• GENT - Kunstkenner Jan Hoet is niet meer...

  Onze Vlaamse en internationaal gewaardeerde kunstkenner-curator Jan Hoet is donderdag 27 februari in zijn slaap overleden in het Gentse UZ.
  Hij was er begin februari opgenomen met ernstige gezondheidsproblemen. 

  Hij werd 77 jaar.

  Jan Hoet sukkelde al een paar jaar met zijn gezondheid. Hij overwon nierkanker, werd dialysepatiënt maar ook dat bracht hem niet van zijn stuk.
   In juni 2012 werd op de luchthaven van Hamburg onwel en in kritieke toestand afgevoerd  na een hartstilstand. Hij werd er opgenomen in een Duits ziekenhuis en een tijdlang in coma gehouden.

  Vorige maand nog werd Hoet in het Gentse UZ opgenomen na een nieuwe  hartaanval.
  Hoet deed wat hij altijd als statement klaar had. Hij vocht verder en vatte het in de quote: “‘Wat komen moet, dat komt. Daar maak ik me geen zorgen over.” Ondanks zijn positivisme, ging zijn gezondheid verder achteruit.
  Deze positieve ingesteldheid van onze Gentse ‘kunstpaus’ was de rode draad  in alle nieuwsberichten van 27 februari en ook de sociale media werden overspoeld met rouwbetuigingen en filmfragmenten.

  ”Zijn toestand bleef kritiek, maar hij bleef constant met de glimlach op zijn gezicht', vertelde zijn zoon Jan Hoet Jr. “Hij was heel helder deze week, we hebben een goed contact met hem gehad en in familiekring allemaal in sereniteit afscheid kunnen nemen.”

  Jan Hoet, geboren in 1936 in Leuven, werd vooral bekend als stichter en conservator van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent.

  Op Twitter reageerde Vlaams Minister-President Kris Peeters met deze eerste korte boodschap: “Altijd kritisch, wereldvermaard, controversieel. Pionier voor verschillende generaties Vlaamse kunstenaars. Vakman...”

   

  Ik kan dat persoonlijk alleen maar beamen want ook mij heeft Jan Hoet een nieuwe kijk op kunst gegeven en die ging heel wat verder dan ‘Van Altamira tot Heden’:
  “Jan, je hebt ons heel wat bijgebracht op gebied van kunstbeleving. Wij, critici, waren het niet altijd met jouw standpunt eens  maar  jij kon jouw visie ‘verkopen’ als geen ander. Als jij een kunstenaar de ‘zegen’ gaf, maakte hij het waar.
  Kort na het afscheid van jouw goede jeugdvriend, kunstfotograaf Rony Heirman, ben je hem achterna gereisd... Het ga je goed, waar ook  je nu moge zijn.”

  janhoet_0.jpg

  JAN HOET (foto een.be/Café Corsari)

 • Sint-Martens-Latem: uitreiking Karel van de Woestijneprijs voor poëzie

  Het College van Burgemeester en Schepenen van
  Sint-Martens-Latem

  nodigt u graag uit voor de vierde editie van de

  Karel van de Woestijneprijs

  voor poëzie

   

  De bekendmaking van de laureaat en uitreiking van de prijs heeft plaats op

  zondag 30 maart 2014 om 10.30 uur

  in het museum Dhondt-Dhaenens

  Museumlaan 14 - 9831 Deurle

  Presentatie: Werner Lanneau
  Muzikale omlijsting: Jacques Vandevelde (harp)

   

  Genomineerde dichtbundels:

  Robert Anker met ‘In het westen, de laatste trans’,
  Erik Spinoy met ‘Dode kamer’

  Hans Tentije met ‘Gissingen, gebeurtenissen’,
     Miriam Van hee met ‘Ook daar valt het licht’

  Anne Vegter met ‘Eiland berg gletsjer’

  Laureaten van de vorige edities:

  2004: Gerrit Kouwenaar met ‘Totaal witte kamer’,

  2007: Leonard Nolens met ‘Een dichter in Antwerpen’,

  2010: Charles Ducal met ‘Toegedekt met een liedje’

  Na afloop nodigt het gemeentebestuur u graag uit voor een drankje

   

  Van harte welkom!

