• Met ART GENT willen de organisatoren meer kwaliteit bieden

  ART GENT of Lineart ruimer bekeken...

  Bij de voorbije editie van LINEART deden de geruchten volop de ronde dat er werd geijverd voor een nieuwe, ruimere kunsthappening op de lijn Gent-Kortijk- Rijsel. Zover kwam het niet maar er kwam toch een nieuwe aanpak die niet over één nach tijs  liep en er veelbelovend uitziet..

  De kogel is door de kerk: dit jaar vindt de eerste editie van de kunstbeurs Art Gent plaats.
  Binnen deze beurs is er ruimte voor vier kunstafdelingen: Lineart, Young en de gloednieuwe zones
  Vintage+Design en B.Art. 

  Met de geboorte van Art Gent wordt er een nieuwe, kwalitatief hoogstaande kunstbeurs opgericht die vier verschillende zones omvat en inspeelt op een unieke bezoekerservaring.

  Christoph Ruys, beursleider van Art Gent zal toezien op het kwalitatieve en aanvullende karakter van de verschillende zones die elk hun eigen sfeer zullen uitdragen. 

  De zone Lineart omvat de nationale en internationale beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw.
   De jonge bezoeker kan hier tal van kunstwerken ontdekken en de klassieke verzamelaar kan museaal erkende werken kopen.
   Galeries tonen hun beste kunstenaars, aangevuld met een selectie topkunstenaars van de 20e eeuw in een focus op ‘de modernen’ en op ‘fotografie’.

   Binnen de zone Young zal nationale en internationale kunst met visie, durf en ambitie van de 21e eeuw te vinden zijn.
   Dit onderdeel laat vernieuwing zien en geeft de kans de gevestigde waarden van morgen te ontdekken.
  Rick Vercauteren, Directeur Museum van Bommen van Dam (Venlo), zorgt voor een focus op Nederland en Francis Feidler, Directeur van het ikob (Eupen), treedt op als curator van de ‘gigacase’. 

   Vintage+Design zal vintage van de 20e eeuw en design van de 21e eeuw tentoonstellen.
  Dit is meer dan ooit een ‘way of life’ en met een referentielijst van een duizendtal internationale ontwerpers van de 20e eeuw beschikt deze zone over de perfecte handleiding.
   Hier is betrouwbare kwaliteit en authenticiteit uit de 20e eeuw te vinden en 21ste-eeuwse vernieuwende en uitzonderlijke creatieve kwaliteitsobjecten voor in de woning.
  Het design van vandaag is tenslotte de vintage van morgen.

   Tot slot zal B.Art de ruimte vullen met uitsluitend 100% Belgische kunst.
  Deze zone is gloednieuw en zonder meer baanbrekend in de beurswereld.
  Ze wordt opgebouwd rond individuele kunstenaars die elke een solo-stand van 25m² bezetten.
   De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door een galerie, kunsthandelaar of mecenas.
  Kunst vanaf 1900 en gecreëerd door Belgische of in België wonende en werkende kunstenaars staat centraal.

    Beursleider Christoph Ruys wordt bijgestaan door een adviesraad die bestaat uit Flor Bex, Lieven Daenens, Philippe Van Cauteren, Willy Van den Bussche, Johan Swinnen, Willem Elias, Rick Vercauteren, Paule De Boeck en Francis Feidler. 

  Art Gent zal in totaal meer dan 15 landen vertegenwoordigen en 1.000 kunstenaars ontvangen op een oppervlakte van 19000 m².

  Art Gent vindt plaats van 30 november 2012 tot en met 4 december 2012 in Flanders Expo

  Contact:

  Art Gent | Christoph Ruys | christoph@artgent.be | 0474 64 76 96

  Inoco [It’s Not Only Communication Florence Bovy | florence@inoco.be | 0497 22 26 48
  Sofie De Saeger | sofie@inoco.be | 0479 81 55 62

  art gent kick off.jpg

   

  art gent Planfolder.jpg


 • KNOKKE: Fotograaf WOLFGANG VOLZ bij GUY PIETERS te gast

  FOTOGRAAF WOLFGANG VOLZ BIJ GUY PIETERS IN KNOKKE

  Wolfgang Volz.  In 1948 geboren in Tuttlingen, Duitsland zal als fotograaf vermoedelijk steeds geciteerd worden omwille van de prachtige fotoreeksen die hij realiseerde voor het kunstenaarskoppel Christo & Jeanne-Claude, dat hij in 1971 ontmoette en waarmee hij door de jaren heen een grote vriendschapsband opbouwde.

