Oostende : DE ZEE- Eresaluut aan JAN HOET

 

zee-banner.png

DE ZEE,Eresaluut aan Jan Hoet’

De zee is altijd een enorme inspiratiebron voor de kunsten geweest. Haar aantrekkingskracht is zonder enige twijfel toe te schrijven aan de almaar wisselende impressies.


De zee is concreet maar tegelijkertijd raadselachtig. In haar oneindige schoonheid kan ze rustgevend zijn, maar in haar onvoorspelbaarheid wordt ze dan weer bedreigend. De eeuwigdurende beweeglijkheid van eb en vloed is een kosmische pendel die het ritme van het leven verbeeldt.

Kunstenaars zullen altijd gefascineerd blijven door haar eindeloze spel van licht, ruimte en beweging. Bovendien is de zee, net als de kunst, een ruimte waarin paradoxen vanzelfsprekend zijn en mogen bestaan.
Je zou haast kunnen zeggen dat de zee een metafoor vormt voor de kunsten zelf. Ze is altijd wel herkenbaar, maar steeds veranderend zonder enig compromis te sluiten blijft ze een bron van inspiratie en creatie.Midden 2013 werd Jan Hoet uitgenodigd als curator van de het kunstevenement De ZEE, een tentoonstelling waar hij met veel enthousiasme aan begon.
Op vraag van Jan Hoet werd de directeur-conservator van Mu.ZEE,  Philip Van den Bossche, als co-curator bij het project betrokken.

De twee curatoren konden van meet af aan rekenen op de wetenschappelijke ondersteuning van de kunsthistorici Melanie Deboutte en Mieke Mels. De eerste artistieke lijnen werden tijdens de zomer en in het najaar van 2013 uitgezet.

Door het overlijden van Jan Hoet begin februari 2014, werd Phillip Van den Bossche hoofdcurator van het project.
Hans Martens, jarenlang artistiek medewerker van Jan Hoet in het S.M.A.K., treedt hierbij op als artistiek adviseur.
Dit alles gebeurt in nauw overleg met de familie Hoet.

De tentoonstelling kreeg de ondertitel 'salut d’honneur Jan Hoet ' mee.

Het eindresultaat is een tentoonstelling op twaalf locaties van 150 artiesten en met 300 kunstwerken. “Alles wat we wilden, hebben we naar hier gekregen, vooral dankzij Jan”, aldus curator Philip Van den Bossche. De zee staat nog steeds centraal met als beginpunt La Vague van Gustave Coubert. Hij was de eerste die de zee presenteerde zonder drama, en dat is ook het opzet van de tentoonstelling. De expositie werd uitgebreid met een tiental nieuwe werken die een eer betonen aan Jan Hoet.

“Bovendien spelen Spilliaert, Permeke, Brusselmans en Ensor een belangrijke rol, zoals Jan Hoet het gewild had”, aldus Van den Bossche die meent dat de kunstpaus nog 70 procent van het werk voor zijn rekening nam.

De Zee is een tentoonstelling in dialoog met Oostende, over meerdere locaties verspreid – een museum, een visserskerkje, een oude cinema, een hotel met zicht op zee en nog meer inspirerende plekken.

Info:

Organisator  de zee vzw

Romestraat 11 8400 Oostende

 

 http://www.dezee-oostende.be

 

Zee-I_1000_1392_c1-47-158551.jpg

 

 

De commentaren zijn gesloten.