• KNOKKE-HEIST : NIKI DE SAINT PHALLE bij GUY PIETERS GALLERY

   HOMMAGE A NIKI DE SAINT PHALLE

  Niki de Saint-Phalle ((Neuilly-sur-Seine, 29 oktober 1930 – San Diego, 21 mei 2002)

  Niki is een kunstenares die voor altijd in de harten van Linda en Guy Pieters zal verder leven.
  Samen met de andere ‘Nieuwe Realisten’ als o.a. haar kompaan Jean Tinguely en Arman was ze zowat de basis van het succes van ‘The Guy Pieters Galleries” wereldwijd.
  Na haar ‘One Woman Show’ in Knokke 1991 bleef ze altijd wel deel van het galerijleven bij Guy Pieters maar nu krijgt ze een hommage in de nieuwste locatie van Guy & Linda Pieters aan het Albertplein 15.

  Het motief van de Nana zal voor de meeste kunstliefhebbers haar werk blijvend bepalen.
  Het figuurtje danst door haar getekende brieven, haar ontelbare zeefdrukken en lithografieën en geeft vorm aan series beelden en installaties in de openbare ruimte, die ze in de jaren zeventig en tachtig maakt. “Ik hou van rondingen, van curven en golven. De wereld is rond. De wereld is een borst”, pent ze in haar talrijke geschriften.
  De Nana werd uiteraard ook het centrale thema in haar levenswerk, de Tarottuinen in het Italiaanse plaatsje Garavicchio. Daar geeft ze elke kaart uit de grote Arcana van de Tarot gestalte in de vorm van een follie. Daar staan haar werken uit scherven en spiegelglas te glanzen tussen het groen. Daar keert ze terug naar ‘haar’ Rodia, Cheval en Gaudi. Het is geen filosofie gestoeld op één nacht ijs, maar een weldoordachte interpretatie van het ontstaan van de wereld en zijn fauna en flora, waarmee ze haar themakeuze voor de tuin rechtvaardigt:

  “If life is a game of cards, we are born without knowing the rules. Yet we must play our hand. Throughout the ages people have liked to play with Tarot cards. Poets, philosophers, alchemists and artists have devoted themselves to discover their meaning.”

  Het is duidelijk dat de Saint Phalle ‘elementen’ heeft geschapen die volgens de wetten van haar leven gestalte moesten krijgen. De weg was kronkelig. Haar werk werd hier en daar in sferen getrokken waarmee het te maken leek te hebben.

  Niki op het spoor komen doe je door de kunst met zijn logische, eenvoudige en consequente ruimten te verlaten. Door je te laten meeslepen in de art populaire, singulier, brut, of hoe het ook allemaal in vakjes past. Kortom, de ‘non art’, waar de drive ligt bij het individu dat een plaats zoekt op deze wereld door zich beeldend te manifesteren…

  https://www.youtube.com/watch?v=H5dRJJA0Mw8

   

  De tentoonstelling :

  Praktisch

  Wat? ‘Hommage à Niki de Saint-Phalle’

  Waar? Guy Pieters Gallery, Albertplein 15, Knokke Heist

  Wanneer? Tot 2 augustus 2015. Alle dagen van 11 tot 18 uur

  Vernissage? Zaterdag 4 juli 2015

  Info? www.guypietersgallery.com

   

  NIKI banc de conversation.jpg

  NIKI banc. de la generation.jpg

   

   

 • LANDEGEM/MERENDREE : HOMMAGE AAN BALDER

  Hommage aan BALDER

   

  Vernissage op zondag 28 juni 2015

   

   

  BALDER.jpg

   

   

  PROGRAMMA

  -        15u00 tot 19u00 -

  Bezoek aan de overzichtstentoonstelling in de galerie Lieve Lambrecht

  om 15u30 officiële opening door Schepen van Cultuur mvr. Mia Pynaert

  -        16u30 tot 18u00

  bezoek aan “Balder intiem” in de galerie De Wandelgangen (Bibliotheek Landegem)

  -        17u00 tot 19u00

  Bezoek aan het atelier van Balder, Dennendreef 14, Landegem

  gelegenheidstoespraak door Walter Ertvelt

   

  De tentoonstelling in de galerie Lieve Lambrecht toont een overzicht van de schilderijen van Balder (pseudoniem voor Baudewijn Van Hoecke), vanaf zijn PopArt periode tot zijn laatste abstracte werken.

  Daarnaast zijn een aantal werken te zien van kunstenaars met wie hij een bijzondere band had. In de eerste plaats zijn echtgenote en muze van het eerste uur Mi, maar ook Pjeroo Roobjee, Roger Raveel, Etienne Desmet en Karel Dierickx.

