• Sint-Martens-Latem/Kortrijk: In memoriam kunstschilder JACOBERT

   

  MET JACOBERT VERLIEST DE LATEMSE KUNSTGEMEENSCHAP 
  EEN SUBTIEL, VEELZIJDIG ARTIEST


  Op 27 december 2012 verloor Sint-Martens-Latem een kleurrijk – in al zijn betekenissen – beeldend kunstenaar/filosoof. Jacobert,bij de burgerlijke stand bekend als Jacques Busschaert, werd te Kortrijk geboren op 17 oktober 1944 maar woonde en werkte sinds tientallen jaren in Sint-Martens-Latem.

  Hij was een minzaam man, nu eens filosoof en dan weer grappenmaker maar bovenal een veelzijdig kunstschilder en boeiend causeur/levenskunstenaar.

  Zijn filosofische overtuiging trouw, wordt afscheid genomen op donderdag 3 januari 2013 bij een uitvaartdienst in het ‘Salon’ van ‘Crematorium Uitzicht’, Ambassadeur Baertlaan 5 te Kortrijk.
  Samenkomst om9.45 uur.

  Beeldend kunstenaar Jacobert volgde de opleiding schilderkunst aan de Kunstacademie te Brugge, was leerling op het atelier van Pietro Barès en volgde beeldhouwkunst aan de Academie te Kortrijk.
  Jacobert is een non-conformist met een anarchistisch trekje, die in zijn schilderkunst steeds op zoek gaat om met subtiel gevoel voor schoonheid grenzen te verleggen.

  Hij is inderdaad een non-conformist die ook in zijn schilderkunst zichzelf is en blijft, steeds op zoek naar nieuwe vormen en thema’s. Het hoofdmotief van zijn picturale werk is de basale verbondenheid met de aarde, met het leven, met de vrouw en de dood. Die verbondenheid kan het best worden omschreven als liefde, passie, lyriek. Zijn schilderkunst toont kracht en tederheid. Enerzijds schildert hij in vloeiende en suggestieve lijnen subtiele naakten. Anderzijds brengt hij krachtige abstracte materieschilderijen. Verflagen worden zo bewerkt dat er een weelderige structuur ontstaat, een vibrerende materie, die beweging suggereert. Ondanks de onstuimige stijl, recht uit de pols, is duidelijk zijn technische onderlegdheid en de klassieke scholing merkbaar.

  Een halve eeuw schilderen. Met een tedere anarchie gaat hij zijn werk te lijf, bv. zijn "Boxing Art". Met gewroet en poëzie zijn “Naakten”. Met een muzikale toets zijn “Abstracten” (Schubert) en met een Beethoveniaanse koppigheid : gewoon verder doen. Het eindpunt is een begin voor andere werken. Zijn werk vraagt "Au fond" niet veel "bla-bla-bla". Zijn kunst is niet alleen genot of wellust, maar ook de schaduwkant van ons bestaan : het licht schijnt in de duisternis.

   

  Tentoonstellingen in België, Nederland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Japan

   

  Jacobert.jpg

  jacobert2.jpg


 • Heusden-Zolder: Eerbetoon aan Octave Landuyt in de Mijlpaal

   

  De Mijlpaal - tentoonstelling Octave Landuyt

  Een eerbetoon aan de ‘nestor’ van de Belgische kunstscène!
   

  ‘Op hoge leeftijd neemt hij nog deel aan de kunstwereld, waar hij, als de oudste en meest ervaren onder de kunstenaars, beschouwd wordt als hun algemeen gewaardeerde en gerespecteerde raadsman, vermaard om zijn wijze woorden en gedachten’ (vrij naar Homerus)

  Octave Landuyt, schilder van niet aardse wezens getooid in bloedrode kleur en ronddwalend in een magische mythische sfeer, met de dood in het hart

  Octve Landuyt, beeldhouwer van de vrees van het individu voor het dreigend geweld, van de existentiële angst van alle tijden en alle volkeren

  Octave Landuyt, ontwerper van schitterende juwelen, ingelegd met gemmen en edelstenen, kleine miniaturen, waarmee vrouwen zich tooien, en tot koninginnen worden verheven

  Octave Landuyt, leraar van een generatie kunstenaars aan wie hij niet alleen de ‘stiel’ leerde maar ook hun wereld opende voor andere horizonten, en hun nog sluimerende creativiteit stimuleerde

  Octave Landuyt, meester van de materie en de techniek

  Octave Landuyt, filosoof, nadenker over leven en dood. Het magische van ons dagelijks bestaan vastleggen en uitbeelden. ‘De werkelijkheid overtreft de verbeelding’, is een geliefde uitspraak

  Octave Landuyt, mens die consequent zijn eigen parcours bewandelt, wars van modeverschijnselen en snelle trends, geconfronteerd met zijn menselijke beperkingen

  Octave Landuyt, geest die onafgebroken protesteert tegen oppervlakkigheid en kritisch én onophoudelijk zoekt naar diepere waarden en gulzig het leven omvat

  Octave Landuyt, perfectionist, het beste is nooit goed genoeg, het grootste nooit groot genoeg

  Octave Landuyt, veelzijdig kunstenaar, schilderen, juwelen, grafiek, keramiek, brons, tapijten, meubels, weefsels, operadecors

  Een tentoonstelling met origineel en grafisch werk, juwelen en beeldhouwwerk, een overzicht van het oeuvre en recent werk van één van de grootmeesters van de Vlaamse kunst.

