• LIER - Hoge Horizon, Bruegelland, vroeg 21ste eeuw

  BRUEGEL,  EEN ACTUEEL KUNSTENAAR

   

  HOGE HORIZON, Bruegelland, vroeg 21ste eeuw vanaf 26 april in Stedelijk Museum Lier met werk van meer dan 40 actuele kunstenaars en topstukken uit de collecties van KMSKA en Stedelijke Musea Lier

   

  Kunstenaarsinitiatief Voorkamer is het komende jaar gastcurator in BRUEGELLAND, een tentoonstelling in Lierrond de universele beeldtaal van Bruegel en zijn opvolgers.Elk jaar wisselt BRUEGELLAND van opstelling en focus. Vanaf 26 april 2014 herdefinieert en complementeert Voorkamer de huidige presentatie van schilderijen uit de collecties van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en de Stedelijke Musea Lier met werk van actuele kunstenaars als chroniqueurs van hun tijd. 

   

  Het tentoonstellingsproject van Voorkamer in BRUEGELLAND heet Hoge Horizon, Bruegelland, vroeg 21ste eeuw.  De hoog geplaatste horizon is typisch voor de panoramische landschappen en volkstaferelen van Pieter Bruegel de Oude. Dit bijzonder perspectief schept ruimte voor dicht bevolkte allegorische en tragikomische taferelen met tal van architecturale elementen en groteske details.

   

  Reeds eeuwenlang is Bruegel, vanaf zijn beroemde zonen tot nu, een bron van inspiratie. Door toevoeging van werk van internationale hedendaagse kunstenaars worden de historische taferelen van Bruegel en zijn artistieke erfgenamen geactiveerd en geactualiseerd. De moraliserende verbeelding, taligheid en gelaagde kijkbeelden zijn belangrijke aspecten in Bruegels oeuvre. Voorkamer koos deze als uitgangspunt bij de selectie en presentatie van Hoge Horizon.

   

  In de tentoonstelling is er geen chronologisch of hiërarchisch onderscheid tussen de werken van de oude meesters en de hedendaagse kunstenaars. De huidige generatie zoomt in op letterlijke beelddetails en op maatschappelijke en morele denkkaders. Zo ontstaat een associatief web van autonome beelden die op een visuele, humoristische of kritische wijze op elkaar inspelen. Ook deze actuele kunstenaars zijn, zoals Bruegel destijds, chroniqueurs van hun tijd. 

   

  In totaal zijn er meer dan 100 werken van o.a. Philip Aguirre y Otegui (BE) / Bart Baele (BE) / Joe Biel (US) / Thomas Bogaert (BE) / Michaël Borremans (BE) / Pieter Brueghel II/ Jean Brusselmans (BE)/ Paul Casaer (BE) / Patrick Couder (BE) / Ferdinand De Braekeleer (BE)/ Arjen de Leeuw (NL) / Messieurs Delmotte (BE)  / Joos de Momper / Martin Dege (DE) / Olphaert den Otter (NL) / Valerius De Saedeleer (BE) / Gustave De Smet (BE)  / Johan De Wilde (BE) / Johan De Wit (BE) / Jozef Laurent Dyckmans (BE) / Ori Gersht (IS) / Abel Grimmer (BE) / David Haines (UK) / Kati Heck (BE/DE)  / Teun Hocks (NL) /  Kent Iwemyr (SE) / Rob Johannesma (NL) / Krištof Kintera (HU) / Eugène Laermans (BE) / Henri Leys (BE)  / Joseph Lies (BE) / Lech Majewski (PL) / Mark Manders (NL) / Hendrick Martensz. Sorgh / André-Joseph Minguet (BE) / Pieter Laurens Mol (NL) / Ria Pacquée (BE) / Constant Permeke (BE) / Andrei Roiter (RU) / Maria Roosen (NL) / Fabrice Samyn (BE) / August Sander (DE) / Jakob Smits (BE) / Jan Steen / Alfred Stevens (BE) / Walter Swennen (BE) / Javier Téllez (VE) / David Teniers II / Koen Theys (BE) / Sven 't Jolle (BE) / Joos van Craesbeeck / Michel van Dam (NL) / Patrick Vanden Eynde (BE) / Frits Van den Berghe (BE) / Rinus Van de Velde (BE) / Marijn van Kreij (NL) / Frans Van Kuyck (BE) / Adriaen van Ostade (NL) / Ignatius Josephus Van Regemorter (BE) / Charles Verlat (BE)  / Tinus Vermeersch (BE) / Johannes Vogl (DE) / Friederike von Rauch (DE)  / Philip Wiegard (DE) / Dirk Zoete (BE)