  Volz genoot tot 1968  traditioneel onderwijs en maakte als vele van zijn leeftijdsgenoten een kort ommetje in een rockband. Een typisch gegeven in het tijdsbeeld.
  In 1969 werd hij aangetrokken tot deFotografieklas van Prof. dr. Otto Steinert, aan de Universiteit Folkwangschulein Essen, Duitsland waar hij  in 1974 onder prof. dr. Erich vom Endt afstudeerde met als eindwerk een planetaire reisgids van de planeet aarde en zijn fotografiecarrière aanving als foto-journalist voor publicaties wereldwijd gespecialiseerd is in wetenschap en technologie.

  In 1975 stelde hij zijn fotografie voor het eerst tentoon. Dit leidde tot een ontelbare reeks tentoonstellingen in meer dan 400 galeries of museaover de hele wereld en de realisatie van meer dan 100 covers voor zakelijke tijdschriften als ‘Wirtschaftswoche’ en ‘DM’.

  In 1978 werd hij laureaat van de "Deutscher Wirtschaftsfoto Preis".

  Tussen 1980 en 2004  verzorgde hij de fotografie van De geheimen van Wetenschap in vele verhalen voor ‘GEO’ en ‘Bild der Wissenschaft '.  In 1996 was hij de exclusieve fotograaf en co-regisseur met Roland Specker bij het project  ’Christo &  Jeanne-Claude: ‘Wrapped Reichstag, Berlin’.

  In 1998  opnieuw de exclusieve fotograaf en co-regisseur met Josy Kraft, voor ‘Christo en Jeanne-Claude: Wrapped Trees, Fondation Beyeler, Berower Park, Riehen/Basel, Schweiz“ Riehen / Basel, Schweiz ‘ en in 1999 opnieuw exclusieve fotograaf en technisch directeur voor de installatie binnen ‘Christo en Jeanne-Claude: De muur, 13.000 Oilbarrels, Gasometer, Oberhausen, Duitsland’.
  In  2001 was Volz ook directeur voor de tentoonstelling ‘Blaues Gold - Blue Gold’, Gasometer Oberhausen, Duitsland en in 2002 imponeerde hij het kennerspubliek met  ‘China Landscape’  bij Ludwig Galerie; Schloss Oberhausen, Duitsland, wat hij in 2003 overdeed met  ‘CHINA-USA Landschappen van Wolfgang Volz’ in  Museum Haus Ludwig für Kunstausstellungen Saarlouis, Duitsland en met’ManMade Planet - Photographien von Wolfgang Volz’ in de LUDWIG GALERIE; Schloss Oberhausen, Germany.

  Sindsdien reizen zijn werken de wereld rond en behoren ze tot de meest selecte verzamelingen van kunstliefhebbers en musea.

  Van  24 juni tot 30 juli 2012 is hij te gast bij Guy Pieters Gallery waar sublieme reeksen met als thema ‘Saint Elmo’s Zig Zag’ en Christo & Jeanne-Claude zullen te kijk zijn.

  Waar? GUY PIETERS GALLERY, Kustlaan 279 te Knokke-Heist

  Wanneer? Nog tot 30 juli, elke dag van 11 tot 18 uur. Gesloten op dinsdag.

  Info? knokke@guypietersgallery.com

  T. +32 50 61 28 00

  volz 2012.jpg

   

  volz elmo.jpg

  Saint Elmo's Zig Zag - copyrighted by Wolfgang Volz

 • Mullem - Overzichtstentoonstelling Herman Van Nazareth

  HermanVan Nazareth vindt weer rust  op Vlaamse bodem.


