• Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan bij Allard Pierson Amsterdam

  Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan 

  Tot en met 16 september 2012 is in het Allard Pierson Museum de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter - Van Homerus tot Djenghis Khan te zien.
  De impact van paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal Azië staat hierbij centraal, waarbij twee culturen onder de loep worden genomen.
  Een nomadisch, vroeger gevreesd, volk op de steppe van Azië en een in steden gevestigde, invloedrijke samenleving rond de Middellandse Zee die wij kennen als de bakermat van onze huidige Westerse beschaving. Twee tot de verbeelding sprekende culturen met als iconische start- en eindpunten, Homerus en het Mongoolse wereldrijk van Djenghis Khan.

  Het Allard Pierson Museum confronteert en combineert met de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter - Van Homerus tot Djenghis Khan voor het eerst zijn eigen klassieke collectie met vondsten uit een periode en gebied dat normaal niet bestreken wordt.

  Het Griekse deel van de tentoonstelling toont de opkomst en het gebruik van het paard als rijdier en statussymbool grofweg vanaf het Troje van Homerus tot en met Alexander de Grote, tussen 1300 en 300 voor Christus. Het Mongoolse gedeelte toont recent opgegraven archeologische vondsten, afkomstig uit rotsgraven in Mongolië. Deze vondsten uit de 7e tot de 14e eeuw na Christus zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het gaat om muziekinstrumenten, kleding, wapens en natuurlijk zadels en paardentuig. In deze periode begon - dankzij de introductie van de stijgbeugel - de opmars van de steppevolkeren, die een hoogtepunt kende in 1206 met de stichting van het Mongoolse Rijk door Djenghis Khan, één van de grootste rijken uit de wereldgeschiedenis. Het geeft een beeld van een samenleving waar mens en paard een eenheid vormden. De tentoonstelling Paard & Ruiter voert de bezoeker mee naar twee verschillende werelden waar mens en paard onlosmakelijk met elkaar verbonden waren.

  Bij de tentoonstelling verschijnen een publieksboek over het Mongoolse deel van de tentoonstelling (€ 17,95).
  Over het Griekse gedeelte een special van AP Mededelingen van de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum (€ 6,50).
  Verder is er een brede randprogrammering met o.a. lezingen, rondleidingen, studiedagen en workshops.
  Ook kan de (jonge) bezoeker zich in een volledig ingericht yurt - traditionele nomandentent-, compleet met kleding, wanen als een echte steppebewoner uit Mongolië. Het huidige Mongolië als bron van inspiratie komt aan bod in Blauwe Hemel een selectie foto's en prenten door Matthea van Staden en Jeroen Toirkens.

  Tegen een decor van levensgrote antieke mozaïeken en Mongoolse steppelandschappen zijn ruim 200 museumstukken te zien waarvan 100 bruiklenen van het Instituut voor Archeologie van de Academie van Wetenschappen in Mongolië . Het verassende tentoonstellingsontwerp met hoge aaibaarheidsfactor is van Theo Braams.
  De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij het LVR LandesMuseum in Bonn, het Bundes Ministerium für Bildung und Forschung en de Gerda Henkel Stiftung.

   

  Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan ( t/m 16 september 2012)

  Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam,

  alle info via: www.allardpiersonmuseum.nl

  paard en ruiter, Allard Pierson Museum.jpg

   

  paard en ruiter 1.jpg


 • Gent: live recording at Hot Club de Gand

   

  Rony Verbiest - Koen De Cauter Quartet: Live recording

   at Hot Club de Gand

  Een belevenis op zich met zonder twijfel beklijvende muziek


  Wanneer?

  27 augustus 2012 om 15:00 tot 31 augustus 2012 om 17:00

  Rony Verbiest: accordeon

  Koen De Cauter: gitaar

  Dajo De Cauter: contrabas

  Waso De Cauter: ritmegitaar

  Live-opname met publiek op 27, 28, 29, 30 en 31 augustus
  telkens om 15u in Hot Club de Gand

  vrije toegang - geen reserveringen mogelijk!

  Locatie:

  Hot Club de Gand: Schuddevisstraatje - Groentenmarkt 15b, Gent

  Hot Club de Gand (& Club Reserva), Groentenmarkt 15, 9000 Gent

  waso.jpg


 • GENT brengt JAZZ IN 'T PARK

  Jazz in 't Park 2012

   

  Als gebruikelijk brengt de Dienst Evenementen en Feesten in het unieke, gezellige kader van het Zuidpark ook dit jaar - nu al de 19de editie - van Jazz in ’t Park en wel van donderdag 6 tot en met zondag 9 september 2012.


  Tijdens de vierdaagse kunnen dertien hoogstaande en gratis jazzconcerten ‘tussen de bomen’ worden ontdekt en gesmaakt door een breed publiek.

