• Sint-Martens-Latem: finale Lieven Duvoselprijs voor mannenkoren

  LIEVEN DUVOSEL MUZIEKPRIJS VOOR MANNENKOREN


  Om de naam van Lieven Duvosel levendig te houden, organiseert de gemeente de driejaarlijkse muziekprijs. Duvosel (°Gent 1877) componeerde talrijke fanfarestukken, liederen, symfonieën en cantaten.
  Zijn werk wordt in binnen- en buitenland uitgevoerd en geprezen.
  Duvosel is het meest bekend om zijn Leie-Cyclus, een vurige, romantische ode aan de rivier die door zijn woonplaats vloeit.

  De derde editie is uitgeschreven voor mannenkoren vindt plaats op zaterdag 10 november 2012 om 20 uur in de sporthal, Hoge Heirweg 64, Sint-Martens-Latem.

  Volgende kwaliteitsvolle koren nemen deel aan de finale:

  - Arc Sonore uit Sint-Niklaas o.l.v. Jan Vuye

  - Cantarelli uit Kessel-Lo o.l.v. Phil Peeters

  - Mannenkoor de Kerels uit Izegem o.l.v. Wim Berteloot

  - De Oudenaardse Zangvereniging o.l.v. Hans Van Canneyt

  Naast het opgelegd stuk ‘O heer die daer’ van Lieven Duvosel brengen ze een selectie werken uit hun repertoire. De eerste drie geklasseerde koren ontvangen een geldbedrag.
   

  Het concert is gratis. Het Gemeentebestuur heet je alvast van harte welkom!

  Coördinatie:Cultuurdienst Sint-Martens-Latem i.s.m. Koor & Stem Gent

  Info: sophie.desmet@sint-martens-latem.be 

  T. 09 282 17 70

  duvosel.jpg

  Lieven Duvosel (foto: Archief en Documentatiecentrum Sint-Martens-Latem)

   

 • Knokke: Tentoonstelling Van het atelier naar de kust - Knocke & Heyst, 1880-1940

   

   

  Tentoonstelling Van het atelier naar de kust - Knocke & Heyst, 1880-1940

   

  Ontdek Félicien Rops, Constant Permeke, Floris Jespers, Paul Baum, Jan Verhas, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en 100 andere kunstenaars uit de opmerkelijke periode 1880-1940.
  Op de tentoonstelling in Knokke-Heist van 20 oktober 2012 tot 13 januari 2013 tonen meer dan 250 schilderijen het unieke tijdsbeeld van groeiende en bloeiende badplaatsen en een hinterland vol groen en rust.

  Knokke-Heist is sinds 1880 gegroeid van twee kustdorpen en twee polderdorpen tot een kunstminnende kwalitatieve badplaats met een hoog lifestyle gehalte.
  Schilders vonden van bij het begin van het impressionisme schoonheid en rust aan zee, in de onmetelijke duinvlakten en in de aangrenzende polderweiden. Het landschap aan de Oostkust was voor velen een nieuwe inspiratiebron. Maar wat hen vooral in vervoering bracht was het speciale 'licht' dat er heerste.

  Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling 'Impressionisten in Knocke & Heyst, 1870-1914' met 12.500 bezoekers in 2 maanden tijd, komen ditmaal meer dan 100 'nieuwe' kunstenaars aan bod met meer dan 250 werken. Zij zetten tussen 1880 en 1940 hun schildersezels neer in 'Knocke en Heyst' en omgeving.

  De tentoongestelde schilderijen schetsen een juist beeld van de periode 1880 tot en met het interbellum. We zien ook duidelijk naast het impressionisme nieuwe kunstuitingen, een verandering in stijl, een zoeken naar andere expressiemogelijkheden.

  'Van het atelier naar de kust' toont een stuk lokale geschiedenis met een bovenlokale betekenis, weergegeven in verf en kleur. Hoofdmoot van de retrospectieve tentoonstelling zijn de doeken van grote kunstenaars. Zij alleen maken niet het totale pakket uit. Ook de minder bekende schilders van dezelfde generatie zijn erg belangrijk in de kunstwereld om en rond Knokke en Heist. Zij waren evenzeer vakmensen die de kunst met liefde en overgave beoefenden die hoogstaand artistiek werk leverden en verdienen ook een plaats in deze overzichtstentoonstelling.

  De collectie bestaat uit werk van ondermeer de Belgische kunstenaars Louis Artan, Pierre Bayaux, Frans Binjé, Anna Boch, Door Boerewaard, René Clarot, Franz Courtens, Henri De Braekeleer, Willem Delsaux, René Depauw, Albert Devos, Lucien Frank, Jean Gouweloos, Gerard Hermans, Modeste Huys, Floris Jespers, Louis Ludwig, Marguerite Mommen-Ithier, Paul en Jean Parmentier, Constant Permeke, Félicien Rops, Jacques Rosseels, Henri Van der Hecht, Emile Van Doren, Ernest Van Panhuysen, Theo Van Rysselberghe, Médard Verburgh, Piet Verhaert, Jan Verhas, Isidore Verheyden, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en H.P. Wolvens, de Duitsers Erich Wessel en Paul Baum, en de Oostenrijker Karl Mediz.

