• Antwerpen - 'De Modernen rondom Permeke' in de Koningin Fabiolazaal

                                                      

  KMSKA en provincie Antwerpen tonen expressionisten en hun tijdgenoten 

  van 15 september 2012 tot 24 februari 2013 – Koningin Fabiolazaal - Antwerpen 

  In 2012 is het zestig jaar geleden dat Constant Permeke, het boegbeeld van het Vlaamse expressionisme, overleed.

  Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) leent niet alleen 19 werken van Permeke uit voor de grote Permeke-retrospectieve in BOZAR, het stelt zelf een 70-tal werken van vrienden en tijdgenoten van de kunstenaar tentoon in Antwerpen.

  De expo gaat door in de Koningin Fabiolazaal van het Antwerpse provinciebestuur.

   

  De expo De MODERNEN. Rondom Permeke toont werk van de pioniers van het expressionisme: Constant Permeke, Frits Van den Berghe en Gustave De Smet.
  In de tentoonstelling zit werk dat tot voor kort in privébezit was naast recent aangekocht werk. Zo zijn er in primeur o.a. het schilderij Drie figuren van Permeke en een album van 15 lino’s en houtsneden van De Smet.

  Daarnaast zal de bezoeker werk ontdekken van tijdgenoten van deze Vlaamse expressionisten. Uit zijn rijke collectie selecteerde het KMSKA voor deze tentoonstelling  in Antwerpen schilderijen en grafiek van o.a. Edgard Tytgat, Valerius De Saedeleer, Jean Brusselmans en Frans Masereel.

  Typerend voor het oeuvre van al deze kunstenaars is het belang van het vakmanschap: verfoppervlak en penseelstreken krijgen opnieuw bijzondere aandacht.
  Naast kunstenaars die met vorm en ruimte experimenteren en die soms ongenadig de werkelijkheid verscheuren, zijn er ook die werken met kleur en sfeer. Gaandeweg ontwikkelen sommigen een meer verbeeldingrijke schilderkunst, anderen keren terug naar een ruw realisme. De zoektocht van de kunstenaars resulteert in uiteenlopende stijlen. Wel stellen we bij al deze schilders een vernieuwd plezier vast in hun werk. 

  Alhoewel de Vlaamse expressionisten lange tijd werden beschouwd als onmodieus, zien we anno 2012 een heropleving van hun stijl en waarden.
  Afgeschreven zijn deze schilders dus zeker niet. 

   

  De tentoonstelling Rondom Permeke in de Koningin Fabiolazaal Antwerpen is een niet te missen aanvulling op de retrospectieve Constant Permeke (van 11 oktober 2012 tot 20 januari 2013) in BOZAR, waar 19 Permekes uit de Antwerpse collectie te zien zullen zijn.

  Samenwerking provincie en KMSKA

  De komende jaren presenteert de provincie Antwerpen in de Koningin Fabiolazaal een reeks tentoonstellingen in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

  Gedeputeerde Peter Bellens: “Het Koninklijk Museum is gesloten voor renovatie, maar dank zij een uitzonderlijke samenwerking met de provincie Antwerpen is dit reeds de derde tentoonstelling in de reeks over de moderne meesters van het KMSKA. Onder de titel De Modernen komen er geregeld nieuwe presentaties die steeds een ander licht werpen op de collectie negentiende en twintigste eeuw kunst van het museum.”

  Het museumgebouw KMSKA is gesloten voor een ingrijpende renovatie, maar de museumcollectie blijft dichtbij én toegankelijk.
  Andere belangrijke werken uit de collectie van het KMSKA kunt u bekijken in: MAS Antwerpen (tot 30 december 2012), Onze-Lieve Vrouwekathedraal Antwerpen, Stedelijk Museum Lier, Museum Schepenhuis Mechelen.  

  Praktische info 

  Wanneer:Van 15 september 2012 tot 24 februari 2013

  Dinsdag tot zondag: 10 – 17 uur, zaterdag 10 – 18 uur

  Gesloten: maandagen, 25 en 26 december, 1 en 2 januari

  Waar:Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen

  De Koningin Fabiolazaal is toegankelijk voor andersvaliden.

