• ENAME - FINISSAGE 'VOORBIJ DE HORIZON'

  Finissage van internationale tentoonstelling 'Voorbij de horizon'

  zondag 26 mei 2013 

   

  Zondag 26 mei 2013 is het de laatste dag dat de tentoonstelling 'Voorbij de horizon' open is. 

   

  Vooraleer de boot uit de bronstijd terug naar Dover vaart, kunnen de bezoekers nog even terugkeren in de geschiedenis met demonstraties bronzen voorwerpen gieten en juwelen maken, bouwen van een houten schip en het dagelijks leven van 3 500 jaar geleden. 

   Wie liever zelf aan de slag gaat, kan aardewerk maken of zich kleden in de mode van toen. Voor kinderen is er een aanbod op maat. 

   De finissage van deze tentoonstelling vindt plaats in en rond het Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1 in Ename, is gratis en doorlopend open van 10 tot 18 uur

   Deze internationale tentoonstelling werd naar België gehaald door het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Velzeke in samenwerking met de UGent. Recent nog kwam de BBC filmen in deze expo in het Provinciaal Erfgoedcentrum.

  meer weten?

  Site http://www.pam-ov.be/velzeke - twitter: #erfgoedcentrum 

   Inlichtingen: 

   Gedeputeerde Jozef Dauwe

  Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

  tel. 09 267 82 42

   Provinciebestuur Oost-Vlaanderen

  Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Velzeke

  contactpersoon: Peter Van Der Plaetsen

  tel. 09 360 67 16

  voorbij de horizon.jpg

  De Finissage

   

  OMzo12_089.JPG

 • Knokke-Heist: 'Clusterschimmen' van Gentse kunstenaar Matthijs Kimpe in Scharpoord

  Expositie Matthijs Kimpe in CC Scharpoord

  In de benedenhal van het Cultuurcentrum Scharpoord kunt u nog tot 30 juni 2013 het werk bewonderen van de jonge kunstenaar Matthijs Kimpe in de expohal ‘SEAS – Scharpoord Experimental Art Space’.

  Collega-kunstenaar Johan Clarysse typeert zijn werk als volgt:

   “Matthijs’ schilderkunst is gevoelig en in gedempte kleuren geschilderd. Door de onverwachte kadrering, de gelaagdheid en de suggesties van pixels wordt de eenduidigheid van het beeld in vraag gesteld en krijgt het beeld iets raadselachtigs.”

   Creativiteit met grafische inslag

  Matthijs Kimpe is geboren in Brugge, maar woont en werkt in Gent. Al sinds kind tekende hij graag en bij het opgroeien kreeg hij steeds meer interesse in graffiti en grafische kunst. Daarom ging hij grafische vormgeving studeren in het KASK in Gent. Drie jaar later merkte hij dat hij zich niet thuis voelde in een wereld van computers en reclamegetinte opdrachten. De ‘goesting’ was op en de opleiding verstikte steeds meer zijn creativiteit. Hij zocht een nieuwe weg en schreef zijn in voor een opleiding schilderkunst in Sint-Lucas.
  Daar vond Matthijs meteen zijn plaats.
  De grafische achtergrond is evenwel tot op vandaag nog terug te vinden in het werk van Kimpe. Het gebruik van spuitbussen, drukwerk en de kennis over digitale en manuele druktechnieken die bijdragen tot de beelden die hij schildert.

   Mystieke schimmen in een ongewone textuur

  De kunstenaar zelf licht zijn inspiratiebron en uitgangspunt toe: “Op een rustige avond thuis viel mij toevallig iets op. Mijn televisietoestel had een slechte verbinding waardoor ik de antenne moest bijstellen. Tijdens mijn zoektocht naar een beter signaal lette ik plots op het beeld van mijn toestel. De slechte verbinding zorgde ervoor dat de kleur van het beeld zacht uiteen sneeuwde. Vanuit het nieuws op donderdagavond ontstond zo een nieuw spannend beeld. De figuren op het scherm werden mystieke schimmen die verhuld voor mij een andere betekenis toonden. De verstoorde taferelen verstopten zich en tartten mijn nieuwsgierigheid. De individuen werden gedepersonaliseerd. Ze leken een archetype van hun aard te worden. Ook kregen de beelden een ongewone textuur. Kleur drumde in clusters bij elkaar. Licht en schaduw vervormden tot enkel een suggestie van vorm.”

  Waar?