  Wanneer?

  do 06/09/12 om 17:00, om 19:00, om 21:00, vrij 07/09/12 om 12:00, om 17:00, om 19:00, om 21:00, za 08/09/12 om 17:00, om 19:00, zo 09/09/12 om 16:00

  Waar?

  Zuidpark Gent

  Contact?

  evenementen.feesten@gent.be

  T. +32 9 2694600, +32 9 269465

  jaazzz.jpg


 • Middelburg: "FACADE 2012" dé internationale kunst- en architectuurmanifestatie

   

  Internationale kunst- en architectuurmanifestatie 'Façade 2012'

  in Zeeland, West- en Oost-Vlaanderen, 17 aug-8 nov

   

  FACADE 2012

   

  Onder impuls van en met financiële steun van de Provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland en de Euregio Scheldemond vindt van 17 augustus tot 8 november 2012 in elk van deze provincies de internationale kunst- en architectuurmanifestatie 'Façade 2012' plaats.

  De drie Provincies, die samen de Euregio Scheldemond vormen, hebben op het vlak van kunst en cultuur een lange samenwerkingstraditie. Jaarlijks organiseren zij samen een manifestatie rond een welbepaald cultureel thema.
  Voor 2012 opteerden zij voor de hedendaagse beeldende kunst en werd het project 'Façade 2012' opgestart in samenwerking met het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) in Middelburg, BE-PART in Waregem en Netwerk centrum voor hedendaagse kunst in Aalst. In de grensoverschrijdende driehoek die deze steden vormen, zal het begrip 'façade' op een eigen manier worden ingevuld.

  'Façade 2012' is een internationale kunst- en architectuurmanifestatie met als doel te laten zien dat beeldende kunst je anders naar de omgeving doet kijken.

  Middelburg is het kloppend hart van deze manifestatie met 14 spectaculaire ingrepen van nationale en internationale kunstenaars in het stadsgezicht.
  Het project begint er op 17 augustus en eindigt op 18 november 2002.

  In Waregem zullen 4 Belgische kunstenaars elk een nieuw werk creëren in functie van de architecturale ruimtes van het BE-PART-gebouw en engageren zij zich om elk curator te zijn van de artistieke bijdrage van een andere kunstenaar. De tentoonstelling begint op 1 september en eindigt op 28 oktober 2012.

  In Netwerk centrum voor hedendaagse kunst in Aalst zullen 11 kunstenaars met hun werk een antwoord proberen te geven op vragen zoals 'Wat schuilt er achter de façade?' en 'Hoe verbeeldt architectuur de dromen, de verwachtingen en de angsten van de mens?'

  Volgende kunstenaars nemen hieraan deel: Stefaan Dheedene, Alice De Mont, Anna Malagrida, Lucie Renneboog, Charlotte Moth, Veerle Michiels, Jurgen Ots, Piki & Liesbet Verschueren, Lotte van den Audenaeren, Sofie van der Linden en Dirk Zoete. De tentoonstelling opent op 22 september en loopt tot 18 november.

  Naast de installaties en de tentoonstellingen zijn er ook tal van randactiviteiten rond het thema 'façade'.
  Er zijn 3 busreizen voorzien met de Façadebus, die telkens vanuit een andere locatie vertrekt en de 3 locaties bezoekt. Op 6 oktober vanuit Aalst, op 19 oktober vanuit Waregem en op 27 oktober vanuit Middelburg.

  Voor meer informatie over de tentoonstellingen, openingsuren, randactiviteiten en de busreizen kan u terecht op www.facade2012.com.

   

  Inlichtingen:

  Provincie Oost-Vlaanderen 

  dienst Kunsten & Cultuurspreiding

  W. Wilsonplein 2, 9000 Gent

  Contactpersoon: Bob Vanden Eynde

  tel. 09 267 72 57

  poster facade 2012 kl.jpg


 • Knokke-Heist: 19de Sculpture Link

   

  Figuratieve poëzie op de zeedijk te Knokke-Heist

  De bronzen beelden van de kunstenaar Dirk De Keyzer verenigen alles wat een mens gelukkig maakt: humor, schoonheid en een vleugje erotiek.
  Deze zomer kan je ervan genieten op de 19e Sculpture Link te Knokke waar hij de confrontatie met de oneindigheid van de zee aangaat en je op een bijzonder beeldige manier de weg toont vanuit Het Zoute en Duinbergen over de Zeedijk, langs Hotel La Réserve tot in CC Scharpoord.

