Sint-Martens-Latem (DEURLE) : ON KAWARA in MUSEUM DHONDT-DHAENENS

‘ON KAWARA 1966’ nog tot 14.06.2015 in MDD

ON KAWARA (24 december 1932 - 10 juli 2014) was een Japans hedendaags kunstenaar, bekend van onder meer de date paintings die hij vanaf 1966 maakte. Zijn werk behoort tot de conceptuele kunst. Hij nam meerdere keren deel aan de Documenta in Kassel (Duitsland).On Kawara overleed vorig jaar in zijn woonplaats New York op 81-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn 'date paintings'. Zijn eigen existentie, tijd en vergankelijkheid zijn vaak terugkerende thema's in zijn werk. Cijfers, data, letters en nummers waren belangrijke items in zijn bestaan.

On Kawara werd geboren in 1932 in Kariya, een stad in de Japanse prefectuur Aichi op het eiland Honshu. Hij emigreerde naar de V.S. in 1965 en vestigde zich in New York City.
Kawara, die veel reisde, gaf nooit interviews, liet zich amper fotograferen en gaf nooit acte de présence op openingen van tentoonstellingen.
On Kawara wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

De tentoonstelling in het Museum Dhondt-Dhaenens spitst zich toe op zijn productie van 1966, sleuteljaar binnen het oeuvre van On Kawara, en tevens het startjaar van de ‘Today Series’ (1966-2013).

Deze schilderijen waarnaar ook met de term ‘date paintings’ verwezen wordt, documenteren de datum waarop ze gemaakt werden, elk conform een op voorhand bepaald formaat.

Terwijl Kawara erkend wordt als een sleutelfiguur van de Europese en Amerikaanse conceptuele kunstbeweging, reikt zijn kunstenaarspraktijk verder dan de typische strikte beperkingen die het conceptualisme typeerden. De regels die zijn werk regeerden waren zeker rigide, maar door hun afhankelijkheid van tijd, was er een hoge mate van onvoorspelbaarheid in het spel.

De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door 51 schilderijen uit de Today series van het jaar 1966, waarvan de meesten niet eerder tentoongesteld werden.
Deze werken worden getoond samen met een overzicht van 35 Journals, de logboeken die alle kleuren, titels en subtitels van de date paintings registreren, tot aan het jaar 2000.
De tentoonstelling herneemt ook een reeks foto’s die genomen werden in het atelier van de kunstenaar op 13th Street in Manhattan, vermoedelijk aan het einde van het jaar 1966.
Deze foto’s bieden een historisch tegengewicht voor de presentatie van de schilderijen in het museum.

De One Hundred Years Calendar—20th Century “23,928 days” geeft een verder inzicht in de vorming van de Today Series, door de frequentie te tonen waarmee hij zijn schilderijen uitvoerde in een bepaalde periode.
Dit is de eerste institutionele solopresentatie in België sinds de tentoonstelling On Kawara, ‘1973 - Produktie van een jaar’ in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel in 1975.
Deels gelijktijdig loopt de grote retrospectieve On Kawara ‘Silence’ in het R. Solomon Guggenheim Museum in New York tot 03.05.2015).
Terwijl de Amerikaanse tentoonstelling een uitgebreid overzicht biedt van het oeuvre van de kunstenaar over zijn hele levensloop, focust ‘ON KAWARA 1966’ op een van de meest cruciale jaren in zijn oeuvre
Deze tentoonstelling is gerealiseerd dankzij de steun van David Zwirner, New York/London.

Curator van de tentoonstelling: Tommy Simoens.

MUSEUM DHONDT-DHAENENS
Museumlaan 14, Deurle

T +32 (0)9-330 17 30

info@museumdd.be
http://www.museumdd.be

Openingsuren: open van dinsdag tot zondag 10u tot 17u / zomer 10u tot 18u.

 

Gesloten op maandag, tijdens af- en opbouw tentoonstellingen.

 

 

april 16.jpg

APR.16,1966
from Today series, 1966-2013
"2500 demonstrators in Da Nang burned today a copy of Premier Ky's decree promising South Viet Nam an elected civilian government"
acrylverf op doek 
courtesy private verzameling / David Zwirner, New York/London

 

 

on-kawara-1966-9337.jpg

(All credits MDD)

 

De commentaren zijn gesloten.