• Kalmthout:Kindermuseum Suske & Wiske

  Expo ‘Een lijn, een verhaal’ 

  Hommage aan Willy Vandersteen
  in Provinciaal Suske en Wiske - Kindermuseum

   

  Het Kindermuseum toont het tekentalent van Willy Vandersteen in dialoog met dat van oudere en moderne kunstenaars. Elke namiddag op werkdagen van juli en augustus 2013 kan men de expo n.a.v. de 100ste verjaardag van Vandersteen komen bekijken.  

   

  In een eerste luik worden uit de eerste helft van vorige eeuw grafiek en tekeningen getoond die qua beeldtaal aan strips refereren.
  In het werk van Rik Wouters, Frits Van den Berghe, James Ensor,  Frans Masereel, Edgard Tytgat en Henri Leys zijn verrassende parallellen te ontdekken.

  Het tweede luik van de expo bestaat uit 22 schetsen en ontwerpen van Willy Vandersteen. Ze illustreren dat hij voortdurend op zoek was naar nieuwe ideeën en personages en dat hij zich grondig documenteerde.

  Dat Vandersteen ook een aantal hedendaagse kunstenaars heeft geïnspireerd, is te zien in het derde luik van de expo met werk van Nick Andrews, Fred Bervoets, Dennis Tyfus, Guy Vanbossche, Marc Vanderleenen, Hugo Van Goethem en Frank Wagemans. 

  Combi expo, museumparcours en stripterras 

  Men kan langskomen om de expo te bezoeken (€ 2 p.p. vanaf 15 jaar; < 15 jaar gratis) of men kan het programma VIVA VANDERSTEEN volgen.
  Dit omvat het museumparcours (start om 13u of 15u), het stripterras (tekenen, lezen, spelletjes spelen) en de expo.

  Tarief: € 5 per kind van 6 t/m 14 jaar; € 7 p.p. vanaf 15 jaar. Drankje inbegrepen.

  Tickets VIVA VANDERSTEEN via terranova2013.be of de dag zelf aan de kassa. 

   

  Praktische info 

  wanneer: juli-augustus 2013, ma - vrij, 13-17 uur (niet op 15 augustus) 

  waar: Provinciaal Suske en Wiske – Kindermuseum, Beauvoislaan 98, 

  2920 Kalmthout 

  kindermuseum 2013 Kalmthout.jpg • GENT - MASEREELFONDS opent GENTSE FEESTEN 2013 met nostalgie

  Het Masereelfonds brengt de wereldtentoonstelling van 1913
  in herinnering
   

  De tentoonstelling “De wereldtentoonstelling van 1913 in 100 beelden” wordt geopend met een hapje en een drankje op vrijdag 19 juli om 20u in het Masereelhuis, Sint Jansvest (zijstraat Brabantdam of Kortedagsteeg) 7 te Gent

  Arthur De Decker, bezieler van de expo, amateur volkskundige en verzamelaar van alles wat Gent betreft opent de tentoonstelling.
   Volkszanger Fred Geirnaert, die voor de gelegenheid een speciaal programma samenstelde, zorgt voor de muzikale omkadering en vertelt ons het één en ander over de wereldtentoonstelling van 1913….

   De laatste restjes wereldtentoonstelling in Gent

  100 jaar geleden was de hele wereld in Gent te bezichtigen. Ward Bogaert in gesprek met Marc Reynebeau over de laatste restjes wereldtentoonstelling. Reynebeau was helaas nog niet geboren maar waant zich nu al in de belle époque.

  Zaterdag 20 juli 2013, 19.30 uur in Hof van Ryhove, Onderstraat 20, 9000 Gent

  Deelname: 7 euro - Tickets via uitbureau vzw

  De wereldtentoonstelling van 1913 in beelden

  Aan de hand van digitale presentaties en uitvergrote foto's worden de belangrijkste attracties van de Wereldexpo in Gent getoond zoals ze door uw grootouders wellicht werden bewonderd.

  Wanneer? Zondag 21 juli 2013 t.e.m. zondag 28 juli 2013, van 14.00 uur tot 18.00 uur
  Masereelhuis, Sint Jansvest 7, 9000 Gent - Gratis deelname!

  Aan de hand van souvenirs, digitale presentaties en een honderdtal uitvergrote foto's worden de belangrijkste attracties van de Wereldexpo in Gent getoond zoals ze door onze grootouders wellicht werden bewonderd.
  Deze expo vond 100 jaar geleden plaats op terreinen die nu worden ingenomen door het Citadelpark, het Miljoenenkwartier, Sint-Pieters-Aalst en de Universitaire Campus aan De Sterre.