   De beeldenwandeling Sculpture Link loopt nog tot 19 augustus 2012

  www.sculpturelink.be

  www.dirkdekeyzer.be

  www.hores.be

  dirkdekeyzer knokke sculpture link.JPG

  SculptureLink_pluie_de_soleil.jpg

  de duikster (6).jpg

  Foto's met dank aan Nina Van den Bosch

   

 • Sint-Martens-Latem heropent Museum Gevaert-Minne

   

  MONUMENT VOOR EEN ZELDZAME WEELDE
   

  Het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne aan de Kapitteldreef 45 (nu ingang via Edgar Gevaertdreef) kwam er in zijn oorspronkelijke staat in 1922-1925, toen Edgar Gevaert er zijn domein verwierf.
  Oorspronkelijk was het 9 hectare groot. Het is gesplitst door de Kapitteldreef en zal later uitgroeien tot een prachtig stukje natuurgebied van 25 hectare.

  Het was Edgar Gevaert zelf die de plannen tekende en zich daarbij liet inspireren door zijn voorouderlijke hofstede, de 16de eeuwse hoeve "Ter Mere" in Mater. In het boek "De Leie" van Armand Vermeulen, eredirecteur-generaal van AROHM, lezen we: “De stijl van het landhuis Gevaert is een goed voorbeeld van een streekgebonden landelijke bouwkunst, die accenten kreeg door persoonlijke interpretatie van de kunstenaar-bouwheer. In de loop der tijden kreeg het oorspronkelijke huis de allure van een grootse landbouwuitbating, perfect ingeplant in het oorspronkelijke landschap”.

  In 1934 bouwt Gevaert, naar de ideeën van de socialistische politicus Hendrik De Man, een tweede atelier in kubusvorm. Toen de familie, na het oorlogsgeweld, terugkwam uit Frankrijk, werden de vernielde serres vervangen door nog twee kubusvormige ruimtes.

  Tot het huidige museum behoren nu ook de vroegere werkkamer van Edgar Gevaert, waar nu de 'Eerste Groep' is ondergebracht; een vierkante eetruimte van de familie is,'De Gevaertkamer' en verder is er de latere dubbele aanbouw aan de zuidwestgevel. De heropgetrokken schapenstal wordt nu een receptieruimte.

  Het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne heeft thans nog een totale oppervlakte, bebouwd en onbebouwd, van 3 hectare. Het museum werd door de gemeente aangekocht zonder enige subsidie van overheidswege en volledig met eigen middelen en eigen personeel gerenoveerd.
  Het bevat naast de werken van George Minne en Edgar Gevaert, een ruime waaier werken van Latemse kunstenaars uit 'de drie belangrijkste groepen'.
  . Kunsthistorica Freya Malfait, tevens voorzitter van De Latemse Kunstkring zorgde toen voor een gedocumenteerde cataloog.

  Onder impuls van cultuurfunctionaris Piet Boyens en het gemeentebestuur werd met architectenburo Berteloot ruim tien jaar gewerkt aan de plannen en de subsidiëring voor een grondige renovatie van het museum.

  Het eerdere koninginnestuk ‘De geschilderde Kruisweg’ van Albert Servaes werd in 2005 ondergebracht in de crypte van het gemeentehuis, waar het beter tot zijn recht komt en meer uitstraling heeft. Dit meesterwerk wordt echter geregeld uitgeleend.

  De vrijgekomen museumzaal wordt voortaan genoemd naar het echtpaar Ir. Emile De Smet - Vera Wouters. 

  Emile was de eerste ereburger van Sint-Martens-Latem en schenker van een legaat dat er is ondergebracht... Zijn wens was dat de’Latemnaars’ opnieuw ‘thuiskwamen’...

  Het gerenoveerde museum wordt op 25 augustus 2012 heropend met een academische zitting en is dus binnenkort weer toegankelijk voor het grote publiek.

  Programma:

  De verwelkoming met academische zitting begint om 10u30 met muzikale intermezzi door Jef Neve en Adante Favore.

  10.30 u Verwelkoming door cultuurfunctionaris Sophie Desmet

  Muzikaal intermezzo door Jef Neve

  Toelichting door schepen van cultuur Erik Van den Abeele

  ‘Latemse kunstenaars zijn weer thuis’ door Piet Boyens, curator van het vernieuwd museum

  Muzikaal intermezzo door Jef Neve

  Dankwoord door schepen van patrimonium Bea Roos

  Officiële openstelling door burgemeester Freddy Vanmassenhove

  Receptie met muzikale omlijsting door Andante Favore

  Na de officiële opening zijn er vanaf 12u15 gidsbeurten
   

  meer info: cultuur.onthaal@sint-martens-latem.be

  Museum open: 01/04 - 30/09 - van woe tot zo tussen 14 en 18 uur; van 01/10 tot 31/03 - van woe tot zo van 14 tot 17 uur; gesloten december en januari.

  bronnen:

  Gemeentelijk Archief en Documentatiecentrum, Gemeentelijke bibliotheek, Gemeentelijke Culturele Dienst & diverse gemeentelijke publicaties.

