• Deinze/Machelen: Kunsticoon Roger Raveel overleden

  91-JARIGE ROGER RAVEEL DIE ONS 'DE NIEUWE VISIE' BRACHT OVERLEDEN


  Kunstenaar Roger Raveel is op 91-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longinfectie waarvoor hij in het Sint-Vincentiusziekenhuis van  Deinze was opgenomen. 

  Dit nieuws werd deze middag  verspreid door het Roger Raveelmuseum.

  Raveel was vooral schilder maar hij maakte ook ander beeldend en keramisch werk en was actief op literair vlak en als graficus/illustrator. 

  Raveel nam tijdens zijn rijke kunstcarrière  een wisselende, maar steeds hem eigen,  stijl aan die van abstract en postexpressionistisch  naar figuratief evolueerde. Hij behoorde tot dezelfde generatie schilders als de vorig jaar overleden Raoul De Keyser, Etienne Elias en Jan Burssens. Hij had nauwe banden met literaire geestes- en generatiegenoten als Roland Jooris en Rutger Kopland en Hugo Claus.  Samen met Hugo Claus bracht hij de dichtbundel 'Genesis' uit waarvoor Claus 33 gedichten schreef.

  In zijn woonplaats Machelen-aan-de-Leie werd in 1999 een museum aan zijn oeuvre gewijd naar een ontwerp van architect Stéphane Beel. 

  Na de dood (2009) van zijn onafscheidelijke echtgenote en muze, Zulma, die vaak in zijn oeuvre figureerde, huwde Raveel  in februari 2011 nog met de 52-jarige lerares Marleen De Muer. 

  Korte bio:

  Raveel werd geboren in 1921 in Machelen-Aan-De-Leie. Als twaalfjarige is hij leerling van Hubert Malfait aan de Kunstacademie van Deinze. Later studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. 

  Sinds de jaren 60 brengt hij een nieuwe richting in de Belgische schilderkunst en zet hij zich met het kunstenaarscollectief ‘Nieuwe Figuratie’ af tegen de heersende waarden. Het gezelschap realiseerde in 1966 de kelders van het kasteel in Beervelde immens grote fresco’s .

  Eén van zijn omvangrijkste werken, is dit in het metrostation Mérode in Brussel (1977).

  Raveels meest opvallende stijlkenmerken zijn dagelijkse objecten, die hij ontdekte in zijn geboortedorp Machelen-Aan-De-Leie. Zijn werken zijn vaak  gekenmerkt door witte vierkanten, die af en toe opduiken en als typisch ‘Raveeliaans’ worden aanzien. Hij was ook de man achter dekunststroming  ‘De Nieuwe Visie’.

   Raveel kreeg onder meer de Joost vanden Vondelprijs en de Gouden Erepenning van de Vlaamse raad. In  1995 verkreeg Raveel de adellijke titel van ridder.

  kunstenaar-roger-raveel-overleden 20130130.jpg

  zelfbeschouwing.jpg

  'zelfbeschouwing' - collectie Raveelmuseum

   

   

 • Antwerpen: De nieuwste van Marc PAIRON is er!

  Uitgeverij Stichting Charles Catteau nodigt u uit op de

  B O E K E N V O O R S T E L L I N G

  van

  Minnedichter zkt muze’

  de nieuwe, aangrijpende dichtbundel van Marc Pairon

  op woensdag 23 januari 2013 om 11uur

  in Club Lange Wapper, Suikerrui 5, 2000 Antwerpen

  (vlakbij is er ruime parkeergelegenheid in de ondergrondse

  parking Grote Markt, Ernest Van Dijckkaai 3).

   

  Tijdens de persconferentie zal de Chinees-Nederlandse romanschrijfster Lulu Wang vertellen welke haar indrukken waren toen zij het werk van Marc Pairon las.

  Aansluitend zal zij hem ook enkele vragen stellen over zijn leven en werk. Daarna volg een receptie.

   

  Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen door een mail

  Graag vóór dinsdag 22 januari, 11u00 a.s. te beantwoorden

  (marcpairon@force3.be

   tel/sms 0498 522 322)

  met vermelding van uw naam.