  Cultureel Centrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist

  matthijs kimpe cc.JPG

  matthijs kimpe.jpg

  (info en beeldmateriaal met dank aan cc Scharpoord)


 • Poperinge: expo Klaas Venmans 'Between Work & War'

  Soloexpositie “Between Work & War” in de Gasthuiskapel in Poperinge (Belgie)

  De feestelijke opening  gaat door op zondag 23 juni 2013 om 15.00 uur, 

  begeleid met een sprankelend glaasje en muziek van zanger en liedjesschrijver Broos Vyncke.

   

  Indien je de vernissage niet kunt bijwonen, kan je de tekeningen, schilderijen en beeldjes nog  bewonderen van

  dinsdag 25 juni t.e.m. dinsdag 3 juli 2013.

  Van dinsdag t.e.m. vrijdag van 13.30 tot 17.30 uur.

  Zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

  En op woensdag 3 juli is er nog een bescheiden finissage van 10.30 tot 13.00 uur.

   

  Inkom is gratis.

  venmans.jpg

  dominus.jpg

  'Dominus' - Klaas Venmans

  leforest.jpg

  'Forest' - Klaas Venmans'

   


 • DEINZE - Kunstenaars rond Karel Dierickx of...'OMZIEN' in MuDeL

  TENTOONSTELLING ‘OMZIEN’ samen met Ben Snauwaert
   

  Tot 25 augustus 2013 loopt in het Museum van Deinze en de Leiestreek een groepstentoonstelling met het werk van een generatie expressieve kunstenaars die in de jaren ‘80 vaak samen tentoon stelden, trouw aan het principe: alles ontstaat, wordt gecomponeerd en beïnvloed door de materie. Elk met hun eigen evolutie vinden ze elkaar in deze expo weer terug.

  Je vindt er werk van Ingrid Castelein, Karel Dierickx, Marc Maet, Thé van Bergen, Philippe Vandenberg, Walter Swennen, Peter Morrens, Fik van Gestel  en Philip Van Isacker.

  De gekozen titel ‘OMZIEN’ is  veelvoudig. De interpretatie van het werkwoord omzien is complexer dan  louter terugblikken of over de schouder kijken. Omzien is ook ‘uitkijken naar’, omzien naar de recentste evoluties in het sterk gevarieerde oeuvre van de kunstenaars en tevens met een hedendaagse blik, kritisch rond zich kijken om de werken in een juiste context te plaatsen. Het is ook aandacht geven aan de positionering en erkenning van deze groep in de hedendaagse kunstgeschiedenis. Deze talentrijke groep liet conceptuele aan zich voorbijgaan en verkoos  in de jaren ’80, samen met Karel Dierickx, de traditionele schilderkunst hoog te houden. Dit resulteert in grote werken waar, vertrekkend uit een concrete visie, de materie en het schilderproces een toch gecontroleerde uitkomst van het werk bepalen.

  Het Museum van Deinze en de Leiestreek brengt een selectie van de zogenaamde ‘sleutelwerken’ van deze kunstenaars, gaande van de jaren tachtig tot nu. Allen zijn ze hun principes trouw gebleven.
  De sculpturale ensembles van Philippe Van Isacker bieden een extra dimensie. Zijn gemeten ingrepen zijn een ‘contrapunt’ bij deze tentoonstelling.

  BEN SNAUWAERT

  Schilder en beeldhouwer Ben Snauwaert (° Beernem, 1968) woont en werkt in Maarkedal.
  Zijn werk wordt vaak omschreven als lyrisch abstract.
  Als gevoelsmens creëert hij, onder de indruk van zijn ervaringen en gevoelens, zeer spontaan en emotioneel.
  Zijn schilderijen en beelden kunnen zowel temperamentvol lijken als eerder suggestief blijven.
  De complexiteit van Ben Snauwaert (1968) dient al evenveel erkenning te krijgen als zijn eenvoud zelf. Deze onconventionele kunstenaar, doet of deed bijna geen enkele concessie aan wie of wat ook. Hij schildert vanuit de behoefte een visueel gegeven in vluchtige rake lijnen vast te leggen.
  Hij weet in het bijzonder het evenwicht te bewaren tussen het geschilderde en het schilderij.
   Of zoals hij zelf zegt: “Reageer om niet te reageren, zo blijf je binnen het grensgebied van de kunst. Ik maak geen werken die pretenderen aan de muur te hangen en kunst horen te zijn.”

   

  OPENINGSUREN?

  Weekdagen: van 14 u. tot 17.30 u.

  Zater- en zondagen: van 10 u. tot 12 u. en van 14 u. tot 17 u.

  Gesloten op maandag.

  Contact en info?

