• GENT: ART GENT WIL VERNIEUWING BRENGEN

   

  Art Gent, de nieuwe en onmisbare afspraak

  voor de kunstliefhebber!

  Dit jaar vindt de eerste editie plaats van Art Gent en dit van 30 november tot 4 december in de hallen van Flanders Expo, Gent.
  De nieuwe kwalitatieve kunstbeurs omvat vier volwaardige zones: Lineart, Young en de gloednieuwe zones B.ART en Vintage+Design; een ‘menu’ met vaste waarden en jonge talenten.

  Art Gent biedt de kunstliefhebbers een unieke bezoekerservaring met topwerken uit de 20ste en de 21ste eeuw die worden aangeboden door professionals.

  En, Art Gent wil een spetterende start! Deze eerste editie heeft enkele uitzonderlijke highlights in petto.

  De sterke B.ART zone met haar mooie selectie aan deelnemende kunstenaars en galeries waar zelfs een kunstwerk van Kamagurka kan worden gewonnen dankzij de Eastmen Gallery!

  In samenwerking met Graphic Matter stelt Art Gent Editions een aantal exclusieve edities voor. Niemand minder dan Luc Tuymans zal zijn boek 'Luc Tuymans: Graphic Works 1989-2012' signeren op de beurs!

  Een ‘Focus on The Netherlands’ waar jonge galeries de gevestigde waarden van morgen in de kijker stellen.

  Le Dernier Cri! van Erwin Orlaf en enkele nog nooit in België getoonde installaties van William Sweetlove zijn slechts enkele van de niet te missen kunstwerken op de beurs.

  Dat deze nieuwe beurs een wissel trekt op de toekomst blijkt ook uit de keuze van het campagnebeeld; een foto van Julie Scheurweghs: Unicorn.

  Christoph Ruys, Exhibition Manager over deze keuze: "Met de Unicorn van Julie Scheurweghs kiest Art Gent voor een fris en kwalitatief campagnebeeld. De schoonheid van schijnbaar banale dingen en de paradoxen van het leven zitten niet alleen vervat in het campagnebeeld, ze zijn ook eigen aan kunst en cultuur, en dus aan Art Gent 2012."

  De keuze van het werk van Julie Scheurweghs is inderdaad verrassend en fungeert als een uitstekend en opvallend uithangbord voor een ambitieuze beurs met heel wat variaties en een ruime keuze uit galeries en artiesten.

  De beurs start morgen en ik kijk er al naar uit. Voor vernieuwing sta ik altijd open! Toch blijkt niet iedereen gelukkig met de nieuwe aanpak. Uit diverse hoeken; zowel van kunstenaars en galeries vinden mij om hun ongenoegen te uiten over de selectie. Ik geef toe dat ik als kunstliefhebber en na 30 jaar in die wereld actief, ook verbaasd was over welke artiesten naast de boot vielen. Ja, kunst is subjectief en er zal dus wel een reden zijn, gezien de bekwaamheid van onbevooroordeelde selectiecomités met kennis van zaken in elk segment van de kunstscène.
  Bij het organizeren van beurzen worden nu eenmaal bepaalde lijnen uitgezet en wordt steeds naar vernieuwing gestreefd ...

   

  artgent unicorn.jpg

   

  Armand Rassenfosse_J. Bastien Art.jpg

  een blij weerzien van Rassenfosse bij Bastien Art in confrontatie met het 'nieuw geweld'
  in de aanpak van een ambitieuze organisatie

  Enkele sfeerbeelden:

  IMG_1390.JPG

  IMG_1383.JPG

  IMG_1380.JPG

  IMG_1384.JPG

  IMG_1402.JPG

 • DEINZE brengt 'in memoriam Raoul De Keyser' in museum

  In Memoriam Raoul De Keyser zondagvoormiddag 9 december 2012
  om 10 u30 in het Museum van Deinze en de Leiestreek

  Op 5 oktober 2012 overleed kunstschilder en Deinzenaar Raoul De Keyser. Hij was één van de belangrijkste Belgische abstracte schilders en wordt unaniem erkend als één van de meesters van de 20ste-eeuwse beeldende kunst in Vlaanderen. Raoul De Keyser geniet een sterke internationale reputatie en laat een indrukwekkend en persoonlijk oeuvre na.

  In samenwerking met de familie De Keyser organiseert het Museum van Deinze en de Leiestreek op zondagvoormiddag 9 december om 10u30 een ‘In Memoriam’. Omringd door het werk van de kunstenaar zullen Neeka, Martin Carrette en Wim Opbrouck hem hulde brengen.

   

  Voor het programma ‘Kleur in E-Mineur’ van Radio 1 componeerde Neeka (pseudoniem voor zangeres Ilse Govaerts) in juni 2012 een lied bij het werk ‘Come on, play it again nr. 9 en nr. 6’ van Raoul De Keyser.
  Op het ‘In Memoriam’ brengt ze het samen met enkele van haar andere creaties als eerbetoon aan de kunstenaar.