   

  De tentoonstelling loopt tot en met 21 juli

  en is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14u00 tot 19u00

  (uitzonderlijk open op maandag 20 juli)

   

   

  LEZING

  Zondag 5 juli 2015 om 10u30

  Balder en de woelige Gentse kunstscène in de jaren ’60 en ‘70

  Lezing door Herman BALTHAZAR, prof. Emeritus en ere-gouverneur.

  Hippies, studentenrevoltes, flower power, Koude Oorlog, … het waren bepaald spannende tijden in de jaren ’60 en ’70. En ook in Gent roerde een en ander, zeker op kunstgebied.

  Balder stichtte er, samen met zijn kunstkompanen, de Nieuwe Rococo beweging die zich afzette tegen de gevestigde schilderkunst. Het was een jonge en ludieke bende die zich uitleefde in happenings en spraakmakende projecten.

  Wie het allemaal van dichtbij meemaakte was Herman Balthazar. Wat hij met de analytische blik van een historicus in die periode geregistreerd heeft weet hij met zijn welgekende bespraaktheid als geen ander tot leven te brengen.

  Laat u terugvoeren naar de golden sixties en kom zondag 05 juli om 10u30 luisteren naar de hommage van Herman Balthazar aan zijn goede vriend Baudewijn ‘Balder’ Van Hoecke.

   

  Inkom 5€ (hapje en consumptie naar keuze inbegrepen)

  Reservatie via mail naar info@lievelambrecht.be

  Deze lezing is een organisatie van de vzw BIZZART

   

  TUIN&BEELD – editie 2015

  In de galerietuin kan u tot eind september een uitgebreide collectie sculpturen van belangrijke

  Belgische en internationale beeldhouwers bezoeken. U ontdekt er een rijke variatie aan

  beeldhouwwerken, gaande van klein en intiem tot monumentaal, zowel figuratief als abstract

  en in diverse materialen.

   

  BIZZART

  Ideaal om na het bezoek aan galerie en beeldentuin nog even na te kaarten op het terras of in de gezellige lounge bar van de vzw BizzArt.

   

  Li e v e   L a m b r e c h t

  - galerie en beeldentuin 

    Oostergemstraat 7A

  9850 Merendree

  09 / 371 82 21

  www.lievelambrecht.be

  info@lievelambrecht.be

   

   

   

 • GENT - MSK : Lili Dujourie Maagdendale, 1982

  Lili Dujourie

  Maagdendale, 1982

  In de rand van haar individuele tentoonstelling in SMAK en Mu.Zee

  Naar aanleiding van haar tentoonstelling Folds in Time in het SMAK en in Mu.Zee, toont het MSK tussen de oude meesters een vroeg werk van Lili Dujourie (Roeselare, 1941).
  In de jaren zeventig behoorde Lili Dujourie tot de pioniers van de videokunst, maar in de jaren tachtig richtte ze haar aandacht meer en meer op sculptuur. Vele van deze werken zijn gemaakt uit velours textiel, waardoor ze verbonden zijn met een bepaalde iconografie uit de schilderkunstige traditie.
  De eerste sculptuur van een belangrijke reeks met verfijnde drapering en fraaie plooienval werd in 1982 gemaakt naar aanleiding van een tentoonstelling in de middeleeuwse abdij van Maagdendale in Oudenaarde.

   

  In deze historische en religieuze context werden de referenties naar goddelijke thema’s en allusies op de Vlaamse Primitieven en de kunst van de barok duidelijk gesteld. Door de visuele verbanden met de prachtige draperieën zowel van het huiselijk milieu als van de gewaden van de Maagd Maria met kind in de werken van oude meesters—werken die in de rijke collectie van het MSK ruimschoots vertegenwoordigd zijn—wordt deze kunsthistorische erfenis door Lili Dujourie geactualiseerd en voortgezet.

   

  De nabijheid van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, dat momenteel in het museum gerestaureerd wordt, geeft haar werk een extra dimensie. Temeer omdat recentelijk werd aangetoond dat zowel de gewaden van de engel en de twee stichters in een latere periode overschilderd werden. Momenteel zijn de restaurateurs bezig met de originele verflagen opnieuw zichtbaar te maken, waardoor nu voor het eerst sinds eeuwen, de schitterende kleuren van de gedetailleerde textuurweergave en de prachtige plooienval met zijn unieke dieptewerking en het subtiele spel van licht en schaduw, terug zichtbaar worden.

  Haar project in het MSK beschouwt Lili Dujourie dan ook als een ode aan het museum waar ze tijdens haar jeugd in contact kwam met onze rijke beeldende cultuur.

   

   Reportage Focus: http://www.focus-wtv.be/video/dubbeltentoonstelling-rond-werk-van-lili-dujourie

  Nog tot 4 oktober 2015

  In samenwerking met SMAK en Mu.Zee

  FOLDS DUJOURIE.jpg