  Tentoonstelling tot zondag 24 februari 2013: met origineel en grafisch werk, juwelen en beeldhouwwerk, een overzicht van het oeuvre en recent werk van één van de grootmeesters van de Vlaamse kunst.

  Gesloten op 1, 2, 3 februari 2013.

  De Mijlpaal, Brugstraat 45, 3550 Heusden-Zolder

  www.demijlpaal.com

   demijlpaal@skynet.be

  octavelanduyt2.jpg

   

  octaaf landuyt mijlpaal.jpg


   

 • HORNU: verzamelpunt voor S.F. op feesteditie 10 jaar MAC's

   

   

  VOOR  ZIJN TIENDE VERJAARDAG WIJDT HET MAC’S ZIJN HERFSTTENTOONSTELLING
   AAN DE SCIENCEFICTION.


   S.F [ART, SCIENCE & FICTION] IS EEN COLLECTIEVE TENTOONSTELLING
   DIE TALRIJKE EIGENTIJDSE KUNSTDISCIPLINES VERMENGT
  .

   

  De tentoonstelling verkent de banden tussen de schone kunsten en de sciencefiction, met werken en documenten die uiteenlopende esthetische stromingen en culturele bewegingen vertegenwoordigen.
   De bezoeker ontdekt er evengoed moderne kunstenaars die over wetenschappelijke onderwerpen als de vierde dimensie speculeren, als postmoderne hedendaagse kunstenaars die volksmythen als Superman op een persoonlijke manier interpreteren. 

  Er zijn werken van onder meer Lewis Baltz, Larry Bell, Fred Biesmans, Jacques Charlier, Anton Corbijn, Edith Dekyndt, Lucio Fontana, Dora Garcia, Bruno Gironcoli, Dominique Gonzalez-Foerster, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Peter Hutchinson, Ann Veronica Janssens, Mike Kelley, Tetsumi Kudo, Kasimir Malevitch, Chris Marker, John McCracken, Tony Oursler, Jean Perdrizet, Robert Smithson, Ionel Talpazan, Gavin Turk.

  De tentoonstellingscommissaris is Denis Gielen, die ter gelegenheid van dit evenement een werk rond het thema "kunst en sciencefiction" zal uitbrengen.

  De tentoonstelling geniet de hoge bescherming van de heer Elio Di Rupo, premier van het koninkrijk België, en van mevrouw Martine Aubry, burgemeester van Rijsel.

  Wanneer?

  Deze tentoonstelling loopt nog tot 17 februari 2013

  Open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18u, met uitzondering van de periodes waarin de tentoonstellingen worden opgesteld en afgebroken.

  Het MAC’s is gesloten op1 januari.

  Waar?

  MAC's - Site du Grand-Hornu

  Rue Sainte-Louise, 82

  B-7301 Hornu

  België

  LNGPROJECTNAME-SFArt-science--fiction.jpg

 • Antwerpen: fotomuseum pakt uit met een collectieboek

  THE EYE OF THE PHOTOGRAPHER

  Hoogtepunten uit de FoMu collectie/Highlights from the FoMu collection

   

  Waarom maakt een fotograaf net die ene foto? Wat zorgt ervoor dat wij zo geraakt worden door net dat ene beeld?

  OVER HET BOEK

  Fotografie beïnvloedt de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken. De realiteit ziet er anders uit door een cameralens of op een foto; de visie van de fotograaf bepaalt het beeld.
  The Eye of the Photographer illustreert hoe fotografen van vroeger en nu te werk gaan. Naar gelang de fotografische blik - objectiverend of subjectiverend, publiek of privaat - krijgt de lezer verschillende interpretaties van de werkelijkheid te zien.

  The Eye of the Photographer werpt een nieuwe, thematische blik op de geschiedenis van de fotografie.
  Deze uitgave bevat ruim 150 hoogtepunten uit de rijke en internationale foto- en cameracollectie van het FoMu, waaronder Édouard Baldus, Dirk Braeckman, Claude Cahun, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Francis Frith, William Klein, Eadweard Muybridge, Nadar, Stephen Shore, Edward Steichen, Alfred Stieglitz en anderen.

  Daarnaast beschrijft het boek de werking van de belangrijkste cameratypes en biedt het een overzichtelijke tijdslijn waarin de meest voorkomende fotografische technieken worden uitgelegd in de context van de technologische evolutie.

  ***

  Photography influences the way we look at reality. When seen through a camera lens, or in a photograph, the world looks different; the vision of the photographer determines the image.

