Beeldende Kunst

 • GENT : MSK herdenkt 100ste verjaardag overlijden Emile Verhaeren in stijl

  Verhaeren Verbeeld

  De schrijver- criticus en de kunst van zijn tijd (1881-1916)

   Museum voor Schone Kunsten Gent

  15 oktober 2016 – 15 januari 2017

   

  Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn overlijden brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) een hommage aan Emile Verhaeren (1855-1916), één van de belangrijkste protagonisten in het Belgische culturele landschap van rond de eeuwwisseling.

   Emile Verhaeren, dichter en chroniqueur van de kunst van zijn tijd, genoot tijdens zijn leven een internationale renommee. Tussen 1880 en 1916 volgde hij nauwgezet de ontwikkeling van de Belgische avant-garde-kunst, en verdedigde het naturalisme en de sociale kunst, het impressionisme en het neo-impressionisme, het symbolisme.

  De geschriften over kunst van Emile Verhaeren zijn, net zoals zijn poëzie, een vertaling  van gevoelens, passies en artistieke strijdpunten. Tijdgenoten waardeerden deze bijzondere manier om kunst te benaderen en er over te schrijven. Vandaag laten ze ons toe om het werk van Léon Frédéric, Eugène Laermans en Constantin Meunier, James Ensor, Jan Toorop en Guillaume Vogels, Théo Van Rysselberghe, Henry Van de Velde en Paul Signac, Fernand Khnopff, George Minne en Odilon Redon, te herontdekken.

   De tentoonstelling brengt de historische en artistieke context waarin het oeuvre van de dichter-criticus en verdediger van de moderniteit in Europa ontstond, tot leven.

  De rijke collectie schilderijen, beeldhouwwerken en werken op papier van rond 1900 die in het MSK bewaard wordt, vormt het vertrekpunt. Dit ensemble wordt aangevuld met zorgvuldig gekozen bruiklenen van kunstwerken uit publieke en private verzamelingen.

   Dit ensemble wordt getoond in het nieuwe Tekenkabinet van het museum dat naar aanleiding van de tentoonstelling Emile Verhaeren geopend wordt. In de acht zalen van het kabinet wordt het voor het MSK mogelijk om de veelzijdige verzameling van werken op papier (tekeningen, pastels, aquarellen, grafiek en geïllustreerde boeken) in steeds wisselende opstellingen te delen met het publiek. Door de gevarieerde presentatie krijgt deze collectie op die manier een grotere visibiliteit.

   

  De samenstelling van de tentoonstelling gebeurt onder leiding van Bruno Fornari, Johan De Smet en Cathérine Verleysen (MSK), in samenwerking met Rik Hemmerijckx (Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Sint-Amands) en Paul Aron (Université Libre de Bruxelles – FNRS).

   

   

   

 • ANTWERPEN - 'Flower Power' in Rockoxhuis !

   

   

  ANTWERPEN – ROCKOXHUIS

  ‘FLOWERPOWER’

  van 28 november 2015 tot en met 28 maart 2016

   In de schoot van Het Gulden Cabinet organiseren het Rockoxhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) enkele kleinschalige tentoonstellingen.

  Power Flower, Bloemstillevens in de Nederlanden is de vijfde in de rij.

  Van oudsher wordt de kunst in Vlaanderen, Brabant en Holland gekenmerkt door een scherpe natuurobservatie en een streven naar natuurlijkheid.
  Toch fleurden planten en bloemen tot in de zestiende eeuw alleen maar de randen van heiligenvoorstellingen in getijdenboeken op.

  Door de groeiende interesse voor botanica en de ontluikende liefde voor de natuur gingen kunstenaars rond 1600 bloemen behandelen als een zelfstandig motief.

  In die tijd en nog lang daarna raakten schilders helemaal in de ban van de ‘Power Flower’. Jan Brueghel, Jan Davidz De Heem, Osias Beert, Daniël Seghers, Rachel Ruysch en vele anderen pronken op deze tentoonstelling met hun mooiste ruikers.

  Waar?

  Museum Rockoxhuis

  Keizerstraat 12 – 2000 Antwerpen

  TOEGANKELIJK: dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur

  Gesloten op maandag

  Ook dicht op 25 en 26 december 2015 en op 1 en 2 januari 2016.

  3afytjan_bloemen.jpg

  Jan Fyt

    

 • VENRAY - WATERWARS met werk van WILLIAM SWEETLOVE

  De expositie WATERWARS van William SWEETLOVE

  odapark 3.jpgSweetlove zet zijn gedachten over een wereld in problemen om in een compleet dierenrijk van plastic. Volledig recyclebaar gekloonde varkens, honden, wolven, kikkers en ga zo maar door, voorzien van laarzen en waterflessen om zo symbolisch te kunnen overleven in onze wereld waarin we aarde en zeeën grondig vervuilen. De beelden van Sweetlove stellen onze ideeën over kunst en cultuur ter discussie.

  “Het tijdelijke en het eeuwige zijn twee concepten die met elkaar wedijveren in mijn werk.”

