• Rebecca Warren 'suggereert' vrouwelijke naaktsculpturen in Deurle

  ‘VROUWELIJK NAAKT in DEURLE...

  REBECCA WARREN nog tot 17 juni 2012 in MDD Deurle (Sint-Martens-Latem)

  Rebecca Warren (°1965 U.K.) is beeldhouwster van eerder figuratieve, expressieve vormen in klei, brons en gelast staal, en orkestrator van vaak, maar niet uitsluitend, in wandvitrines tentoongestelde fragmenten.
  Ze werkt met een oog voor het extreme - monsterlijke overtolligheid - en creëert een verscheidenheid van objecten die volgens haar beschrijving ‘ergens bestaan op het continuüm tussen de zuivere vlezigheid en het pure cartooneske’. Haar kunst is rusteloos, soms tegenstrijdig, het gevolg van de aanhoudende beschouwing van de creatieve impuls en de mysterieuze kracht van beelden en objecten.
  Altijd evident in de sculpturen van Warren is de verhouding tussen denken en proces. Ideeën (over auteurschap en authenticiteit) en invloeden (literaire, psychologische en populair-culturele referenties in combinatie met zich op verschillende wijzen manifesterende echo's uit de kunstgeschiedenis) worden gefilterd, vervormd en vaak weggegooid doorheen hun driedimensionale vormgeving.


  Het gevarieerde oeuvre van Rebecca Warren bevat naast vitrines, sculpturen van klei en brons ook collages. Hoewel haar objecten op zich kunnen staan, komen de werkelijke betekenissen en oriëntaties van haar werk voornamelijk naar voren in haar installaties. 

  In haar oeuvre verwijst Warren ook naar andere kunstenaars, als Rodin, Degas, Boccioni en Robert Crumb.
  Met haar ongebruikelijke interpretatie van het klassieke en het hedendaagse, van de populaire en de hoge kunsten, van het feministische en het psychologische debat, creëert Warren een persoonlijk en uniek beeldend oeuvre.
  Rebecca Warren studeerde in 1993-1994, ‘Artist in residence’, Ruskin School, Oxford University, Oxford, Verenigd Koninkrijk
  1992-1993 MA Fine Art, Chelsea College of Art, Londen, Verenigd Koninkrijk
  1989-1992 Goldsmiths College, University of London, Londen, Verenigd Koninkrijk

  De tentoonstelling in het museum Dhondt-Dhaenens presenteert voor het eerst werk van Rebecca Warren in België.

  Haar werk was eerder te zien in de Biënnale van Venetië (2011), de Renaissance Society (2010), The Art Institute of Chicago (2010) en de Serpentine Gallery in Londen (2009). Ze leeft en werkt in Londen. • Turnhout/Hasselt: FAR van Wayne Mc Gregor Random Dance

  Belgische première van Wayne McGregor

  “Eén van de meest gevierde en meest gevraagde choreografen van zijn generatie”

   

  Op donderdag 19 april 2012 kan je in de Warande Turnhout  naar de Belgische première van ‘FAR’ van Wayne McGregor | Random Dance komen kijken.
  McGregor past in het rijtje van internationaal gelauwerde choreografen en werd begin dit jaar door Queen Elizabeth nog geridderd tot ‘Commander of the British Empire’.
  Hij is één van ’s werelds meest inventieve choreografen en slaagt erin om baanbrekende dwarsverbanden te leggen tussen dans, film, muziek, visuele kunst, technologie en wetenschap. Hij maakte al choreografieën voor New York City Ballet en The Royal Opera in Londen. Zijn gezelschap Random Dance is het huisgezelschap van Sadler’s Wells, één van de belangrijkste theaters in London.

  Zijn carrière brengt hem tot buiten de gangbare dansomgeving: zo bedacht hij choreografieën voor films (‘Harry Potter & de vuurbeker’), videoclips (‘Lotus Flower’ van Radiohead, onlangs genomineerd voor een grammy) en installaties (Saatchi Gallery en Centre Pompidou).
  Nadat hij eerder met onder meer elektronica-wonderkind Jon Hopkins werkte, kiest hij nu voor de soundscapes van de in IJsland residerende Ben Frost.

  Recensies:

  “Een zeer snelle, meedogenloze choreografie, een duizelingwekkend lichtontwerp en kronkelende lichamen. Als dit niet William Forsythe is, dan moet het Wayne Mcgregor zijn” (The New Yorker)

  “Het openingsduet is van het mooiste wat McGregor gemaakt heeft” (The Independent)

  “Een wonderbaarlijk begaafde kunstenaar en tien sterke dansers” (Daily Telegraph)

  “Eén van McGregor’s meest succesvolle en boeiendste choreografieën sinds ‘Chroma’” (Daily Express)

  "De choreografie is van een bloedstollend schoonheid en met een hoge technische moeilijkheidsgraad… Op scène zie je variaties van alle soorten menselijk gedrag, geïnspireerd door de ideeën van Descartes, Rousseau en De Sade… Eén van de meest inventieve voorstellingen van McGregor. Een delicatesse… Kortom, dans zoals je die nog nooit zag. Ook niet in je dromen" (The Guardian)

  ‘FAR’ van Wayne McGregor / Random Dance op donderdag 19 april om 20.15 uur in de schouwburg van de Warande en op zaterdag 21 april in cc Hasselt

   http://www.youtube.com/watch?v=nrai3NGDUMM&feature=player_embedded

   

  meer info:  http://www.warande.be/activiteit/wayne-mcgregor-random-dance-uk

   

   Alle info voor Warande:

   

  Mieke Mermans - hoofd communicatie

  mieke.mermans@warande.be  - +32 14 47 23 02

   

  far.jpg

  photo randomdance.org