  Museum van Deinze en de Leiestreek
  Conservator Trui Galle - L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
  Tel. 09 381 96 70

  museum@deinze.be

  www.museumdeinze.be

  omzien.JPG

  Tholen,2005.jpg

  Karel Dierickx


  ben snauwaert.JPG

  Ben Snauwaert   

 • Seneffe - 'Mens & Natuur" in kasteeldomein

  MENS EN NATUUR

  van 5 mei tot 11 november 2013 in Chateau de Seneffe

  Openluchttentoonstelling – gratis toegang

  De mens zal in 2013 de hele zomer lang centraal staan in ons park … een terugkeer naar de natuur dankzij visueel  -realistische kunst.
  Alle beeldhouwwerken die in Seneffe zullen worden getoond, zijn uit de voorstellingswereld van de kunstenaars ontsproten en zullen een spel met water, lucht en de getemde aarde spelen.

  Het werk “moeder-aarde” van Ann Deman, is  al sinds 29 november 2012 in het park te kijk.

  Als centrale thema van de nieuwe openluchttentoonstelling inhet domein  kozen de inrichters beelden van mensen, verankerd in de natuur. De beeldhouwwerken van de 6 geselecteerde Belgische kunstenaars zullen hier een spel spelen met het water, de lucht en de getemde aarde.
  Ze zijn allemaal ontsproten uit de voorstellingswereld van de scheppende kunstenaars, die er een geschikte plaats voor hebben gevonden in het natuurlijke decor van het park.

  De bezoeker zal kunnen vaststellen dat de kunstenaars voor de tentoongestelde creaties verschillende technieken gebruiken, die hun werken een persoonlijke toets meegeven. De ene is al of niet gekleurd brons, recuperatiematerialen, gekleurde hars, diverse soorten staal, afrasteringsdraden, metalen. Aan verscheidenheid bij éénzelfde eerder figuratief thema ontbreekt het dus geenszins.

  Het park en de tuinen van het Domein van Seneffe zijn opgenomen op de lijst van belangrijk erfgoed van Wallonië. De schoonheid van deze natuurlijke omgeving, de architectuur van de gebouwen en de diversiteit van de aangelegde tuinen en de eerder ongerepte parkzone zullen ongetwijfeld weten te bekoren. Ook water is hier nadrukkelijk aanwezig en dat inspireerde de inrichters tot een schitterende confrontatie tussen mens en natuur.

  Deelnemende kunstenaars:

  Mady Andrien, Philippe Baran, Caroline Coolen, Ann Deman, Maggy Jacot, William Sweetlove

  Het Domein van Seneffe bestaat uit een kasteel in neoklassieke stijl uit de 18de eeuw, dat de mooiste collectie zilversmeedkunst van België herbergt, een theater, een orangerie, een volière en een Engels park van 22 hectaren met een Franse tuin, een vijver en een eilandje dat met de oever verbonden is door een zeer romantische brug.

  Het belang van het domein beperkt zich echter niet tot zijn onbetwistbare historische en architecturale waarde.

  Het Kasteel van Seneffe opent zijn deuren voor talrijke evenementen, van de meest traditionele tot de meest eigentijdse of zelfs avant-gardistische. Het wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle kunstuitdrukkingen en bezienswaardigheden, van alle stijlen en uit alle perioden.

                 

  Adres:

  Rue Lucien Plasman 7-9

  B-7180 Seneffe

  België

  Telefoon: +32 (0)64 55 69 13

  Fax: +32 (0)64 55 69 35

  E-mail: info@chateaudeseneffe.be

  seneffe.jpeg

  moeder aarde.jpg

  AD Seneffe.jpg

  Ann Deman 'Moeder Aarde II" - brons

  sweetlove.jpg

  William Sweetlove

 • Knokke-Heist: World Press Photo op Fotofestival 2013 in Scharpoord

  World Press Photo 2013 op Fotofestival

  Traditioneel is ook de World Press Photo van 9 mei tot 9 juni 2013  present op het Fotofestival.
  World Press Photo organiseert jaarlijks 's werelds grootste en meest prestigieuze wedstrijd voor professionele persfotografie.
  Na de wedstrijd worden de foto's bijeengebracht in een reizende expositie die door meer dan een miljoen mensen in 40 landen wordt bekeken.

  Deze tentoonstelling is in première voor België te zien op het Fotofestival Knokke-Heist.
  De Zweedse fotojournalist Paul Hansen heeft de World Press Photo 2013 gewonnen. Hansen versloeg 5500 andere fotografen met een beeld van een groep Palestijnse mannen die twee dode kinderen dragen door de straten van Gaza, op weg naar een begrafenisdienst in een moskee. De kinderen waren slachtoffer van een Israëlische raketaanval

   Stephan Vanfleteren

  Belg Stephan Vanfleteren viel ook in de prijzen. Hij won de eerste prijs in de categorie ‘Staged Portraits’. Met zijn reeks ‘People of Mercy’ probeerde hij zieke of gehandicapte Guinezen, die hulp zoeken bij het aangemeerde ziekenhuisschip African Mercy, een herkenbaar gezicht te geven.
  Mercy Ships is een ngo die zich inzet voor hulpbehoevenden in Afrika en hen gratis van medische hulp voorziet. Stephan Vanfleteren was op het schip in Guinee en was er getuige van het fantastische werk dat de vrijwillige dokters en medewerkers op de boot verrichten.

