• GENT - GALERIE GANACHE of 'de kunst van de smaak vs de smaak van de kunst'

   

  galerie-ganache-3__Jeroen-Brejou.jpg

  In de Gentse Limburgstraat 14 opende Galerie Ganache in november haar deuren.

  ‘Galerie Ganache’ is gevestigd in een historisch pand aan de Gentse Sint-Baafskathedraal met als opzet het versmelten van twee werelden, die van de kunst en die van artisanale chocolade.

  De vrouw achter Galerie Ganache is letterlijk en figuurlijk de architect van het concept. Haar doel is een warme plek in het centrum van Gent te zijn waar mensen samenkomen en graag vertoeven.

   

  Ze wil de bezoeker verrassen en iets nieuws laten ontdekken. De smaak van de kunst. De kunst van de smaak.

  Galerie Ganache heet u welkom in haar galerie met chocolade of ook wel een chocolaterie met kunst.

  De Galerie wil een platform bieden aan zowel jong opkomend talent als aan gevestigde kunstenaars. “Ik zie de galerij als een lab voor vernieuwing waarbij hedendaagse kunstenaars de vrijheid krijgen om te experimenteren in een fris en authentiek kader”, aldus oprichtster Annelies.
  Met Ganache wil ze onze Belgische traditie en ambacht ondersteunen. Alle producten zijn verfijnde artisanale creaties met pure smaken gemaakt door top chocolatiers.

   

  Castillo 2.jpgHUGO ACZUY CASTILLO bijt als beeldend kunstenaar de spits af.
  De kunstenaar heeft al heel wat artistieke ervaring opgedaan en was zowel in Vlaanderen als wereldwijd te zien in hippe of gerenommeerde galeries.

  “De kleur creëert de vorm. Totale overgave aan het kunstwerk, de weg van het hart volgend. Van binnen naar buiten gaan en van buiten naar binnen. De weg van spirituele groei eindigt nooit”. Zo omschrijft de uit het Cubaanse Havanna afkomstige kunstenaar zijn oeuvre.

  In zijn kunst heeft Hugo een weg van spirituele en professionele groei afgelegd waarbij literaire, filosofische en muzikale werken zijn inspiratiebronnen vormden.
  Hugo Azcuy Castillo houdt van kleur- en lijnenspel en zet kleuren om in poëzie of buigt moeilijke momenten om naar  optimistische werken badend in licht en energie.
  Zowel in zijn schilderijen als in zijn grafiek drijft zijn talent om met kleuren te spelen boven.
  Hij toont in zijn werk een scherpe emotionele intelligentie. Hij heeft een sterke en originele stijl, en ook al is hij academisch geschoold, nooit is hij compromissen aangegaan met tendensen in de kunstwereld. Hij baant zich een totaal eigen weg op zoek naar erkenning op de internationale kunstscène.

  Hugo studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten San Alejandro in Havanna.
  Hij won al verschillende prijzen waaronder de Grote Prijs op de Biënnale voor Grafiek in het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wifredo Lam in Cuba.
  Zijn werken sierde de cimaises van verschillende tentoonstellingen en maken deel uit van belangrijke publieke en privécollecties wereldwijd.
  Een korte maar explosieve passage in het Latemse Art Center HOres bracht zijn carrière in een ware stroomversnelling.

  Hugo schildert, maakt grafiek en ‘xilopinturas’ (beschilderde houtgravures) met een bijzondere techniek die hij ontwikkelde en vervolmaakte in de jaren ’90 uit het samengaan van grafiek en schilderkunst…

  ganache 3.jpg

   

  galerie ganache

  Limburgstraat 14, 9000 Gent (rechtover het Sint-Baafs Kathedraal)

  open van dinsdag tot en met zondag van 10u tot 19u.

  gesloten op maandag

  Contact:

  info@galerieganache.be

   

  www.facebook.com/galerieganache

 • Oostende : DE ZEE- Eresaluut aan JAN HOET

   

  zee-banner.png

  DE ZEE,Eresaluut aan Jan Hoet’

  De zee is altijd een enorme inspiratiebron voor de kunsten geweest. Haar aantrekkingskracht is zonder enige twijfel toe te schrijven aan de almaar wisselende impressies.


  De zee is concreet maar tegelijkertijd raadselachtig. In haar oneindige schoonheid kan ze rustgevend zijn, maar in haar onvoorspelbaarheid wordt ze dan weer bedreigend. De eeuwigdurende beweeglijkheid van eb en vloed is een kosmische pendel die het ritme van het leven verbeeldt.

  Kunstenaars zullen altijd gefascineerd blijven door haar eindeloze spel van licht, ruimte en beweging. Bovendien is de zee, net als de kunst, een ruimte waarin paradoxen vanzelfsprekend zijn en mogen bestaan.
  Je zou haast kunnen zeggen dat de zee een metafoor vormt voor de kunsten zelf. Ze is altijd wel herkenbaar, maar steeds veranderend zonder enig compromis te sluiten blijft ze een bron van inspiratie en creatie.  Midden 2013 werd Jan Hoet uitgenodigd als curator van de het kunstevenement De ZEE, een tentoonstelling waar hij met veel enthousiasme aan begon.
  Op vraag van Jan Hoet werd de directeur-conservator van Mu.ZEE,  Philip Van den Bossche, als co-curator bij het project betrokken.

  De twee curatoren konden van meet af aan rekenen op de wetenschappelijke ondersteuning van de kunsthistorici Melanie Deboutte en Mieke Mels. De eerste artistieke lijnen werden tijdens de zomer en in het najaar van 2013 uitgezet.

  Door het overlijden van Jan Hoet begin februari 2014, werd Phillip Van den Bossche hoofdcurator van het project.
  Hans Martens, jarenlang artistiek medewerker van Jan Hoet in het S.M.A.K., treedt hierbij op als artistiek adviseur.
  Dit alles gebeurt in nauw overleg met de familie Hoet.

  De tentoonstelling kreeg de ondertitel 'salut d’honneur Jan Hoet ' mee.

  Het eindresultaat is een tentoonstelling op twaalf locaties van 150 artiesten en met 300 kunstwerken. “Alles wat we wilden, hebben we naar hier gekregen, vooral dankzij Jan”, aldus curator Philip Van den Bossche. De zee staat nog steeds centraal met als beginpunt La Vague van Gustave Coubert. Hij was de eerste die de zee presenteerde zonder drama, en dat is ook het opzet van de tentoonstelling. De expositie werd uitgebreid met een tiental nieuwe werken die een eer betonen aan Jan Hoet.

  “Bovendien spelen Spilliaert, Permeke, Brusselmans en Ensor een belangrijke rol, zoals Jan Hoet het gewild had”, aldus Van den Bossche die meent dat de kunstpaus nog 70 procent van het werk voor zijn rekening nam.

  De Zee is een tentoonstelling in dialoog met Oostende, over meerdere locaties verspreid – een museum, een visserskerkje, een oude cinema, een hotel met zicht op zee en nog meer inspirerende plekken.

  Info:

  Organisator  de zee vzw

  Romestraat 11 8400 Oostende

   

   http://www.dezee-oostende.be

   

  Zee-I_1000_1392_c1-47-158551.jpg