KNOKKE-HEIST : NIKI DE SAINT PHALLE bij GUY PIETERS GALLERY

 HOMMAGE A NIKI DE SAINT PHALLE

Niki de Saint-Phalle ((Neuilly-sur-Seine, 29 oktober 1930 – San Diego, 21 mei 2002)

Niki is een kunstenares die voor altijd in de harten van Linda en Guy Pieters zal verder leven.
Samen met de andere ‘Nieuwe Realisten’ als o.a. haar kompaan Jean Tinguely en Arman was ze zowat de basis van het succes van ‘The Guy Pieters Galleries” wereldwijd.
Na haar ‘One Woman Show’ in Knokke 1991 bleef ze altijd wel deel van het galerijleven bij Guy Pieters maar nu krijgt ze een hommage in de nieuwste locatie van Guy & Linda Pieters aan het Albertplein 15.

Het motief van de Nana zal voor de meeste kunstliefhebbers haar werk blijvend bepalen.
Het figuurtje danst door haar getekende brieven, haar ontelbare zeefdrukken en lithografieën en geeft vorm aan series beelden en installaties in de openbare ruimte, die ze in de jaren zeventig en tachtig maakt. “Ik hou van rondingen, van curven en golven. De wereld is rond. De wereld is een borst”, pent ze in haar talrijke geschriften.
De Nana werd uiteraard ook het centrale thema in haar levenswerk, de Tarottuinen in het Italiaanse plaatsje Garavicchio. Daar geeft ze elke kaart uit de grote Arcana van de Tarot gestalte in de vorm van een follie. Daar staan haar werken uit scherven en spiegelglas te glanzen tussen het groen. Daar keert ze terug naar ‘haar’ Rodia, Cheval en Gaudi. Het is geen filosofie gestoeld op één nacht ijs, maar een weldoordachte interpretatie van het ontstaan van de wereld en zijn fauna en flora, waarmee ze haar themakeuze voor de tuin rechtvaardigt:

“If life is a game of cards, we are born without knowing the rules. Yet we must play our hand. Throughout the ages people have liked to play with Tarot cards. Poets, philosophers, alchemists and artists have devoted themselves to discover their meaning.”

Het is duidelijk dat de Saint Phalle ‘elementen’ heeft geschapen die volgens de wetten van haar leven gestalte moesten krijgen. De weg was kronkelig. Haar werk werd hier en daar in sferen getrokken waarmee het te maken leek te hebben.

Niki op het spoor komen doe je door de kunst met zijn logische, eenvoudige en consequente ruimten te verlaten. Door je te laten meeslepen in de art populaire, singulier, brut, of hoe het ook allemaal in vakjes past. Kortom, de ‘non art’, waar de drive ligt bij het individu dat een plaats zoekt op deze wereld door zich beeldend te manifesteren…

https://www.youtube.com/watch?v=H5dRJJA0Mw8

 

De tentoonstelling :

Praktisch

Wat? ‘Hommage à Niki de Saint-Phalle’

Waar? Guy Pieters Gallery, Albertplein 15, Knokke Heist

Wanneer? Tot 2 augustus 2015. Alle dagen van 11 tot 18 uur

Vernissage? Zaterdag 4 juli 2015

Info? www.guypietersgallery.com

 

NIKI banc de conversation.jpg

NIKI banc. de la generation.jpg

 

 

De commentaren zijn gesloten.