   Eervolle vermelding voor Frederik Buyckx

  De Vlaming Frederik Buyckx kreeg een vermelding in de categorie Daily Life met een reeks foto's over de favela's van Rio de Janeiro in het licht van het WK voetbal en de Olympische Spelen die respectievelijk in 2014 en 2016 in Brazilië worden gehouden.

   Frederik Buyckx is geboren in 1984 te Antwerpen, België. Hij volgde eerst een master in reclame aan Sint-Lucas te Antwerpen, waarna hij besloot om nog een opleiding fotografie te volgen aan het KASK te Gent.
  Hij combineerde deze masteropleiding met freelance werk voor onder andere de krant 'De Standaard', wat hij nog steeds doet. Voor eigen projecten laat hij zich vaak op zijn reizen inspireren door andere culturen en documenteert hij vooral de mensen in hun omgeving.
  Zijn eerste grote project 'Moving Albania' won een prijs op de Photo Academy Awards 2010 en werd vervolgens in een boek uitgegeven.
  Zijn werk werd o.a. gepubliceerd in National Geographic Magazine(NL), The New York Times Style Magazine(USA), The Sunday Times Magazine(UK), The New Times Magazine(RUS), Vice.com(UK/FR/BE/ES), PDN Magazine(USA), De Standaard en DS Magazine(BE), De Morgen (BE), Shoot Magazine, ...

  Paul_Hansen.jpg

  De bekroonde foto uit een reportage van Paul Hansen  (met dank aan Cultuurdienst Stad Knokke)

   

  Cultuurcentrum Scharpoord

  8300 Knokke-Heist

  Tel: +32 (0)50 630 430

  Mail: fotofestival@knokke-heist.be

  Gratis toegang

   

  Waar?

  Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32 - 8300 Knokke-Heist

  Wanneer?

  Fotofestival nog tot 9 juni 2013, dagelijks open van 10 tot 19 uur

  World Press Photo 2013: van 9 mei tot 9 juni 2013

 • KUNST IN DE TUIN bij SPHEREBOX te WIELSBEKE

  KUNST IN DE TUIN

   

  Wie in de buurt komt van Waregem of Wielsbeke kunnen we een 'stop' aanbevelen bij Isabelle Bossuyt in de Spherebox

  Naast haar eigen werk zie je er kleurrijke sculpturen en design.

  "Kleur, structuur, materiaal, ... zijn voor mij heel belangrijk bij de creatie van een werk", zegt Isabelle spontaan.

  "Wellicht komt dit door mijn opleiding als textielontwerpster waar ik voortdurend geconfronteerd werd met kleuren en stoffen die elk hun eigen structuur en karakter hebben. Ieder stukje stof roept een ander verhaal op, dat telkens weer de inspiratiebron is voor een nieuw werk.
  Niet alleen het textiel op zich, maar ook de steeds veranderende mode boeit mij.
  Ieder kledingstuk is voor mij een kunstwerk en ook hier moet er een harmonie aanwezig zijn tussen kleur, materie en vorm. Kleding geeft een bepaald karakter aan een persoon en bij het schilderen benadruk ik graag de karaktereigenschappen van de figuren door ze ingetogen te laten lijken of net omgekeerd: triomfantelijk op hoge hakken te laten staan, waardoor ze heel zelfzeker overkomen.
  Die emotie wordt nog eens extra in de verf gezet, door de combinatie van verschillende schildertechnieken en door accenten te leggen.

  Kiezen voor kunst, is kiezen voor woonaccessoires die uw woning een persoonlijke toets geven.
  Kunst op maat dus. Maar in de eerste plaats moet kunst betaalbaar blijven."

  Waar? SPHEREBOX, Rijksweg 224, 8710 Wielsbeke

  Wanneer? Van 4 mei tot en met 30 juni 2013

  Open? Maandag van 14 tot 18 uur andere dagen van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur

  Van maart tot einde juni ook op zondag van 14 tot 18 uur.

  spherebox.JPG

  Werk van Isabelle Bossuyt:

  de invasie - 1_0.jpg

  'De invasie'

  Kom naar me toe.JPG

  'Kom naar me toe'