   

  Daarnaast presenteert Hoge Horizon zich als dynamisch programma met rondleidingen en screenings van o.a. de majestueuze film gebaseerd op Bruegels schilderij De kruisdraging ‘The Mill & The Cross’  van beeldend kunstenaar/regisseur Lech Majewski (15 juni).

   

  Voorkamer een kunstenaarsinitiatief voor en door kunstenaars. Het toont jaarlijks solo- en groepspresentaties van hedendaagse beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het geeft daarbij een heterogene kijk op hedendaagse beeldende kunst en stimuleert een actieve dialoog tussen kunstenaar en publiek.

   

  Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is tot eind 2017 gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Tot dan loopt in de Stedelijke Musea Lier het  tentoonstellingsproject Bruegelland.

   

  michel_van_dam1.jpg

  Michel Van Dam

   

   

  PRAKTISCH

   

  Hoge Horizon, Bruegelland, vroeg 21ste eeuw

  vanaf 26 april 2014 tot 19 maart 2015

   

  > Adres

  Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en baron Caroly

  Florent Van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier

   

  > Toegankelijkheid

  Open: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur

  Gesloten: maandag, 1 januari, Pasen, 1 mei, Hemelvaart, Pinksteren, 1 en 11 november, 25 december

  Het museum is toegankelijk voor andersvaliden

   

  > Tickets

  € 4: Normaal tarief

  € 3: Reductie

  € 1: van 19 tot en met 25 jaar

  Gratis: -19 jarigen, schoolgroepen

   

  > Gratis audioguide en bezoekersgids te verkrijgen aan de balie. U kan de bezoekersgids ook downloaden vanaf 27 april 2014 op www.kmska.be en op www.bruegelland.be

   

  > Rondleidingen voor groepen

  Info en reservaties: T 03 8000 555 of mail toerisme@lier.be

   

  > Publieksprogramma Hoge Horizon

  Raadpleeg www.bruegelland.be voor het programma van rondleidingen, screenings, performances en lezingen op verschillende tijdstippen gedurende het jaar

   

   

  Voor meer info

   

   

  KMSKA 

   

   

  Véronique Van Passel

   

  veronique.vanpassel@kmska.be

  T + 32 (0)3 224 95 68

  M + 32 (0) 485 49 31 27

  www.kmska.be

  STEDELIJK MUSEUM

  LIER

   

  Griet Van Opstal

   

  griet.vanopstal@lier.be

  T + 32 (0)3 490 40 65

  M + 32 (0)494 52 44 17

  www.lier.be

  VOORKAMER

   

   

  Josine De Roover

   

  josine@voorkamer.be

  T + 32 (0)3 488 62 00

  M + 32 (0)485 62 51 34

  www.voorkamer.be

   

   

   

   

 • Gent - Schitterend 'migratieverhaal' verzameld door Veli Yüksel

   
   

  50 jaar migratie in België

  In 1964 sloot België historische akkoorden om de immigratie van Turken en Marokkanen, toen broodnodig voor onze arbeidsmarkt, mogelijk te maken.
  50 jaar later wordt dit feit te lande uitgebreid herdacht.