  De eerste 25 personen die zich aanmelden krijgen een gratis exemplaar van de nieuwe dichtbundel aangeboden.

  Sinds februari 2009 is Marc Pairon de 'meest gelezen dichter van Vlaanderen'. Er gingen van zijn verzenbundels meer dan 60.000 exemplaren over de toonbank, wat voor Nederlandstalige poëzie een absoluut record is. De vier titels van de inmiddels uitverkochte cyclus De liefste liefdesverzen aller tijden! stonden drie weken lang hoog in de top-100 van bestverkopende boeken in Vlaanderen genoteerd, net als TOP 50 intiemste liefdesverzen! De bundel FANMAIL was op één week uitverkocht en klom tot de 8ste plaats van de boekentop-10 van Standaard Boekhandel (april 2010).

   

  Pairons poëzie wordt door een groot publiek gesmaakt. De toegankelijkheid van de gedichten, de herkenbaarheid van de onderwerpen en de – omwille van de hoge oplagen – correcte verkoopsprijzen van de verzenbundels zijn daar niet vreemd aan.

   

  Sedert eind 2010 legt hij zich toe op het schrijven van aforismen, pakkende spreuken en treffende oneliners.

  Place to be:

  CLUB LANGE WAPPER

  Suikerrui nr 5, 2000 Antwerpen (stad)

  marc pairon.jpg

    • Antwerpen: Panamarenko-Huis officieel geopend

   

  PANAMARENKO-HUIS ademt kunst

  Na zeven jaar studeren, inventariseren, renoveren en herinrichten, kan het Panamarenko Huis vanaf de komende lente zijn deuren openen voor het publiek. Panamarenko schonk het huis, Biekorfstraat 2 in de  Antwerpse Seefhoek aan het M  HKA.

  Panamarenko woonde er 1970 tot 2002 met zijn moeder ,zijn zeven papegaaien en hond.
  Toen zijn moeder stierf, had de kunstenaar geen duidelijke bestemming voor dit uniek huis. Plots kwam de gedachte op om het aan het M HKA te schenken met de bedoeling het pand te conserveren als authentieke Panamarenko-biotoop. “Wij hebben die opdracht in dankbaarheid aanvaard, want als er één kunstenaar is die we, als Sinjoren, moeten respecteren, is het wel  Panamarenko”, zegt  Bart De Baere, directeur van het M HKA, aan de gretige cultuurpers.

  Het Panamarenko Huis is inderdaad tamelijk uniek en ontegensprekelijk waardevol cultuurhistorisch erfgoed. Het atelier van Francis Bacon, bijvoorbeeld, werd  afgebroken om opnieuw opgebouwd in ‘Hugh Lane Gallery’ in Dublin.
  Het atelier van Panamarenko blijft echter op dezelfde plek en bovendien kan het publiek het atelier op afspraak bezoeken. Voor  kleine groepen zal rondleiding gegeven worden en zullen acht bezoekers tegelijk, onder begeleiding, door atelier en woonruimte gegidst worden.
  Het pand is op 17 januari 2013 officieel geopend en vanaf februari kan men reservaties maken voor een bezoek want vanaf juni 2013 is het ook toegankelijk voor het grote publiek.

  Biekorfstraat 2 is zeker geen museum, maar toont de ruimte waar Panamarenko tussen 1970 en 2002 zijn vliegtuigen en robotten ontwierp. Alles in het huis, tot het behangpapier toe dat Panamarenko zelf fabriceerde met ingekleurde fotokopies, is inventief en creatief bedacht door Panamarenko.

  Langs de buitenkant springt het huis onmiddellijk in het oog. Het kreeg een helikopterplatform op het dak en door het kogelvrije glas van de garage zijn twee bewegende raven te zien. Panamarenko plaatste in neonlicht zijn handtekening op de gevel.