  Prijzen:€ 4 / € 3 / € 1

  Rondleidingen:Familierondleidingen: iedere tweede woensdag (14.30uur) en laatste zondag (10.30 uur) van de maand

  Museumateliers voor kinderen, jongeren en volwassenen

   Rondleiding voor blinden en slechtzienden!

  Gratis rondleiding voor individuele bezoekers op 26 september om 10.30 of 15 uur

  Info: +32 (0)3 224 95 61 - publiekswerking@kmska.be

  Extra:Download de gratis bezoekersgids vanaf 15 september op www.kmska.be of vraag hem aan de balie op de tentoonstelling.

  Kunstendag voor kinderen 18 november 2012

  Gratis kijk- en doeboekje voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar

  Campagnebeeld.jpg_1957845551.jpg

 • Knokke-Heist - milde verzamelaar schenkt stad een sculptuur van Gormley

  Kunstwerk van Antony Gormley op strandhoofd van Knokke-Heist

   

  Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft aan een kunstmecenas die anoniem wenst te blijven, de toelating verleend om op strandhoofd 14 ter hoogte van Surfers Paradise een kunstwerk van de bekende Engelse beeldhouwer Antony Gormley te plaatsen. Het beeld heeft de vorm van een gestileerde menselijke figuur van 1,91 meter hoogte. Het is van massief gietijzer en weegt 630 kg.

  De Afdeling Kust heeft alvast een gunstig advies verleend mits het naleven van de opgelegde voorwaarden.

  Na de sculpturen van Jean-Michel Folon en Catherine François op de strandhoofden in het Zoute, de gestileerde mirador van Kris Martin op het strand van Duinbergen en de kleurrijke windsocks van Griet Dobbels langs de hele Zeedijk,  wordt dit het 5de kunstwerk dat binnenkort permanent op het strand van Knokke-Heist te bewonderen zal zijn.

  Korte bio van Gormley

  Antony Gormley (1950) groeide op in Hampstead. Hij studeerde van 1968 tot 1971 archeologie, antropologie en kunstgeschiedenis aan het Trinity College, Cambridge, waarna hij naar India en Sri Lanka ging om zich te verdiepen in het Boeddhisme.
  Teruggekeerd in Londen, drie jaar later in 1974, zette Gormley zijn studie voort aan de Central School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) en het Goldsmiths College, deed een postgraduate studie beeldhouwkunst tussen 1977 en 1979 aan de Slade School of Fine Art, University College London.

  Gedurende de laatste 25 jaar heeft Antony Gormley de menselijke figuur in de beeldhouwkunst een nieuwe inhoud gegeven, waarbij hij de proporties van zijn eigen lichaam als uitgangspunt heeft genomen. Hoewel de beelden vaak naar het lichaam van de kunstenaar worden gegoten, wordt dat lichaam anoniem ingezet. Wat de kunstenaar interesseert, is niet het esthetische, maar het menselijke van de vorm: de mens als individu, als sociaal wezen en als object in relatie tot ruimte en natuur.

  Sinds 1990 werkte hij aan grootschalige projecten als Allotment, Critical Mass, Another Place, Domain Field, Inside Australia en het meest recent Blind Light. Zijn bekendste werken zijn: Angel of the North, een enorme sculptuur bestemd voor de openbare ruimte, als landmark in Gateshead, waartoe opdracht werd gegeven in 1995 en geplaatst in 1998 en Another Time en Another Place (1997), bestaande uit meerdere figuren, onder andere op Crosby Beach bij Liverpool.

