• STROMBEEK: Lili Dujourie & het Amerikaans Imperialisme

  SPECIFIC OBECTS van 5 oktober tot 3 november 2013

  In de tentoonstelling ‘Specific Objects’ staat het werk Amerikaans Imperialisme (1972) van Lili Dujourie centraal. Dit werk blijft ook tijdens het tweede deel van ‘Upside Down’ als een soort bindmiddel in de tentoonstellingsruimte staan.
  Het is een werk waarin Dujourie zich toen manifesteerde tegenover de macht van de Amerikaanse kunst maar ook tegen de bijna uitsluitend mannelijke hegemonie van de kunstwereld.
  Tegen een monochrome muur leunt een loodzware stalen plaat. De muur die de plaat bedekt blijft wit.

  In dit deel tonen we verder topwerken van Carl Andre die zijn betreedbare sculpturen als ‘plaatsen’ beschouwt , een open kubus van Sol LeWitt, een nieuwe montage van vroeg werk van Peter Downsbrough en andere werken uit S.M.A.K. van o.a. Donald Judd, Bruce Nauman, Dan Flavin, Richard Long en Didier Vermeiren.
  Van Barry Flanagan is een merkwaardig werk te zien in de vorm van een stuk opgespannen canvas op houten stokken.
   Michel Verjux laat zijn theaterlicht schijnen als een autonome vorm en Ann Veronica  Janssens laat een blok beton aan een touw vrij in de ruimte hangen… 

  Video’s van onder meer Bruce Nauman en Yvonne Rainer zullen dit deel activeren met soms documentaire beelden die de artistieke springkracht visualiseren tijdens de jaren zestig en zeventig. De Amerikaanse Louise Lawler gaf toestemming haar fameuze Birdcalls (1972) te installeren, een werk  dat doorheen het vogelgeluid de namen van bekende kunstenaars hoorbaar maakt.

  Verder is er werk van : Carl Andre, Giovanni Anselmo, Trisha Brown, André Cadere, Lucinda Childs, Peter Downsbrough, Lili Dujourie, Barry Flanagan, Dan Flavin, Simone Forti, Ann Veronica Janssens, Donald Judd, Louise Lawler, Sol LeWitt, Bernd Lohaus, Richard Long, John McCracken, Robert Morris, Bruce Nauman, Royden Rabinowitch, Yvonne Rainer, Richard Tuttle, Didier Vermeiren, Michel Verjux, Lawrence Weiner.  Video: Giles Bailey, The Nineteen Sixties, performance 2011

  Werk in situ : Lili Dujourie, Prinsenbos Grimbergen, and Royden Rabinowitch, Abdijkerk Grimbergen

  Advies : Vincent Dunoyer  -Tekst : Frederik Leen

  Museumcultuur Strombeek/ Gent 2013-2016

  Sinds januari 2013 werkt Cultuurcentrum Strombeek structureel samen met S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Voor een periode van vier jaar zal het Cultuurcentrum onder de noemer Museumcultuur Strombeek/ Gent jaarlijks twee projecten realiseren (een drieluik in het voorjaar en een tweeluik in het najaar) waarin een bepaalde thematiek wordt uitgediept. Dit gebeurt aan de hand van de collectie van S.M.A.K., die bestaat uit meer dan 2.000 werken en een periode van pakweg zestig jaar omspant. De werken uit de collectie van S.M.A.K. worden aangevuld met werken uit privécollecties en nieuwe producties.

  Museumcultuur Strombeek/ Gent is een unieke interregionale samenwerking met als doel een nieuw publiek in contact te brengen met de recente kunstgeschiedenis op basis van de rijke collectie van S.M.A.K.

  Museumcultuur Strombeek/ Gent is een concept van Cultuurcentrum Strombeek. De uitwerking en organisatie vinden plaats in nauwe samenwerking met S.M.A.K. Gent.

  Wanneer?

  van 05/10/13 tot 03/11/13 Altijd open

  Waar?

  Cultuurcentrum Strombeek

  Gemeenteplein 1, 1853 Strombeek-Bever

  Wie?

  Museumcultuur Strombeek/Gent

  Reserveren?

  Tel. 02.263.03.43

  Contact?

   

  info@ccstrombeek.be

  lily dujourie.jpg