• KNOKKE-HEIST: RIK VAN DE WALLE BIJ GALLERY ALPHONSE D'HEYE

   

  RIK VAN DE WALLE OP ZIJN VERTROUWDE STEK

  Rik Van de Walle is geboren in Gent en groeide op in Eeklo waar hij nog steedswoont en werkt. Vertrekkend vanuit een klassieke vormentaal ontwikkelde hij de voorbije jaren opvallend intimistische olieverfschilderijen.

  De schilderijen van Rik Van de Walle zijn door hun poëtische en gevoelige uitstraling onder te brengen bij het lyrisch realisme. De kracht van de uitdrukking wordt gekoppeld aan een uitgesproken sierlijkheid. Hij hanteert een figuratieve stijl waarin de vrouw als centrale figuur het thema vormt. Het monochrome kleurenpalet zorgt voor een evenwichtig sterk karakter. In de uitstraling van zijn werken schuilt een passie die kenmerkend is voor zijn oeuvre.

  Zijn artistieke gedrevenheid en het rusteloze streven naar perfectie, de maturiteit in het uitvoeren en de spiritualiteit bij zijn zoektocht naar vernieuwing resulteren in een oprechte waardering bij menig kunstliefhebber.

  RVDW_2013_S.jpg

 • Gent - RITA BOELAERT stelt tentoon in TINNENPOT

  TENTOONSTELLING

   

  PARADOX ORIGINEEL - Rita Boelaert in Tinnen Pot

  Terwijl de expo over de zee met de fameuze "Frigolac" door ons land toert, komt Rita Boelaert al met een andere reeks voor de dag.

  Een zware ziekte kon haar passie voor de kunst niet verstoren. Alweer een eigenzinnige kijk op het leven… en de dood, de extremen in het algemeen.

  Foto's, installaties - shockerend en ludiek, Rita schuwt de confrontatie niet.
  De jaren hebben haar milder gestemd maar niet de kijk op de wereld.

  Het is een try-out en daarvoor leent de artistieke plek in Gent - Tinnenpot zich perfect.

  U bent welkom vanaf vrijdag 1 maart t.e.m. zondag 31 maart 2013

  Openingsuren

  tijdens de kantooruren - 10:00 tot 18:00 en 's avonds wanneer er voorstellingen zijn.

  Who is who?

  Rita Boelaert presenteerde 15 jaar op de Vlaamse televisie, tot ze in 1987 afscheid nam van de BRT (de voorganger van de VRT). 'Dat was om den brode', vertelt ze ongedwongen. 'Ik heb dat graag gedaan maar ik heb voornamelijk met heel veel liefde les gegeven op het Gentse Sint-Lucas; modeontwerp en waarnemingstekenen. Dat was mijn hoofdberoep, mijn echte roeping.'

   Over haar televisieperiode heeft ze het eigenlijk nooit meer. 'Ik geef in principe geen interviews. Ik heb over mezelf immers weinig te vertellen. Mijn kunst, mijn installaties zijn nu een echte passie geworden en ik doe nu en kel de dingen die ik graag doe.'

  Rita durft in haar installaties en creaties vaak cynisch, satirisch, ja ludiek uit de hoek te komen maar dat is deel van onze tijdsgeest en het hedendaags establishment en sluit als gegoten aan bij de vigerende hedendaagse  kunstuitingen. Maatschappijkritiek is haar zeker niet vreemd...

   

  rita8.jpg

  expo.jpg


 • KNOKKE-HEIST HEEFT ZIJN ANTONY GORMLEY!

  Beeld van Antony Gormley op strandhoofd

   

  Het stadsbestuur van Knokke-Heist verleende aan een plaatselijke kunstliefhebber die anoniem wenst te blijven, de toelating om op strandhoofd 14 ter hoogte van Surfers Paradise een beeld van de wereldberoemde Engelse beeldhouwer Antony Gormley te plaatsen.
  Twee weken geleden werden op het strandhoofd al de funderingen en de sokkel aangebracht waarop het beeld gemonteerd moest worden. Na een oxidatiekuur in het atelier van Gormley, werd de sculptuur vanuit Groot-Brittannië naar Knokke-Heist verscheept en sinds 1 maart  2013 rijst het beeld op uit de Knokke-Heistse branding.  