   

  William Sweetlove is een van de meest geplagieerde kunstenaars van Europa. Talloze bedrijven zoals tuincentra kopiëren gretig en ongeoorloofd zijn beelden voor de massaverkoop. Odapark presenteert in Waterwars ‘the real stuff’ van een Belg die zijn gedachten over een wereld in problemen omzet in onder meer een compleet dierenrijk van plastic en resin, in zijn grootste solo-expositie tot nu toe in Nederland.
  Tijdens Waterwars staat Odapark helemaal in het teken van kikkers, honden en vele andere – ook oudere – werken van William Sweetlove.
  Verspreid over alle expositieruimtes – en zelfs een deel van het dak – plus het Beeldenbos, nemen dieren het park tijdelijk over, laten de natuur regeren over de kunst. De wereld is in oorlog ten behoeve van drinkwater en daarmee het voortbestaan van dieren.

  Sinds 2003 werkt William Sweetlove samen met het Noord-Italiaans kunstenaarscollectief’The Cracking Art Group’, die hem tot erelid heeft benoemd.
  De leden, zeer divers en eigengereid delen onder de noemer Arte Stupifacente (Crazy Art) een hang naar het Surrealisme, Dadaïsme en Pop Art.
  De kunstenaars willen een betere, leukere en vooral kleurrijkere wereld achterlaten, waarbij hedendaagse controversiële vraagstukken onder de loep genomen worden. Een wereld zonder plastic is niet meer mogelijk. Maar plastic is, aldus Sweetlove, niet het probleem; het gaat om de mens die alles verbrandt en weggooit in de zee.
  Zijn sculpturen ziet de kunstenaar als klonen van dieren, die niet kunnen overleven in de wereld die door ons vervuild wordt. Het dreigend tekort aan drinkwater verbeeldt hij in de laarzen, rugzakken en drinkflessen die hij de dieren meegeeft om uitsterven symbolisch tegen te gaan. De illegale kopieën van zijn werk symboliseren precies het tegenovergestelde. Ze zijn onderdeel van de wegwerpindustrie die niets heeft met de eeuwigheid en enkel maling heeft aan dier, mens en aarde.

  VIDEOBEELDEN KLIK HIER

  De expositie is te zien in Odapark tot en met zondag 1 november 2015.
  De toegang tot Odapark en de tentoonstelling is gratis.

  Het Odapark ligt tegenover het ziekenhuis Viecurie aan de rand van het centrum van Venray.

  Odapark,  Center for contemporary art

  Merseloseweg 117, 5801 CC Venray, Nederland

  Tel. +31 (0)478 513 690

  E: info@odapark.nl

   

  odapark 1 pascalle mansvelders.jpg

   

  odapark 2.jpg

   foto's: Odapark; Pascalle Mansvelders

   

  NOG MEER VIDEOMATERIAAL? Klik hier !

   

 • GENT - Nieuwe Spilliaert in MSK Gent

  Van pers- en communicatieverantwoordelijke Gerrie Soetaert kregen we deze interessante melding toegestuurd. Het leek ons evident deze met jullie, geïnteresseerde kunstliefhebber,  te delen :

  Recent kocht de Koning Boudewijnstichting op een kunstveiling bij Sotheby’s in Parijs het schilderij La Buveuse d’absinthe (De absintdrinkster), van de Oostendse schilder Léon Spilliaert.
  Het werk op papier, dat dateert uit 1907, vormt een hoogtepunt in Spilliaerts creatiefste jaren tussen 1899 en 1912. Het werk van Spilliaert werd voor 483.000 euro aangekocht en wordt in langdurige bruikleen toegevoegd aan de collectie van het Museum voor Schone Kunsten te Gent.

  Spilliaert

  Léon Spilliaert is het meest kenmerkende voorbeeld van een kunstenaar die grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld aan de slag was. Tijdens de eerste jaren van zijn carrière, tussen 1899 en 1909, creëerde hij zijn werken in de eenzaamheid van zijn atelier. Na 1904 en een kort verblijf in Parijs, waar hij Picasso en andere pre-expressionisten ontmoette, ontwikkelde Spilliaert een eigen vormentaal waarin niet een thema of een tekst, maar wel de verbeelding en de impressies centraal staan.

  Net zoals James Ensor speelde ook Spilliaert met het universum van spookbeelden en fantasmagorieën dat achter het alledaagse leven verscholen gaat.

   

  De absinthdrinkster

  De absintdrinkster heeft in dit opzicht een cruciale plaats in de ontwikkeling van Spilliaerts oeuvre.

  Tijdens het eerste decennium van de vorige eeuw maakte de schilder een reeks van vijftien indringende zelfportretten, alle raadselachtig, getormenteerd en ingekeerd.
  De voorstelling van De absinthdrinkster ontstond tijdens dezelfde periode en sluit er stilistisch nauw bij aan. Het is  één van de zeldzame momenten waarin hij een vrouwelijk personage frontaal in beeld brengt, maar van flatteren is er geen sprake.
  De frêle, breekbare vrouw wordt doorgaans als een ‘Nachtschone’ uit het Oostendse uitgangsleven gezien. Haar kledij en accessoires hebben slechts de schijn van een vitale, mondaine jongedame: haar uitdrukkingsloze ogen bieden eerder een ontluisterend beeld van wat een verslaving met de fysionomie van een mooie jonge vrouw aanricht.

   

  mskSpilliaertHR.jpg

  Spilliaert en Gent

  De verzameling van het Museum voor Schone Kunsten te Gent telt al elf werken van Léon Spilliaert. De absintdrinkster past uitstekend binnen dit geheel en sluit bovendien aan bij de  symbolistische en pre-expressionistische werken in de collectie, waaronder Christus aan het volk getoond en Skelet bekijkt chinoiseries van James Ensor (beide uit 1885), Maria Magdalena (1887) van Alfred Stevens, Treurende moeder (1890) van George Minne of Wierook (1898) van Fernand Khnopff.

