• STELLENBOSCH (Z-A) HULDIGT HERMAN VAN NAZARETH

   

  portret vannazareth.jpgHerman Van Nazareth is een pseudoniem van Herman Van Aerde, geboren te Evergem in 1936. Hij woonde toen in het dorp Nazareth en zo werd de artiestennaam Herman van Nazareth. ‘Terwijl Van Aerde beter had gepast bij het soort kunst dat ik maak, ‘ zegt de kunstenaar. ‘Ik ben een aardman.’

   

  Begin de jaren zestig schreef hij in voor de lessen schilderen en grafische kunsten aan de academies van Gent en Antwerpen.
  Herman Van Nazareth had enkel de basis nodig en met één oogopslag had hij die gezien. ‘Kunst is leren zien’, is één van zijn uitspraken. Begin de jaren zestig ging hij, als autodidact, aan de slag met het schilderen van stillevens.


  Hij verbaast menig kunstliefhebber met zijn expressionistische koppen, figuren en landschappen. In 1964 werd hij de laatste assistent van de expressionistische schilder-beeldhouwer Floris Jespers. Het was trouwens op advies van Jespers dat hij in 1965 Zuid-Afrika aandeed en zich in Kaapstad vestigde. Verbazen deed Herman Van Nazareth voor het eerst met zijn aangrijpende primitieve koppen, geschilderd in enamel op hardboard. Het zijn expressionistische portretten van mensen wier gezicht weggemoffeld is door wat lijkt op een verband, een bivakmuts, een masker of gewoon absurde, leegte. Hoewel de figuren gezichtsloos zijn, uiten berekende borstelstreken en een subtiele tonaliteit gevoelsmatig de macht van de overheerser of de moedeloosheid van de vaak machteloze medemens. Al kort na zijn aankomst in het land van de Apartheid groeide er een reeks portretten vol woede, verontwaardiging en aanklacht, wat hem de titel ’de eerste protestkunstenaar in Zuid-Afrika’ opleverde. Zijn schilderijen waren zijn manier van protesteren tegen machtsmisbruik, corruptie, wellust, wreedheid en onverdraagzaamheid. Van Nazareth ging de schildersvisie van figuren zoals de wereldberoemde Marlène Dumas vooraf. 

  Herman vond in Zuid-Afrika een tweede thuisland, een continent waar zijn kunst hoog aangeschreven staat.

  Herman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_3.jpgHerman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_1.jpg

   Herman Van Nazareth aan de eer: 

  Herman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_2.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

 • GENT:Tentoonstelling ‘Blue,see – Mount Song – Los Domadores’ van fotograaf Titus Simoens

  Tentoonstelling ‘Blue,see – Mount Song – Los Domadores’
  van fotograaf Titus Simoens

  – Provinciaal Cultuurcentrum Caermerklooster Gent

   

  Van 20 februari tot 29 maart 2015 loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling 'Blue,see – Mount Song – Los Domadores’ van fotograaf Titus Simoens.

  Sinds 2011 werkt de veelbelovende jonge fotograaf Titus Simoens uit Gent aan een reeks over leerlingen die onder een streng regime schoollopen. Zo ziet men in Blue,see de jongens van de Oostendse zeevaartschool IBIS. De fotoserie Mount Song, waarvoor Simoens de Monography series award van Nikon en BOZAR in 2014 in ontvangst mocht nemen, toont de leerlingen van een Chinese kungfuschool. 

  Het derde deel Los Domadores speelt zich af in een boksschool in Cuba.

  In deze schoollevens schept een doorgedreven discipline orde in de dagen en worden de jaren besteed aan de bijzondere opleiding waarmee men de leerlingen toekomstperspectieven probeert te bieden.
  Simoens integere beelden tonen de kleine momenten van vertwijfeling, kameraadschap, eenzaamheid en plezier waarin deze leerlingen voor even aan de loden gehoorzaamheid ontsnappen.

  Voor de tentoonstelling werkt Simoens opnieuw nauw samen met de meubelmaker Alexandre Lowie.
  Op de Mount Songexpositie in BOZAR bewees Lowie al zijn ontegensprekelijke meerwaarde. Zijn houtkeuzes verrijken de kleuren van de beelden en zijn ontwerp geven de foto’s een haast tastbare uitstraling.

  Bij de tentoonstelling presenteert uitgeverij Hannibal het sluitstuk van Simoens’ werk, het boek Blue,see – Mount Song – Los Domadores.

  Praktisch

  Wanneer: vanaf 20 februari tot 29 maart 2015

  Plaats en info: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroerssstraat 6, 9000 Gent, tel. 09 269 29 10, www.caermersklooster.be, caermersklooster@oost-vlaanderen.be

  open van 10 tot 17 uur – deuren open tot 16.30 uur – gesloten op maandag

  toegang: gratis

  Rondleidingen : Mogelijk op aanvraag via

  GANDANTE - tel. +32 9 375 31 61- +32 479 51 52 42

  info@gandante.be - www.gandante.be 

  DE GENTSE GIDSEN - tel. +32 9 233 07 72

  info@gentsegidsen.be - www.gentsegidsen.be

   

  De officiële opening vindt plaats op donderdag 19 februari 2015 om 20 uur. 

  Inlichtingen:

  Gedeputeerde Jozef Dauwe

  Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

  tel. 09 267 82 42

  Provinciebestuur Oost-Vlaanderen

  Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

  Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent

  tel. 09 269 29 10

  www.caermersklooster.be

  -®Titus Simoens blue,see 03_cmyk_0.jpg

  Photo all rights Titus Simoens