GENT - MSK : Lili Dujourie Maagdendale, 1982

Lili Dujourie

Maagdendale, 1982

In de rand van haar individuele tentoonstelling in SMAK en Mu.Zee

Naar aanleiding van haar tentoonstelling Folds in Time in het SMAK en in Mu.Zee, toont het MSK tussen de oude meesters een vroeg werk van Lili Dujourie (Roeselare, 1941).
In de jaren zeventig behoorde Lili Dujourie tot de pioniers van de videokunst, maar in de jaren tachtig richtte ze haar aandacht meer en meer op sculptuur. Vele van deze werken zijn gemaakt uit velours textiel, waardoor ze verbonden zijn met een bepaalde iconografie uit de schilderkunstige traditie.
De eerste sculptuur van een belangrijke reeks met verfijnde drapering en fraaie plooienval werd in 1982 gemaakt naar aanleiding van een tentoonstelling in de middeleeuwse abdij van Maagdendale in Oudenaarde.

 

In deze historische en religieuze context werden de referenties naar goddelijke thema’s en allusies op de Vlaamse Primitieven en de kunst van de barok duidelijk gesteld. Door de visuele verbanden met de prachtige draperieën zowel van het huiselijk milieu als van de gewaden van de Maagd Maria met kind in de werken van oude meesters—werken die in de rijke collectie van het MSK ruimschoots vertegenwoordigd zijn—wordt deze kunsthistorische erfenis door Lili Dujourie geactualiseerd en voortgezet.

 

De nabijheid van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, dat momenteel in het museum gerestaureerd wordt, geeft haar werk een extra dimensie. Temeer omdat recentelijk werd aangetoond dat zowel de gewaden van de engel en de twee stichters in een latere periode overschilderd werden. Momenteel zijn de restaurateurs bezig met de originele verflagen opnieuw zichtbaar te maken, waardoor nu voor het eerst sinds eeuwen, de schitterende kleuren van de gedetailleerde textuurweergave en de prachtige plooienval met zijn unieke dieptewerking en het subtiele spel van licht en schaduw, terug zichtbaar worden.

Haar project in het MSK beschouwt Lili Dujourie dan ook als een ode aan het museum waar ze tijdens haar jeugd in contact kwam met onze rijke beeldende cultuur.

 

 Reportage Focus: http://www.focus-wtv.be/video/dubbeltentoonstelling-rond-werk-van-lili-dujourie

Nog tot 4 oktober 2015

In samenwerking met SMAK en Mu.Zee

FOLDS DUJOURIE.jpg

De commentaren zijn gesloten.