  De Koning Boudewijnstichting investeert geregeld in belangrijke Belgische kunstwerken. Ze wil deze werken tegen elke prijs bewaren en ter beschikking stellen van musea.
  Het museum is dan ook bijzonder dankbaar dat dit werk dankzij de Stichting aan het grote publiek kan worden getoond. Het werk ondergaat eerst nog een opfrisbeurt, om de goede bewaring te verzekeren, en zal in het voorjaar van 2016 in een dossiertentoonstelling worden belicht.

   

  Andere werken van Léon Spilliaert in de verzameling van het MSK Gent uit dezelfde periode zijn:

  - Silhouet van de schilder, 1907, aquarel en pastel op papier, 498 x 652 mm – Inv. 1954-O

  - Twee november (Interieur), (1908), aquarel, lavis en rood potlood op papier, 499 x 650 mm –    Inv. 1970-F

  - Het strand van Oostende, ‘s nachts, 1905, potlood en aquarel op papier, 680 x 850 mm – Inv. 2012-Z

  - De vuurtoren, 1909, lavis op papier, 492 x 648 mm – Inv. 2012-W

  - De stroom, 1913, Oost-Indische inkt, aquarel en pastel op papier, 700 x 900 mm – Inv. 1960-K

   

  - Dame in het roze voor de zee, 1913, potlood en pastel op papier, 710 x 880 mm – Inv. 2012-AB

 • LANDEGEM/MERENDREE : HOMMAGE AAN BALDER

  Hommage aan BALDER

   

  Vernissage op zondag 28 juni 2015

   

   

  BALDER.jpg

   

   

  PROGRAMMA

  -        15u00 tot 19u00 -

  Bezoek aan de overzichtstentoonstelling in de galerie Lieve Lambrecht

  om 15u30 officiële opening door Schepen van Cultuur mvr. Mia Pynaert

  -        16u30 tot 18u00

  bezoek aan “Balder intiem” in de galerie De Wandelgangen (Bibliotheek Landegem)

  -        17u00 tot 19u00

  Bezoek aan het atelier van Balder, Dennendreef 14, Landegem

  gelegenheidstoespraak door Walter Ertvelt

   

  De tentoonstelling in de galerie Lieve Lambrecht toont een overzicht van de schilderijen van Balder (pseudoniem voor Baudewijn Van Hoecke), vanaf zijn PopArt periode tot zijn laatste abstracte werken.

  Daarnaast zijn een aantal werken te zien van kunstenaars met wie hij een bijzondere band had. In de eerste plaats zijn echtgenote en muze van het eerste uur Mi, maar ook Pjeroo Roobjee, Roger Raveel, Etienne Desmet en Karel Dierickx.

   

  De tentoonstelling loopt tot en met 21 juli

  en is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14u00 tot 19u00

  (uitzonderlijk open op maandag 20 juli)

   

   

  LEZING

  Zondag 5 juli 2015 om 10u30

  Balder en de woelige Gentse kunstscène in de jaren ’60 en ‘70

  Lezing door Herman BALTHAZAR, prof. Emeritus en ere-gouverneur.

  Hippies, studentenrevoltes, flower power, Koude Oorlog, … het waren bepaald spannende tijden in de jaren ’60 en ’70. En ook in Gent roerde een en ander, zeker op kunstgebied.

  Balder stichtte er, samen met zijn kunstkompanen, de Nieuwe Rococo beweging die zich afzette tegen de gevestigde schilderkunst. Het was een jonge en ludieke bende die zich uitleefde in happenings en spraakmakende projecten.

  Wie het allemaal van dichtbij meemaakte was Herman Balthazar. Wat hij met de analytische blik van een historicus in die periode geregistreerd heeft weet hij met zijn welgekende bespraaktheid als geen ander tot leven te brengen.

  Laat u terugvoeren naar de golden sixties en kom zondag 05 juli om 10u30 luisteren naar de hommage van Herman Balthazar aan zijn goede vriend Baudewijn ‘Balder’ Van Hoecke.

   

  Inkom 5€ (hapje en consumptie naar keuze inbegrepen)

  Reservatie via mail naar info@lievelambrecht.be

  Deze lezing is een organisatie van de vzw BIZZART

   

  TUIN&BEELD – editie 2015

  In de galerietuin kan u tot eind september een uitgebreide collectie sculpturen van belangrijke

  Belgische en internationale beeldhouwers bezoeken. U ontdekt er een rijke variatie aan

  beeldhouwwerken, gaande van klein en intiem tot monumentaal, zowel figuratief als abstract

  en in diverse materialen.

   

  BIZZART

  Ideaal om na het bezoek aan galerie en beeldentuin nog even na te kaarten op het terras of in de gezellige lounge bar van de vzw BizzArt.