  Op een steenworp van zijn atelier treft de kunstliefhebber een uniek, gevarieerd en wisselend overzicht van het geschilderd en gebeeldhouwd oeuvre van Van Nazareth.

  Van Bejing tot de Kaap, waar ook ter wereld, is beeldend kunstenaar HermanVan Nazareth ‘thuis’.

  “Wherever I lay my hat that’s my home” is de titel van een song van zanger Paul Young die de creatieve vijfenzeventiger ten voeten uit typeert.


  Met de geestdrift, voortkomend uit het bewustzijn, verbaast Herman Van Nazareth sinds de jaren ’60 menig kunstliefhebber met zijn stillevens, expressionistische koppen, figuren en landschappen, waar vooral koloriet en tonaliteit centraal staan. Op advies van Floris Jespers trok Herman naar Zuid-Afrika waar hij begeesterd werd door de beeldhouwkunst.  Aan de Kaap vond hij een tweede thuishaven en sinds die woelige jaren zestig pendelt de rusteloze, creatieve Vlaamse kunstenaar tussen Ouwegem en Kaapstad.

  Tot september stelt hij nu tentoon in buurgemeente Mullem/Oudenaarde waar op 22 juni zijn dubbele oeuvrecataloog officieel zal voorgesteld worden door Prof. Em. Etienne Vermeersch en Dr. Kunsthistoricus Piet Boyens, voormalig cultuurfunctionaris van de gemeente Sint-Martens-Latem.

  Meer info: vannazareth@skynet.be of bij Arte Gallery Mullem

   

  hvn mullem.JPG

  herman van nazarethmullemjpg.jpg

 • Oostende - ROCK STRANGERS van ARNE QUINZE

   

  Oostende gastheer voor  creatieve duizendpoot  Arne Quinze


  ‘Steden als openluchtmusea, het klinkt als een idealistische droom maar ik streef naar de

  realisatie van mijn droom. Elke dag de confrontatie aangaan met een publiek dat

  omringd wordt door kunst. Kunst heeft een positieve invloed op mensen en hun

  persoonlijke ontwikkeling: het opent hun blik en maakt hen toleranter voor verschillen

  in de samenleving.’. - Arne Quinze
   

  In het kader van Beaufort04 wordt het kunstwerk ‘Rock Strangers’ permanent op het vernieuwde Zeeheldenplein geplaatst.

  Parallel met Beaufort04 loopt ook de overzichtstentoonstelling van Arne Quinze: ‘Cities like open air museums’ van 09 juni tot en met 11 november 2012 in de Venetiaanse Gaanderijen.

  Wat?

  ‘Rock Strangers’ is de nieuwe ruimtelijke installatie van beeldend kunstenaar Arne Quinze op de zeedijk van Oostende.
  Het publieke werk staat op het Zeeheldenplein en maakt deel uit van zijn overtuiging om van steden wereldwijd openluchtmusea te maken waar kunst tussen de mensen staat.
   De grootste ‘Rock’ werd op 10 mei geplooid in Jupille en arriveerde pas op 06 juni in Oostende.

  Arne Quinze nodigde auteur Saskia de Coster uit om de vervreemding die de Rock Strangers uitademen, te vangen in eigentijdse verhalen en samen in een eigenzinnige film te vervatten.

  In het kader van deze installatie palmt Arne Quinze met zijn overzichtstentoonstelling ‘Cities like open air museums’ de volledige Venetiaanse Gaanderijen in. De bezoeker zal zich  als het ware in zijn atelier wanen en het idee achter, de ontwikkeling en realisatie van ‘Rock Strangers’ kunnen ontdekken.
   De expo omvat schetsen, modellen, video- en fotomateriaal van al Quinzes installaties, van idee tot realisatie.

  De tentoonstelling loopt nog  tot en met 11 november 2012 en wordt één van de hoogtepunten in de zomer in Oostende.

   De expo zal dagelijks toegankelijk zijn van 14.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur.

