Antwerpen: Panamarenko-Huis officieel geopend

 

PANAMARENKO-HUIS ademt kunst

Na zeven jaar studeren, inventariseren, renoveren en herinrichten, kan het Panamarenko Huis vanaf de komende lente zijn deuren openen voor het publiek. Panamarenko schonk het huis, Biekorfstraat 2 in de  Antwerpse Seefhoek aan het M  HKA.

Panamarenko woonde er 1970 tot 2002 met zijn moeder ,zijn zeven papegaaien en hond.
Toen zijn moeder stierf, had de kunstenaar geen duidelijke bestemming voor dit uniek huis. Plots kwam de gedachte op om het aan het M HKA te schenken met de bedoeling het pand te conserveren als authentieke Panamarenko-biotoop. “Wij hebben die opdracht in dankbaarheid aanvaard, want als er één kunstenaar is die we, als Sinjoren, moeten respecteren, is het wel  Panamarenko”, zegt  Bart De Baere, directeur van het M HKA, aan de gretige cultuurpers.

Het Panamarenko Huis is inderdaad tamelijk uniek en ontegensprekelijk waardevol cultuurhistorisch erfgoed. Het atelier van Francis Bacon, bijvoorbeeld, werd  afgebroken om opnieuw opgebouwd in ‘Hugh Lane Gallery’ in Dublin.
Het atelier van Panamarenko blijft echter op dezelfde plek en bovendien kan het publiek het atelier op afspraak bezoeken. Voor  kleine groepen zal rondleiding gegeven worden en zullen acht bezoekers tegelijk, onder begeleiding, door atelier en woonruimte gegidst worden.
Het pand is op 17 januari 2013 officieel geopend en vanaf februari kan men reservaties maken voor een bezoek want vanaf juni 2013 is het ook toegankelijk voor het grote publiek.

Biekorfstraat 2 is zeker geen museum, maar toont de ruimte waar Panamarenko tussen 1970 en 2002 zijn vliegtuigen en robotten ontwierp. Alles in het huis, tot het behangpapier toe dat Panamarenko zelf fabriceerde met ingekleurde fotokopies, is inventief en creatief bedacht door Panamarenko.

Langs de buitenkant springt het huis onmiddellijk in het oog. Het kreeg een helikopterplatform op het dak en door het kogelvrije glas van de garage zijn twee bewegende raven te zien. Panamarenko plaatste in neonlicht zijn handtekening op de gevel.

Alle verdere info:

M HKA, Leuvenstraat 32 2000 Antwerpen

Contact en reservaties ++ 32 3 260 99 99

info@muhka.be

pana 2060.be.jpg

(foto door 2060.be)

gerestaureerd-panamarenkohuis.jpg

foto: gva.be


De commentaren zijn gesloten.