   

  Li e v e   L a m b r e c h t

  - galerie en beeldentuin 

    Oostergemstraat 7A

  9850 Merendree

  09 / 371 82 21

  www.lievelambrecht.be

  info@lievelambrecht.be

   

   

   

 • GENT - MSK : Lili Dujourie Maagdendale, 1982

  Lili Dujourie

  Maagdendale, 1982

  In de rand van haar individuele tentoonstelling in SMAK en Mu.Zee

  Naar aanleiding van haar tentoonstelling Folds in Time in het SMAK en in Mu.Zee, toont het MSK tussen de oude meesters een vroeg werk van Lili Dujourie (Roeselare, 1941).
  In de jaren zeventig behoorde Lili Dujourie tot de pioniers van de videokunst, maar in de jaren tachtig richtte ze haar aandacht meer en meer op sculptuur. Vele van deze werken zijn gemaakt uit velours textiel, waardoor ze verbonden zijn met een bepaalde iconografie uit de schilderkunstige traditie.
  De eerste sculptuur van een belangrijke reeks met verfijnde drapering en fraaie plooienval werd in 1982 gemaakt naar aanleiding van een tentoonstelling in de middeleeuwse abdij van Maagdendale in Oudenaarde.

   

  In deze historische en religieuze context werden de referenties naar goddelijke thema’s en allusies op de Vlaamse Primitieven en de kunst van de barok duidelijk gesteld. Door de visuele verbanden met de prachtige draperieën zowel van het huiselijk milieu als van de gewaden van de Maagd Maria met kind in de werken van oude meesters—werken die in de rijke collectie van het MSK ruimschoots vertegenwoordigd zijn—wordt deze kunsthistorische erfenis door Lili Dujourie geactualiseerd en voortgezet.

   

  De nabijheid van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, dat momenteel in het museum gerestaureerd wordt, geeft haar werk een extra dimensie. Temeer omdat recentelijk werd aangetoond dat zowel de gewaden van de engel en de twee stichters in een latere periode overschilderd werden. Momenteel zijn de restaurateurs bezig met de originele verflagen opnieuw zichtbaar te maken, waardoor nu voor het eerst sinds eeuwen, de schitterende kleuren van de gedetailleerde textuurweergave en de prachtige plooienval met zijn unieke dieptewerking en het subtiele spel van licht en schaduw, terug zichtbaar worden.

  Haar project in het MSK beschouwt Lili Dujourie dan ook als een ode aan het museum waar ze tijdens haar jeugd in contact kwam met onze rijke beeldende cultuur.

   

   Reportage Focus: http://www.focus-wtv.be/video/dubbeltentoonstelling-rond-werk-van-lili-dujourie

  Nog tot 4 oktober 2015

  In samenwerking met SMAK en Mu.Zee

  FOLDS DUJOURIE.jpg

 • CHRISTO komt met FLOATING PIERS (Project for lake Iseo) weer in Italië

  THE FLOATING PIERS (Project for Lake Iseo, Italy)

   

  lake iseo 2.jpg

  Christo kondigde op 22 april, bij een persconferentie in Rome, een nieuw tijdelijk kunstwerk aan voor het Iseomeer in Noord-Italië in juni, 2016.

   ‘The Floating Piers for Lake Iseo’ zal gedurende 16 dagen worden tentoongesteld op het meer tussen Sulzano, het eiland van Monte Isola en het eiland van San Paolo. De locatie ligt 62 mijl ten oosten van Milaan en 124 mijl ten westen van Venetië.

  ‘The Floating Piers’ bestaan uit 70.000 vierkante meter glinsterende gele stof, gedragen door een modulair dock systeem van 200.000 polyethyleen kubussen drijvend op het wateroppervlak..

   

  Het nieuwe project ‘The Floating Piers’ zal geen invloed hebben op de realisatie van het in Arkansas lopende project ‘Over The River’. Christo blijft daar de jaarlijkse site huur betalen aan het Bureau of Land Management, het fonds dikhoornschapen monitoren en zal alle andere vergunningen, verhuur en leasingcontracten van nabij opvolgen en honoreren. Het uitzicht op een finaal akkoord van de gerechtelijke instanties lijkt eindelijk gunstig evolueren. 

  Het nieuwe tijdelijke kunstwerk ‘The Floating Piers’ zal worden voltooid en verwijderd terwijl werk aan ‘Over The River’ gewoon verder loopt.

  Christo zal de tentoonstellingsdatum voor ‘Over The River’ bekendmaken zodra alle juridische problemen zijn opgelost.

  Bezoek christojeanneclaude.net of www.TheFloatingPiers.com voor meer informatie en fotomateriaal van de voorbereidende tekeningen. 

   

  U kan ook terecht op www.guypietersgallery.be en www.guypietersgallery.com

   

   

   

  floating piers collage foto Wolfgang Volz.jpg

  (photo: 'collage - 2014' Wolfgang Volz/copyright Christo)

   

 • Sint-Martens-Latem/Knokke: Art Center HOres toont werk van topfotografen

  Art Center HOres

  Fototentoonstelling

  Thierry Van Vreckem – Chayan Khoi – Zeger Garré

   

  Thierry Van Vreckem - Pure Nature

  http://www.thierryvanvreckem.be/

  Chayan Khoi - Symbolic Images

  http://www.chayankhoi.info/

  Zeger Garré - Emotions

  http://www.zegergarre.com

  Art Center HOres pakt uit met een unieke fototentoonstelling met 3 gerenommeerde topfotografen.