  Palmares, expo's en collecties

  Antony Gormleys werk werd veelvuldig tentoongesteld in het Verenigd Koninkrijk met solo-exposities in de Whitechapel Art Gallery, de Tate Gallery, de Hayward Gallery, het British Museum en de White Cube Art Gallery (alle in Londen), en internationaal in musea, zoals het Louisiana Museum for Moderne Kunst in Humlebaek, Denemarken, de Corcoran Gallery of Art in Washington D.C., Verenigde Staten, het Irish Museum of Modern Art in Dublin, Ierland en de Kölnischer Kunstverein in Keulen, Duitsland.
  Hij heeft deelgenomen aan belangrijke exposities als de Biënnale van Venetië en de documenta 8 in Kassel in 1987 en in 2006 de Sydney Biennale met zijn werk Asian Field.
  Gormley ontving in 1994 de Turner Prize, werd in 1997 onderscheiden met een OBE en in 1999 met de South Bank Prize for Visual Art. In 2007 kreeg hij de Bernhard Heiliger Award for Sculpture.

  gormley.jpg

  Foto en info met dank aan de culturele dienst Knokke-Heist

 • Deurle en Machelen in de ban van de 'Biënnale van de schilderkunst

   

  DEURLE/MACHELEN:

  Biënnale van de schilderkunst: de mens in beeld

  loopt nog tot  30/09/2012

   

  Werk van Francis Alÿs, Karel Appel, Cris Brodahl, Robert Devriendt, Florin Mitroi, Constant Permeke, Elizabeth Peyton, Neo Rauch, Paula Rego & Frits Van den Berghe

  De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe.
  Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum als het museum Dhondt-Dhaenens om het recente kunsthistorische verleden te contextualiseren en actualiseren.
  De bedoeling van de biënnale is om elke twee jaar een specifieke invalshoek te nemen om de schilderkunst van de laatste honderd jaar te benaderen.

  De intentie van de biënnale is in ieder geval niet om een objectiviteit of volledigheid na te streven, maar wel om het werk van kunstenaars van verschillende generaties in dialoog te plaatsen en zo een subjectief onderzoek te doen naar een aantal sporen die de schilderkunst sinds begin twintigste eeuw heeft gevolgd.

  Voor de editie van 2012 staat het Mensbeeld centraal: hoe hebben kunstenaars in de twintigste en eenentwintigste eeuw de mens voorgesteld en met welke bedoelingen?
  We kiezen ervoor om in beide instellingen een andere benadering van het thema uit te werken.

  Net als in de vorige edities van de biënnale vormen kunstenaars uit de eigen collectie het vertrekpunt voor de tentoonstelling in het museum Dhondt-Dhaenens. De cerebrale benadering van Frits Van den Berghe en de intuïtieve aanpak van Constant Permeke vormen de twee krachtlijnen die zich verder ontwikkelen doorheen het werk van de acht andere kunstenaars.

  De Biënnale van de Schilderkunst vindt tegelijk plaats in het museum Dhondt-Dhaenens en het Raveelmuseum.

  Combitickets voor een bezoek aan beide tentoonstellingen kosten 9€ / 6€ (bezoekersgids inbegrepen)

  Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle
  Open dinsdag t.e.m. zondag (10u - 18u)  -Maandag gesloten
   www.museumdd.be

   

  Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-Zulte
   meer info
  : www.rogerraveelmuseum.be

  Open woensdag t.e.m. zondag (11u - 17u)  - Maandag en dinsdag gesloten

  mdd biennale.jpg

  beeld via http://www.museumdd.be

   

   

   

 • ANTWERPEN HEEFT OPNIEUW ZIJN 'LAMBERMONTMARTRE'

  LAMBERMONTMARTRE IN DE SCHADUW VAN HET KMSKA

  Datum: 24/06/2012 - 29/07/2012 - 26/08/2012 - 30/09/2012 

  Start/einduur 12.00 - 17.00

  Voor het tweede jaar op rij slaat de bruisende schildersmarkt haar tenten op in de schaduw van het KMSKA.

   

  Lambermontmartre/Musée is een internationale ontmoetingsplaats voor schilders, tekenaars, en fotografen.

  Net als vorig jaar zullen zij elke laatste zondag van de maand - van mei tot september - neerstrijken op de Leopold De Waelplaats om er hun werk te tonen vanonder kleurrijke parasolletjes.

  Op zondag 29 juli zorgt het akoestische kwartet Imaginarium voor muziek.