   

  Ook stadsdichter Martin Carrette liet zich door één van de werken van Raoul De Keyser inspireren. Het schilderij ‘Dubbelspie en krijtlijn’, dat tot de collectie van het museum behoort,zette hem bij het overlijden van de kunstenaar aan tot de creatie van een nieuw gedicht. Op 9 december brengt hij het zelf voor de toehoorders in de nabijheid van het schilderij.

  Wim Opbrouck is naast acteur, artistiek leider van NTGent en creatieve duizendpoot binnen het Vlaamse podiumlandschap, ook bevriend met de kunstenaar. Op eigenzinnige wijze verenigt hij woord en muziek in een geheel dat zowel ingetogen als feestelijk Raoul De Keyser eer aandoet.

   

  Allen die de kunstenaar genegen waren, zijn van harte welkom.


   

  raoul de keyser.JPG


   

  dekeyser foto werner maes.jpg

  repro met dank aan Werner Maes

   

 • DEINZE - De keramiek van ANN VAN HOEY inMuDeL

  De keramieken van Ann Van Hoey

  Ann Van Hoey (° 1956, Mechelen) studeerde in 1979 af als Handelsingenieur aan de Universiteit Antwerpen en wijdde zich pas in 2006 volledig aan haar passie: keramiek
  Sinds haar prille beginperiode kreeg ze zowel  nationale als  internationale erkenning voor haar keramische creaties.

  In haar werk vertrekt Ann Van Hoey steeds van rode klei als oermateriaal. Geleid door de geometrische basisvormen ontwikkelde ze een geheel eigen stijl waarbij ze vaak de techniek van origami toepast.
  Haar ‘potten’ zijn van een gesofisticeerde eenvoud die rust uitstraalt. Elk voorwerp is het resultaat van een zoeken naar perfectie, sierlijkheid en puurheid. Gezien hun gebrek aan waterdichtheid en andere functionele eisen is het etiket als ‘gebruiksvoorwerp’ voor haar aardewerk niet alleen ontoereikend, maar wegens hun prachtige esthetische vormgeving haast ongepast.

  Ann Van Hoey is zowel  keramiste en designer. Geometrie, lijnenspel  en origami zijn haar grote inspiratiebronnen.
  Haar keramisch werk is gebaseerd op de veranderingen  in volume van de halve bol onder invloed van insnijdingen en plooien. Het is fascinerend te ontdekken welke spannende vormen hierdoor ontstaan. Eerst ging ze nog heel voorzichtig en symmetrisch te werk met de insnijdingen, maar gaandeweg werd ze veel vrijer. Het werk wordt nu veel dieper en ook de overlappingen worden groter, technisch gezien ingewikkelder om de spanning te behouden, maar het resultaat wordt steeds fascinerender.
  Het design-werk bestaat uit het maken van prototypes. Het is veel ‘vrijer werk’, de inspiratie van het moment. Het is een aangename afwisseling voor het strikte, ingehouden werk rond de studie van de halve bol.

  Reeds in 2007 werd Ann Van Hoey door “Design Vlaanderen” als erkend designer betiteld, in 2008 ontving ze het Henry Van de Velde-label en in 2010 won ze een prijs op de internationale designwedstrijd ‘The New World’ op Interieur Kortrijk. Ook in China, Korea en Japan wordt haar werk omwille van zijn elegantie en verfijnde stilering sterk gewaardeerd. Terecht wordt zij in één adem genoemd met andere grote keramisten zoals Piet Stockmans en Roos Van De Velde.

  Tentoonstelling

  Waar? Museum van Deinze en de Leiestreek

  Wanneer? Nog tot 20 januari 2013

  Open? Van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17.30 uur – Op zaterdag en zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur

  Info?

  Tel. 09 381 96 70

  Mail: museum@deinze.be

  www.museumdeinze.be

  Ann Van Hoey 2012.jpg


 • Gent: KAMAGURKA blikvanger op B-ART FAIR

  KAMAGURKA  naar B-Art Fair in de hallen van Flanders Expo Gent

  Kamagurka's schilderijen prijken er vanaf 30 november  tot en met 4 december  2012 in  de B.ART Fair, de themahal van deze nieuwe kunstbeurs met Belgische kunst. Art Gent,  die andere acccenten wil leggen dan het vroegere Lineart en een ruimere uitstraling wil geven aan het hedendaags kunstgebeuren in België en de wereld. 

  Op de stand van de Hasseltse Eastmen Gallery (nr. B-237) zullen er verschillende van Kamagurka's meest recente werken te bezichtigen zijn.
   Onder andere de 'Retrospective'-reeks wordt er tentoongesteld.

  Bij deze serie gaat Kamagurka aan de slag met collages van oudere schilderijen, waar hij vervolgens figuren en vormen opschildert, zodat er weer een heel nieuw werk ontstaat.