  Preview : 9 & 10 mei 2015 te Sint-Martens-Latem

  Vernissage : zat. & zon. 16 & 17 mei te Sint-Martens-Latem

  Deze fototentoonstelling loopt van 9 t.e.m. 31 mei te Sint-Martens-Latem
   en van 6 juni t.e.m. 5 juli 2015 te Knokke.

  Thierry Van Vreckem is een belangrijke speler binnen een generatie fotografen.
   Zijn foto’s balanceren tussen enerzijds de documentaire en anderzijds de autonome fotografie.

  Chayan Khoi reist de wereld rond en fotografeert de schoonheid.
  Hij maakt assemblages van zijn foto’s en creëert een verhaal over de schoonheid van de natuur en ons werelderfgoed.

  Zeger Garré is al 25 jaar topfotograaf.
  Het extra waar Zeger met volle overgave voor gaat, is het gevoel, de emotie, de diepe beleving. En die emotie, die elke mens uniek maakt, wil hij in zijn beelden vatten.

  ARTCENTER HOres

  Latemstraat 8, 9830 Sint-Martens-Latem Zeedijk 697c, 8300 Knokke

   

  Elke dag open van 14u tot 18u Elke dag open van 13u tot 18u (15/7 tot 30/8) Alle weekends & feestdagen open van 11u tot 18u Zat. & zon open van 10u30 tot 18u30

  Tel. 09/335.06.33 - info@hores.be - www.artcenterhores.com 

  zegergarre resized.jpg

  (image credits Zeger Garré)

 • Antwerpen - (H)Eerlijke kunst van Diederik Boyen bij Arto Domo

  Expo Diederik Boyen 'END OF THE LINE'

  TENTOONSTELLING, SCHILDERKUNST EN GRAFIEK

  Het werk van Boyen is intrigerend door het sobere kleurenpalet, de intensiteit van de schijnbare eenvoud van zijn onderwerpen en de symboliek die zich onderhuids in de werken nestelt. Zijn werk kleeft op het netvlies en dwingt de kijker tot verstild nadenken.

  In 'END OF THE LINE' worstelt hij vooral met de uitzichtloosheid en de vergankelijkheid van het bestaan. Het is op. Zo lijkt het toch.

  "Het werk van Boyen is intrigerend door het sobere kleurenpalet, de intensiteit van de schijnbare eenvoud van zijn onderwerpen en de symboliek die zich onderhuids in de werken nestelt. Zijn werk kleeft op het netvlies en dwingt de kijker tot verstild nadenken. De titels geven een aanzet om een dialoog tussen kijker en object aan te vatten.
  Boyen geeft richting door vragen te stellen maar laat het aan de individuele toeschouwer om de antwoorden in te vullen. In 'END OF THE LINE' worstelt hij vooral met de uitzichtloosheid en de vergankelijkheid van het bestaan. Het is op. Zo lijkt het toch. “Met afschuw en verbijstering kijk ik naar onze soort, onze omgangsvormen en meer specifiek het ontsporen daarvan. Wat drijft mensen om systematisch te catalogiseren en te ontmenselijken in hun zoektocht naar een eigen identiteit.”
   

   

  Wanneer?

  van 01/05/15 tot 31/05/15 di, woe, do, vrij, za van 14:00 tot 18:00 (zo, ma gesloten)

  Waar?

   

  Galerie ArtoDomo 
  Minderbroedersrui 40,
  2000 Antwerpen

   

  925920diederik expo (430x640).jpg

   

 • PARIJS - KRIKI met one man show RITUAL bij RIZE GALLERY

  Rize Gallery brengt de solo expositie van de Parijse kunstenaar Kriki (1965)

  met als titel: ‘RITUAL’.

  Deze tentoonstelling loopt van 8 maart - 31 maart 2015. 

  KRIKI woont en werkt in Parijs.

   Met straat animaties, graphics, en de ‘Underground music scene’ dienende als zijn kunstopleiding, was de Franse beeldhouwer en schilder Kriki in zijn vroege jaren betrokken bij de beginselen van de zogenoemde ‘Street Art’ beweging.

  Kriki had zijn eigen karakteriserende ‘stencil graffiti’ ontwikkeld. Dit was voordat men ooit gehoord had van de nu bekende ‘street artist’ Banksy.

  zijn recent oeuvre kan omschreven worden als een iconografische samenstelling, werk dat geschilderd op doek, de brug tussen de hoge cultuur en subculturen symboliseert. Moderne architectuur, Afrikaanse maskers, iconografie, kunsthistorische- en pop culturele bronnen worden getransformeerd in kleurrijke en verrassende beelden.

  De schilderijen in de tentoonstelling ‘Ritual’ tonen een aantal terugkerende figuren uit het oeuvre van Kriki, bijvoorbeeld; Bwaba de bladman, Bobo de vezelman en ‘madame Songyé Pompadour’.
  Deze figuren zijn geïnspireerd op Afrikaanse rituele, Westerse kunst, de hiphop cultuur en robots.

  Het meest bekende figuur in Kriki zijn werk is ‘Green Fuzz’. Fuzz is groen, heeft een hoekige anatomie, een grijnzend hoofd en is uitgegroeid tot een alter ego van Kriki, een polyform wezen, deels robot, deels fetisj. Fuzz staat symbool als een virus dat de kunst en de geschiedenis van de kunst infecteert, maar het brengt ook een handelsmerk aan.