  Welkom in de infokiosk

  Tijdens Lambermontmartre/Musée zet de infokiosk van het KMSKA de deuren open.
  Je krijgt er meer uitleg over de renovatie van het museumgebouw en over de tentoonstellingen die het KMSKA intussen op externe locaties organiseert.

  Praktisch

  Op zondag 24/06, 29/07, 26/08, 30/09 van 12.00 tot 17.00

  De optredens beginnen telkens om 15.00

  LAMBERMONTMARTRE.jpg_1879687753.jpg

 • Merendree:'TUIN & BEELD', wandelvoordracht bij Galerie Lieve Lambrecht

   

  Op zondag 15 juli 2012 om 16u nodigt Lieve Lambrecht uit voor een wandelvoordracht door de Tuin&Beeld tentoonstelling.

  Na de wandelvoordracht wordt een glaasje aangeboden.

  Gratis toegang – reservatie niet nodig

  TUIN&BEELD - editie 2012

   

  Bruno DE SMEDT – Kristof BRAEKEVELT – Ann DEMAN – Catherine THIRY

  Yvan THEYS – Myriam EYKENS - Paul VAN GYSEGEM – Hilde VAN DE WALLE

  Guy TIMMERMAN – Willy PEETERS – Achilles COOLS – Jean-Claude SAUDOYEZ

  Erlend VAN LANDEGHEM – Edward VANDAELE – Kristof BRAEKEVELT

   

  Tuin&Beeld is een tentoonstelling in de tuin van de galerie met werk van belangrijke Belgische beeldhouwers.

  U ontdekt er een rijke variatie aan sculpturen, gaande van klein en intiem tot monumentaal,

  zowel figuratief als abstract en in diverse materialen.

  De tentoonstelling loopt tot en met 23 september 2012 en is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 19u

  Rondleidingen voor groepen op aanvraag.

  Tijdens TUIN&BEELD kan u ook de tentoonstelling “DE VASTE COLLECTIE” bezoeken met onder andere Bruno Gérard, Piet Peere, Gilbert Decock, Enk De Kramer, Yvan Theys en Liesbeth De Pauw.

  Deze tentoonstelling loopt in de galerie zelf en is nog te bezichtigen tot en met 19 augustus.

   

  L i e v e   L a m b r e c h t - galerie en beeldentuin - 

  Oostergemstraat 7A, 9850 Merendree

  Alle info:

  Tel. 09  371 82 21
  www.lievelambrecht.be

  info@lievelambrecht.be

   

  kristofbraekevelt003.jpg

  Brons van Kristof Braekevelt

 • DEINZE/BACHTE-MARIA-LEERNE: Ooidonk Fine Arts sluit zomer af met unieke dubbeltentoonstelling

  maere gallery.jpg


  Ooidonk Fine Arts eert beeldhouwer JOZ. DE LOOSE

  Jozef, Maria De Loose werd geboren te Brugge op 10 januari 1925 en overleed er op 25 juni 2011.

  Zijn vrienden noemden hem ‘Seppen’ maar echtgenote en familie hielden het bij Joz. En zo heeft hij het altijd gehouden...

  Na zijn humaniora, studeerde hij  aan de Stedelijke Akademie voor Schone Kunsten te Brugge, aan het Institut des Hautes Etudes Cinématographiques te Parijs en aan het Institut voor Tropische geneeskunde te Antwerpen.

  Tijdens een driejarig verblijf in het voormalig Belgisch Kongo maakte hij met steun van het "Musée de l'Homme" te parijs, een belangerijke ethnologische studie over de Zande stam van het Uele gebied alsook over de door hen voortgebrachte kunst.

  Zijn kunstbenadering evolueerde van een expressionistische schilderkunst naar een vreemde schilderkunst in reliëf om uiteindelijk in 1955 in de beeldhouwkunst zijn werkelijke bestemming te vinden.  Aanvankelijk werkte hij  in hout en steen, later in polyester en koper.
  Bij de aanvang  van het nieuwe Millennium  hield Joz. Het uitsluitend bij brons.