  De Turkse Gentenaar Veli Yüksel vindt dat er helaas niet zoveel reden is om te feesten. Hij vertelt het verhaal van de migratie via drie invalshoeken.
  Eerst is er zijn eigen voorgeschiedenis, hoe hij als driejarige jongen samen met zijn moeder zijn vader achterna reisde vanuit zijn Turkse dorp Karakuyu naar Gent, en hoe hij zijn leven als 'allochtoon' ervaren heeft.
  Dan zijn er de historische feiten en cijfers, de objectieve realiteit van het gegeven.
  En ten derde ging hij praten met mensen die een uitgesproken mening hebben over de migratie: Etienne Vermeersch, Abou Jahjah, Meyrem Almaci, Paula D'hondt, Tom Naegels, Johan Leman, Theo Francken, Kadir Balci...

  Zijn besluit: na 50 jaar blijft de achterstand van migranten op tal van vlakken vrij groot en tegelijk heeft het integratiebeleid grotendeels gefaald. Maar de auteur ziet gelukkig ook tekenen voor hoop en optimisme.

  Yüksel pleit wel voor quota om allochtonen meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.

  Het boek 'Nergens beter dan thuis' kost 19,95 euro en is vanaf nu beschikbaar in elke boekhandel of online te bestellen.

  Nergens-beter-dan-thuis-1.jpg

   

   

   

 • Oudenaaarde - RIK VANWALLEGHEM, gesmaakt fictiedebuut !

   

   Uitzonderlijk en boeiend literair fictiedebuut van Rik Vanwalleghem

   

  Op het eerste gezicht leidt hij een doordeweeks en succesvol leven.  Maar eigenlijk is hij een gewiekst manipulator voor wie medemensen, en vooral vrouwen, enkel een speelbal zijn. In een bui van razernij vermoordt hij op een dag een zwarte hoer en weet dat vanaf dan zijn leven niet meer hetzelfde kan zijn. De strijd tussen zijn reptielenbrein en het laagje beschaving dat hij zich had toegemeten, is gestreden. Hij kan niet meer ontsnappen aan zijn lot, dat van de dierlijke killer die hij is. Niet de politie of enig schuldgevoel, maar het besef van zijn wrede fataliteit doet hem uiteindelijk de das om. Zijn omarming van een driftig en gewetenloos leven wordt een wurggreep die hemzelf verstikt.

   

  Dit is het opzienbarende fictiedebuut van Rik Vanwalleghem (°1952), voormalig wielerjournalist en ex-hoofdredacteur Het Nieuwsblad.
  Hij schrijft nog steeds voor De Standaard en is sinds 2006 directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.
  Zijn opleiding als bioloog, met een fascinatie voor de genetica, was zeker een inspiratie voor deze uitzonderlijke en spannende roman, waarin de spelonken van de menselijke ziel in een onbarmhartige en rauwe stijl worden belicht.

   

  drift_2.jpg

   

   

   

  Het boek 'Op Drift' kost 22,50 euro en is vanaf nu beschikbaar in elke boekhandel of online te bestellen. ISBN: 9789089314314

   InfoBorgerhoff en Lamberigts via info@borgerhoff-lamberigts.be

   

  rik vanwalleghem.jpg

   

   

   

   

   

   

  ________________________________________

   

  Dit e-mailbericht bevat geen virussen en malware omdat avast! Antivirus actief is. 

   

 • Geraardsbergen : voorstelling gedicht voor 'Stiltegebied Dender-Mark'

   

  deboose (1).jpg

  Oost-Vlaams plattelandsdichter maakt gedicht

  voor Stiltegebied Dender-Mark –

  voorstelling op zondag 27 april 2014 om 17 uur

  Op zondag 27 april om 17 uur stelt Johan de Boose, plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen, zijn nieuwste gedicht voor in het hart van het Stiltegebied Dender-Mark.

  Het stiltegebied Dender-Mark strekt zich uit over de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en omvat delen van de steden en gemeenten Geraardsbergen, Ninove en Galmaarden.