  In de schilderijen die worden getoond bij de tentoonstelling ‘Ritual’ zijn ruimten van het huiselijke leven te zien, die sterk met elkaar verbonden zijn.
  De aanwezigheid van kabels, die door het interieur lopen, symboliseren het bindweefsel en picturale wereld van Kriki, een ontmoeting met een universele taal.

   
  Al op jonge leeftijd veroverde Kriki een plek binnen de internationale kunstwereld.
  Op drieëntwintigjarige leeftijd had hij zijn eerste solotentoonstelling op de kunstbeurs FIAC in Parijs.
  In de daaropvolgende jaren werd zijn werk opgenomen in belangrijke en prestigieuze openbare en particuliere collecties.
  Tot vandaag participeert Kriki aan kunstbeurzen over heel de wereld.
  Zijn werk behoort tot de generatie wiens gevoeligheid zich uit in de Franse beweging ‘The Figuration Libre’. Kriki was een van de kunstenaars die deze beweging deed vernieuwen. 

  KRIKI PÉNATES_100F_2015_520_422_90.jpg

   
   
   
 • STELLENBOSCH (Z-A) HULDIGT HERMAN VAN NAZARETH

   

  portret vannazareth.jpgHerman Van Nazareth is een pseudoniem van Herman Van Aerde, geboren te Evergem in 1936. Hij woonde toen in het dorp Nazareth en zo werd de artiestennaam Herman van Nazareth. ‘Terwijl Van Aerde beter had gepast bij het soort kunst dat ik maak, ‘ zegt de kunstenaar. ‘Ik ben een aardman.’

   

  Begin de jaren zestig schreef hij in voor de lessen schilderen en grafische kunsten aan de academies van Gent en Antwerpen.
  Herman Van Nazareth had enkel de basis nodig en met één oogopslag had hij die gezien. ‘Kunst is leren zien’, is één van zijn uitspraken. Begin de jaren zestig ging hij, als autodidact, aan de slag met het schilderen van stillevens.


  Hij verbaast menig kunstliefhebber met zijn expressionistische koppen, figuren en landschappen. In 1964 werd hij de laatste assistent van de expressionistische schilder-beeldhouwer Floris Jespers. Het was trouwens op advies van Jespers dat hij in 1965 Zuid-Afrika aandeed en zich in Kaapstad vestigde. Verbazen deed Herman Van Nazareth voor het eerst met zijn aangrijpende primitieve koppen, geschilderd in enamel op hardboard. Het zijn expressionistische portretten van mensen wier gezicht weggemoffeld is door wat lijkt op een verband, een bivakmuts, een masker of gewoon absurde, leegte. Hoewel de figuren gezichtsloos zijn, uiten berekende borstelstreken en een subtiele tonaliteit gevoelsmatig de macht van de overheerser of de moedeloosheid van de vaak machteloze medemens. Al kort na zijn aankomst in het land van de Apartheid groeide er een reeks portretten vol woede, verontwaardiging en aanklacht, wat hem de titel ’de eerste protestkunstenaar in Zuid-Afrika’ opleverde. Zijn schilderijen waren zijn manier van protesteren tegen machtsmisbruik, corruptie, wellust, wreedheid en onverdraagzaamheid. Van Nazareth ging de schildersvisie van figuren zoals de wereldberoemde Marlène Dumas vooraf. 

  Herman vond in Zuid-Afrika een tweede thuisland, een continent waar zijn kunst hoog aangeschreven staat.

  Herman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_3.jpgHerman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_1.jpg

   Herman Van Nazareth aan de eer: 

  Herman Van Nazareth - Kaapstad - Stellenbosch_Page_2.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

 • GENT:Tentoonstelling ‘Blue,see – Mount Song – Los Domadores’ van fotograaf Titus Simoens

  Tentoonstelling ‘Blue,see – Mount Song – Los Domadores’
  van fotograaf Titus Simoens

  – Provinciaal Cultuurcentrum Caermerklooster Gent

   

  Van 20 februari tot 29 maart 2015 loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling 'Blue,see – Mount Song – Los Domadores’ van fotograaf Titus Simoens.

  Sinds 2011 werkt de veelbelovende jonge fotograaf Titus Simoens uit Gent aan een reeks over leerlingen die onder een streng regime schoollopen. Zo ziet men in Blue,see de jongens van de Oostendse zeevaartschool IBIS. De fotoserie Mount Song, waarvoor Simoens de Monography series award van Nikon en BOZAR in 2014 in ontvangst mocht nemen, toont de leerlingen van een Chinese kungfuschool. 

  Het derde deel Los Domadores speelt zich af in een boksschool in Cuba.

  In deze schoollevens schept een doorgedreven discipline orde in de dagen en worden de jaren besteed aan de bijzondere opleiding waarmee men de leerlingen toekomstperspectieven probeert te bieden.
  Simoens integere beelden tonen de kleine momenten van vertwijfeling, kameraadschap, eenzaamheid en plezier waarin deze leerlingen voor even aan de loden gehoorzaamheid ontsnappen.

  Voor de tentoonstelling werkt Simoens opnieuw nauw samen met de meubelmaker Alexandre Lowie.
  Op de Mount Songexpositie in BOZAR bewees Lowie al zijn ontegensprekelijke meerwaarde. Zijn houtkeuzes verrijken de kleuren van de beelden en zijn ontwerp geven de foto’s een haast tastbare uitstraling.