  NOOIT EERDER GETOOND

  Aan de hand van nooit eerder getoonde maquettes toont Arne Quinze de noodzaak aan om publieke kunst in steden te integreren. Hij toont ook hoe dit kan verwezenlijkt worden.
   Speciaal voor deze expo werkt Arne Quinze samen met andere artiesten.
  Zo bevat de media-installatie in de expo muziek van Piet Goddaer (Ozark Henry). Cities like open air museums / Rock Strangers wordt op www.arnequinze.com/rockstrangers uitgebreid belicht.

  DUBBELPROJECT

  De overzichtstentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen is onderdeel van een dubbelproject: tegelijkertijd loopt in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling My Secret Garden. Dit is Quinzes eerste expo in Nederland en tevens zijn eerste binnenproject op grote schaal. Beide projecten kennen een wisselwerking. Zo zal de film over ‘My Secret Garden’ te zien zijn in Oostende en toont Rotterdam de film over ‘Rock Strangers’. ‘My Secret Garden’ loopt tot en met 02 september 2012.

   

  Bovendien verschijnt bij het dubbelproject een bijzondere box met twee publicaties en de dvd’s ‘Rock Strangers’ (Oostende) en ‘My Secret Garden’ (Rotterdam), een realisatie van Arne Quinze in samenwerking  met Saskia de Coster.

  Educatief luik

  Mu-zee-um vzw, educatieve werking in Oostende, werkt in samenspraak met Arne Quinze volop aan een educatief pakket rond de tentoonstelling ‘Cities like open air museums’. 

  Het pakket met onder andere een doe-boekje zal met de start van het nieuwe schooljaar, in september, gelanceerd worden. Zowel scholen als gezinnen zullen op het aanbod kunnen intekenen. Het wordt een ware belevingstocht in de kleurrijke wereld van Arne Quinze

  PRAKTISCH

  De tentoonstelling ‘Cities like open air museums’ is een organisatie van de dienst Cultuur stad Oostende in samenwerking met Arne Quinze en loopt tot en met zondag 11 november 2012 in de Venetiaanse Gaanderijen, hoek Zeedijk/Parijsstraat, 8400 Oostende.
  De tentoonstelling is dagelijks toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur.

  Meer info: dienst Cultuur, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende, 059/56.20.16

  cultuur@oostende.be of op www.oostendecultuurstad.be

  Neem ook een kijkje op:

  www.arnequinze.com

  www.saskiadecoster.com

  www.ozarkhenry.com

  www.mu-zee-um.be

  rock srangers.jpg

  foto: met dank aan stad Oostende

    • Georges Mathieu en Paul Jenkins overleden

   

  TWEE GRONDLEGGERS VAN DE LYRISCHE ABSTRACTIE

  VERLIETEN ONS IN JUNI 2012

  De Franse schilder Georges Mathieu is op zondag 10 juni 2012 overleden in een ziekenhuis in de buurt van Parijs. Hij werd 91.  

  Mathieu werd in 1921 geboren in Boulogne-sur-Mer. Als kunstenaar was hij autodidact. Hij ontpopte zich tot  de eerste Franse artiest die zich openlijk verzette  tegen de geometrische abstractie. Vanaf 1947 organiseerde hij een reeks manifestaties waarbij hij een oproep deed naar een kunst volledig ontdaan van het academische en de klassieke benadering van de kunstbeleving.

  Hij was één van de grondleggers van de lyrische abstractie en had een typische schriftuur. Hij beoefende de schilderkunst met een hem eigen,  gedreven  dynamiek..  Op het einde van de jaren 60 en in de jaren 70 maakte Georges Mathieu een ommetje als graficus, architect en designer. Hij ontwierp een muntstuk van tien Franse frank, diverse postzegels, tekende  affiches voor Air France en creëerde talrijke juwelen en meubelstukken.


  Ook de Amerikaanse schilder Paul Jenkins is datzelfde  weekend op 89-jarige leeftijd overleden in NewYork. 

