervaring, geïnspireerd op wat ik zag en

  meemaakte tijdens de revolutie. Het is een expressie van vrijheid, opoffering en

  devotie." (citaat kunstenaar).

  Mostafa Zohdy wil graag dat zijn collectie t-shirts zoveel mogelijk reist om aandacht te

  vragen voor het verhaal van de Egyptische revolutie en om een boodschap van vrijheid

  te verspreiden over de wereld.

  Na één jaar zijn de tekeningen nog steeds actueel!

  LOCATIE: De kapel van PRD De Schorre, Kapelstraat te Boom (tegenover parking

  dienstingang 1)

  OPEN: 26 tot en met 29 januari, van 10u tot 17u

  INKOM: gratis

  Contact kunstenaar: mostafa.zohdy@gmail.com

   

  mostafa.jpg

  photo by courtesy of Provant