   

  gevaert minne buiten.jpg

  gezegde v Gevaert.jpg

  museumgebouw gevart minne.jpg

  gevaertkamer.jpg

  gevaert minne.jpg

  gerenoveerd museum december 2011.jpg

  foto's: Eveline  Czerniewski en Erwin De Keyzer

 • Knokke-Heist: Monumentale sculpturen van Rotraut op Zoute Mini Golf

  Rotraut Uecker, wereldwijd vermaard als Rotraut. Haar schilderijen en sculpturen sierden de zalen van ’s werelds grootste galeries en befaamde kunsttempels van het Parijse Centre Pompidou tot het Florida Coral Springs Museum of Art.

  Hoewel ze in haar artiestennaam geen enkele verwijzing maakt naar haar wereldberoemde echtgenoot Yves Klein legt de internationale kunstwereld nog vaak de link en is ze er nog steeds bekend de weduwe van Yves Klein, de  Franse kunstenaar die stierf in 1962, amper 34 jaar oud.

  Rotraut stoort er zich geenszins aan. Als weduwe van Klein, de moeder van de zoon die hij nooit gezien heeft, is het ook deels haar missie om de nalatenschap van deze unieke kunstenaar in de belangstelling te houden.

  Klein - een geoefend judoka en adept  van Zen filosofieën - werd zowat beschouwd als  de Europese Andy Warhol. Nog voor ze elkaar ontmoetten in 1957 – Rotraut was pas 19 - was Yves Klein al een beroemdheid met een oeuvre dat later zou geroemd worden voor zijn ‘techniek’ van het afdrukken van naakt; een werkwijze die spontaan de stempel  'happenings' kreeg.Zijn voorliefde voor het met verf  ‘bespatten’ van naakte vrouwen aangedrukt tegen vellen papier, als model en ‘instrument’ in het openbare ‘séances’. Zijn geloof dat schoonheid kon worden gedistilleerd in een enkele synthetische kleur die hij, gepatenteerd met typische bescheidenheid, als 'International Klein Blue ", zelf samenstelde, maakt zijn oeuvre uniek.

  ROTRAUT

  Laten we het vandaag gewoon hebben over Rotraut Klein-Moquay, of beter nog gewoon ‘Rotraut’

  In de afgelopen jaren heeft Rotraut zich voornamelijk toegespitst op de beeldhouwkunst. Haar monumentale sculpturen  zijn grote, kleurrijke, creaties vol met optimisme.

  Rotraut Uecker werd geboren in 1938 in de buurt van de Oostzee. Na de nederlaag van Hitler, de familie bevond  zich in het communistische Oost-Duitsland, vluchtte. Rotraut's broer, -kunstenaar Guenther Uecker naar het Westen. Zijn zus  volgde in 1955. 10 jaar lang hadden ze geen contact met hun ouders en familie.Guenther werd  haar eerste tekenleraar en in 1957 bracht hij haar naar Nice als  au pair bij de Franse kunstenaar, icoon van het neo-realisme,  Arman  Fernandez.

  Daar leerde Rotraut  Yves Klein kennen.

  "Yves was een groot bewonderaar van mijn werk," zegt ze, maar  ze werd echter ook gauw zijn muze. Ze was blij verrast en vereerd toen hij haar vroeg om te strippen voor zijn body paintings maar zij deed het zelf nooit bij openbare happenings.
  Rotraut  was zwanger toen ze trouwden, maar Klein overleed kort daarna van zijn derde hartaanval, twee maanden voor hun zoon, die ook de naam Yves kreeg, werd geboren. Alleen haar baby en haar vastberadenheid om door te gaan met de tentoonstellingen en de promotie van Klein’s oeuvre milderde haar verdiet.
  In 1968 trouwde ze met Daniel Moquay, de vader van haar andere drie kinderen.

  Haar huidig werk  gaat nog steeds uit van haar tekeningen en afdrukken. Dat is de basis van kleurrijke abstracte en abstract-figuratieve sculpturen in plaaster, hout, metaal en plastiek met een uitgesproken sierlijkheid, elegantie en compositorisch evenwicht.

  Tentoonstelling

  Wie het werk van ROTRAUT wil bewonderen en leren koesteren kan nog tot eind augustus 2012 terecht op de Zoute Mini-golf aan de Sparrendreef te Knokke-Heist.

  Voor meer info:

  Guy Pieters Gallery, Kustlaan 279, 8300 Knokke

  Tel. 050612 800

  Knokke@guypietersgallery.com

  rotraut_uecker_skywatcher.jpg

  Skywatcher

   

  IMGP0274.JPG

  ROTRAUT ook in Sint-Martens-Latem te bewonderen