   

  "Dat onze plattelandsdichter zijn eerste gedicht opdraagt aan dit stiltegebied, hoeft niet te verbazen", zegt gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor platteland. "De Provincie Oost-Vlaanderen was in 2001 één van de medestichters van het stiltegebied, toen het eerste in Vlaanderen. De behoefte aan stilte en rust in onze drukke samenleving neemt ook meer en meer toe. En stilte is bovendien één van de basiskwaliteiten van het platteland." 

   

  Het gedicht kwam er in samenwerking met Waerbeke vzw. Sinds eind 2002 werkt deze sociaal-culturele beweging vanuit het Stiltegebied Dender-Mark rond de bevordering van stilte, rust en ruimte over heel Vlaanderen (en Brussel).

   

  Voorstelling gedicht

  De plattelandsdichter stelt zijn gedicht voor tijdens het slotmoment van de 36ste Vlaamse Ardennendag in het hart van het Stiltegebied Dender-Mark. Dit is meteen een mooie grensoverschrijdende samenwerking van verschillende organisaties in Zuid-Oost-Vlaanderen (en het Pajottenland). Het doel van de dag is een breed publiek te laten kennismaken met de natuur en het landschap van de Vlaamse Ardennen. 

   

  Alle activiteiten vinden plaats in De Helix in Geraardsbergen (Hoogvorst 2, Grimminge). Iedereen is van harte welkom.

   

  Meer info op www.vlaamseardennendag.be en www.plattelandsdichter.be

   

  foto met dank aan Provinciebestuur - persdienst

   

   

 • GENT Nieuwe roman voor Guy Prieels bij Houtekiet

  De meester, de muze 

  & de eeuwigheid

  Roman

   

   Guy Prieels debuteerde in 2007 met de roman Duisterlicht. De volgende jaren verschenen Berghen van Gout en Morituri. In 2010 verscheen Roofliefde.

  In het voorjaar 2013 verschijnt bij uitgeverij Houtekiet zijn roman 'Zwarte bruiloft'. 'De meester, de muze & de eeuwigheid' is zijn tweede roman uitgegeven bij Houtekiet.

  Korte inhoud :

   De 90-jarige kunstenaar, Corneel Barbeel, overladen met roem en rijkdom, is net weduwnaar geworden als hij valt voor de charmes van Louise Baksteen, een veertig jaar jongere vrouw. Smoorverliefd en in de overtuiging dat hij om zichzelf wordt bemind, laat hij zich in een huwelijk lokken.
  Tijdens hun kortstondige relatie benoemt hij zijn nieuwe muze tot enige erfgenaam van zijn fortuin en van de wereldwijde rechten op zijn oeuvre.
  Na zijn overlijden krijgt zij alles. Maar alles is niet genoeg. Hij is nog niet koud of Louise laat het museum, dat uitsluitend aan zijn werk is gewijd, verzegelen en het hele zaakje ondersteboven halen. Als klap op de vuurpijl vordert zij de miljoenenschenking terug die haar man bij leven met liefde had overgemaakt aan ‘zijn kind’, het museum.

   De meester, de muze & de eeuwigheid is een sleutelroman over het Vlaamse en internationale kunstmilieu.

  Het boek wordt voorgesteld door Kurt Van Eeghem op zondag 11 mei om 11u00 in KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren), Koningstraat 18, 9000 Gent (Parking Vrijdagmarkt op 100 meter).

  Welkomstwoord door Leo de Haes, uitgever

  Na afloop wordt u een drankje aangeboden

  prieelsguydemees.jpeg

 • Sint-Martens-Latem: Special rond Linde Ergo bij Art Center HOres

  'SPECIAL WEEKEND Linde Ergo'

  Niña Van den Bosch en het team van Art Center HOres nodigen u van harte uit op de vernissage van Linde Ergo’s subtiele, fijnzinnige beelden.

  De tentoonstelling wordt omkaderd met de recentste schilderijen van Koen Soberon.

