STELLENBOSCH (Z-A) HULDIGT HERMAN VAN NAZARETH

 

portret vannazareth.jpgHerman Van Nazareth is een pseudoniem van Herman Van Aerde, geboren te Evergem in 1936. Hij woonde toen in het dorp Nazareth en zo werd de artiestennaam Herman van Nazareth. ‘Terwijl Van Aerde beter had gepast bij het soort kunst dat ik maak, ‘ zegt de kunstenaar. ‘Ik ben een aardman.’

 

Begin de jaren zestig schreef hij in voor de lessen schilderen en grafische kunsten aan de academies van Gent en Antwerpen.
Herman Van Nazareth had enkel de basis nodig en met één oogopslag had hij die gezien. ‘Kunst is leren zien’, is één van zijn uitspraken. Begin de jaren zestig ging hij, als autodidact, aan de slag met het schilderen van stillevens.


Hij verbaast menig kunstliefhebber met zijn expressionistische koppen, figuren en landschappen. In 1964 werd hij de laatste assistent van de expressionistische schilder-beeldhouwer Floris Jespers. Het was trouwens op advies van Jespers dat hij in 1965 Zuid-Afrika aandeed en zich in Kaapstad vestigde. Verbazen deed Herman Van Nazareth voor het eerst met zijn aangrijpende primitieve koppen, geschilderd in enamel op hardboard. Het zijn expressionistische portretten van mensen wier gezicht weggemoffeld is door wat lijkt op een verband, een bivakmuts, een masker of gewoon absurde, leegte. Hoewel de figuren gezichtsloos zijn, uiten berekende borstelstreken en een subtiele tonaliteit gevoelsmatig de macht van de overheerser of de moedeloosheid van de vaak machteloze medemens. Al kort na zijn aankomst in het land van de Apartheid groeide er een reeks portretten vol woede, verontwaardiging en aanklacht, wat hem de titel ’de eerste protestkunstenaar in Zuid-Afrika’ opleverde. Zijn schilderijen waren zijn manier van protesteren tegen machtsmisbruik, corruptie, wellust, wreedheid en onverdraagzaamheid. Van Nazareth ging de schildersvisie van figuren zoals de wereldberoemde Marlène Dumas vooraf. 

Herman vond in Zuid-Afrika een tweede thuisland, een continent waar zijn kunst hoog aangeschreven staat.

Herman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_3.jpgHerman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_1.jpg

 Herman Van Nazareth aan de eer: 

Herman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.