  Een rijk geïllustreerd boek

  Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een uitvoerig boek over de kunstenaars die in Knokke en Heist verbleven. De inhoud van het boek bestaat uit 12 uitgebreide artikelen over de belangrijkste schilders, een catalogus met alle tentoongestelde werken en de biografieën van meer dan 300 kunstenaars die ooit aan de Belgische Oostkust schilderden.
  Het werk is rijk geïllustreerd met zeldzaam fotomateriaal en documenten, die de schilders nader belichten.

  Een productie van Stichting Kunstboek in een Nederlandstalige en een Franstalige uitgave.

  Waar? Museum Sincfala -

  Toegangsprijs: Volw.: 5 EUR | Kortingen en groepen: 3 EUR | -12 gratis

  Rondleidingen op aanvraag (NL/FR): +32 (0)50 530 731

  Inlichtingen en reservaties: +32 (0)50 530 731 - sincfala@knokke-heist.be

  Een vooruitblik?

   http://www.focus-wtv.tv/video/tentoonstelling-van-het-atelier-naar-de-kust-knokke-heist

   

   

  ingang-van-het-museum-sincfala-ac(w-400)(h-300)(p-activity,11663)(s-0)(c-0).jpg

 • Art Gent 2012 krijgt een campagnebeeld

   

  “Unicorn” wordt het campagnebeeld voor Art Gent 2012.

   

  “Met de Unicorn van Julie Scheurweghs kiest Art Gent voor een fris en kwalitatief campagnebeeld. De schoonheid van schijnbaar banale dingen en de paradoxen van het leven zitten niet alleen vervat in het campagnebeeld, ze zijn ook eigen aan kunst en cultuur, en dus aan Art Gent 2012.” (Christoph Ruys, Art Gent)

   

  Julie Scheurweghs maakt indringende beelden. Haar foto’s zijn zorgvuldig gecomponeerde tableaus waarin personen, dieren en voorwerpen elkaar vinden in een staat van verstilling.
  Een stapel hoofdkussens wordt een zachte pilaar, lichamen worden als sculptuur gepresenteerd, de opstijgende belletjes van een bruistablet aspirine hangen bevroren in een glas water. Terugkerende thema’s zijn de fragiliteit van het menselijk lichaam, de schoonheid van het banale en de paradoxen van het leven.
  Bewust maakt zij gebruik van de conventies van de mode- en productfotografie, die volgens haar deel uitmaken van ‘de hedendaagse industrie, gericht op het verkopen van dromen’.

Scheurweghs werkt niet in lange reeksen, liever maakt ze afzonderlijke beelden en twee- of drieluiken.

  Julie Scheurweghs (1988, Oostende) studeerde aan het Secundair Kunstinstituut in Gent en behaalde een Master in fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Ze fotografeert voor diverse magazines; haar vrije werk maakte deel uit van verschillende exposities.

   

  http://www.juliescheurweghs.be/

   

  Meer info:

  Sofie De Saeger

  Sofie @inoco.be

  www.artgent.be

   

  Unicorn_Julie Scheurweghs.jpg


 • sint-Martens-Latem: GRC brengt cultuurcafé met Arne Quinze

   

  Op zondag 28/10 om 10u30 organiseert de Cultuurraad Latem een cultuurcafé met Latems kunstenaar Arne Quinze.
   

  Arne Quinze werkt sedert een aantal jaren in zijn atelier in Latem aan zijn creaties, die nu ondertussen de wereld hebben veroverd.

  Voor het cultuurcafé werd ditmaal gekozen voor de zalen van Guy Pieters Gallery – Dorp, 6, Sint-Martens-Latem waar Arne exposeert.

  Hij geeft uitleg bij zijn werken, die er momenteel in de tentoonstelling hangen tot 11 november 2012.

  Een unieke en exclusieve manier om de man zelf aan het woord te horen over leven en werk!

   

  Cultuurcafé ontvangt Arne Quinze

  Zondag 28/10/2012 – 10u30

  Guy Pieters Gallery

  Dorp, 6  Sint-Martens-Latem

  Voor meer informatie over leven en werk van Arne Quinze, zie www.arnequinze.com

   

  De tentoonstelling “ Chaos life” van Arne Quinze loopt nog tot 11 november 2012.

  Alle dagen van 11 u tot 18 u.

  Gesloten op dinsdag en woensdag

  “Galerij Guy Pieters” Dorp 6 Sint-Martens-Latem


  arne quinze pancarte 1.jpg