  The Eye of the Photographer illustrates how photographers, both past and present, have worked. According to the photographic perspective - objectifying or subjectifying, public or private - the reader is presented with different interpretations of reality. The Eye of the Photographer takes a new, thematic look at the history of photography. This publication contains over 150 highlights from the rich and international photography and camera collection of FoMu, including work by Édouard Baldus, Dirk Braeckman, Claude Cahun, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Francis Frith, William Klein, Eadweard Muybridge, Nadar, Stephen Shore, Edward Steichen, Alfred Stieglitz and others.

  In addition, the book describes how the main camera types function and offers a well-organized timeline in which the most common photographic techniques are explained in the context of the technological evolution.

  ***

  OVER FOMU

  FoMu behoort tot de belangrijkste fotografiemusea van Europa. De collectie geniet wereldfaam, niet alleen door haar omvang, maar ook door de toonaangevende en vaak zeldzame stukken.
  Het FoMu toont naast een deel van de vaste collectie ook tijdelijke tentoonstellingen en geeft twee magazines uit, EXTRA en .tiff.

  Het boek telt 256 pagina’s, kost € 34,99 en is verkrijgbaar in de museumshop van het FoMu. 

  Ook verkrijgbaar in de boekhandel

  fomu boek.jpg

   

  FoMu - Keizerspanorama - Guy Voet.jpg

  Keizerspanorama (Guy Voet)

 • Knokke-Heist: Jozsef Herth schenkt stad een 'natuurlijk kunstwerk'

   

   Knokke-Heist is een kunstwerk rijker!

   

  De gemeenteraad van Knokke-Heist heeft op vrijdag 21 december 2012 de schenking van een nieuw kunstwerk aanvaard.
  Het gaat om het werk 'Onze Wortels', geschonken door Jozsef Herth, een architect en kunstenaar van Hongaarse afkomst die zich tijdens z'n pensioen onder meer bezighoudt met het verzamelen van dode stronken in het Zoniënwoud.

  Het natuurlijke kunstwerk 'Onze wortels' lag jarenlang bij het hoofdkwartier van de Navo.
  Nu komt het naar Knokke-Heist. De drie ton wegende stronk met wortels krijgt een plaats in de Oosthoek vlakbij het Koningsbos op het grasplein van de Paulusstraat met de Eikenlaan.

  De inhuldiging is voorzien in april 2013.


  onze_wortels.jpg


 • Antwerpen: Prijs Beeldende Kunst gaat naar complete carrière van Guillaume Bijl

   

  Prijs Beeldende Kunst 2012 voor Guillaume Bijl

  ________________________________________

  Net voor het jaareinde kent de provincie Antwerpen de Prijs Beeldende Kunst 2012 toe aan de Antwerpse kunstenaar Guillaume Bijl. De laureaat ontvangt de prijs voor zijn complete carrière.

   Luk Lemmens, gedeputeerde voor Cultuur, licht toe: “Het Antwerpse provinciebestuur brengt met deze vierjaarlijkse carrièreprijs hulde aan een beeldend kunstenaar uit de provincie.
  Ik feliciteer de heer Bijl met deze prijs ter waarde van 10.000 euro en bied hem namens de provincie een tentoonstellingsproject aan. Zo hopen we zijn werk nog eens in de provincie Antwerpen te kunnen bewonderen.”

  Guillaume Bijl (Antwerpen, 1946) is een referentiefiguur voor de hedendaagse kunst in België.
  Na zijn opgemerkte debuuttentoonstelling in 1979 (Autorijschool Z in Ruimte Z) breekt hij snel internationaal door. Zijn transformatie-installaties zijn over de hele wereld te zien. In de jaren tachtig behoort Bijl, samen met kunstenaars als Jeff Koons, Haim Steinbach en anderen tot de post-conceptuele lichting die inzichten van de conceptuele kunst en de popart koppelt aan een postmoderne relativering van de vooruitgangsgedachte. Bijl beoefent een 'archeologie van het alledaagse'.
  Zijn installaties en stillevens bevriezen het heden in al zijn banaliteit en (schijnbare) toevalligheid. Overzichten van zijn werk waren onder meer te zien in het M HKA (1996) en in het SMAK (2008).

   

  Volgens de jury is Bijl niet enkel een cruciaal kunstenaar, maar ook een gewaardeerd lesgever.
  Zijn betrokkenheid bij het lot van beginnende kunstenaars vertaalt zich bovendien in een groot engagement (onder meer in het NICC) en een stimulerende aanwezigheid in de Antwerpse kunstscène.
  Met deze prijs drukt de jury dan ook haar waardering uit voor Bijls internationaal erkende artistieke parcours en voor de belangrijke rol die hij nog steeds vervult in de Antwerpse kunstwereld.

   

  De jury, die de kandidaat heeft voorgedragen, bestond uit Bart De Baere, Annelies Nagels, Johan Pas, Walter Rycquart, Hilde Van Gelder en Christine Vuegen en werd voorgezeten door gedeputeerde Peter Bellens.

   

  Deze vierjaarlijkse carrièreprijs van de provincie Antwerpen ging in het verleden onder meer al naar Jef Geys (2008) en Wilfried Pas (2004).

  bijl2.jpg

  Guillaume Bijl naast het beeld 'Weer een nieuwe succesvolle dag'
   
  de gelukkige bankier.jpg