  Paul Jenkins was een abstract expressionistische schilder,bevriend met Jackson Pollock en Mark Rothko. Hij was ook één der iconen van het tachisme.
  In 1953 kwam hij naar Europa en na een halte in Sicilië installeerde hij zich in Parijs en Saint-Paul de Vence
  .Naast een groot geschilderd oeuvre schreef Jenkins (net als Mathieu)  heel wat boeken met een sterke filosofische uitstraling. Meestal werkte Jenkins bij monofrafieën en literatuur samen met zijn echtgenote en fotografe Suzanne Donnelly Jenkins.

   

  GeorgesMathieu.jpg

  Georges Mathieu

  PaulJenkinsPainter.jpg

   

   

  le-peintre-americain-paul-jenkins-devant-l-une-de-ses-toiles_719621.jpeg

  Paul Jenkins

 • Antwerpen - PIETAS van JAN FABRE in Park Noord

   

  PIETAS JAN FABRE nog t/m 23 september 2012 in Park Spoor Noord

   

  PIETAS toont het marmeren beeldenensemble van Jan Fabre (°1958, Antwerpen) dat vorig jaar te zien was in de Nuova Scuola Grande di Santa Maria della Misericordia tijdens de 54ste Biënnale van Venetië.

  De stad Antwerpen presenteert de installatie in de vernieuwde Parkloods van Park Spoor Noord, voor het eerst in gebruik als expositieruimte.
  Met PIETAS geeft Jan Fabre op een poëtische manier gestalte aan een hoogst persoonlijke denkwereld waarin het onophoudelijke proces van de metamorfose centraal staat.
  Een ode aan ons menselijk bestaan.

   

  Praktisch:

  Locatie:

  Parkloods, Park Spoor Noord,Damplein 31 – 37, 2060 Antwerpen

   Openingsuren

  Dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur

  Gesloten op maandag

  (Gesloten op zaterdag 15 september 2012)

  Meer info? Zie www.angelos.be

  Pietas by Jan Fabre in Antwerpe.jpg


 • CIRQUE DU SOLEIL met CORTEO aan Antwerps Sportpaleis


  'CORTEO' of CIRQUE DU SOLEIL aan Sportpaleis Antwerpen

  Cirque du Soleil komt vanaf 13 juni 2012 terug naar Antwerpen met de grootste Big Top-voorstelling die ze ooit hebben opgevoerd.

  Corteo, Italiaans voor ‘processie’, vertelt het verhaal van een clown die droomt over zijn eigen begrafenis in een carnavaleske sfeer. Net als bij andere producties van Cirque du Soleil gaat het om een combinatie van acrobatie en theater. Wereldwijd lokte de show al bijna 6 miljoen bezoekers.

  Cirque du Soleil komt naar Antwerpen met een internationale cast van 60 artiesten uit 28 verschillende landen. “De voorstelling speelt groot en klein, belachelijk en tragisch, de magie van de perfectie en de charme van onvolkomenheden tegen elkaar uit”, aldus Cirque du Soleil. De kracht en kwetsbaarheid, maar ook de wijsheid en vriendelijke aard van de clown staan centraal als symbool voor de menselijkheid die in ieder van ons schuilt.

   In deze voorstelling worden de passie van de acteur en de elegantie en kracht van de acrobaat samengevoegd om het publiek onder te dompelen in een theatraal verhaal van plezier, humor en spontaniteit dat zich afspeelt in een mysterieuze ruimte tussen de hemel en de aarde.

  De clown stelt zich zijn eigen begrafenis voor die in een carnavaleske sfeer wordt gehouden, terwijl stilzwijgende engelen liefdevol toekijken. Door grote en kleine dingen, absurde en tragische dingen, en de magie van perfectie en de charme van imperfectie samen te brengen, zet deze voorstelling de kracht en de kwetsbaarheid, maar ook de wijsheid en vriendelijkheid van de clown in de verf, om het menselijke aspect dat in ieder van ons aanwezig is uit te beelden. De muziek, soms lyrisch en soms speels, begeleidt Corteo doorheen een tijdloze viering waarbij illusie aan werkelijkheid grenst.

   

  RESERVEER OF BOEK NU ZONDER ADMINISTRATIEVE KOSTEN  !!!

  via corteo@fredivers.be

  corteo.jpg