  In 2005, op zijn 80ste, verscheen zijn schitterende biografie’Een leven vatbaar voor herhaling’, uitgegeven bij www.Lannoo.com

  De duotentoonstelling met 'Characters' van Marie Renée Hoeks loopt van 25/08/2012 tot en met 30 september 2012.


  joz de loose foto.jpg

  Joz. De Loose, een innemend mens, een boeiende verteller en een creatief kunstenaar met een groot charisma. 

 • Beelden van Dirk De Keyzer in Gent, Oostende en Knokke!

  BEELDHOUWER DIRK DE KEYZER ALOM TEGENWOORDIG

  Dirk De Keyzer stelt tijdens de Gentse Feesten zijn mooiste werken tentoon in het Augustijnenklooster.
  Als u graag de tentoonstelling bezoekt onder persoonlijke begeleiding van Niña, mail naar nina@hores.be of bel naar 0477/482370 om dag en uur af te spreken.

  Plaats: In het augustijnenklooster Sint-Stefanus, Sint-Magrietstraat , 9000 Gent
  Wanneer: van zondag 15 tot maandag 23 juli van 10.00 tot 17.00 uur

  Ter info:
  Dit weekend neemt Art Center HOres ook deel aan het event Bloom in het Thermae Palace te Oostende. (geen kaarten ter beschikking, info www.bloombloom.be )

  Plaats: Thermae Palace , Koningin Astridlaan 7 , 8400 Oostende
  Wanneer: van zaterdag 7 tot maandag 9 juli van 10.00 tot 19.00 uur

  Art Center HOres neemt Dirk De Keyzer mee op de Knokse zeedijk voor de zomermaanden.
  Geniet nu reeds van deze mooie beeldenwandeling!


  Kaarten aanvragen voor het event Art Nocturne Knokke dat doorgaat van zaterdag 11 tot zondag 19 augustus 2012 van 16 tot 21 uur waar Art Center HOres ook present is, kan nu al.

  De kunstliefhebber kan via mail reserveren door naam en adres duidelijk te vermelden. De de kaartenkunnen ook afgehaald worden in Art Center HOres Knokke of Sint-Martens-Latem

  Dekeyzer00.jpg

   

  dirk de keyzer 908.jpg


  foto's: Art Center HOres - copyright Dirk De Keyzer

 • Antwerpen - Nieuwe opslagruimte is in gebruik bij KMSKA

   NIEUW EXTERN DEPOT VAN HET

  KONINKLIJK MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN ANTWERPEN

  In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn de renovatiewerken, die tot eind 2017 duren, volop aan de gang.

  Tijdens deze werkzaamheden zet het museum al zijn taken onverminderd voort.
  Een van de  kerntaken is het bewaren van zijn waardevolle collectie. Oo 18 juni 2012 werd het nieuwe extern depot van het KMSKA geopend. 

  Dit depot is op technisch vlak vooruitstrevend en beantwoordt aan de strengste eisen. 

  De collectie van het KMSKA is van zeer grote waarde: het depot waarin die bewaard wordt moet aan de strengste eisen van veiligheid en klimaatbeheersing voldoen. 

  De Vlaamse overheid schreef een promotieopdracht uit om een gepast depot te vinden, en  vond een geschikte partner in de Katoen Natie. 

  Het museum beschikt over twee externe depots. Een eerste depot herbergt beelden, die minder klimaatgevoelig zijn. Een tweede bevat de kerncollectie, klimaatgevoelige werken zoals alle werken op papier, werken die geconserveerd of gerestaureerd zullen  worden in functie van de heropening en kunstwerken die de eerstvolgende jaren naar tentoonstellingen in binnen- en buitenland reizen. 

  De site biedt ook onderdak aan het restauratieatelier van het museum. De restauratoren werken hier met een optimale lichtinval en er is voldoende ruimte. Ook de nabijheid van een deel van de kunstwerken is voor de restauratoren uiteraard een pluspunt. 

  Met de ingebruikname van dit depot is opnieuw een belangrijke stap gezet in de werking van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen tijdens zijn sluiting, een werking die even intensief is als toen het gebouw nog open was. 

  kmska2b.png

  (Foto met dank aan KMSKA)