   

  karel vdw.jpg

   

 • Brugge - Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen

  Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen

   

  Zondag 2 februari 2014 is de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen uitgereikt.

  Winnaars werden Bart Moeyaert met De Melkweg en Het Paradijs, Gerda Dendooven met Takkenkind; Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam en met de prenten uit de voorleesbundel Toen de duisternis viel heb ik ze opgeraapt en Sabien Clement met Mijn oma is van peperkoek en Restauratie van een droom. 

  Premiewinnaars 

   Daarnaast werden er vijf premies toegekend (1.000 euro): aan Frank Adam, voor ‘Als de bomen straks gaan rijden’, aan Pieter Gaudesaboos voor ‘Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek’, aan (wijlen) Jan Simoen voor ‘De nacht van 2 april’, aan Klaas Verplancke voor ‘Appelmoes’ en aan Sabien Clement en Pieter Gaudesaboos voor ‘Eksternacht’ (gedeelde premie).

  De jury was samengesteld uit Annelies De Waele, Wendy De Graaff (NL), Vanessa Joosen, Karin Kustermans en Jürgen Peeters. Op voorstel van deze jury heeft de deputatie in haar zitting van donderdag 8 augustus 2013, deze uitslag bekrachtigd.

  De Prijs Letterkunde maakt deel uit van de inspanningen die de Provincie West-Vlaanderen doet om literatuur op haar grondgebied te promoten. Via deze wedstrijd wil de Provincie de individuele creativiteit van de schrijvers stimuleren. De Prijs 2013 is de vierde van de vierjarige cyclus 2010-2013. In 2014 start de cyclus opnieuw met Dramatische Kunst.

  Eerder mochten onder andere Kristien Dieltiens en Jan Vantoortelboom (2012, Proza), Delphine Lecompte en Erik Spinoy (2011, Poëzie), Frank Adam (2010, Dramatische Kunst), Klaas Verplancke, Hilde Vandermeeren en Jan Simoen (2009, Jeugd- en Kinderboek), de Prijs Letterkunde in ontvangst nemen.

   

 • Amstelveen : Kamagurka en David Bade gaan ervoor!

  De Grote We Hebben Alles Te Verliezen Show

  Van Kamabade

  De Belgische kunstenaar Kamagurka en de Nederlandse kunstenaar David Bade vormen vanaf 3 februari het gelegenheids-duo Kamabade. Speciaal voor het Cobra Museum zullen zij een "Monument voor het Verlies" bouwen.
  Om inspiratie op te doen voor dit kunstwerk, trekken ze erop uit in de wijk met een mobiele verliespost. In kringloopwinkels, sportclubs, bejaardenoorden en dergelijke zullen zij mensen hun verlies pogen te ontfutselen: wat heb je verloren? Wat het je allemaal te verliezen?
   

  In hun onnavolgbare energieke en absurde stijl zullen zij eerst een week veldonderzoek verrichten in Amstelveen. Dat verlies is de inspiratie voor Kamabade's kunst.

   

   

  Vanaf 9 februari gaat Kamabade de opgedane inspiratie vertalen naar een Monument voor het verlies. Dat gebeurt live in het Cobra museum in een 'open atelier' setting waarbij bezoekers worden uitgenodigd om te delen en mee te bouwen.

  Op Valentijnsdag, 14 februari is het monument klaar en wordt het gevierd met een finissage.
  Het monument blijft nog tot en met 16 maart zichtbaar.

  Vanaf 9 februari gaat Kamabade dan effectief aan de slag met de bouw van het monument.
  Dit gebeurt live in het Cobra Museum, in een 'open atelier' setting.
  Ook hier zijn bezoekers welkom om inspiratie te geven. Bovendien is in deze tweede week elke dag een bekende gast aanwezig, die het duo zal "oppoken".

  Het Monument voor het Verlies wordt officieel onthuld op 14 februari, en blijft te bezoeken tot en met 16 maart.

   

  Tijdens het project kan je Kamabades vorderingen volgen op de website van het Cobra Museum

  kamabade.jpg