  Bij de tentoonstelling presenteert uitgeverij Hannibal het sluitstuk van Simoens’ werk, het boek Blue,see – Mount Song – Los Domadores.

  Praktisch

  Wanneer: vanaf 20 februari tot 29 maart 2015

  Plaats en info: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroerssstraat 6, 9000 Gent, tel. 09 269 29 10, www.caermersklooster.be, caermersklooster@oost-vlaanderen.be

  open van 10 tot 17 uur – deuren open tot 16.30 uur – gesloten op maandag

  toegang: gratis

  Rondleidingen : Mogelijk op aanvraag via

  GANDANTE - tel. +32 9 375 31 61- +32 479 51 52 42

  info@gandante.be - www.gandante.be 

  DE GENTSE GIDSEN - tel. +32 9 233 07 72

  info@gentsegidsen.be - www.gentsegidsen.be

   

  De officiële opening vindt plaats op donderdag 19 februari 2015 om 20 uur. 

  Inlichtingen:

  Gedeputeerde Jozef Dauwe

  Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

  tel. 09 267 82 42

  Provinciebestuur Oost-Vlaanderen

  Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

  Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent

  tel. 09 269 29 10

  www.caermersklooster.be

  -®Titus Simoens blue,see 03_cmyk_0.jpg

  Photo all rights Titus Simoens

 • Expositie van beelden & objecten bij MHK Sculpture-Art in De Haan openingsweekend

  Expositie van beelden & objecten bij MHK Sculpture-Art in De Haan

  openingsweekend

  zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2015 telkens van 11u tot 18u

  Op zaterdag 31 januari 2015 gaat de derde editie van Midwinterbeelden van start met heel uiteenlopende kunstwerken van 10 beeldend kunstenaars.

  Allemaal met drie dimensionaal werk. Beelden in Keramiek, Glas, Metaal, Polyester, Papier mãché, Brons en steen.

  Dat alles tegen een winterse achtergrond in de beeldentuin of warmer, in de expositieruimtes.

   

  Wanneer? Van 31 januari t/m 1 maart 2015, elke zaterdag en zondag van 11.00-18.00 uur aan de Kennedylaan 23, De Haan-Vosseslag.

  Uniek in België, zo midden in de winter.

  Ieder weekend zijn extra evenementen voorzien. Zie hiervoor ‘Programma’.

  Vrij entree!

  (voor een aantal extra evenementen wordt wel  een kleine entree gevraagd).

  Meer info?  www.midwinterbeelden.be

                         http://midwinterbeelden.weebly.com/

   

  7187114_orig.jpg

   

  7029743_orig.jpg

   

   

 • BRUSSEL - Een niet te missen tentoonstelling: Saskia Pintelon 'they did make a monkey curry', met als curator Joost Declercq.

  De tentoonstelling van Saskia Pintelon 'they did make a monkey curry', met als curator Joost Declercq, loopt in het kunstencentrum CAB te Brussel van 21.01 - 14.02 2015.

   

  Saskia Pintelon is een Belgische kunstenares die een opleiding kunst genoot aan Sint-Lukas te Gent, in de woelige jaren zestig. Al snel ruilde ze de studentenstad in voor het exotische Sri Lanka, waar ze tot op heden woont en werkt.
  Ze ging er op zoek naar identiteit. Een zoektocht die zich uitte in ontelbare schilderijen, tekeningen, collages, teksten, schetsboeken en woorden.
  Het werk balanceert constant tussen het westerse geëngageerde verlangen naar vooruitgang en de Oosterse, tijdloze beheersing van het zijn.

   

  Een chronologisch overzicht brengen van Saskia's werk is quasi onmogelijk omdat ze al decennia lang koppig door blijft zoeken naar antwoorden op vragen die refereren aan de zin van het leven en de intrinsieke betekenis ervan, elke dag. 
  Inzicht in het totale oeuvre openbaart zich langzaam in telkens een andere periode van het leven van de kunstenaar. Zo is er een reeks over gevonden identiteitsfotootjes, een reeks met 'diseases', bij elkaar gesprokkeld in verzamelde krantenknipsels, een rattenbeet en andere ontelbare gebeurtenissen en ervaringen die telkens opnieuw resulteren in nieuwe creaties.
  Een continue ontdekkingsreis in beelden, gevoelens, verhalen, tradities, relaties, kunst en muziek.

   

  In het oeuvre van Saskia staat identiteit centraal. Het zoeken naar identiteit en anderzijds het één zijn met de realiteit maakt het proces ontzettend boeiend. Angsten, verlangens en bevragingen maken hier deel van uit maar omhullen  en voeden het artistieke denken en volwaardig mensworden.

   

  Kunstenaar Saskia Pintelon en curator Joost Declercq kozen er samen voor om in het CAB het meest recente werk te tonen. 
  Dit nieuwe, kleurrijke, grootschalig en abstracte werk verrast compleet en staat in schril contrast met het eerdere, meer figuratieve, werk.
  De schilderijen zijn gebaseerd op observaties van de meest pure natuurfenomenen, zoals bijvoorbeeld het vormen van druppels water op het beton, in relatie tot de chemische processen op het picturale doek.