  Alle verdere info:

  M HKA, Leuvenstraat 32 2000 Antwerpen

  Contact en reservaties ++ 32 3 260 99 99

  info@muhka.be

  pana 2060.be.jpg

  (foto door 2060.be)

  gerestaureerd-panamarenkohuis.jpg

  foto: gva.be


 • Antwerpen: expo 'Quatre Mains' of Kama and Friends in Galerie De Zwarte Panter

   

   

   

   

  KAMA BRENGT INTERESSANTE KUNSTHAPPENING

  IN GALERIE DE ZWARTE PANTER


  Van 27 januari tot en met 17 maart 2013 is in galerie De Zwarte Panter de samenwerking tussen Kamagurka en verschillende andere kunstenaars onder de titel 'Quatre-mains'.
  De expositie is het resultaat van het open atelier dat Kama afgelopen zomer had in Brugge, tijdens het kunstenfestival Kamarama.

  In Kamagurka's atelier heeft de kunstenaar toen een aantal kunstenaars die hij persoonlijk zeer interessant vindt en bewondert, uitgenodigd om samen te schilderen: David Bade, René Daniëls, Dogbowl, Jeroen Henneman, Muzo en Werner Mannaers.

  Allemaal zeer getalenteerde, onderling behoorlijk verschillende kunstenaars, wat leidde tot een serie kleine en grote werken die erg variëren in stijl, maar waar Kamagurka allemaal erg trots op is - en zij hopelijk ook.
  Het resultaat van deze fijne samenwerkingen is nu dus voor de eerste keer in zijn geheel te zien in De Zwarte Panter. Speciaal voor 'Quatre-mains' zal Kamagurka bovendien een nieuwe samenwerking aangaan, dit keer met Fred Bervoets. Deze kunstenaar is kind aan huis bij De Zwarte Panter, en
  'all-rounder' Kama heeft op Kamarama ook enkele van zijn werken geëxposeerd. Kamagurka is dan ook erg opgetogen om ook met hem samen iets te creëren. Ten slotte zullen er in een aparte ruimte van de galerie ook enkele recente werken vanKamagurka te zien zijn. 

  Meer info op www.dezwartepanter.com


   

  kam ok.jpg


   

   

   

 • GENT: Oost-Vlaamse Keizer Karelprijs 2012 voor Wim Vandekeybus

  Choreograaf Wim Vandekeybus gelauwerd met Keizer Karelprijs 2012

   

  De Oost-Vlaamse deputatie kende, op voorstel van de jury, de Keizer Karelprijs 2012 toe aan Wim Vandekeybus.

  De Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus (Herenthout 1963) staat dit jaar met zijn gezelschap Ultima Vez al 25 jaar lang aan de top van de Europese dansscene.
  Naast zijn artistieke veelzijdigheid – dans, fotografie, film – stelt de deputatie ook zijn maatschappelijk engagement erg op prijs. De deputatie heeft ten slotte ook veel waardering voor het feit dat hij – o.m. door met jongeren te werken – zijn kunnen en ervaring doorgeeft aan nieuwe generaties.

  De jury van de Keizer Karelprijs 2012 vergaderde onder het voorzitterschap van gedeputeerde Jozef Dauwe en bestond uit Andrea De Kegel (ondervoorzitter), Geurt Grosfeld, Veerle Keuppens, Dorian Van Der Brempt en Christophe Van Gerrewey (leden) en Dirk De Wulf (secretaris).

  Keizer Karelprijs

  Op 16 september 1998 werd door de provincieraad van Oost-Vlaanderen de Keizer Karelprijs ingesteld. Die driejaarlijkse prijs, waaraan een bedrag verbonden is van 25 000 EUR, "wordt toegekend aan een persoon of organisatie uit het Nederlandse taalgebied voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur" (art. 2 van het reglement van de prijs). De Keizer Karelprijs werd voor het eerst toegekend in 2000: de prijs ging toen naar prof. dr. Frits van Oostrom. In 2003 werd de Keizer Karelprijs toegekend aan Anne Teresa De Keersmaeker, in 2006 aan Guy Cassiers en in 2009 aan Frédéric Devreese.

  LIHH_wimvandekeybus.jpg

  foto katriensteyaert.be