   Wandeling expo 1913

  Maandag 22 juli 2013, dinsdag 23 juli, donderdag 25 juli, vrijdag 26 juli, zaterdag 27 juli, zondag 28 juli, telkens aanvang om 10.00 uur

  Samenkomst: Inkomhal Sint-Pietersstation, 9000 Gent - Prijs: 3 euro -Tickets via uitbureau vzw

  De Gentse Wereldtentoonstelling was de échte afsluiting van de 19de eeuw. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, enkele maanden later, betekende het einde van de belle époque van de Gentse Franstalige burgerij. Vermits in principe de tijdelijke constructies van een expo volledig moesten worden afgebroken, blijven en nog maar weinig concrete materiële sporen over. Foto's lossen natuurlijk veel op en het is dan ook interessant dat de deelnemers op voorhand de presentatie over de expo bekijken waarin een virtuele rondleiding door de toenmalige expo vervat zit (geef hiervoor op tijd je email op). Vertrek in de centrale hal van het Sint Pietersstation en dan wandeltocht via de Prinses Clementinalaan, de Kortrijkse Steenweg, het De Smet De Naeyerpark, de Krijgslaan tot het MSK en het SMAK (het voormalige feestpaleis). Duur ongeveer 2 uur.

  Wereldtentoonstelling Gent 1913

  Vertelling over expo 1913 naar het nieuwe boek van Joost Vandommele "Gent, honderd jaar geleden".

  Dit rijk geïllustreerde boek brengt het boeiende verhaal van de Wereldtentoonstelling in woord en beeld maar heeft ook ruime aandacht voor de bredere historische context, de Vlaamse en sociale kwestie en de impact van een dergelijk gebeuren op een eerder kleine stad.

   Wanneer? Maandag 22 juli 2013, 19.30 uur - Hof van Ryhove, Onderstraat 20, 9000 Gent
  Deelname: 4 euro
  Tickets via uitbureau vzw

  Gent 1913-1918-van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog

  Wanneer? Woensdag 24 juli 2013, 19.30 uur - Hof van Ryhove, Onderstraat 20, 9000 Gent
  Prijs: 5 euro
  Tickets via uitbureau vzw

  De deelnemer wordt  teruggevoerd naar het Gent van 100 jaar geleden en gaan op zoek naar sporen van de wereldtentoonstelling. Ook wordt de Gentse wereldtentoonstelling in een historisch en sociaal kader geplaatst zodat een duidelijk tijdsbeeld ontstaat.

   

   Alle info:

  Masereelfonds
  Sint Jansvest 7 te 9000 Gent

  Contact:09/225 38 53 - gent@masereelfonds.be 
  www.masereelfonds.be

  Tickets via uitbureau vzw, zie www.uitbureau.be

   

   

  gent zuid 2 expo 13.jpg

  gent zuid expo13.jpg

 • Knokke-Heist:Kneistival met The Hollies en jong geweld

  The Hollies op Kneistival

   

   Kneistival. Al vaker kregen we hier groepen uit de jaren zestig op het podium. Een tijd terug bereikte ons nog het overlijdensbericht van Reg Presley, de leadzanger van The Troggs, je weet wel, van “Wild Thing”, die in 1993 het plein op stelten zetten.

  Kneistival heeft ook dit jaar weer een “gouwe ouwe” kunnen strikken, The Hollies, die op 20 juli vanuit het Verenigd Koninkrijk worden over gevlogen om deze 28ste editie te openen.

   De groep werd opgericht in 1962 door onder meer Graham Nash die vooral zijn pluimen zou verdienen bij Crosby, Stills, Nash and Young. Ondertussen breiden The Hollies een hele rist hits aan elkaar: Busstop, Long Cool woman in a Black Dress, The Air that I breathe, Sorry Suzanne en The Day that curly Billy shot down crazy Sam McGee, om er maar enkele op te noemen. De band wisselde in 50 jaar tijd regelmatig van samenstelling, van de originele bandleden staan Bobby Elliott aan de drums en Tony Hicks met gitaar nog altijd op het podium, straks dus ook in “de put”.

  Praktisch

   
  Kneistival heeft zijn beloop op het Heldenplein, pal aan het strand, aan de tramhalte 'Heist' van De Lijn.
  De optredens beginnen stipt om 8 uur ’s avonds en zijn meestal omstreeks halftwaalf gedaan, er rijden daarna nog genoeg tramstellen richting Westkust.
  KNEISTIVAL IS GRATIS.
   
  Kneistival wil vooral inwoners en toeristen een week lang trakteren op gratis concerten en is van geen enkel genre vies. Hou je niet van hiphop? Dan sla je toch gewoon zondag over? Je lever zal je eeuwig dankbaar zijn.
  Je hebt geen zin om tussen al dat jonge grut opeengepakt naar Milk Inc. te kijken? Ga dan gewoon op het strand staan en volg het concert op het scherm. Pintje d’ erbij, arm rond het middel van je lief, meer moet dat toch niet zijn? Maar doe vooral de moeite om eens naar de jonge openers te luisteren.
  Ze verdienen het, ze zijn de toekomst van het geweldig muziekland dat Vlaanderen is
   
   
  Overzicht
   
  ZA 20/07The Rhythm Junks - The Hollies
  ZO 21/07De Kraaien - Postmen -

   

  Gers Pardoel
  MA 22/07The Happy - Praga Khan
  DI 23/07Maya's Moving Castle - The Van Jets
  WO 24/07Les Truttes - Milk Inc
  DO 25/07Luc De Vos - Sarah Ferri - Spinvis
  VR 26/07Marble Sounds - Zornik

  Hollies.jpg

  The Hollies, oldies but goodies...