  Naar goede traditie zorgt Art Center HOres ook voor een smaakvolle receptie.

  Inschrijven kan per e-mail naar gwenda@hores.be

  Telefonische reservatie kan ook op het nummer 09 335 06 33 (14u - 18u). 

   

  Bij deze gelegenheid stelt Art Center HOres ook het nieuwe kunstboek van Linde Ergo voor. 


  Het kunstboek kost 50 euro en Linde zal het in de loop van de vernissage signeren.

  Kan u niet aanwezig zijn, kunt u het boek bestellen mits overschrijving van € 55 op rekeningnummer IBAN 49 1325 1532 52 71 BIC BNAGBEBB, met vermelding ‘boek LE’.

  Het boek wordt u dan per post toegestuurd.

  Alle info :

  http://www.artcenterhores.com/linde-ergo/

  http://www.artcenterhores.com/koen-soberon/

  Waar & wanneer?

  ZATERDAG 26 APRIL en ZONDAG 27 APRIL 2014, van 14u tot 18u,

  ART CENTER HORES, SINT-MARTENS-LATEM, Latemstraat 8.

   

  Linde ergo.jpg

 • Ukkel - Zoon Marc meldt overlijden van schilder Roger Somville

  Roger SOMVILLE is niet meer

  Roger Somville.jpgDe Brusselse kunstschilder Roger Somville is op 31 maart 2014  in Ukkel op 90-jarige leeftijd overleden.  Dat meldt zijn zoon Marc Somville in een persbericht.
  De kunstenaar leidde 38 jaar lang de Academie voor Schone Kunsten in Watermaal-Bosvoorde.

  Roger Somville werd op 13 november 1923 in Schaarbeek geboren.
  Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie van Brussel (1940-42, bij H. Van Haelen, G. De Vlamynck) en in Ter Kameren (1942-44, bij Ch. Counhaye, R. Strebelle.
  Zijn werk is onder meer te zien in het Brusselse metrostation Hankar en Roger Somville was een modernistisch Belgische schilder. Hij verdedigde het realisme tegen de moderne abstractie. Op die manier 'ontmenste' hij de mens. 


  Somville was ook militant lid van de communistische partij.

  Roger Somville zal ons bijblijven als één van de meest vooraanstaande exponenten van het realisme. Paradoxaal genoeg werd hij ook één van de meest betwiste, vaak door zij die zijn werk het minst kenden of het niet naar waarde konden schatten.

  Hij was ongetwijfeld een gedreven schilder, tekenaar en lithograaf en tevens ontwerper  van talloze wandtapijten en schilder van fresco's.

  Vanaf 1945 werd hij de promotor van de socialistisch geïnspireerde realistische beweging,  gefascineerd door de integratie en de synthese van plastische kunst en realistische muurschilderingen.
  Hij was, met E. Dubrunfaut en L. Deltour mede-oprichter van het Centre de la Rénovation de la Tapisserie de Tournai (1947) en van Forces Murales (1947).

  Directeur en leraar monumentale kunst aan de Academie van Watermaal-Bosvoorde (1947).
  Prijs Koopal (1957). Prijs Anto Carte (1960), Prijs C. Montald (1964), Prijs van de kritiek (1968-69).

  In zijn doeken, tapijten en fresco’s toonde hij een krachtige, wilde stijl, vaak met een wrede humor.
  Somville zal zijn ideeën in meerdere boeken verdedigen, o.m. in ’Pour le réalisme un peintre s'interroge’ (1969).

   

  Zijn werk kan je o.m. vinden  in het metrostation Hankar in Brussel (1976), in Louvain-la-Neuve en in de Musea van Antwerpen, Brussel, Charleroi, Elsene, La Louvière, Luik, Sint-Petersburg (Ermitage), Parijs (Musée Saint-Denis) en Havana.
  zijn wandtapijt "De triomf van de Vrede" hangt in het Congrespaleis te Brussel.

  somville hankar-stib-metro.jpg