   5de kunstwerk op het strand

  Het beeld heeft de vorm van een gestileerde menselijke figuur van 1,91 meter hoogte. Het is van massief gietijzer en weegt 630 kg. Na de sculpturen van Jean-Michel Folon en Catherine François op de strandhoofden in het Zoute, de gestileerde mirador van Kris Martin op het strand van Duinbergen en de kleurrijke windsocks van Griet Dobbels langs de hele Zeedijk, ist dit het 5de kunstwerk datpermanent op het strand van Knokke-Heist te bewonderen zal zijn.

   

  Wie is Antony Gormley?

  Antony Gormley (1950) groeide op in Hampstead. Hij studeerde van 1968 tot 1971 archeologie, antropologie en kunstgeschiedenis aan het Trinity College, Cambridge, waarna hij naar India en Sri Lanka ging om zich te verdiepen in het Boeddhisme. Teruggekeerd in Londen, drie jaar later in 1974, zette Gormley zijn studie voort aan de Central School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) en het Goldsmiths College, deed een postgraduate studie beeldhouwkunst tussen 1977 en 1979 aan de Slade School of Fine Art, University College London.

   Beeld naar eigen lichaam van kunstenaar

  Gedurende de laatste 25 jaar heeft Antony Gormley de menselijke figuur in de beeldhouwkunst een nieuwe inhoud gegeven, waarbij hij de proporties van zijn eigen lichaam als uitgangspunt heeft genomen. Hoewel de beelden vaak naar het lichaam van de kunstenaar worden gegoten, wordt dat lichaam anoniem ingezet. Wat de kunstenaar interesseert, is niet het esthetische, maar het menselijke van de vorm: de mens als individu, als sociaal wezen en als object in relatie tot ruimte en natuur.

   

  Sinds 1990 werkte hij aan grootschalige projecten als Allotment, Critical Mass, Another Place, Domain Field, Inside Australia en het meest recent Blind Light. Zijn bekendste werken zijn: Angel of the North, een enorme sculptuur bestemd voor de openbare ruimte, als landmark in Gateshead, waartoe opdracht werd gegeven in 1995 en geplaatst in 1998 en Another Time en Another Place (1997), bestaande uit meerdere figuren, onder andere op Crosby Beach bij Liverpool.

   

  Antony Gormleys werk werd veelvuldig tentoongesteld in het Verenigd Koninkrijk met solo-exposities in de Whitechapel Art Gallery, de Tate Gallery, de Hayward Gallery, het British Museum en de White Cube Art Gallery (alle in Londen), en internationaal in musea, zoals het Louisiana Museum for Moderne Kunst in Humlebaek, Denemarken, de Corcoran Gallery of Art in Washington D.C., Verenigde Staten, het Irish Museum of Modern Art in Dublin, Ierland en de Kölnischer Kunstverein in Keulen, Duitsland. Hij heeft deelgenomen aan belangrijke exposities als de Biënnale van Venetië en de documenta 8 in Kassel in 1987 en in 2006 de Sydney Biennale met zijn werk Asian Field. Gormley ontving in 1994 de Turner Prize, werd in 1997 onderscheiden met een OBE en in 1999 met de South Bank Prize for Visual Art. In 2007 kreeg hij de Bernhard Heiliger Award for Sculpture.

   Voor meer info kan men terecht op http://www.antonygormley.com/

  gormley.jpg


 • KNOKKE-HEIST: NATHALIE MESKENS IN CONCERT

  Nathalie Meskens In Concert

   8 maart 2013 om 20.30 uur

  CULTUURCENTRUM SCHARPOORD

   

  Nathalie Meskens is tegenwoordig niet van het tv-scherm weg te denken en dat kan ook u niet ontgaan zijn. Door haar gesmaakte verschijningen in ‘De Allerslimste Mens Ter Wereld’, ‘Mag Ik U Kussen’, ‘Tegen De Sterren Op’ en de advocatenserie 'Danni Lowinski' heeft iedereen haar humoristische kant leren kennen. Ondertussen weten we stilaan ook dat ze geweldig goed kan zingen!