  In die reeks ‘neokubistische’ werken schildert hij hedendaagse dingen en helden zoals hij zich inbeeldt dat de oude kubistische meesters het zouden hebben gedaan.

  En... voor die gelegenheid wordt er een heel speciaal cadeau weggeven: een schilderij van Kama uit de Retrospective-serie ter waarde van 7500 euro.

  Via Knack Focus (zie link onderaan) kan je trouwens een schilderij uit de Retrospective-reeks winnen!
  Het blad geeft 150 duotickets weg, waarmee je gratis naar Art Gent kunt.
   Bij elk duoticket zit een invulformulier. Dit formulier moet je ingevuld in een urne op Art Gent stoppen. Een onschuldige kinderhand zal uit deze formulieren de winnaar van het schilderij trekken.

   

  Alle info:

  http://focus.knack.be/entertainment/focus-trakteert/

   

   

  kama.jpg

 • Sint-Martens-Latem: 'De Kracht van Papier', recente collages op doek van HENRIETTE COLLE

  ‘DE KRACHT VAN PAPIER’ – Collages op doek in de Brouwerij

  Het werk van Henriette Colle of de warmte van papier in een ondanks de klimaatopwarming alsmaar (menselijk) kouder wordende wereld :

  Henriette verwoordt het dan ook op een subtiele, menselijke wijze :

  “Het moet zowat 20 jaar geleden zijn dat ik mijn eerste collages maakte. Deze handeling kwam spontaan en ik had niet het minste idee dat ik met mijn werk ooit naar buiten zou treden als ‘kunstenares’. Ik vond het leuk met papier, inkt, verf en medium iets te creëren waar ik mijn gevoel en emotie kon in vastleggen Maar daar bleef het niet bij. Ik begon steeds meer van papier te houden. De structuur, de geur, de kleur, de veelheid van toepassingsmogelijkheden.

  Je zou mijn techniek kunnen omschrijven als het beschrijven, beschilderen, kleuren, vouwen, knippen, zelfs vervormen van toevallig bijeengebrachte papierresten en ‘trouvailles’.

  Zo verdiepte die passie en liefde tot een band. Een band, waarbij papier de schakel vormt tussen de natuur en de mens.Papier is de getuige van ons bestaan, van ons verleden, onze belevingen, onze geschiedenis. Papier is ons geheugen. Hoeveel elektronica ook afknabbelt van zijn bestaansrecht, papier zal altijd de warme tegenhanger blijven van een digitale wereld. Zie maar hoe de moderne mens met e-books, tablets en i-pads toch vaak teruggrijpt naar het knisperend gevoel van een papieren krant tussen zijn vingers. Papier geeft een heerlijk gevoel dat wij, ondanks alles,altijd zullen blijven koesteren.

  Papier werd mijn partner, mijn medeplichtige in een onafgebroken zoektocht naar een verniewd  evenwicht tussen mens, natuur, materie en kleur.

  Om mijn papier te kleuren gebruik ik hoofdzakelijk pigmenten, inkten, thee, notenbolsters uit de natuur met menselijke hand bewerkt om zo een nieuwe, kunstzinnige bestemming te krijgen.

  _Mijn geliefde kleuren zijn warme, subtiele, zachte zuiderse tinten en vooral ook oker, terra cotta en alle grijze transparanten. Vaak zal je in mijn oeuvre goud ontwaren, goud als de kleur van de zon en het licht.

  Mijn creaties zijn ongedwongen, spontaan. Alles welt op uit een gevoel van rust, onbewust en vaak in atelier met aangepaste muziek en zonder spanning. Alles kan maar niets moet. De ‘spanning’ schuilt in de gebruikte materie en de beeldinhoud... zo kenmerkend voor mijn werk.”

  In haar oeuvre combineert Henriëtte Colle naast oude kranten, magazines, oude brieven ook handgeschept papier met verschillende materialen en technieken. Het resultaat is steeds anders, hoewel haar thematiek steeds te herkennen is.

  Henriëtte Colle exposeerde o.a., in Gent, Brussel,Knokke, Sint-Martens-Latem, Tenerife, Aix-en-Provence, Nice en Amsterdam.

  Haar werk vind je ook wereldwijd in diverse private kunstcollecties.

  vanaf 20 november 2012 start Henriëtte opnieuw met haar workshops ‘ collages’ in haar atelier aan de Philippe de Denterghemlaan 21 te Deurle (Sint-Martens-Latem) .

  Info: hcolle@europe.com – GSM 0477 84 67 61
   

  De tentoonstelling ‘De Kracht van Papier’ – collages op doek - loopt van 10 tot en met 18 november 2012 in de Brouwerijschuur, Dorp 24, Sint-Martens-Latem.

  Open:

  Weekdagen van 15 tot 17 uur

  Op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.

  Henriette Colle shine.jpg

  henriette c.jpg

   

  werk henriette.JPG