   

  Saskia slaagt erin om een eigen abstractie te ontwikkelen, binnen de traditie van alle westerse experimenten met het niet-figuratieve beeld.
  Schijnbaar vertrekkend vanuit een ongecontroleerd, dynamisch en radicaal proces komt ze tot werk dat een sterk visueel en inhoudelijk evenwicht uitstraalt. Het verraadt geen leeftijd, geen plaats, geen geschiedenis.  De  kunstenaar schrijft zich in voor de zoektocht naar het ultieme beeld.

   

  Daarnaast worden ook de herwerkte boeken getoond waar de kunstenaar simultaan mee aan het werk was.
  De boeken met collages zijn een krachtige en persoonlijke herinterpretatie van ’ The Book of Faces’, een verzameling van vroeger werk dat nu dienst doet als een soort van  blank canvas. Dit prachtige boek  toont een combinatie van collages, tekeningen fotografie, schilderkunst en tekst waarin, vanuit advertenties uit de Sri Lankaanse kranten, bedenkingen en mijmeringen over  identiteit in portretten in beeld werden gebracht. De herwerkte boeken tonen de kunstenaar als onderzoeker, bevrager, onrustige denker.

   

  In plaats van een soort narratief retrospectief verhaal te vertellen vonden kunstenaar en curator het boeiender om de twee uitersten simultaan te tonen.

  De tentoonstelling in het CAB wordt er één van prachtige uitersten zowel qua vorm als inhoud.

   Wanneer? 21.01 - 14.02  2015

  Waar? CAB Art Center

  Borrensstraat 32-34, 1050 Brussel

  Open van woensdag tot zaterdag van 14u tot 18u

   

   

   

  CAB Event.jpg

   

  pintelon saskia.jpg

 • GENT - GALERIE GANACHE of 'de kunst van de smaak vs de smaak van de kunst'

   

  galerie-ganache-3__Jeroen-Brejou.jpg

  In de Gentse Limburgstraat 14 opende Galerie Ganache in november haar deuren.

  ‘Galerie Ganache’ is gevestigd in een historisch pand aan de Gentse Sint-Baafskathedraal met als opzet het versmelten van twee werelden, die van de kunst en die van artisanale chocolade.

  De vrouw achter Galerie Ganache is letterlijk en figuurlijk de architect van het concept. Haar doel is een warme plek in het centrum van Gent te zijn waar mensen samenkomen en graag vertoeven.

   

  Ze wil de bezoeker verrassen en iets nieuws laten ontdekken. De smaak van de kunst. De kunst van de smaak.

  Galerie Ganache heet u welkom in haar galerie met chocolade of ook wel een chocolaterie met kunst.

  De Galerie wil een platform bieden aan zowel jong opkomend talent als aan gevestigde kunstenaars. “Ik zie de galerij als een lab voor vernieuwing waarbij hedendaagse kunstenaars de vrijheid krijgen om te experimenteren in een fris en authentiek kader”, aldus oprichtster Annelies.
  Met Ganache wil ze onze Belgische traditie en ambacht ondersteunen. Alle producten zijn verfijnde artisanale creaties met pure smaken gemaakt door top chocolatiers.

   

  Castillo 2.jpgHUGO ACZUY CASTILLO bijt als beeldend kunstenaar de spits af.
  De kunstenaar heeft al heel wat artistieke ervaring opgedaan en was zowel in Vlaanderen als wereldwijd te zien in hippe of gerenommeerde galeries.

  “De kleur creëert de vorm. Totale overgave aan het kunstwerk, de weg van het hart volgend. Van binnen naar buiten gaan en van buiten naar binnen. De weg van spirituele groei eindigt nooit”. Zo omschrijft de uit het Cubaanse Havanna afkomstige kunstenaar zijn oeuvre.

  In zijn kunst heeft Hugo een weg van spirituele en professionele groei afgelegd waarbij literaire, filosofische en muzikale werken zijn inspiratiebronnen vormden.
  Hugo Azcuy Castillo houdt van kleur- en lijnenspel en zet kleuren om in poëzie of buigt moeilijke momenten om naar  optimistische werken badend in licht en energie.
  Zowel in zijn schilderijen als in zijn grafiek drijft zijn talent om met kleuren te spelen boven.
  Hij toont in zijn werk een scherpe emotionele intelligentie. Hij heeft een sterke en originele stijl, en ook al is hij academisch geschoold, nooit is hij compromissen aangegaan met tendensen in de kunstwereld. Hij baant zich een totaal eigen weg op zoek naar erkenning op de internationale kunstscène.

  Hugo studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten San Alejandro in Havanna.
  Hij won al verschillende prijzen waaronder de Grote Prijs op de Biënnale voor Grafiek in het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wifredo Lam in Cuba.
  Zijn werken sierde de cimaises van verschillende tentoonstellingen en maken deel uit van belangrijke publieke en privécollecties wereldwijd.
  Een korte maar explosieve passage in het Latemse Art Center HOres bracht zijn carrière in een ware stroomversnelling.

  Hugo schildert, maakt grafiek en ‘xilopinturas’ (beschilderde houtgravures) met een bijzondere techniek die hij ontwikkelde en vervolmaakte in de jaren ’90 uit het samengaan van grafiek en schilderkunst…

  ganache 3.jpg

   

  galerie ganache

  Limburgstraat 14, 9000 Gent (rechtover het Sint-Baafs Kathedraal)

  open van dinsdag tot en met zondag van 10u tot 19u.

  gesloten op maandag

  Contact:

  info@galerieganache.be

   

  www.facebook.com/galerieganache