  In haar muziek programma brengt Nathalie eigenzinnige versies van liedjes van o.a. Moloko, Norah Jones, Amy Winehouse, Michael Jackson en zelfs The White Stripes en Queens Of The Stone Age. Dit alles vergezeld van een stel pro-muzikanten, nl. Jeroen Tilkin (De Eilandverkaveling, Styrofoam, Sukilove) op piano, Bart Van Lierde (Zita Swoon, Hannelore Bedert) op bas en Bert Huysentruyt (Gorki, Guido Belcanto, The New Radio Kings) op drums. Nathalie speelt met full band versterkt met een professioneel strijkerstrio.

  Kaarten?

  € 16

  € 15 KORTINGSKAARTEN / € 13 UITPAS, CJP, GROEP + 10 PERS.

  Waar?

  Cultuurcentrum Scharpoord  Meerlaan 32/  8300  Knokke-Heist

  Snelle beslissers kunnen er nog bij!


  nathalie_meskens.jpg

  FOTO COPYRIGHT EEN

 • Sint-Martens-Latem/Gent: Auteur GUY PRIEELS stelt nieuwgeborene voor: roman 'Zwarte Bruiloft'

   

  Zwarte bruiloft

  Guy Prieels   

   Een broeierige familiekroniek

   Guy Prieels en uitgeverij Houtekiet nodigen u uit op de boekpresentatie van Zwarte Bruiloft op zondag 3 maart om 11 u in de Foyer van het NTGent, Sint-Baafsplein 17, Gent. 

  Inleiding: Leo De Haes & Kurt Van Eeghem.

  Aansluitend receptie

  Parkeergelegenheid : Parkings Kouter, Ramen of Vrijdagmarkt.

  Teaser

  ‘Tom Nevelsteen groeit op in een wereld van oorlogsgeweld en gretige vrouwen. Als kind is hij hun willig speeltje, als knaap wordt hij op zijn veertiende ontmaagd door de echtgenote van zijn oom. De jonge vrouw wordt zwanger, maar van wie? 

  Als ze haar dood gewaande jeugdliefde, een ondergedoken Oostfrontstrijder, weer tegenkomt, vluchten ze samen naar het buitenland. Jaren later komt hun vrijpostige dochter naar Vlaanderen om uit te zoeken wie haar echte vader is. Haar komst zaait verwarring en opwinding, niet alleen bij Tom en zijn oom, maar in de hele familie. 

  Het bloed danst waar het niet gaan kan en het ene familiegeheim na het andere sneuvelt. 

  In Zwarte bruiloft. Een broeierige familiekroniek vertelt Guy Prieels zijn hoogst persoonlijke verdriet van Vlaanderen: de collaboratie, de broeierige sfeer op hofsteden, de seksuele promiscuïteit achter de façade van het katholiek geloof, de komst van de naoorlogse consumptiemaatschappij, de perfide kracht van sensuele vrouwen en de verdwijning van het open landschap als kinderparadijs. 

  Kortom, la Flandre profonde op zijn zwoelst.’ 

   Auteur  

  Guy Prieels was kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. Dit is de vijfde roman van een kunstzinnige duizendpoot die in Sint-Martens-Latem de rust en 'omkadering' vond om zijn deels biografische romans inhoud en vorm te geven. 

   

  Titelgegevens  

  Auteur: Guy Prieels - Titel: Zwarte bruiloft. Een broeierige familiekroniek - € 18,50 

  ISBN 9789089242341

  Contactgegevens  

  Sophie Verbist 03/210.30.75 sverbist@linkeroeveruitgevers.be 

  HOUTEKIET

  Houtekiet is een imprint van Linkeroever Uitgevers

  Katwilgweg 2 • 2050 Antwerpen • Tel 03-210 30 50

  pers@linkeroeveruitgevers.be • www.linkeroeveruitgevers.be  

    

  zwarte-bruiloft.jpg

  De auteur:

  prieels-guy.jpg